Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém prescott vs sowtware

MWilliam (22)|14.8.2010 19:45
Zdravím. Povím vám tu v bodech svůj příběh... :D

1) Pořídil jsem si silnější procák (P4 s jádrem prescott na 3 GHz; patice 478 s HT)
2) 2 měsíce vše šlapalo jak má, tedy krom toho, že pracovní teplota byla na 45° a při zatížení to šlo až k 60ti.
3) Po dvou měsící začaly zámrzy. Řekl jsem si: "Asi jsem ho uvařil, co se dá dělat... Koupím si nový."
4) Vrátil jsem staré P4 2,2 GHz (bez HT) zpátky a bez problému.
5) Pořídil jsem si znovu prescotta. Ta samá frekvence, prý netaktovaný. Ovšem problémy se zamrzaním nezmizely. Alespoň pracovní teplota klesla na krásných 35° (43° při zatížení).

Počítač zamrzá pravděpodobně jen ve windows. Když hraji hry nic se neděje a je jedno jak dlouho procesor zatěžuji. Každopádně jak začnu dělat něco v prostředí windows, byď by to bylo brouzdání po netu, nebo jen nechám počítač nečinně běžet, tak zamrzne.

Co jsem vysledoval, zaručený způsob jak vyvolat zamrznutí, je jít do správce HW a chvili si v něm prohlížet - je jedno s jakým HW.

Zkoušel jsem testovat veškerý možný HW, RAMkami ani zdrojem (asi nejčastější působitelé těchto problémů) to není.

Napadlo mě, že by to mohlo být v SW, ale nevím co přesně bych měl přeinstalovat. Vypnutí HT v biosu také nepomohlo.

------------------------------

To nejpodstatnější ze sestavy:
ZD: GA-8IPE 1000 ProG
RAM: 2x 512MB 400MHz (Otestováno v memtestu a ok)
Zdroj: FORTON 650W
Grafika: Sapp. HD3850 pro AGP8 512MB verze (Driver 9.4 kvůli AOE2)
HDD: SATA 250GB WD
Zvuk: TRUST 514DX 5.1

Verze DX: 9.0c (4.09.0000.0904)
BIOS: Award Modular v6.00PG

Zamrzání probíhá nezávisle na ostatním HW (zkoušel jsem bez zvukárny, s jiným diskem, grafičkou, ramkou i zdrojem). Bohužel nemám možnost odzkoušet procesory na jiné desce.
johny__g (6387)|14.8.2010 20:14
Nepíšeš přesný typ procesoru. Jsi si jistý že ho deska podporuje? Máš poslední BIOS (u verze F5 je update mikrokódu CPU)?
MWilliam (22)|14.8.2010 21:06
Zkusím ten update. I když je mi záhadou, proč by to v celku dost dlouho fungovalo a pak začalo z ničeho nic blnnout. Uvidíme. Dík.

Procák: IP4 3GHZ/512/800, SL6WK MALAY, 0421A703, T429A466, 0636
johny__g (6387)|14.8.2010 21:35
pak zbývá jedině deska, možná už není schopná uživit žravější procesor. Ten nový má TDP 82 W, versus 57 W u toho starého.
VencaX (3686)|14.8.2010 22:32
SL6WK není prescott, ale northwood. Je to poznat už z toho, že má jen 512k Cache (Prescotty mají 1M). Problém není zakopaný v jádru procesoru, ale tipoval bych to na tu desku.
MWilliam (22)|15.8.2010 07:51
RE Northwood: Pak už je mi jasné, proč tolik netopil :D... Njn, veřte prodejcům z aukra. Jestli to bude opravdu deskou, tak holt zůstanu u 2,2. Kupovat novou s patici 478 a ještě agpckem by bylo dneska vahazovani penez a to i použitou.
VencaX (3686)|15.8.2010 11:16
[quote=MWilliam;395126]RE Northwood: Pak už je mi jasné, proč tolik netopil :D... Njn, veřte prodejcům z aukra. Jestli to bude opravdu deskou, tak holt zůstanu u 2,2. Kupovat novou s patici 478 a ještě agpckem by bylo dneska vahazovani penez a to i použitou.[/quote]

