P4 641 nebo P D930????
Přátelé poraďte,
mám zálusk buď na P4 641 (jednojadro Cedar Mill 3,2GHz, 2MB Cache,800MHz) nebo na PD930 (případně PD925) (dvoujadro Presler, 3,0 GHz,2x2MB Cache,800MHz).
Který je lepší???
Všeobecně: Je dvoujádrový procesor vždy lepší než jednojádrový nebo záleží,na co ho budu využívat?
Mám desku Gigabyte GA-8I945P-G. Teď mám 512MB RAM 533 ale chci koupit 1024MB 667.
Chci to na zpracování audia (rendering wavů apod.) a bratr to chce na hry.
Díky mnohokrát.
mám zálusk buď na P4 641 (jednojadro Cedar Mill 3,2GHz, 2MB Cache,800MHz) nebo na PD930 (případně PD925) (dvoujadro Presler, 3,0 GHz,2x2MB Cache,800MHz).
Který je lepší???
Všeobecně: Je dvoujádrový procesor vždy lepší než jednojádrový nebo záleží,na co ho budu využívat?
Mám desku Gigabyte GA-8I945P-G. Teď mám 512MB RAM 533 ale chci koupit 1024MB 667.
Chci to na zpracování audia (rendering wavů apod.) a bratr to chce na hry.
Díky mnohokrát.
tak pokud nebudes mit tu 641 vyrazne levnej, tak jdi to dvoujadra.
pokud budes pouzivat jednovlaknove aplikace, lepsi bude vyssi frekvence
pro vicevlaknove aplikace je vic jader mnohem lepsi
tech 200MHz podle me nema sanci vyvazit druhy jadro takze pri podobne cene urcite ber dvoujadro. navic jestli planujes komprimace, zvuk apod tak tam jsou aplikace casto optimalizovane na vice jader a vykon bude o poznani vyssi
pokud budes pouzivat jednovlaknove aplikace, lepsi bude vyssi frekvence
pro vicevlaknove aplikace je vic jader mnohem lepsi
tech 200MHz podle me nema sanci vyvazit druhy jadro takze pri podobne cene urcite ber dvoujadro. navic jestli planujes komprimace, zvuk apod tak tam jsou aplikace casto optimalizovane na vice jader a vykon bude o poznani vyssi
Vseobecne je lepsi dvoujadrovy, na zpracování audia by se dal dobre vyuzit. Ale vzhledem k tomu, ze P4 641 je vyrazne levnejsi nez to D930, tak bych spis bral jednojadro. Ve hrach se dve jadra prilis nevyuziji.
urcite D930 pokud bude za rozumny penize. jinak taky nezapomen, ze ta deska umi D930 az od verze biosu F9, tak si to napred radsi flashni :)
D930 je dost drahý ale D925 je asi o 900,-kč dražší než P4 641, což je dost rozdíl. D925 je asi to samé co 930 akorát nemá virtualizační technologii,nepletu se? co jsem se díval na benchmarky na Tom's Hardware tak P4 641 v některých jednovláknových aplikacích dokonce vítězilo (i nad 930-kou).Tak proto mi to vrtá hlavou. Navíc jsem četl že 641 jde dobře taktovat a dvoujádra až zas tak dobře ne,tak bych mohl mít 641 moc muziky za málo peněz.
Bios už mám aktualizovaný.
Díky.
Bios už mám aktualizovaný.
Díky.
SingleCore : P4 631. Další dvě stovky dolu a OC stejný.
To samé u DualCore. Proč D930 nebo D925? Jednoznačně D915! (cena pod 2500kč)
Podle použití doporučuji DualCore tedy Pentium D915.
//Edit: překlep
To samé u DualCore. Proč D930 nebo D925? Jednoznačně D915! (cena pod 2500kč)
Podle použití doporučuji DualCore tedy Pentium D915.
//Edit: překlep
Ano,většina lidí mi doporučuje dvoujádro.
2 věci však stále hovoří proti.
1.) Četl jsem, že některá Pentia D jsou vadná, že jim nefunguje SpeedStep.
2.) Viděl jsem benchmarky na Tom's hardware a tam to tak jednoznačně pro PD nehovoří.Když zvážím poměř cena/výkon a to, že v některých aplikacích byl P 641 dokonce rychlejší!! (např.mp3 encoding nebo grabování v iTunes nebo Ogg a některé hry),tak jsem stále na rozpacích.
Když tak na to zkuste mrknout a napsat co si o tom myslíte.
http://www23.tomshardware.com/cpu.html?modelx=33&model1=443&model2=439&chart=171
Dík.
2 věci však stále hovoří proti.
1.) Četl jsem, že některá Pentia D jsou vadná, že jim nefunguje SpeedStep.
2.) Viděl jsem benchmarky na Tom's hardware a tam to tak jednoznačně pro PD nehovoří.Když zvážím poměř cena/výkon a to, že v některých aplikacích byl P 641 dokonce rychlejší!! (např.mp3 encoding nebo grabování v iTunes nebo Ogg a některé hry),tak jsem stále na rozpacích.
