nejede PC - chyba zdroje nebo desky?
Zdravím.
Včera PC fungoval bez problémů, dnes ráno jsem ho zapnul, na cca 2 sekundy se roztočili větráky a najednou se sám vypnul. Celý jsem ho rozebral, vyčistil, nanesl novou pastu na CPU a zložil v základní konfiguraci (cpu + chladič, 1x RAM, grafika), vše je zapojeno ok (napájení desky, přídavné napájení CPU, přídavné PCIE na grafice) a vůbec nic se neděje, ani ventilátory se netočí. Zkoušel jsem i RAMku i grafiku v jiných slotech (i bez GPU).
Deska svítí že je pod proudem. Když zapnu PC je ve zdroji slyšet velmi slabé "cvaknutí" a pak je slyšet velmi slabé hučení (jako že je pod proudem). Vypadá to asi na vadný zdroj nebo desku.
Pokud Vás ještě něco napadá, dejtě vědet :-)
díky
PC:
zdroj ENERMAX LIBERTY 400 W (už 5 let starý)
CPU Core2duo E8400
deska ASUS P5Q-E
GPU GeForce GTX250
RAM A-DATA Vitesta
Včera PC fungoval bez problémů, dnes ráno jsem ho zapnul, na cca 2 sekundy se roztočili větráky a najednou se sám vypnul. Celý jsem ho rozebral, vyčistil, nanesl novou pastu na CPU a zložil v základní konfiguraci (cpu + chladič, 1x RAM, grafika), vše je zapojeno ok (napájení desky, přídavné napájení CPU, přídavné PCIE na grafice) a vůbec nic se neděje, ani ventilátory se netočí. Zkoušel jsem i RAMku i grafiku v jiných slotech (i bez GPU).
Deska svítí že je pod proudem. Když zapnu PC je ve zdroji slyšet velmi slabé "cvaknutí" a pak je slyšet velmi slabé hučení (jako že je pod proudem). Vypadá to asi na vadný zdroj nebo desku.
Pokud Vás ještě něco napadá, dejtě vědet :-)
díky
PC:
zdroj ENERMAX LIBERTY 400 W (už 5 let starý)
CPU Core2duo E8400
deska ASUS P5Q-E
GPU GeForce GTX250
RAM A-DATA Vitesta
Tak se to obvykle chová, když je někde zkrat (zdroj má ochranu a vypne se). Odpoj od základovky vše co můžeš, nechej jen procesor, paměti a disk, odpoj i grafiku, jestli bude PC bootovat, poznáš podle zvuku disku. V druhém kroku nechej zapojenou grafárnu a odpoj disk. Pokud se to rozjede, postupně připojuj jednotlivé kousky hardwaru a testuj.
Ještě jednou jsem to zapojil, zkusil s VGA i bez ní, s HDD i bez, jednou se PC rozjel a pak zas nic. :angry
Zkus se podívat na základní desku, jestli nemá nafouklé kondenzátory, také ve zdroji mohou být špatné kondenzátory. To může být také příčina.
Kondenzátory na desce vypadají OK.
Když zdroj vytáhnu ze zásuvky na delší dobu (noc), a když ho pak zkusím zapnout, tak občas se počítač rozjede.
Na další týden mám stejně objednaný nový zdroj (pro další upgrade) tak to zkusím rozjet s ním, pak dám vědět.
Když zdroj vytáhnu ze zásuvky na delší dobu (noc), a když ho pak zkusím zapnout, tak občas se počítač rozjede.
Na další týden mám stejně objednaný nový zdroj (pro další upgrade) tak to zkusím rozjet s ním, pak dám vědět.