Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy s připojením HDD a mechanik k Foxconn 945P7AA

Greg.vs (3)|28.7.2010 14:01
Ahoj, pořídil jsem si už jetou základní desku Foxconn 945P7AA-8KS2. Problém mám s načtením HDD a mechanik v BIOSu. Abych popsal důkladněji situaci... Deska obsahuje 3 sloty IDE. Tedy jeden slot IDE0 ( Ultra DMA 100/66/33 konektor PIDE ), a dva sloty IDE1 a IDE2 (Ultra DMA 133/100/66/33 konektor SIDE1 a SIDE2). Momentálně mám zapojený HDD (master) a mechaniku (slave) v IDE0 tedy pomalejší slot. Při tomto zapojení nemá problém BIOS detekovat jednotky. Když ale zapojím dva HDD do IDE1 (rychlejší slot) a dvě mechaniky do IDE2, kupodivu BIOS nenajde ani jedno zařízení! Ovšem při spouštění a detekování zařízení na IDE (tuším, že se tomu říká POST pokud ne, tak mě prosím opravte) najde všechny připojená zařízení, i když BIOS nic nenašel, a pokračuje na spouštění Windows XP, ale to se po chvíli přeruší a dojde k restartu. Dočetl jsem se, že k přerušení načítání Win XP dochází při velké změně HW, obzvlášť při změně chipsetu. K tomu, ale nedošlo, pouze jsem změnil slot IDE na rychlejší. Pravděpodobně to bude nějaká prkotina, ale bohužel na ni nemůžu přijít. Uvítám jakékoliv rady. Pokud budete potřebovat více informací o situaci velmi rád je sdělím.
kevin00 (10238)|28.7.2010 14:26
Pokud dojde k bootování WinXP, tak BIOS musí HDD (min. systémový) detekovat. Jinak by k bootování WinXP nedošlo. Zkoušel jsi nabootovat pouze se zapojeným systémovým HDD ?
zsdx (2098)|28.7.2010 14:31
[quote=Greg.vs;391622]Deska obsahuje 3 sloty IDE. Tedy jeden slot IDE0 ( Ultra DMA 100/66/33 konektor PIDE ), a dva sloty IDE1 a IDE2 (Ultra DMA 133/100/66/33 konektor SIDE1 a SIDE2). Momentálně mám zapojený HDD (master) a mechaniku (slave) v IDE0 tedy pomalejší slot.[/quote]

Priznam se, ze jsem nehledal info o desce, ale byva to tak - IDE0 je primo z chipsetu, IDE1 a 2 jsou vyvedeny z dodatecneho radice. Muze byt nutno je v BIOSu zapnout, prip. vybrat jejich spravny rezim (RAID,IDE). Ale kdyz nechas disk na 0 a mechaniky das libovolne jinam, do Win se dostanes. A tam se podivej do Spravce zarizeni, co mas pod 'Radice IDE'.
Jinak co se tyce rychlosti, necekej, ze si pomuzes zmenou 100 -> 133.
johny__g (6387)|28.7.2010 14:43
Taky bych to tak viděl, IDE0 je na Intel řadiči (ICH7, southbridge), ty dva externím řadiči (ITE IT8212F, vedle konektorů). Většinou bývá defaultně vypnutý. A to že ti nenajedou Win, se nediv. Přepojit disk na jiný řadič je stejný jako vyměnit desku. Takže to není že "pouze jsem změnil slot IDE na rychlejší". A zsdx má pravdu, je úplně jedno jestli je disk připojený na ATA100 nebo 133, rychlost se nezvýší.
Greg.vs (3)|29.7.2010 00:48
Pokoušel jsem se potupovat podle vašich instrukcí, ale ničeho jsem nedosáhl. Tedy situace je taková: HDD jsem nechal připojeny na IDE0, bootování probíhá bez problému, jednotky jsou zobrazeny v BIOSu. Do IDE2 jsem připojil mechaniky. Připojeny přes 80 žílový kabel první černý konektor do master jednotky a druhý šedý do slave. Tedy tady bych problém nehledal.
V BIOSu jsem se pokoušel nastavit vše pro IDE, ale nejsem s ním příliš dobrý kamarád, tak nevylučuji, že jsem tam udělal chybu. Pro přesnost je v příloze vyfoceno aktuální nastavení v BIOSu, kde jsem narazil na RAID.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?
280720101554.jpg
zsdx (2098)|29.7.2010 09:09
[quote=Greg.vs;391757]Pokoušel jsem se potupovat podle vašich instrukcí, ale ničeho jsem nedosáhl. Tedy situace je taková: HDD jsem nechal připojeny na IDE0, bootování probíhá bez problému, jednotky jsou zobrazeny v BIOSu. Do IDE2 jsem připojil mechaniky. Připojeny přes 80 žílový kabel první černý konektor do master jednotky a druhý šedý do slave. Tedy tady bych problém nehledal.
V BIOSu jsem se pokoušel nastavit vše pro IDE, ale nejsem s ním příliš dobrý kamarád, tak nevylučuji, že jsem tam udělal chybu. Pro přesnost je v příloze vyfoceno aktuální nastavení v BIOSu, kde jsem narazil na RAID.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?[/quote]

Takze - do Win se dostanes, ale nemas tam zadnou CDROM, je tak? Jak to vypada ve Spravci zarizeni - CDROM mechaniky a Radice IDE, SCSI?
Polozku RAID bych zatim nechal, pokud jsou CD videt ve vypisu BIOSu, tak by mely porty byt povoleny a hledal bych ve Win.
IDE133 je na tve desce pro rozsireni poctu portu, protoze chipset ma jen jeden /pro dve zarizeni/ a vidis, ty mas tri - musel bys to resit dokoupenim pridavne karty s radicem IDE. Ano, 133 je vice nez 100, ale stejne IDE disky nejsou zdaleka tak rychle, aby vyuzili tu 100. Vyssi rychlosti uz jsi dosahl pouzitim portu pouze pro disk a presunem mechaniky na jiny.
Greg.vs (3)|29.7.2010 10:18
Díky za vysvětlení jak to je s IDE133, už to je mi to jasné.
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.
280720101553.jpg Správce za?ízení.GIF
zsdx (2098)|29.7.2010 12:06
[quote=Greg.vs;391787]Díky za vysvětlení jak to je s IDE133, už to je mi to jasné.
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.[/quote]

OK, ted tedy zapni v BIOSu ten RAID z minuleho prispevku. Po nabehnuti do Win to najde novy HW a bude chtit oladace. Dodas mu je a mas to hotove :)