Doma mám ještě starou EPOX taky s 865PE a jede mi na ní bez problému Northwood 2,6GHz s HT (bere asi 70W) takže teoreticky by ta deska mohla brát tenhle... ale dřív, než bych takovej procesor koupil, prodal bych ty P4ky co ti nefungovaly.
johny__g (6387)|15.8.2010 11:57
Kondenzátory na desce vypadají v pořádku? Nejsou mírně nafouklé nebo vyteklé?
MWilliam (22)|15.8.2010 15:35
[quote=johny__g;395154]Kondenzátory na desce vypadají v pořádku? Nejsou mírně nafouklé nebo vyteklé?[/quote]

Všechny v pořádku.... Tedy od oka...

[quote=VencaX;395155]Doma mám ještě starou EPOX taky s 865PE a jede mi na ní bez problému Northwood 2,6GHz s HT (bere asi 70W) takže teoreticky by ta deska mohla brát tenhle... ale dřív, než bych takovej procesor koupil, prodal bych ty P4ky co ti nefungovaly.[/quote]

Když já nevim, jeslti to má smysl. 2,6 byď s HT stejně neutáhne HD3850 o moc víc, jak ta 2,2. Tohle prostě volá po nové sestavě. S touhle jsem s "malými" upgrady vydržel 8 let, tak si možná to křemíkové nebe už zaslouží...

~~

Tak BIOS taky nazabral. Zatěžovat procesor hraním můžu jak chci (Hodku jsem si plácnul Tiberium Wars), ale ve win to proste zamrzá. A další zaručený způsob jak vyvolat zámrz, je spustit dxdiag. :D
VencaX (3686)|15.8.2010 16:24
[quote=MWilliam;395190]Když já nevim, jeslti to má smysl. 2,6 byď s HT stejně neutáhne HD3850 o moc víc, jak ta 2,2. Tohle prostě volá po nové sestavě. S touhle jsem s "malými" upgrady vydržel 8 let, tak si možná to křemíkové nebe už zaslouží...[/quote]

Na 8 let staré PC docela slušná výdrž HW. Teď nedavno jsem z podpobného PC upgradoval a dá se poměrně slušnej PC sehnat za 4000, možná i levněji.
Frey (181)|15.8.2010 17:02
[quote=MWilliam;395190] Tohle prostě volá po nové sestavě. S touhle jsem s "malými" upgrady vydržel 8 let, tak si možná to křemíkové nebe už zaslouží...[/quote]
Pokud neni upgrade absolutne akutni, mozna by se vyplatilo pockat. Myslim tim, ze q4 2010 a q1 2011 by melo byt vcelku bohate na nastup novych technologii. Grafiky ATi rady 6xxx asi neprinesou zasadni zmeny, ale kdyz nic jineho, tak alespon zlevni chipy rady 5xxx. U CPU by to ale melo byt zajimavejsi, protoze jak Intel tak i AMD chystaji nasadit novou architekturu. Vic informaci si muzes precist zde na forech v sekci Intel nebo AMD.
MWilliam (22)|15.8.2010 17:50
Počkam. I když, bude hodně záležet na tom, jak moc mě bude štvát, že nemůžu hrát Mafii 2. :D

Koplet nechci, budu si to zase stavět jak lego. Co se HW týče, mam zkušenosti, že stačí koupit nejnovější základovku. Na tý to všechno stojí. Pak se dá celkem slušně přežívat i několik let se zmíněnými obměnami grafické karty, eventuelně procesorů.

Je jasné, že jestli do něčeho nového půjdu, bude to minimálně pro i7, ať mi to chvilku vydrží.

