Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: větší kapacita x menší kapacita s dual channel?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Dobrý den, rád bych poprosil o radu. Budu ugradovat RAM. V současné době mám 1 GB ( 2X512 MB ). Chci navýšit na 2 GB, bohužel přesně tytéž 512 už asi neseženu. Takže budu dávat 2 x 1 GB. Moje otázka zní. Je lépe nechat jen 2 x 1 GB a mít je v režimu dual channel a nebo "nevyhazovat" původní 512 ky a dát je do dalšího slotu? Podle toho co, jsem si četl v manuálu k desce, tak to možné je, ale nepojede asi dual channel ( resp. výrobce doporučuje osadit všechny čtyři sloty stejně ). Je tedy lepší mit menší kapacitu v režimu dual chanel, nebo větší ( 3 GB ) ale bez dualu? Navíc si myslím, že pokud stávající moduly mají 400MHz a ty nové budou mít více ( dle výrobce možno až 800 MHz ), tak to také sníží výkon i když by celková kapacita byla 3GB. Vím, že obecně se nedoporučuje kombinovat různé moduly, ale zase je to přeci jenom 1 GB. Protože toho o hw obecně moc nevím, tak by se chtěl poradit. Děkuj mnohokrát za rady a cenné pripomínky.

    deska: GA-M55S-S3 DDR2
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Rozdíl mezi dual channelem a single channelem není nikterak propastný. Pokud osadíš všechny 3 moduly RAM, poběží v nastavení podle toho nejpomalejšího modulu. Zde bych spíše doporučil mít 2 GB RAM o vyšší frekvenci a oželet 1 GB RAM. BTW Jaký je zbytek sestavy a jaký je OS ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    operačni system GNU/Linux ( distro openSUSE 11.3 )

    00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a1)
    00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP55 LPC Bridge (rev a2)
    00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP55 SMBus (rev a2)
    00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a2)
    00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a1)
    00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a2)
    00:04.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 IDE (rev a1)
    00:05.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a2)
    00:05.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a2)
    00:06.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI bridge (rev a2)
    00:06.1 Audio device: nVidia Corporation MCP55 High Definition Audio (rev a2)
    00:08.0 Bridge: nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a2)
    00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI Express bridge (rev a2)
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
    01:07.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1)
    01:0a.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
    02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV515 [Radeon X1300]
    02:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV515 [Radeon X1300] (Secondary)

    PS.: pc stavěl kamarád kamaráda před cca 4 lety a já v té době pc neuměl ani zapnout! Natož abych věděl z čeho se skládá. Takže nevím jestli to byla na svou dobu kvalitní sestava nebo ne! A nebo jestli mě tehdy nějak ošidili ( zbavili se hw a poskládali co jim zbylo ), nebyl jsem schopen to tehdy posoudit. Jen jsem řekl za kolik a na co to budu používat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Když osadíš 2x512Mb a 2x1Gb dohromady, tak na 99% pojedou v dual channelu. Takže imho je rozhodování bezpředmětné a budeš mít obojí: kapacitu i DCH
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Aha, čili potom by tedy moje otázka měla vlastně znít: raději 3 GB ale na pomalejší frekvenci těch starších RAM ( tzn. těch 400 MHz ), nebo 2 GB ale na 800 MHz? Co bych měl upřednostnit, je ta frekvecne tolik poznat na běžném provozu? Nejedná se o žádnou herní mašinu, normální práce, přehrávání filmů apod. Z her jen hry tipu Kačer Donald, pro děti. Ale jde o to, že to chci navýšit kvůli virtuálce, abych mohl vm přidělit větší RAM.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2010
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od hw3_on Zobrazit příspěvek
    Aha, čili potom by tedy moje otázka měla vlastně znít: raději 3 GB ale na pomalejší frekvenci těch starších RAM ( tzn. těch 400 MHz ), nebo 2 GB ale na 800 MHz? Co bych měl upřednostnit, je ta frekvecne tolik poznat na běžném provozu? Nejedná se o žádnou herní mašinu, normální práce, přehrávání filmů apod. Z her jen hry tipu Kačer Donald, pro děti. Ale jde o to, že to chci navýšit kvůli virtuálce, abych mohl vm přidělit větší RAM.
    Jednou to vylepšovat stejně budeš.Použival sme na běžnou prací obyčejne kingstonky. až pak sem přešel na HyperX na hry
    takti můžu doporučit kup 2x1GB kingstone 800Mhz, sníži se ti asi na těch 400mhz jako nejpomalejší ram v PC.Ale v budoucnu ty 512 vyhodiš a dokoupíš zase třeba 2x1GB kingstone 800Mhz.
    tady máš třeba jedny : http://www.czc.cz/kingston-hyperx-bl.../79473/produkt
    je to je nmůj názor, na tvoji situaci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Dej sem screenshot z CPU_Z na záložce "memory" nebo jiného diagnostického programu. Případně fotku biosu s nastavením pamětí.
    Na 99% ty 2x512 běží na 400MHz reálně a tedy 800Mhz efektivně (DDR2 přenášejí informaci na náběžné i sestupné hraně signálu, tedy dvakrát za takt). A tím pádem nové 800Mhz paměti nic zpomalovat nebude, protože všechny poběží na 800Mhz.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 06-09-2010 v 21:27
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    nemam windows... a koukám, že cpu-z je jen pro win... emulovat je pro tento účel asi blbost...takže nestačilo by tohle:

