OCCT vs.Linx64 vs.IntelBurnTest
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte, proč při testování stability v OCCT(CPU) musím zvýšit napětí na procesoru, když v Linx i IBT je to stabilní při 100 smyčkách bez chyb a při stejném napětí to v OCCT po 3min spadne.Jestliže zvýším napětí na procesoru, tak to projde bez chyb.
Právě tomu nerozumím, myslel jsem, že OCCT je cílená na otestování desky, řadiče a pamětí, ne prioritně procesoru.
Vylučovací metodou jsem zjistil, že to padání ovlivňuje skutečně napětí procesoru, protože pokud nechám frekvenci FSB stejnou/430MHz/ a snížím násobič z 9x na 6x při stejném napětí procesoru, tak to po 3 hodinách v OCCT je OK.Jakmile ho zvednu na 9x a nezvednu napětí procesoru, tak je konec.
Tím si myslím, že pokud deska zvládne tuhle frekvenci, tak v nastavení u ní by neměl být problém.
Co je důležitější, výsledek v OCCT nebo těch dvou ostatních pro 100% stabilitu, resp.čemu mám věřit pro zjištění stability procesoru více?
Jde mi o to, abych do procesoru nepouštěl zbytečně větší napětí, než nutně pro stabilitu potřebuje.
Config: E8400@3,87MHz@1,24V[Linx64,IBT OK]>1,320V[OCCT OK]
deska je ASUS P5Q Deluxe, paměti Patriot
Předem díky za postřehy.
Právě tomu nerozumím, myslel jsem, že OCCT je cílená na otestování desky, řadiče a pamětí, ne prioritně procesoru.
Vylučovací metodou jsem zjistil, že to padání ovlivňuje skutečně napětí procesoru, protože pokud nechám frekvenci FSB stejnou/430MHz/ a snížím násobič z 9x na 6x při stejném napětí procesoru, tak to po 3 hodinách v OCCT je OK.Jakmile ho zvednu na 9x a nezvednu napětí procesoru, tak je konec.
Tím si myslím, že pokud deska zvládne tuhle frekvenci, tak v nastavení u ní by neměl být problém.
Co je důležitější, výsledek v OCCT nebo těch dvou ostatních pro 100% stabilitu, resp.čemu mám věřit pro zjištění stability procesoru více?
Jde mi o to, abych do procesoru nepouštěl zbytečně větší napětí, než nutně pro stabilitu potřebuje.
Config: E8400@3,87MHz@1,24V[Linx64,IBT OK]>1,320V[OCCT OK]
deska je ASUS P5Q Deluxe, paměti Patriot
Předem díky za postřehy.
S tímto jsem se setkal při taktování procesoru také. V LinX, Prime95 byl procesor stabilní, ale v OCCT nikoliv. "Rozsekl" jsem to tak, že jsem nechal nastavení, při kterém byl procesor v LinXu a Prime95 stabilní a provozoval jsem to tak s čekáním nějakých problémů. Ty ovšem nepřišli, takže jsem voltáž zvyšovat nemusel. Osobně bych spustil nejnáročnější hru co máš na HDD a pokud "pošlape" bez problémů, napětí bych nechal nižší a nezvyšoval ho.
Jo, tak jsem to taky udělal,jen mě zajímá "jádro pudla".Všude na fórech jsem se dočetl, že OCCT je dneska prioritně nejlepší diagnostika na paměti, řadiče a desku, tak mě zarazilo, že to chce hlavně pořádný napětí na procesoru.Nikde jsem se nedočetl, co to vlastně přesně testuje a jakou metodikou.A ten rozdíl v napětí pro stabilitu mě dost zarazil.Než mě napadlo zkusit opačné pořadí testu/nejprve procesor pak zbytek/, tak jsem se tři dny vrtal v BIOSu a hledal, kde jsem udělal chybu, že mě to pořád v OCCT padá.Vrtal jsem se vším, jen ne s voltáží.Tak nevím, jak to s tím "v současnosti nejlepším diagnostickým programem" je.MemTest 86 a GoldMemory jsem opustil, tenhle program je prý nahradí lépe, tak teda nevím...