ATI má u mě útrum. Ne že bych byl s HD3850 nespokojený, co lepšího si na AGP slot přát, ale karty GF podle ohlasů a mé zkušenosti (před tím jsem měl 6600GT) šlapou lépe a taky se mi zdá, že mají lepší podporu.
Frey (181)|15.8.2010 18:05
Tipoval jsem to na Mafia II nebo SC II :). Podle clanku na internetu je to nyni docela "srumec" i pres drobne obtize s vykonem tesne po vydani dema.
MWilliam (22)|16.8.2010 14:24
Tak jsem nalezl příčinu problému. Je to Disk SATA. Vyzkoušel jsem připojit pouze IDE disk s windowsem a zámrzy se nekonaly. Jak jsem k tomuhle disku přidal ještě SATU, šup a byl jem v čudu. V BIOSu se u taktování píše něco o tom, že SATA je citlivá na změny násobiče, jenže to je mi prd platný, když auto dělá problémy, podtaktovat nemůžu a dát to výš mi logicky také nepomůže...

Beru zpět, podtaktovat můžu. tak dám vědě, kde se zastavím...

podlaha aneb 100x15 (1,5 Ghz) funguje
Lepší jak starý procák aneb 160x15 (2,4 GHz) funguje
2,55.... Heh

Hmm, a to je vše :D
No, jestli 2,4 skuečně bude držet, tak jsem si alespoň pomohl o 200MHz a HT... A mafii2 můžu hrát přes IDE disk :) (BTW demo odzkoušeo, s 3GHz ji na medium skuteřně plynule dávám)
VencaX (3686)|16.8.2010 16:54
[quote=MWilliam;395453]Tak jsem nalezl příčinu problému. Je to Disk SATA. Vyzkoušel jsem připojit pouze IDE disk s windowsem a zámrzy se nekonaly. Jak jsem k tomuhle disku přidal ještě SATU, šup a byl jem v čudu. V BIOSu se u taktování píše něco o tom, že SATA je citlivá na změny násobiče, jenže to je mi prd platný, když auto dělá problémy, podtaktovat nemůžu a dát to výš mi logicky také nepomůže...

Beru zpět, podtaktovat můžu. tak dám vědě, kde se zastavím...

podlaha aneb 100x15 (1,5 Ghz) funguje
Lepší jak starý procák aneb 160x15 (2,4 GHz) funguje
2,55.... Heh

Hmm, a to je vše :D
No, jestli 2,4 skuečně bude držet, tak jsem si alespoň pomohl o 200MHz a HT... A mafii2 můžu hrát přes IDE disk :) (BTW demo odzkoušeo, s 3GHz ji na medium skuteřně plynule dávám)[/quote]

Jestli máš ještě toho Prescotta tak ten má větší cache a lepší výrobní proces a ještě sis polepšil s FSB (teda aspoň myslim).
Nechápu ale co působí problém, jestli je to deska, CPU nebo HDD...
MWilliam (22)|16.8.2010 17:07
[quote=VencaX;395473]Jestli máš ještě toho Prescotta tak ten má větší cache a lepší výrobní proces a ještě sis polepšil s FSB (teda aspoň myslim).
Nechápu ale co působí problém, jestli je to deska, CPU nebo HDD...[/quote]

To taky netuším. Ale dohromady to dá smrtelnou kombinaci :D

Jenže na toho prescotta musim chladit jak blázen, abych se nedostal nad 60°. U Northona mi jede vetráček na minimum a uchladí jej bez problému.
VencaX (3686)|16.8.2010 18:12
[quote=MWilliam;395476]To taky netuším. Ale dohromady to dá smrtelnou kombinaci :D

Jenže na toho prescotta musim chladit jak blázen, abych se nedostal nad 60°. U Northona mi jede vetráček na minimum a uchladí jej bez problému.[/quote]

No stejně má narozdíl od 2,2ky lepší FSB ;)