    Kód:
    dmidecode -t memory
    # dmidecode 2.10
    SMBIOS 2.3 present.

    Handle 0x0006, DMI type 5, 24 bytes
    Memory Controller Information
    Error Detecting Method: 64-bit ECC
    Error Correcting Capabilities:
    None
    Supported Interleave: One-way Interleave
    Current Interleave: One-way Interleave
    Maximum Memory Module Size: 1024 MB
    Maximum Total Memory Size: 4096 MB
    Supported Speeds:
    70 ns
    60 ns
    Supported Memory Types:
    Standard
    EDO
    Memory Module Voltage: 3.3 V
    Associated Memory Slots: 4
    0x0007
    0x0008
    0x0009
    0x000A
    Enabled Error Correcting Capabilities:
    None

    Handle 0x0007, DMI type 6, 12 bytes
    Memory Module Information
    Socket Designation: A0
    Bank Connections: 1
    Current Speed: 193 ns
    Type: Other Unknown EDO
    Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection)
    Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection)
    Error Status: OK

    Handle 0x0008, DMI type 6, 12 bytes
    Memory Module Information
    Socket Designation: A1
    Bank Connections: 2
    Current Speed: 193 ns
    Type: Other Unknown EDO
    Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection)
    Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection)
    Error Status: OK

    Handle 0x0009, DMI type 6, 12 bytes
    Memory Module Information
    Socket Designation: A2
    Bank Connections: 3
    Current Speed: 193 ns
    Type: Other Unknown EDO
    Installed Size: Not Installed
    Enabled Size: Not Installed
    Error Status: OK

    Handle 0x000A, DMI type 6, 12 bytes
    Memory Module Information
    Socket Designation: A3
    Bank Connections: 4
    Current Speed: 193 ns
    Type: Other Unknown EDO
    Installed Size: Not Installed
    Enabled Size: Not Installed
    Error Status: OK

    Handle 0x001B, DMI type 16, 15 bytes
    Physical Memory Array
    Location: System Board Or Motherboard
    Use: System Memory
    Error Correction Type: None
    Maximum Capacity: 2 GB
    Error Information Handle: Not Provided
    Number Of Devices: 4

    Handle 0x001C, DMI type 17, 27 bytes
    Memory Device
    Array Handle: 0x001B
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: 512 MB
    Form Factor: DIMM
    Set: None
    Locator: A0
    Bank Locator: Bank0/1
    Type: Unknown
    Type Detail: None
    Speed: 400 MHz
    Manufacturer:
    Serial Number:
    Asset Tag:
    Part Number:

    Handle 0x001D, DMI type 17, 27 bytes
    Memory Device
    Array Handle: 0x001B
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: 512 MB
    Form Factor: DIMM
    Set: None
    Locator: A1
    Bank Locator: Bank2/3
    Type: Unknown
    Type Detail: None
    Speed: 400 MHz
    Manufacturer:
    Serial Number:
    Asset Tag:
    Part Number:

    Handle 0x001E, DMI type 17, 27 bytes
    Memory Device
    Array Handle: 0x001B
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: No Module Installed
    Form Factor: DIMM
    Set: None
    Locator: A2
    Bank Locator: Bank4/5
    Type: Unknown
    Type Detail: None
    Speed: 400 MHz
    Manufacturer:
    Serial Number:
    Asset Tag:
    Part Number:

    Handle 0x001F, DMI type 17, 27 bytes
    Memory Device
    Array Handle: 0x001B
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: No Module Installed
    Form Factor: DIMM
    Set: None
    Locator: A3
    Bank Locator: Bank6/7
    Type: Unknown
    Type Detail: None
    Speed: 400 MHz
    Manufacturer:
    Serial Number:
    Asset Tag:
    Part Number:
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Ono tu určitě bude v tuxovi nějaká obdoba cpu-z, ale já to nikdy zatím nepotřeboval, takže ... teď z hlavy nevím po čem hned sáhnout a co hledat za linuxovy hw dg program... určitě to jde v konsoli i nějak jinak důkladněji, ale na to jsem krátkej a než bych to dal dohromady, tak ty fotky by byly rychlejší ... kouknu se na nějajkou alternativu pro linux... co přesně potřebujete za informace?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No uplně nejjednodušší možná bude když vezmeš jednu tu paměť a vyfotíš co má za štítek

    No chci si potvrdit že máš 800Mhz paměti a né 400Mhz, což je reálná frekvence kterou vypisujou diagnostický programy. Vše kvůli tomu, abys mohl s klidným svědomím koupit ty 2x1Gb 800Mhz a běželo ti to všechno jak má.

    EDIT: stačí když se podíváš co je na nich za kód. Hledej PC6400 (to jsou 800Mhz)
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 06-09-2010 v 23:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    No uplně nejjednodušší možná bude když vezmeš jednu tu paměť a vyfotíš co má za štítek
    ok, dodam fotku.... doufam jen, že to nejsou nějaké no name a mají štítek
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Jak sem psal. Když to na nich přečtech, tak to nemusíš vyndavat. Stačí zhruba opsat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23



    no ale tady ted kod není?! Je to ten štítek, co jsi chtěl?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Jojo to je von!

    Takže paměti jsou 533Mhz, konkrétně tyto. Tím pádem asi opravdu běží na 400Mhz a v biosu nejsou správně nastavené (na 533).

    No já myslím že spíš poznáš rozdíl mezi 2 a 3 Gb, než 533 vs 800Mhz. Každopádně kup nejlevnější (nebo i bazarové) paměti a pak to můžeš vyzkoušet sám, která varianta ti bude víc vyhovovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Tak jsem koupil 2x1 GB 533 MHz Kingston. Sice tam byl opravdu minimální cenový rozdíl za vyšší frekvenci, ale v duchu toho, aby ty moduly byly "stejné", jsem raději volil ty samé, jako už tam mám akorát s větší kapacitou. Až dorazí,nasadím a dám vědět, jak to šlape/nešlape. Mám ale ještě dotaz.

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Tím pádem asi opravdu běží na 400Mhz a v biosu nejsou správně nastavené (na 533).
    Podle toho, co jsem četl v manuálu k desce, tak si to automaticky nastavuje BIOS sám. Mám to teda ručně nastavovat na těch 533 MHz? Já tomu nerozumím, ale mám obavy, aby proto neměl BIOS nějaký důvod, že to takto snížil ( kvůli procesoru, přehřívání, spotřebě či co já vím ), abych to potom celý nerozhodil.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 20-03-2013, 23:58
  2. Kapacita RAM modulu..pls help !!
    Od curtissek v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 12-10-2011, 19:10
  3. DDR3: DDR III rozdielna kapacita
    Od mabuze v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 19-04-2010, 16:23
  4. Windows Vista: Kapacita
    Od Juki v sekci OS Windows
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 24-04-2009, 23:05
  5. Kapacita HDD
    Od sobtik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 15-01-2009, 14:47