Sapphire HD5750 1GB - nejde spustit PC
Zdravím, dnes jsem zakoupil novou grafiku ATI Sapphire HD 5750 1Gb do své sestavy a po vložení karty do PC se mi pouze na pár vteřin roztočí všechny větráky a PC se jakoby restartuje - furt dokola. Je na vině slabý zdroj nebo něco jiného ??????
Sestava: MSI 915P combo (775, supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant, původní BIOS), Intel Pentium 4 (3,2GHz Prescott), 2 x 1GB DDR2, HDD 320GB a 80GB Sata, DVD, interní zvukovka, zdroj SEASONIC SS-400ET-F3 400W Bronze (zhruba měsíc starý)
Zkoušel jsem i odpojit druhý disk, DVD i přídavné větráky ale bez změny.
Předem díky za nápady a odpovědi. Tomáš
Sestava: MSI 915P combo (775, supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant, původní BIOS), Intel Pentium 4 (3,2GHz Prescott), 2 x 1GB DDR2, HDD 320GB a 80GB Sata, DVD, interní zvukovka, zdroj SEASONIC SS-400ET-F3 400W Bronze (zhruba měsíc starý)
Zkoušel jsem i odpojit druhý disk, DVD i přídavné větráky ale bez změny.
Předem díky za nápady a odpovědi. Tomáš
Jestli máš možnost, vyzkoušej grafiku v jiném pc. Připojil si přídavné napájení ke kartě? Jo a ohledně toho procesoru, tu grafiku bude dost brzdit.
EDIT: ten zdroj by měl v poho stačit.
EDIT: ten zdroj by měl v poho stačit.
V jiném PC prý fungovala bez problémů (jsem druhý majitel). Přídavné napájení jsem samozřejmě zapojené měl, ale zkoušel jsem to i bez - dostal jsem se o krok dál do bodu kdy se rozpípá speaker a konec. Prý je možnost prosté nekompatability - obzvláště v rev. PCI expres slotu.??
[quote=Attommen;394880]V jiném PC prý fungovala bez problémů (jsem druhý majitel). Přídavné napájení jsem samozřejmě zapojené měl, ale zkoušel jsem to i bez - dostal jsem se o krok dál do bodu kdy se rozpípá speaker a konec. Prý je možnost prosté nekompatability - obzvláště v rev. PCI expres slotu.??[/quote]
..no slovům "prý fungovala" bych moc nevěřil a zkusil si jí osobně, tý nekompatibilitě bych moc nevěřil, stát se to ale může.
..no slovům "prý fungovala" bych moc nevěřil a zkusil si jí osobně, tý nekompatibilitě bych moc nevěřil, stát se to ale může.
Nekompatibilita s revizí PCI-E je blbost. Zkus vymazat CMOS - například vyndáním baterky ze základní desky na 5 minut (samozřejmě s PC odpojeným ze zásuvky). Když si zapojoval grafiku, měl jsi napájení PC odpojené ze zásuvky??
Tak jsem aktualizoval BIOS, vymazal CMOS, vše totalne poodpojoval, znovu pozapojoval a nic. Roztočí se větráky, ale jakmile má HDD dosáhnout plných otáček a pohnout hlavičkama tak konec.
Más už sebe ještě tu starou grafiku, s tou to funguje? Jinak by pak bylo dobré (pokud to se starou funguje, nebo ji už tam nemáš) zkusit tu novou v jinym PC, jak už tu někdo navrhoval - bez důkazů je vyjádření "prodejce", že to fungovalo bez problémů, dosti ošemetné, spíš ti měl dát záruku, že to pojede u tebe (ale i tak to vlastně nic neznamená, takže je vždy nejlepší osobní zkušenost před koupí - tzn. osobní koupě....nebo koupě nové)
Starou grafiku tam mám nyní a je to v pohodě. Prodejce tvrdí, že fungovala bez problému a pokud se mi ji nepodaří rozběhnout tak si ji vezme zpět. Jinak karta je ještě 17 měsíců v záruce.
Původní grafika asi neměla přídavné napájení že? Nedostal jsi k tý kartě nějakou redukci z MOLEXů? Pokud jo, tak to zkus přes redukci místo přímýho napájení..
Původní je Sapphire X600 Pro - takže opravdu nemá přídavné napájení. Redukci jsem dostal a zkoušel - furt to samé.
