Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

pc stávkuje a občas vůbec nejde zapnout

plaskotch (89)|29.7.2010 10:33
Narazil jsem na nepříjemný problém. Mám NEC powermate ML7
konfigurace:
• Microsoft® Windows® XP Professional
• Socket LGA775
o Support Intel® Pentium® Hyper - Threading technology with FMB Performance 2004 support.
o Support for an Intel® Pentium® 4 processor in a LGA775 socket with a 800 MHz system bus, 2.8Ghz to 3.8 GHz or higher.
o Support for an Intel® Celeron® processor in a LGA775 socket with a 533 MHz system bus, 2.8 GHz or higher.
• The Intel 915G chipset

o North Bridge: Intel 82915G GMCH
o South Bridge: Intel ICH6R South Bridge
• Graphic controller integrated on the Intel System Controller with
o Intel® Graphics Media Accelerator 900 (Intel® GMA 900 graphics)
o PCI Express x1 I/O offers 500 MB/s
• Two DIMM sockets DDR400/DDR333 memory, in configurations of up to 4 GB RAM.
• 4 Serial ATA Ports (SATA/150)
• Realtek ALC655 Audio System
• Realtek RTL8110SBNetwork Controller
• 2 PCI bus masters slots , 1 PCI Express x16 slot
• 6 USB 2.0 connectors (4 on the back panel, 2 on the front panel)
• Serial and parallel port
• PS/2 keyboard and mouse
• Audio:1 Mic-In,1 Line-In, 1 Line-Out

Stává se, že počítač vůbec nejde zapnout. Tipnul bych si to na problém se zdrojem. Mám známého, který má úplně stejné pc jako já, tak jsem chtěl vyzkoušet jestli to nedělá ten zdroj. Jenže problém je v tom, že to někdy jde a někdy ne. Takže dle Murphyho zákona se potáhnu s pc ke známému a tam to jako naschvál bude fungovat i s mým zdrojem a já nic nezjistím.

Všiml jsem si, že tomu asi pomáhá, když je nějakou dobu PC úplně odpojen od sítě.

Ještě nějakou dobu předtím, než problémy začaly, jsem vyměnil větrák na zdroji i na procesoru, protože byly hlučné. Od té doby počítač při spuštění zběsile píská a hlásí, že větrák na procesoru není nainstalován. Těch pípnutí je tolik a v takové rychlosti, že to nejde spočítat. Nicméně počítač funguje a větrák se točí. Jen jsem si myslel, že by to s tím mohlo nějak souviset.

Na různé rady už jsem zkoušel pár věcí: tj. vyčistit počítač od prachu, vytáhnout a znovu vsadit paměti, vytáhnout a znovu zastrčit konektory. Situace se ale nezměnila.

Byl bych moc vděčný za rady, čím by to mohlo být. Taky jsem se chtěl zeptat, zda lze někde zakoupit zdroje do těchhle desktop krabic, nikde se mi to nepovedlo najít. No a taky by mě zajímalo, jestli v případě, že neseženu zdroj do téhle krabice, půjde připojit jiný zdroj, třeba ATX. Netuším, jestli je tam kompatibilní zapojení, nebo je u těchle menších krabic jinak. Děkuji moc.
DrZelenka (2491)|29.7.2010 10:54
Co se tyce vetraku na procesoru - je zapojen do spravneho konektoru na desce? Vetsinou primo vedle nej je na desce napsano CPU_FAN.

Jinak tohle opravdu vypada na problem se zdrojem a pouzivanim soucasneho (vadneho) zdroje riskujes poskozeni dalsich komponent v PC (a neni to moc vzacny - par lidi tu psalo, ze jim takhle PC blblo, akorat dali vedet pozdeji a zdroj uz si s sebou vzal napr. zakladni desku).

Nejlepsi bude kdyz si od znameho pujcis jeho zdroj, napr. na 1-2 dny, abys to opravdu vyzkousel a uvidis jestli bude nadale blbnout.

Co se tyce koupe noveho zdroje - nevim co je v tomto PC, ale kdyz vyfotis stitek co na nem je, tak nejakou alternativu najdeme.
plaskotch (89)|29.7.2010 16:17
[quote=DrZelenka;391792]Co se tyce vetraku na procesoru - je zapojen do spravneho konektoru na desce? Vetsinou primo vedle nej je na desce napsano CPU_FAN.

Nejlepsi bude kdyz si od znameho pujcis jeho zdroj, napr. na 1-2 dny, abys to opravdu vyzkousel a uvidis jestli bude nadale blbnout.

