Problém s výkonem
Ahoj! Předem píšu, že jsem laik. Začlo to po výměně základní desky a zdroje. Dřív jsem mohl hrát třeba WoWko na plný detaily a v pohodě. Po výměně se to nedalo hrát ani na minimum. Když jsem pár minut hrál třeba NFS:U2, Far Cry nebo pár let starou hru Re-Volt, tak to hodilo modrou obrazovku a error nv4_disp = RESTART. Otestoval jsem to přez 3DMark2001 score bylo kolem 2200 a fps 1-25. Pak jsem nainstaloval jinej ovladač a problém s errorem přestal. Zkusil jsem vyčistit pc jako defragmentace, smazání a odinstalování nepotřebných věcí atd. Score je teď kolem 4500 test je plynulejší a fps se o něco zvýšily. Když teď hraju classic WoW na low detaily, tak se to někdy sekne na pár vteřin a to i v klidu. Prostě výkon se rapidně snížil. :(
CPU Intel Celeron 2.1GHz
ZÁKL. D. AsRock P4i65GV
ZDROJ 400W ATX
RAM 1. 1GB 2. 512MB
GRAFICKÁ K. NVIDIA GeForce NX6200AX 256MB
Přehříváním to asi nebude teplota je v pohodě i v zátěži. Doufám, že to bude prkotina :D...
Předem děkuji za pomoc.
CPU Intel Celeron 2.1GHz
ZÁKL. D. AsRock P4i65GV
ZDROJ 400W ATX
RAM 1. 1GB 2. 512MB
GRAFICKÁ K. NVIDIA GeForce NX6200AX 256MB
Přehříváním to asi nebude teplota je v pohodě i v zátěži. Doufám, že to bude prkotina :D...
Předem děkuji za pomoc.
Nejdřív taková blbá otázka: Jsi si jistý že si vyměnil (nebo ti nekdo vyměnil) jen zdroj a základní desku? Protože ten procesor a zejména grafická karta jsou takové šunty, že se mi nezdá moc reálné aby mohly kdykoliv WoWko dávat na plné detaily.
Teď k věci:
Jaká byla předtím základní deska?
Jaký je to přesně typ procesoru, je v biosu správně detekován a nastaven? Stáhni si program CPU_Z a dej sem screenshot jeho úvodní obrazovky (přes správce příloh přímo zde u příspěvku).
Došlo k reinstalu OS po výměně základní desky?
Teď k věci:
Jaká byla předtím základní deska?
Jaký je to přesně typ procesoru, je v biosu správně detekován a nastaven? Stáhni si program CPU_Z a dej sem screenshot jeho úvodní obrazovky (přes správce příloh přímo zde u příspěvku).
Došlo k reinstalu OS po výměně základní desky?
Ano jsem si jistý, že mi vyměnili jen zdroj a desku. A to WoWko hraju na freečku a to jenom classic nebo TBC ... Na officu a ještě WOTLK bych na plný asi nedal. Co tam dřív bylo za základní desku, tak to si napamatuju a nedošlo k reinstalu OS.
[quote=Asantir;400309]Ano jsem si jistý, že mi vyměnili jen zdroj a desku. A to WoWko hraju na freečku a to jenom classic nebo TBC ... Na officu a ještě WOTLK bych na plný asi nedal. Co tam dřív bylo za základní desku, tak to si napamatuju a nedošlo k reinstalu OS.[/quote]
V pripade, ze menis zakladni desku, tak i v pripade stejneho chipsetu a pouze zmene modelu/vyrobce je lepsi preinstalovat system, protoze se muzou vyskytnout problemy. Dost casto windows ani nenabehnou a hodi BSoD.
Pokud jsi pouze vymenil desku, treba i za nejakou s jinym chipsetem, nechal tam stary system a ani nepreinstaloval ovladace, tak je jasne, ze to fungovat nemuze (to by byla docela nahoda kdyby fungovalo).
Reseni je jasne - preinstalovat kompletne cely system.
V pripade, ze menis zakladni desku, tak i v pripade stejneho chipsetu a pouze zmene modelu/vyrobce je lepsi preinstalovat system, protoze se muzou vyskytnout problemy. Dost casto windows ani nenabehnou a hodi BSoD.
Pokud jsi pouze vymenil desku, treba i za nejakou s jinym chipsetem, nechal tam stary system a ani nepreinstaloval ovladace, tak je jasne, ze to fungovat nemuze (to by byla docela nahoda kdyby fungovalo).
Reseni je jasne - preinstalovat kompletne cely system.
Reinstall sice doporučuji, ale přesto jsem ohledně výkonu velmi skeptický. Možná se to o fousíček zlepší, ale GF6200 s 64bit paměťma je neskutečně pomalá karta, z toho nikdy zázraky nebudou (je otázka nakolik se Vám to zdá a nakolik jste schopen zpomalení nějak relevantně porovnat..). Jinak procesor nová deska nastavila správně, tam pes zakopaný není. Spíš bych vyzkoušel různé ovladače. Na tak starou kartu jako GF6200 není vždy nejlepší dávat nejnovější ovladače.
