Zdravím. Mám trochu zvláštní problém s HDD.
Na disku (1TB WD10EADS s jednou NTFS partition) se mi objevil Bad block. Nebo Bad cluster, nevím jaké označení je správné. Aniž jsem si toho všiml, Win XP po startu pustily Checkdisk a BB označily.
Takže výpis chckdsk je (češtinu neopravuju, čitelné to je):
Syst'm Windows zkontroloval syst'm soubor a nezjistil §*dn' potˇ§e.
976760000 kB mˇsta na disku celkem.
962836480 kB v 527697 souborech u§ivatele.
166844 kB v 47192 rejstýˇcˇch.
4 kB v chybněch sektorech.
680304 kB pou§ˇv* syst'm.
65536 kB zabˇr* soubor s protokolem.
13076368 kB na disku je volněch.
4096 bajt v ka§d' alokaźnˇ jednotce
244190000 alokaźnˇch jednotek na disku celkem.
3269092 volněch alokaźnˇch jednotek
Disk byl hodně plný a já potřebuju zjistit, v jaké souboru se se chyba objevila. Potřebuju ten soubor najít, abych zjistil, jestli ho někde mám zálohovaný. Googlil jsem dlouho a zkoušel různý sw, ale řešení jsme nenašel.
Teď trochu odbočím SMART ukazuje: Current sector pending = 1, Write Error Rate = 1, Reallocated=0, Reallocation events=0, RAW Error read rate = 138.
Hodnoty se sice dál nezvyšují, ale je vidět, že skoro nový disk je trochu "nahlodaný". Mám několik let staré disky, které mají hodnoty na nulách. Samozřejmě vím, že když třeba přes WDCDIAG pending sector "opravím", disk se bude chovat jako nový a dál sloužit, ale to nechci ze dvou důvodů. Zaprvé ho budu reklamovat, protože už mu nevěřím. Za druhé opravou low level chyby přijdu o bad block ve filesystemu a jakoukoliv šanci zjistit, kde se nacházel. Proto to nízkoúrovňově opravovat nechci.
Všechny soubory z disku jsem překopíroval na jiný disk. Jelikož ale checkdisk "opravil" vadný sektor, v jednom souboru na disku je chyba. Soubor se sice zkopíroval, ale 4kB dat je v něm nahrazeno nulami nebo nesmysly. Těžko mohu po jednom kontrolovat tisíce souborů a chybu hledat, navíc se ani nemusela projevit.
Já potřebuju zjistit, KDE přesně (v jakém souboru) se checkdiskem označený bad block nachází. Napadají mě dvě možnosti.:
1. Sehnat mapu souborů na disku, mapu NTFS filesystemu, která ukáže místo s bad blockem. Nevím, jak to pospat. Pamatujete starý scandisk pro DOS, který na badblocku ukázal čteveček s "B" ? Případně defragmentační program DEFRAGGLER ukáže po kliknutí na čtvereček, jaké soubory se pod ním nacházejí. Bohužel ten mi ale neukazuje žádný bad block. A nenašel jsem podobný program, který by ho ukazoval.
2. Ještě mě napadla druhá možnost, jak to zjistit. Pokud by se badblock znovu odznačil jako zdravý. Pak bych zkusil všechny soubory zkopírovat soubor obsahující nečitelnou oblast by vypsal chybu čtení. Tím bych zjistil, jaký soubor nejde přečíst. Prý nějak jde chybný sektor znovu označit jako "zdravý", ale nenašel jsem program, který to dokáže. Našel jsem radu, že to jde ručně udělal diskeditorem, ale ne srozumitelný návod. A Linux po ruce nemám. Našel jsem i nějaký starý soft, ale byl jen pro FAT a ne NTFS, navíc měl myslím omezení 128GB a disk je 8x větší, takže na nic.
Myslel jsem, že když je na NTFS disku checkdiskem označený badblock, musí tam být i skrytý soubor $BADCLUS. Ale "dir /ah $badclus" mi píše, že soubor nebyl nalezen, což mi není jasné proč.
Potřebuju disk reklamovat, ale nepřed musím zjistit, o jaký soubor jsem na něm přišel.
Poradíte mi řešení ?
nedelak
PS: Jsem tu na fóru nový a zkoušel jsem vyhledávač, ale podobné téma jsem nenašel.