Co se tyce koupe noveho zdroje - nevim co je v tomto PC, ale kdyz vyfotis stitek co na nem je, tak nejakou alternativu najdeme.[/quote]

Tak ten větráček na cpu mám zapojený dobře.
Dneska letím k tomu známému, PC celkem nejede, jinak si to zkusím půjčit na pár dní, snad se s ním nějak domluvím.
Zdroj jsem vyfotil i tu krabici, jen pro představu. V každém případě moc a moc díky. hm, te´d ještě abych sem nějak vložil tu fotku :-)
zdroj štítek.jpg zdroj v pc.jpg
DrZelenka (2491)|29.7.2010 23:31
Me bohuzel momentalne odesel monitor a pouzivam zalozni ktery neskutecne blbne a na tech fotkach nic nevidim. Jelikoz jedu na 14 dni pryc, tak soucasny monitor nevyreklamuji a bude muset doresit nekdo jiny - lidi se zde na foru najde dost.

//EDIT2 - Monitor se na chvili umoudril a koukam, ze ten zdroj je dost atypickej pro obyc. PC. Vypada to jak serverovej pro 2U racky rozmerove.

Btw monitor neprijima zadny signal a vymena kabelu nepomohla - v pripade, ze by prosla zaruka (je to dost mozne, jeste sem nehledal zarucak), tak mate nejaky napady cim to muze byt? (LCD pouze s analog vstupem - samsung syncmaster 943NW)

//EDIT - ten monitor NIKDY neblbnul, cca 2 roky jel uplne bez problemu ... napady kdyztak do SZ, resit poradne to budu az za 14 dni a jen v pripade, ze uz prosla zarucni doba
plaskotch (89)|30.7.2010 07:28
Včera jsem PC odtáhnul ke známému, ale pochopitelně tam vše fungovalo, takže jsem na nic nepřišel. Hned po příchodu zpátky to zas nejelo. Ráno to zase jede.

Mimoto jsem si ale všimnul, že se netočí větrák na zdroji, takže jsem skříň nechal otevřenou. Neporadíte někdo, kde bych sehnal zdroj kompatibilní s tím mým? viz foto se štítkem nahoře.
matyyy (2527)|30.7.2010 08:55
ten zdroj by moh být tfx
http://www.seasonic.com/product/pc_tfx.jsp
rozměry 175*85*70 mm
DrZelenka (2491)|30.7.2010 10:01
[quote=plaskotch;391994] Mimoto jsem si ale všimnul, že se netočí větrák na zdroji, takže jsem skříň nechal otevřenou. Neporadíte někdo, kde bych sehnal zdroj kompatibilní s tím mým? viz foto se štítkem nahoře.[/quote]

Tak to se zdroj mozna "jen" prehriva a mohla by stacit vymena vetracku. Vzhledem k rozmerum bych tipoval klasicky 8cm vetracek, ale nejjednodussi bude ten soucasny vymontovat a jit do obchodu primo s nim - porovnas a koupis ten spravny.

Rozmontovani zdroje je otazkou cca 4 sroubku a dalsich 4 na vetraku.
zsdx (2098)|30.7.2010 10:11
[quote=DrZelenka;391970]//EDIT2 - Monitor se na chvili umoudril a koukam, ze ten zdroj je dost atypickej pro obyc. PC. Vypada to jak serverovej pro 2U racky rozmerove.[/quote]
Spis TFX.

[quote=plaskotch]Mimoto jsem si ale všimnul, že se netočí větrák na zdroji, takže jsem skříň nechal otevřenou. Neporadíte někdo, kde bych sehnal zdroj kompatibilní s tím mým? viz foto se štítkem nahoře.[/quote]

Dle P/N to vyhazi jen refufbrished zdroje z ciziny. Muzes ho omerit a hledat v TFX i Flex-ATX zdrojich, napr. viz vyse.

edit: nemel bys levnejsi koupit jinou kastli s normalnim ATX zdrojem?
plaskotch (89)|30.7.2010 12:54
Tak jsem zaznamenal další změny. Pokud se PC rozjede, tak naběhne až do windows a pak se restartuje a znovu naběhne, ale pak už to drží. Taky se mi už dvakrát po tomhle objevila hláška:

This operation returned because the timeout period expired.

v modrém poli okna je napsáno TBIA a je to okno s červeným křížkem.

Dříve jsem takovou hlášku nevídal. Netušíte co by to mohlo být?

