Problémy s připojením HDD a mechanik k Foxconn 945P7AA
Ahoj, pořídil jsem si už jetou základní desku Foxconn 945P7AA-8KS2. Problém mám s načtením HDD a mechanik v BIOSu. Abych popsal důkladněji situaci... Deska obsahuje 3 sloty IDE. Tedy jeden slot IDE0 ( Ultra DMA 100/66/33 konektor PIDE ), a dva sloty IDE1 a IDE2 (Ultra DMA 133/100/66/33 konektor SIDE1 a SIDE2). Momentálně mám zapojený HDD (master) a mechaniku (slave) v IDE0 tedy pomalejší slot. Při tomto zapojení nemá problém BIOS detekovat jednotky. Když ale zapojím dva HDD do IDE1 (rychlejší slot) a dvě mechaniky do IDE2, kupodivu BIOS nenajde ani jedno zařízení! Ovšem při spouštění a detekování zařízení na IDE (tuším, že se tomu říká POST pokud ne, tak mě prosím opravte) najde všechny připojená zařízení, i když BIOS nic nenašel, a pokračuje na spouštění Windows XP, ale to se po chvíli přeruší a dojde k restartu. Dočetl jsem se, že k přerušení načítání Win XP dochází při velké změně HW, obzvlášť při změně chipsetu. K tomu, ale nedošlo, pouze jsem změnil slot IDE na rychlejší. Pravděpodobně to bude nějaká prkotina, ale bohužel na ni nemůžu přijít. Uvítám jakékoliv rady. Pokud budete potřebovat více informací o situaci velmi rád je sdělím.
Pokud dojde k bootování WinXP, tak BIOS musí HDD (min. systémový) detekovat. Jinak by k bootování WinXP nedošlo. Zkoušel jsi nabootovat pouze se zapojeným systémovým HDD ?
[quote=Greg.vs;391622]Deska obsahuje 3 sloty IDE. Tedy jeden slot IDE0 ( Ultra DMA 100/66/33 konektor PIDE ), a dva sloty IDE1 a IDE2 (Ultra DMA 133/100/66/33 konektor SIDE1 a SIDE2). Momentálně mám zapojený HDD (master) a mechaniku (slave) v IDE0 tedy pomalejší slot.[/quote]
Priznam se, ze jsem nehledal info o desce, ale byva to tak - IDE0 je primo z chipsetu, IDE1 a 2 jsou vyvedeny z dodatecneho radice. Muze byt nutno je v BIOSu zapnout, prip. vybrat jejich spravny rezim (RAID,IDE). Ale kdyz nechas disk na 0 a mechaniky das libovolne jinam, do Win se dostanes. A tam se podivej do Spravce zarizeni, co mas pod 'Radice IDE'.
Jinak co se tyce rychlosti, necekej, ze si pomuzes zmenou 100 -> 133.
Priznam se, ze jsem nehledal info o desce, ale byva to tak - IDE0 je primo z chipsetu, IDE1 a 2 jsou vyvedeny z dodatecneho radice. Muze byt nutno je v BIOSu zapnout, prip. vybrat jejich spravny rezim (RAID,IDE). Ale kdyz nechas disk na 0 a mechaniky das libovolne jinam, do Win se dostanes. A tam se podivej do Spravce zarizeni, co mas pod 'Radice IDE'.
Jinak co se tyce rychlosti, necekej, ze si pomuzes zmenou 100 -> 133.
Taky bych to tak viděl, IDE0 je na Intel řadiči (ICH7, southbridge), ty dva externím řadiči (ITE IT8212F, vedle konektorů). Většinou bývá defaultně vypnutý. A to že ti nenajedou Win, se nediv. Přepojit disk na jiný řadič je stejný jako vyměnit desku. Takže to není že "pouze jsem změnil slot IDE na rychlejší". A zsdx má pravdu, je úplně jedno jestli je disk připojený na ATA100 nebo 133, rychlost se nezvýší.
