Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Zapojení firemní sítě

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele dakty
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    150

    Zdravím,

    potřeboval bych poradit se zapojením firemní sítě.

    Jedná se o 1 server a 3 pracovní stanice. Jde mi spíš o to, co vše musím propojit a zapojit a nakoupit.
    Do firmy bude zaveden internet přes anténu (bezdrátový). Potřebuji, aby všechna PC měla přístup na net a aby běžela i wifi.

    Můj nápad na realizaci:

    router od antény -> wifi router -> server -> switch -> 3 PC

    je to dobré řešení? Nebo co by jcte mi poradili?

    Děkuju moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    router od antény -> wifi router -> ak ma router malo portov, tak switch -> 3 PC + server
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    jen pro upresneni ten "router od anteny" by mel byt pouze klient, tedy mit vypnuty NAT, tedy vlastne nebyt router
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele dakty
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    150

    A když server má 2 síťovky (pro interní a externí komunikaci)... tak na to jak? Děkuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Pokud by si chtel pouzit server k rizeni site, tedy zaroven jako router tak to tez neni uplne nejlespi napad, je to dost slozite reseni.

    Udelej to tak jak ti radime, 1 router s jednim prekladem adres, na vstupu bude mit IP a dalsi parametry pridelene poskytovatelem internetu, na 4 ci vice LAN portech budou pripojeni klienti i server.

    Kdyby se melo dat na server pristupovat z venci, tedy poskytovatel prideli verejnou IP adresu, tak se jen jednoduse nastavi smerovani na server.

    reseni je to standardni, overene, jednoduche a bezpecne
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele dakty
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    150

    Děkuji za cenné informace.

    Ještě mám dotázek

    Do wifi routeru tedy nastavím pevnou IP (např. 192.186.1.10) od poskytovatele (+DNS a masku,...) a změním mu vnitřní IP na jinou (např. 192.186.2.1), než má router od poskytovatele (ten od antény).

    Do serveru rozsah adres zadám třeba 192.186.2.10 až 192.186.2.40. Přidělování IP pro počítače bude pomocí DHPC.

    Jaká bude hodnota pro DNS? TO bude to 192.186.2.1?

    A je lepší mít počítače v doméně nebo ve skupině? Chtěl bych mít možnost instalovat programy ze serveru a uživatelům na stanicích nic nedovolovat.

    Zkoušel jsem cvičně konfigurovat Win Server 2003, ale ve firmě bude Win Server 2008.

    Děkuju předem za informace
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od dakty Zobrazit příspěvek
    A je lepší mít počítače v doméně nebo ve skupině? Chtěl bych mít možnost instalovat programy ze serveru a uživatelům na stanicích nic nedovolovat.
    Jestli je chces omezovat a 'ovladat', nic jineho nez domena ti nezbyde.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Ahoj

    Domena je urcite spravne reseni ikdyz sit neni velka.
    Lepe se to spravuje, je v tom prehled atd.
    Navic se aspon neco vic naucis :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od dakty Zobrazit příspěvek
    Děkuji za cenné informace.

    Ještě mám dotázek

    Do wifi routeru tedy nastavím pevnou IP (např. 192.186.1.10) od poskytovatele (+DNS a masku,...) a změním mu vnitřní IP na jinou (např. 192.186.2.1), než má router od poskytovatele (ten od antény).

    Do serveru rozsah adres zadám třeba 192.186.2.10 až 192.186.2.40. Přidělování IP pro počítače bude pomocí DHPC.

    Jaká bude hodnota pro DNS? TO bude to 192.186.2.1?

    A je lepší mít počítače v doméně nebo ve skupině? Chtěl bych mít možnost instalovat programy ze serveru a uživatelům na stanicích nic nedovolovat.

    Zkoušel jsem cvičně konfigurovat Win Server 2003, ale ve firmě bude Win Server 2008.

    Děkuju předem za informace
    No kvůli 3 stanicím kupovat W2008 server, to si myslím je trošku plýtvání peněz(cca 22.000,-). Když už pro tyto tři mašiny chcete server tak bych šel do SBS. Je komplexnější, levnější a za více peněz hodně muziky. Ale neznám důvody proč chcete serverovou architekturu. Je jasné, že správa pidisítě bude sranda přes AD. Můžeš se také učit, ale jestli něco z těch znalostí využiješ, nevím.
    Zpět k dotazu. Doména je lepší, bude to 192.186.2.1
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Ano, pokud uz ten W2K8 nemas, tak small business server je vhodna volba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Hele ty pocitace budou v jedne kancelari, maximalne v sousedich mistnostech, fakt si myslite za ma smysl se sr*t s domenou ??? na 4 stroje??

    Neni jednodussi skupina, SMB na serveru a klasicke uzivatelske ucty na sdilene uloziste?? Jako ze si myslim ze ani to nebude potreba.

    AD otazka k DNS:

    DNS ti prideli DHCP, obvykle router ma nejakou formu dns serveru takze adresa je pak tech 192.168.2.1, pripadne prideluje rovnou adresy poskytovatele.

    Pro vyssi bezpecnost se da pouzit verejnych DNS serveru, treba google provozuje 8.8.8.8 a 8.8.4.4.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Hele ty pocitace budou v jedne kancelari, maximalne v sousedich mistnostech, fakt si myslite za ma smysl se sr*t s domenou ??? na 4 stroje??

    Neni jednodussi skupina, SMB na serveru a klasicke uzivatelske ucty na sdilene uloziste?? Jako ze si myslim ze ani to nebude potreba.

    AD otazka k DNS:

    DNS ti prideli DHCP, obvykle router ma nejakou formu dns serveru takze adresa je pak tech 192.168.2.1, pripadne prideluje rovnou adresy poskytovatele.

    Pro vyssi bezpecnost se da pouzit verejnych DNS serveru, treba google provozuje 8.8.8.8 a 8.8.4.4.
    Prosim mohl by jsi mi vysvětlit jak m DHCP prideli DNS???
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Asi jsi necetl celou vetu - adresy dns dostanes automaticky od toho routeru zaroven s ipckama, pripadne samotny router muze take slouzit jako dns ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od astec Zobrazit příspěvek
    Prosim mohl by jsi mi vysvětlit jak m DHCP prideli DNS???
    Na Win serverech je to parametr 006 v moznostech DHCP serveru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Omlouvam se na nejednoznacnost, nezjednodusene mela veta znit: "Adresy DNS serveru prideli DHCP server routeru spolecne s IP adresou atd."

    EDIT:
    Ted me napada jestli tazatel nemel na mysli registraci vlastni domeny a nasmerovani ji na server ve vnitrni siti. To se resi pres nektereho z registratoru domen 2 radu, je to placena sluzba a bylo by nutne oslovit i poskytovatele internetu pro prideleni verejne IP adresy. Nebo lze zdarma ziskat domenu tretiho radu, treba u vyrobci hojne podporovaneho DynDNS.org, ale stale by to vyzadovale kontakt poskytovatele a verejnou IP adresu.
    Naposledy upraveno uživatelem |Mio|: 01-08-2010 v 13:46
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Zapojení dimácí sítě + GB switch ?
    Od Prknny v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 20-08-2013, 08:40
  2. Zapojení sítě/routerů
    Od K.ats v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 26-06-2012, 14:36
  3. firemní server
    Od Regis v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 22-09-2011, 19:26
  4. Sítě: Zapojení routeru jako bridge
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-10-2009, 20:21
  5. Při zapojení PC do el. sítě jen bliká kontrolka
    Od Lukas.Manak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 15-02-2008, 12:35