Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Padání win při startu

jeninicicek (205)|31.8.2010 12:25
Z ničeho ni se mi nedaří nastartovat win 7, spadnou po načtení ovladačů, repair disk nepomáhá, nejde spustit obnovení systému (složka nenalezena) a systémový disk se mi jeví jako neznámý a v příkazovém řádku nevypíše ani soubor. Přes UBCD jsem si ale ověřil, že soubory na disku jsou, a nenašel jsem ani vadu na disku. Jak opravit?

(nechce se mi vracet k 2 měsíce staré bit kopii - nové instalace atd.-data si zachránit umím)
crasten (180)|31.8.2010 14:17
Doporučujem postup:
1) Vlož inštalačné DVD Win 7 a zaveď systém z disku DVD.
2) Vyber voľbu System Recovery a potom Command prompt za účelom spustenia požadovaného nástroja, ktorý sa nazýva "Bootsect.exe". Bootsect sa nachádza vnútri priečinku "boot".
3)Teraz spusti "bootsect /nt60 C:\"
( ak je Win 7 pôvodne inštalovaný v oddieli C:\) Alternatívne sa dá spustiť "bootsect /nt60 SYS" alebo "bootsect / nt60 ALL", na opravu systémového oddielu alebo všetkých oddielov.
4) Vysunúť DVD a reštart počítača.
jeninicicek (205)|31.8.2010 15:28
Nepomáhá, v boot asi chyba nebude, spíš si myslím, že win dělá problém přiřadit disk k systému písmenkem a potom nefungují cesty (nebo jiný podobný důvod) k dalším souborům (aspon to tak podle mne vypadá).
Ještě bych měl otázku, zda se dá pomocí UBCD přejmenovat disk (jedu ted přes něj a přemýšlím, proč mi zmizli na disku jmenovky-byl rozdělen na byl rozdělen na 2, a k druhéčásti se příkazovém řádku dostat jde...)
A další otázka , proč je disk v Gparted jako unallocated?
crasten (180)|31.8.2010 16:34
[quote=jeninicicek;399282]... byl rozdělen na 2, a k druhé části se příkazovém řádku dostat jde...)
A další otázka , proč je disk v Gparted jako unallocated?[/quote]

Vypadá to opravdu, že chyba nie je v boot sektore. Unallocated znamená, že nie je alokovaný, v tom prípade, akoby bola daná partícia zrušená nejakým partition nástrojom. To by si mal upresniť, kedy bol disk rozdelený, čo si robil keď sa to stalo a pod. Asi to nebolo z ničoho-nič. Radšej s tým diskom neexperimentuj, počkaj, až sa ozve niekto, kto má skúsenosti s obnovou partície.
jeninicicek (205)|31.8.2010 16:40
rozdělený byl už před instalací win (cca 1/2 roku), čím je to způsobeno nevím, večer běžné vypnutí a ráno mi sestra hlásila, že PC nejede..., oprava repair disk nic, nahodil jsem UBCD a jak na to jsem nepřišel. zajímavé je, že při bootu vše PC vidí a klekne až po načtení ovladačů...
Další otázka je zda se dá věřit Gparted (přeci jen mají tyhle softy určení k jinému systému souborů a možná si jen neví rady s ntfs..., protože přes UBCD jde disk bez problémů procházet atd.
Dojigiri (1629)|31.8.2010 16:42
Zkus program TestDisk, jednak umí obnovit partition a také umí obnovit boot sektor NTFS jednotky.
jeninicicek (205)|31.8.2010 21:39
Tak testdisk nepomohl, přes UBCD jde vše v pohodě, ale win nechcou najet, jdu zálohovat poslední 2 měsíce a zítra jdu obnovovat z bitové kopie...