Díky všem za tipy na ty zdroje. Blbé je, že si nejsem vůbec jistý, jestli to nedělá něco jiného.

[quote=DrZelenka;392007]Tak to se zdroj mozna "jen" prehriva a mohla by stacit vymena vetracku. Vzhledem k rozmerum bych tipoval klasicky 8cm vetracek, ale nejjednodussi bude ten soucasny vymontovat a jit do obchodu primo s nim - porovnas a koupis ten spravny.

Rozmontovani zdroje je otazkou cca 4 sroubku a dalsich 4 na vetraku.[/quote]

Já vím, větráky už jsem měnil.
S tím přehříváním se mi to moc nezdá. Stává se to při zapnutí a to je zdroj studený.
zsdx (2098)|30.7.2010 14:07
[quote=plaskotch;392041]Díky všem za tipy na ty zdroje. Blbé je, že si nejsem vůbec jistý, jestli to nedělá něco jiného.[/quote]

Na chybove hlasky Win se vyb.dni /zatim/ a zkus si pujcit normalni ATX zdroj. Na ten si PC zapoj a uvidis, jak se to bude chovat.
plaskotch (89)|2.8.2010 20:50
[quote=zsdx;392049]Na chybove hlasky Win se vyb.dni /zatim/ a zkus si pujcit normalni ATX zdroj. Na ten si PC zapoj a uvidis, jak se to bude chovat.[/quote]

Velmí rád se vybodnu :-).

Jenom právě nevím jestli to bude možné zapojit, když si půjčím normální ATX zdroj. Je to s tím mým (TFX) kompatibilní?

Taky se děje další změna. Počítač po naběhnutí strašně dlouho něco chroustá a je dost pomalý. ach jo.
matyyy (2527)|2.8.2010 21:05
[quote=plaskotch;392655]Velmí rád se vybodnu :-).

Jenom právě nevím jestli to bude možné zapojit, když si půjčím normální ATX zdroj. Je to s tím mým (TFX) kompatibilní?

Taky se děje další změna. Počítač po naběhnutí strašně dlouho něco chroustá a je dost pomalý. ach jo.[/quote]
konektory jsou stejné (akorát obal zdroje je větší)

zkusil bych kouknout jestli disk neběží v pio módu (je to někde ve správci zařízení/ případně jde změřit nějakým benchmarkem disku jako je hdtach rychlost do 5MBs =pio od 60 vejš normální)
KLDAS (68)|3.8.2010 11:29
Edit by johny__g: Následující radu prosím nebrat vážně, KLDAS neví co plácá.

Tato operace se vrátil, protože vypršel časový limit.
To je ta hláška nwm ale stim chroustáním a ledový zdroj se mi moc nezdá zkus to tvýho kámoše ještě předtim než si koupíš ATX zdroj vyzkoušej jeho základní desku jestli to nebude se ZK si myslim :(
dzandra (1368)|3.8.2010 12:25
[quote=KLDAS;392744]Tato operace se vrátil, protože vypršel časový limit.
To je ta hláška nwm ale stim chroustáním a ledový zdroj se mi moc nezdá zkus to tvýho kámoše ještě předtim než si koupíš ATX zdroj vyzkoušej jeho základní desku jestli to nebude se ZK si myslim :([/quote]

Mužeš mi vysvětlit v češtině, co má podle tebe udělat?
plaskotch (89)|3.8.2010 17:50
Dneska už to zase jede normálně, bez chroustání a zpomalení. Včera jsem to sice prohnal antivirem (NOD32), ale ten nic nenašel. Teda jen nějaký file od BSplayeru, který se tváří jako virus nebo spíš adware.

Takže teď už jen sehnat zdroj a vyzkoušet.
plaskotch (89)|8.8.2010 18:50
Už vážně nic nechápu. Zpomalování mi lezlo tak na nervy, že jsem přeinstaloval windows. A co se nestalo! počítač od té doby nabíhá a nestává se, že by nenaběhl. Dlužno dodat, že počítač ale semtam hrozně hrabe na disku a zdá se zpomalený. Dneska ovšem běží. To sou mi věci.
plaskotch (89)|5.9.2010 10:05
tak konečně jsem sehnal zdroj a zdá se, že to bylo opravdu tím, pc se bezchybně zapíná a nepadá.
plaskotch (89)|21.8.2012 17:30
jo, tak nakonec to byl opravdu zdroj, který haproval. Po výměně to běželo ok cca 1 rok a te´d zdá se odešel hard. quaqualitní výrobek.