Přitom třeba v IBT při nastavení na "maximum" byly RAMky v 95% zatížení, u OCCT jen 35%.
Jinak po laborování musím uznat, že na druhou stranu co se píše o IntelBurnTestu je pravda, buď to vyhodí chybu hned do třetí smyčky nebo je to stabilní/odzkoušeno na 100smyčkách/.Nemusí se čekat 2-3hod jako v OCCT.Při jemném dolaďování mi to vyhodilo chybu třeba až po 4 hodinách.
Kdybys věděl o nějakém jiném softu, kde bude úplně jasné, co se právě testuje /potřebuju něco jen na otestování nastavení desky a pamětí mimo procesoru/, hoď mi sem prosím link.
Dík.
Přitom třeba v IBT při nastavení na "maximum" byly RAMky v 95% zatížení, u OCCT jen 35%.
Jinak po laborování musím uznat, že na druhou stranu co se píše o IntelBurnTestu je pravda, buď to vyhodí chybu hned do třetí smyčky nebo je to stabilní/odzkoušeno na 100smyčkách/.Nemusí se čekat 2-3hod jako v OCCT.Při jemném dolaďování mi to vyhodilo chybu třeba až po 4 hodinách.
Kdybys věděl o nějakém jiném softu, kde bude úplně jasné, co se právě testuje /potřebuju něco jen na otestování nastavení desky a pamětí mimo procesoru/, hoď mi sem prosím link.
Dík.
Můj přetaktovaný procesor běžel při 1,35V naprosto stabilně (Orthos, gamesy, ...), počítal také distribuované výpočty a jednou či dvakrát za 14 dní mi BOINC oznámil, že některý výsledek výpočtu je kvůli chybě procesoru špatný. V jedné volné chvíli jsem si tedy stáhnul OCCT-LynX a zjistil jsem, že do 20-25 min OCCT detekuje chybu procesoru. Zvýšil jsem napětí na 1,375V a od té doby nepadá OCCT a taktéž chyby v distribuovaných výpočtech prakticky ustaly. Toť moje zkušenost.
Tak jsem si našel chvilku a trochu si s tím vyhrál.Na základě mých zkušeností musím říci, že OCCT je opravdu etalon toho, zda je systém ve všech! aplikacích 100%stabilní.Pokud jsem nechal napětí na takové výši, aby mi prošly testy zaměřené čistě na testování procesoru/IBT, Linx64, Orthos, Prime apod/, tak jsem prošel bez problémů a systém, hry atd. jely v pohodě.Jen ten OCCT pořád po hodině padal.Nechal jsem to tedy tak a čekal.Dva týdny nic, vše jelo bez jakýchkoliv známek nestability.Tento týden jsem ale potřeboval překódovat video do Mpeg4/kodekem x264/ a ejhle, enkodér mi spadl do dvou minut, resp. se vůbec nerozjel.
Tak jsem zvýšil napětí procesoru na tu hodnotu, kterou mi detekoval OCCT jako stabilní a vše proběhlo bez chyb.
Závěr z toho je takový, že tedy pořád nechápu, jak to může projet speciálními testy na procesor a nespadnout to, když jeden specializovaný software to shodí, a taky by mě pořád zajímalo, v čem je ten OCCT teda jiný, když to opravdu odhalí dopředu, že to v něčem nepojede/bude nestabilní/, když ostatní testy projdou.
Podotýkám, že výše uvedené testy byly stabilní po min.24 hodinách nebo 500 smyčkách.
Tak jsem zvýšil napětí procesoru na tu hodnotu, kterou mi detekoval OCCT jako stabilní a vše proběhlo bez chyb.
Závěr z toho je takový, že tedy pořád nechápu, jak to může projet speciálními testy na procesor a nespadnout to, když jeden specializovaný software to shodí, a taky by mě pořád zajímalo, v čem je ten OCCT teda jiný, když to opravdu odhalí dopředu, že to v něčem nepojede/bude nestabilní/, když ostatní testy projdou.
Podotýkám, že výše uvedené testy byly stabilní po min.24 hodinách nebo 500 smyčkách.