Zkusil jsem nainstalovat asi 5 ovladačů starých i nových, ale výkon pc se nezvýšil akorát přestal ten error. Po tý opravě co se musel vyměnit zdroj a základní deska se mi koušou i videa v prohlížeči. Hry co jsem v pohodě rozjel i na vyšší detaly třeba Far Cry, NFS:U2, Urban Terror a to WoWko teď se nedá hrát ani na low detaily. Btw nechcete mi doporučit nějakou verzy ovladače co bych mohl zkusit a nevíte jak zjistim aktuální verzy ovladače v tom NVIDIA panelu to nemůžu najít..
nemůže to dělat disk?tak razantní zpomalení je fakt divný,ten zdroj je jaká zn. ?je nový?
doufám že to odinstalováváš správně,tedy po odebrání původních driverů - restart,aby byla karta nově detekována
doufám že to odinstalováváš správně,tedy po odebrání původních driverů - restart,aby byla karta nově detekována
[quote=Asantir;400377]...nevíte jak zjistim aktuální verzy ovladače v tom NVIDIA panelu to nemůžu najít..[/quote]
Help > System info nebo stáhni GPU-Z

Help > System info nebo stáhni GPU-Z

[quote=Asantir;400377]Zkusil jsem nainstalovat asi 5 ovladačů starých i nových, ale výkon pc se nezvýšil akorát přestal ten error. Po tý opravě co se musel vyměnit zdroj a základní deska se mi koušou i videa v prohlížeči. Hry co jsem v pohodě rozjel i na vyšší detaly třeba Far Cry, NFS:U2, Urban Terror a to WoWko teď se nedá hrát ani na low detaily. Btw nechcete mi doporučit nějakou verzy ovladače co bych mohl zkusit a nevíte jak zjistim aktuální verzy ovladače v tom NVIDIA panelu to nemůžu najít..[/quote]
Nejdriv preinstaluj windows, projistotu vyresetuj BIOS a v pripade, ze i potom bude vykon nizsi nez pred vymenou desky a zdroje (pokud jsi si jisty, ze ti nevymenili nic jinyho), tak ma smysl to resit konkretneji ruznyma verzema ovladacu atp.
Nejdriv preinstaluj windows, projistotu vyresetuj BIOS a v pripade, ze i potom bude vykon nizsi nez pred vymenou desky a zdroje (pokud jsi si jisty, ze ti nevymenili nic jinyho), tak ma smysl to resit konkretneji ruznyma verzema ovladacu atp.
Všem děkuji za rady. Až budu mít čas, tak se na to vrhnu. Pak napíšu jestli už to je v pohodě a ještě jednou díky moc. :D
Přeinstaloval jsem to a rozjedu classic wow na low detaily. Když chci spustit WoW TBC nebo classic na vyšších detailech, tak se to sekne hned po spuštění. Klávesnice nereaguje někdy můžu hýbat myší, ale hudba normálně hraje časem se to úplně sekne= restart. Zkusil jsem nainstalovat asi 3 grafický ovladače a nic :(. U Soldatu (2D hra) časem hodí nv4_disp error rozlišení se zmenší barvy jsou malý kvality. Prosím pomóoc ! :D
Chtelo by to napsat ktere ovladace ... nejnovejsi jen ze 3 zdroju, nebo 3 ruzzne verze z ofic. stranek nvidie? Ktere verze to byly? U takto stare GK nema smysl instalovat nove ovladace, protoze se tam stejne uz nic nemeni (pro danou GK) a spis uskodej, nez pomuzou.
Jak je nastavené AGP (8x,4x2x) a AGP aperture size? Dej sem screenshot z GPU_Z a kdyžtak mrkni do biosu.
Jaká byla původní deska?
Řekl bych, že původcem problémů je AGI slot ASRocku. Jedná se o proprietární slot, jelikož čipová sada osazená na desce nativním AGP nedisponuje. Jako takový může trpět nekompatibilitou (či sníženým výkonem) ve spojení s určitými grafickými kartami. Podporované jsou uvedeny zde.
NX6200AX mezi nimi není, každopádně bych zkusil ovladač 175.19, se kterým byla testována 6200GE. Důležitým předpokladem je také aktuální BIOS.
Řekl bych, že původcem problémů je AGI slot ASRocku. Jedná se o proprietární slot, jelikož čipová sada osazená na desce nativním AGP nedisponuje. Jako takový může trpět nekompatibilitou (či sníženým výkonem) ve spojení s určitými grafickými kartami. Podporované jsou uvedeny zde.
NX6200AX mezi nimi není, každopádně bych zkusil ovladač 175.19, se kterým byla testována 6200GE. Důležitým předpokladem je také aktuální BIOS.