[quote=billy_86]tý nekompatibilitě bych moc nevěřil[/quote]
[quote=Jandaskunk]Nekompatibilita s revizí PCI-E je blbost.[/quote]
Spec. ty desky: One PCI Express x16 slot (supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant).
[quote=Jandaskunk]Nekompatibilita s revizí PCI-E je blbost.[/quote]
Spec. ty desky: One PCI Express x16 slot (supports PCI Express Bus specification v1.0a compliant).
Zkusil bych update BIOSu (zkontroluj jestli je to přesně tvoje deska), píšeš že je tam původní BIOS. Sice malá šance že se to zlepší, ale aspoň něco.
Bohužel, ale o žádném nevím. Všichni mají buď NTB a nebo taky postarší mašiny se slabýma zdrojema. Dnes zajedu pro 500W zdroj a uvidíme. Jestli to zdrojem nebude tak bude karta k prodeji.
[quote=Attommen;395028]Jestli to zdrojem nebude tak bude karta k prodeji.[/quote]
..spíš bude v pr.... :D
..spíš bude v pr.... :D
Ten 500W zdroj doufám nejdeš kupovat, ale máš někde na vyzkoušení, protože by to bylo zbytečný kupovat takový zdroj (a kdo ví jaké značky) :). Protože jestli myslíš, že to je tím, že zdroj nestačí wattově, tak to je blbost :).
Zdroj mám normálně objednanej v Alza a případně jim ho tam vrátím, když to tím nebude. Ale pravda je že jsem taky hledal na netu a někde píšou jasnou kompatabilitu PCI expres a jinde zas že by to mělo být kompatabilní i s těma nejstaršíma. Jinak zdroj SEASONIC SS-500ET-F3 (defakto ten samý mám 400W).
400W by bohatě stačil....jedině pokud by byl rozbitej, tak to nepůjde a to by nemělo jít ani s tou starou, rozhodně to není tak že by nestačil výkonově....ten 400W to musí dát s prstem v nose. Hlavně v alze ho mají předraženej....za tu samou cenu bys sehnal plnohodnotnej [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
EDIT: Navíc tam píšou účinnost jen 78%, což mi přijde dost málo a jak s tim může splňovat specifikaci 80plus?? :notsure Na tý alze není ani vlastně poznat, co to je za zdroj... Rozhodně bych využil možnost vrácení do 14 dnů, i kdyby to s ním šlo a pořídil raději ten Seasonic S12-II 430
EDIT: Navíc tam píšou účinnost jen 78%, což mi přijde dost málo a jak s tim může splňovat specifikaci 80plus?? :notsure Na tý alze není ani vlastně poznat, co to je za zdroj... Rozhodně bych využil možnost vrácení do 14 dnů, i kdyby to s ním šlo a pořídil raději ten Seasonic S12-II 430
Vím, ale v Alza mám jistotu bezproblémového vrácení. Ale jestli si myslíte, že to fakt nemá cenu, tak se na to asi vykašlu. Jen jsem myslel, že by byla jedna alternativa 100% vyloučena.
Už to tady bylo jednou řečeno, ale stejně to z vlastní zkušenosti zopakuji. P4 tu kartu neutáhne. Její výkon bude jen o trošičku lepší než s takovou GF6600GT To já jen aby jsi si od toho moc nesliboval. (drtovou Většinu nejnovějších her sice spustíš, ale půjde to max na medium)
Zdravím,
tak ve zdroji to opravdu není ani 500W Seasonic nepomohl. Podařilo se mi ale sehnat jine PC (MSI P31 Neo, C2D E4500, 2x1GB DDR2) a co se stalo mi hlava už opravdu nebere. Grafika se samozřejmě v pohodě rozběhla a vše je ok, ale podle specifikace je i na této desce rev. PCI Expres Bus SPEC V1.0a compliant. ( http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=1286 ) tak ja opravdu nevim proč to nejde. Proste a jednoduse asi obycejna nekompatabilita.
tak ve zdroji to opravdu není ani 500W Seasonic nepomohl. Podařilo se mi ale sehnat jine PC (MSI P31 Neo, C2D E4500, 2x1GB DDR2) a co se stalo mi hlava už opravdu nebere. Grafika se samozřejmě v pohodě rozběhla a vše je ok, ale podle specifikace je i na této desce rev. PCI Expres Bus SPEC V1.0a compliant. ( http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=1286 ) tak ja opravdu nevim proč to nejde. Proste a jednoduse asi obycejna nekompatabilita.