instalace Win XP na nový PC - disk boot failure
Koupil jsem nový počítač, a při instalaci Win XP z instalačního CD mi píše chybu Disk boot failure, jako kdyby CD bylo špatné. Ale ono ve starším PC bootuje naprosto spolehlivě.
Nevíte někdo, kde by mohla být chyba?
Předem díky
Nevíte někdo, kde by mohla být chyba?
Předem díky
S-ATA disk? nainstalovals tam drivery s přibalené disketky? ačkoliv to by možná asi spíš hlásil že nemůže disk nalézt... jen takovej nápad
jo, SATA disk tam mám, i mechanika je SATA, ale BIOS obojí bez problémů detekuje. Co se týká toho ovladače, disketu mám připravenou, ale jelikož se mi instalace XP vůbec nespustí, abych mohl zmáčnout F6, můžu si jí zatím naložit. :-(
jak je to tu s postováním linků? http://www.computerhope.com/issues/ch000387.htm
ale asi Ti to nepomůže, hm, mám novější mechaniku a některé placky mi načítá déle než je zdrávo a jiné vůbec, je to lightscribe a dost si vymýšlí (firmware nový), jestli máš placku podrápanou, tak si asi stěžuje, ale to jsou poznámky na dvě věci, on se někdo zkušený najde, přeji štěstí s mašinou... člověk se u toho někdy dost zapotí
ale asi Ti to nepomůže, hm, mám novější mechaniku a některé placky mi načítá déle než je zdrávo a jiné vůbec, je to lightscribe a dost si vymýšlí (firmware nový), jestli máš placku podrápanou, tak si asi stěžuje, ale to jsou poznámky na dvě věci, on se někdo zkušený najde, přeji štěstí s mašinou... člověk se u toho někdy dost zapotí
dík za link, ale u mě to nejspíš bude komplikovanější. CD nebo mechanikou to taky nebude, protože jsem tam zkoušel dát i starou IDE mechaniku z druhého PC v kterém to normálně bootovalo, a dopad jsem stejně. :-(
Zpráva Disk Boot Failure znamená, že PC nenalezlo žádné zařízení, odkud by mohlo spustit systém. Proč? Možností je několik.
1/ v BIOSU jsi nenastavil jako první BOOTování z CD Samsung
2/ ty Windows XP je nějaké zkopčené a zmršené a chybí mu autozavaděč
3/ zapomínáš stisknout klávesu, když PC zahlásí: Pro spuštění z CD stiskni libovolnou klávesu. Tahle hláška je zobrazena jen na okamžik a po ní PC přistoupí k bootování z HDD...které samosebou není nainstalen.
4/ nekompatibilita desky se SATA CD-ROMkou ( ale to by pak musela jet ta normální IDE)
Kdyby to bylo SATA diskem, pak by se instalace normálně rozjela, ale při dotazu na kterej disk chceš widle nainstalovat by instalátor zahlásil, že není žádný disk HDD a instalaci by ukončil. Takže to tím není.
1/ v BIOSU jsi nenastavil jako první BOOTování z CD Samsung
2/ ty Windows XP je nějaké zkopčené a zmršené a chybí mu autozavaděč
3/ zapomínáš stisknout klávesu, když PC zahlásí: Pro spuštění z CD stiskni libovolnou klávesu. Tahle hláška je zobrazena jen na okamžik a po ní PC přistoupí k bootování z HDD...které samosebou není nainstalen.
4/ nekompatibilita desky se SATA CD-ROMkou ( ale to by pak musela jet ta normální IDE)
Kdyby to bylo SATA diskem, pak by se instalace normálně rozjela, ale při dotazu na kterej disk chceš widle nainstalovat by instalátor zahlásil, že není žádný disk HDD a instalaci by ukončil. Takže to tím není.
Tak problém je v nastavení SATA módu. Pokud nastavím na IDE, z CD nebootuje a vypadá to jak je uvedeno výše, a to jak ve žlutých(ICH8) , tak ve fialových(GSATA) konektorech, pokud nastavím AHCI, normálně z CD nabootuje a spustí se instalace.
Tohle přeci není normální chování ne? Myslíte, že je to HW problém na reklamaci, nebo mám někde jěště něco nastavit? BIOS mám poslední F8
Tohle přeci není normální chování ne? Myslíte, že je to HW problém na reklamaci, nebo mám někde jěště něco nastavit? BIOS mám poslední F8
Já v pátek sestavil svůj pc (MSI 945P Neo3, Intel D 820, 2x 512 MB DDR2 533MHz (půjčená), Gainward 8217-Bliss 7600GS Golden Sample 256MB PCI-E, Sound Blaster Audigy, satelitní karta SkyStar 1 ver. 1.3, Infinity USB Phoenix, KME MidiTower ATX CX-8062, P4-500W 150mm ...chlazení 120 mm AC vepředu, z boku 80 mm AC, na cpu je boxovaný chladič. hdd 160 gb sata) a bez nějakých úprav v biosu (tedy jen sekvenci bootování) jsem nainstaloval Win XP profi ze záložní kopie instalačního media. Bez problémů. Všechno bez zbytečných problémů. S biosem si budu hrát až bude systém fungovat nebo raději ne...jo v biosu jsem použil volbu natáhnout optimální konfiguraci nebo jak to tam je.....
Je to normální. Proto je na takovéto dotazy těžké odpovídat, když není znám přímo přesný model desky. IDE/AHCI nastavení souvisí právě s mádem kompatibility, pokud máš vše včetně CD na SATA, pak to AHCI by mělo být zaplé. Problém je, že ne všechny desky toto mají. Setkal jsem se s tím jen u MSI 965, třeba gigabyte nebo asus, mají jen přepínání modů kompatibility a pak ručně zvolíš zda only SATA nebo IDE + SATA a podobně. V případě toho tvého biosu ale právě volbou AHCI zajstíš, že si to BIOS sám rozmístí.