Když tak na to zkuste mrknout a napsat co si o tom myslíte.
http://www23.tomshardware.com/cpu.html?modelx=33&model1=443&model2=439&chart=171
Dík.
speedsnail má podle mě pravdu. D915 je dobrá volba.
Kup určitě dualcore....za chvíli pojedeme všichni na Vistách a ty na jednojádru nic moc nejedou :rolleyes: (vlastní zkušenost...)
Kup určitě dualcore....za chvíli pojedeme všichni na Vistách a ty na jednojádru nic moc nejedou :rolleyes: (vlastní zkušenost...)
jak by mohly byt vadny tak, ze jim nejede speedstep? nevim o tom ze by ho meli mit:notsure a jestli jo, tak nejakou osekanou verzi ktera je stejne k nicem, ne ten poradny speedstep ktery ma P-M, CD a C2D... navic co by ti branilo v reklamaci?!
ad vykon: v jednovlaknove aplikaci ti je vic jader na houbi, tam se 3GHz P-D chova uplne stejne jak 3GHz P4... u vicevlaknove aplikace je uz situace uplne jina...
ad vykon: v jednovlaknove aplikaci ti je vic jader na houbi, tam se 3GHz P-D chova uplne stejne jak 3GHz P4... u vicevlaknove aplikace je uz situace uplne jina...
Ještě mě napadlo, bude můj zdroj 400W stačit na pokrytí spotřeby energie procesoru i v případě PD?
Kdyby byla cena PD příznivější, neváhal bych. V totmo případě se dívám spíš po inzerátech a tam často právě není záruka.
Je pravda, že když jsem se díval na srovnání P641 PD935 na stejné frekvenci (3,2GHz) tak to vycházelo v jednovláknových aplikacích skoro stejně, i když P4 v několika málo stejně o chlup zvítězil.
Mám poslední otázku: Bude výhodnější koupit P4 641 za málo peněz a nataktovat ho nebo koupit P D?Nedosáhl bych přetaktováním 641 výkonu, blížícímu se nenataktované P930? (nebo 925 nebo 935?)
Díky.
Kdyby byla cena PD příznivější, neváhal bych. V totmo případě se dívám spíš po inzerátech a tam často právě není záruka.
Je pravda, že když jsem se díval na srovnání P641 PD935 na stejné frekvenci (3,2GHz) tak to vycházelo v jednovláknových aplikacích skoro stejně, i když P4 v několika málo stejně o chlup zvítězil.
Mám poslední otázku: Bude výhodnější koupit P4 641 za málo peněz a nataktovat ho nebo koupit P D?Nedosáhl bych přetaktováním 641 výkonu, blížícímu se nenataktované P930? (nebo 925 nebo 935?)
Díky.
Zalezi na tom, co mas za zdroj a take na tom, kolik mas pripojenych disku, mechanik a dalsich periferii...je nemozne to takhle posoudit jen podle udaju wataze zdroje.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je drazsi pouze o 500 oproti [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] :mistake.
Srovnavat vykon singlecore a dualcore procesoru je velmi osidne. Vzdy zalezi na tom, zda aplikace dokaze z vice jader tezit. Na renderingu audia (s patricnym SW) poznas vice vykon dvou jader nez pretaktovaneho singlecore procesoru. IMHO je to v pripade tveho vyuziti jasna volba -> Pentium D 915 a cokoliv jineho (mysleno singlecore) jsou neefektivne vynalozene penize.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je drazsi pouze o 500 oproti [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] :mistake.
Srovnavat vykon singlecore a dualcore procesoru je velmi osidne. Vzdy zalezi na tom, zda aplikace dokaze z vice jader tezit. Na renderingu audia (s patricnym SW) poznas vice vykon dvou jader nez pretaktovaneho singlecore procesoru. IMHO je to v pripade tveho vyuziti jasna volba -> Pentium D 915 a cokoliv jineho (mysleno singlecore) jsou neefektivne vynalozene penize.
1. Jak jsem psal výše tak doporučuji D915. At uz budes taktovat nebo ne tak jedna věc je jasná. Práce s audiem a videem často funguje tak že dáš něco zpracovat a čekáš na výsledek. třeba i několik minut, desítek minut co já vim. Já v tom nedělám. a s Dualcore máš velký plus v tom že počítač bude nadále použitelný na další práci. Jedno jádro bude zahlcené audiem a druhé k dispozici pro práci ve Win, přípravu další kompilace a podobně. Navíc ten rozdíl v ceně je opravdu minimální jak psal Tequilla.
2. značkový 400w zdroj utáhne snad vše kromě SLI/Crossfire. S tím bych si hlavu nelámal. (pokud nemáš 15disků :D )
2. značkový 400w zdroj utáhne snad vše kromě SLI/Crossfire. S tím bych si hlavu nelámal. (pokud nemáš 15disků :D )