Pokoušel jsem se potupovat podle vašich instrukcí, ale ničeho jsem nedosáhl. Tedy situace je taková: HDD jsem nechal připojeny na IDE0, bootování probíhá bez problému, jednotky jsou zobrazeny v BIOSu. Do IDE2 jsem připojil mechaniky. Připojeny přes 80 žílový kabel první černý konektor do master jednotky a druhý šedý do slave. Tedy tady bych problém nehledal.
V BIOSu jsem se pokoušel nastavit vše pro IDE, ale nejsem s ním příliš dobrý kamarád, tak nevylučuji, že jsem tam udělal chybu. Pro přesnost je v příloze vyfoceno aktuální nastavení v BIOSu, kde jsem narazil na RAID.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?
V BIOSu jsem se pokoušel nastavit vše pro IDE, ale nejsem s ním příliš dobrý kamarád, tak nevylučuji, že jsem tam udělal chybu. Pro přesnost je v příloze vyfoceno aktuální nastavení v BIOSu, kde jsem narazil na RAID.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?
[quote=Greg.vs;391757]Pokoušel jsem se potupovat podle vašich instrukcí, ale ničeho jsem nedosáhl. Tedy situace je taková: HDD jsem nechal připojeny na IDE0, bootování probíhá bez problému, jednotky jsou zobrazeny v BIOSu. Do IDE2 jsem připojil mechaniky. Připojeny přes 80 žílový kabel první černý konektor do master jednotky a druhý šedý do slave. Tedy tady bych problém nehledal.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?[/quote]
Takze - do Win se dostanes, ale nemas tam zadnou CDROM, je tak? Jak to vypada ve Spravci zarizeni - CDROM mechaniky a Radice IDE, SCSI?
Polozku RAID bych zatim nechal, pokud jsou CD videt ve vypisu BIOSu, tak by mely porty byt povoleny a hledal bych ve Win.
IDE133 je na tve desce pro rozsireni poctu portu, protoze chipset ma jen jeden /pro dve zarizeni/ a vidis, ty mas tri - musel bys to resit dokoupenim pridavne karty s radicem IDE. Ano, 133 je vice nez 100, ale stejne IDE disky nejsou zdaleka tak rychle, aby vyuzili tu 100. Vyssi rychlosti uz jsi dosahl pouzitim portu pouze pro disk a presunem mechaniky na jiny.
Ještě bych měl dotaz k čemu je tedy IDE133 dobrý, když není rychlejší? Je to tím, že lze zapojit disky jako RAID?[/quote]
Takze - do Win se dostanes, ale nemas tam zadnou CDROM, je tak? Jak to vypada ve Spravci zarizeni - CDROM mechaniky a Radice IDE, SCSI?
Polozku RAID bych zatim nechal, pokud jsou CD videt ve vypisu BIOSu, tak by mely porty byt povoleny a hledal bych ve Win.
IDE133 je na tve desce pro rozsireni poctu portu, protoze chipset ma jen jeden /pro dve zarizeni/ a vidis, ty mas tri - musel bys to resit dokoupenim pridavne karty s radicem IDE. Ano, 133 je vice nez 100, ale stejne IDE disky nejsou zdaleka tak rychle, aby vyuzili tu 100. Vyssi rychlosti uz jsi dosahl pouzitim portu pouze pro disk a presunem mechaniky na jiny.
Díky za vysvětlení jak to je s IDE133, už to je mi to jasné.
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.
[quote=Greg.vs;391787]Díky za vysvětlení jak to je s IDE133, už to je mi to jasné.
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.[/quote]
OK, ted tedy zapni v BIOSu ten RAID z minuleho prispevku. Po nabehnuti do Win to najde novy HW a bude chtit oladace. Dodas mu je a mas to hotove :)
Ano nemám žádnou detekovanou CD/DVD mechaniku. V BIOSu také není zobrazena žádná CD/DVD mechanika (viz obrázek). Ve správci je zobrazen řadič IDE nikoliv SCSI. O mechanikách tam nic není. (viz screen). Tedy se zdá, že přecejenom bude zakopaný pes v BIOSu.[/quote]
OK, ted tedy zapni v BIOSu ten RAID z minuleho prispevku. Po nabehnuti do Win to najde novy HW a bude chtit oladace. Dodas mu je a mas to hotove :)