Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: BIOS nevidí mechaniku

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    8

    Zdravím,
    mám win XP a chtěl bych si na nový oddíl nainstalovat win7, jenže mi v biosu zmizela možnost nabootovat z cd..
    Na tomto pc jsem již xp přeinstalovával několikrát ale nikdy jsem na tento problém nenarazil
    Jak mám, prosím, postupovat?

    //vím, že lze bootovat i třeba z usb, ale rád bych do biosu navrátil možnost bootovat z mechaniky
    Naposledy upraveno uživatelem edrush: 06-09-2010 v 16:48
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Co to znamená "zmizela"? Pokud je to novější deska tak musí umět bootovat i bez nastavování v biosu, při POSTu se obvykle stiskne klávesa (F11, F12 AMI BIOS, F8 Award BIOS) a můžeš vybrat zařízení z kterého chceš bootovat. Pokud zmizela mechanika tak bude problém možná jinde...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    8

    ano, mechanika skutečně z biosu zmizela, v xp je funkční, čte, vypaluje a ani nehlásí chybějící ovladače..
    nutno dodat, že jde o sestavu starou přes 3 roky:
    deska MSI MS-7043 1.00
    mechanika nějaká LG s podporou lightscribe (GSA-H20L? je to možné? )

    mám v pc nainstalovaný daemon tools a alcohol 120% ..může to s tím nějak souviset?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: bios.jpg 
Zobrazení: 369 
Velikost: 569.1 KB 
ID: 18643  
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    DT ani Alcohol s BIOSem nijak nesouvisí. Vjeď do BIOSu a zkontroluj jestli máš povolený boot z mechaniky (Boot > Boot Device Priority)... Mělo by tam být něco podobného s tím, že na druhém řádku vybereš mechaniku...

    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    8

    no tam ji právě vybrat nemůžu, jelikož tam není!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Zkontroluj, jestli nemáš řadič přehozený na RAID... Co je to přesně za desku? Stáhnul jsem sice manuál, ale končí mi asi na 5. straně...

    edit: V Standart CMOS Features je tedy zobrazen pouze ten 160GB WD na Primary Master? Vypoj ten usb disk...

    edit2: V Boot Sequence nastav Boot from Other Devices: YES, v zařízení se ta mechanika musí objevit (z Disabled nastav na CD a HDD)
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 06-09-2010 v 18:09
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    8

    jak poznám, že je řadič přehozený na RAID?
    o desce nic víc nevím.. jen, že není zrovna nejnovější no
    ve Standart CMOS Features je opravdu jen ten jeden disk
    V Boot Sequence jsem Boot from Other Devices nastaveno na YES měl, ale mechanika se nikde neobjevila..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Někde tam bude něco jako IDE Controller: Enabled/Disabled/RAID... Možná to umí RAID pouze na SATA, ale jak říkám - nemám kompletní manuál... Pokud by BIOS nechytl mechaniku tak by nešla ani ve Windows. Jak jsou uvnitř pc připojená jednlotlivá zařízení? HDD jako Primary Master (první "kšanda") a mechanika na druhé kšandě jako Secondary Master?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    51

    vypadá to, že máš zaplý RAID, jak psal Richmond.

    Zkus najet v BIOSu do menu: Integrated Peripherals - tam by měl být ten IDE Controller, co psal Richmond. ( když se dívám na ten obrázek, co sem edrush postnul, tak jde vidět, že se mu načítá RAID řadič - takže musí být povolený)
    Naposledy upraveno uživatelem wOJi: 07-09-2010 v 13:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od wOJi Zobrazit příspěvek
    Nechci vypadat jako blázen, ale já na tom obrázku v prvním postu tu mechaniku vidím...anebo se pletu???

    DSK03 HL-DT-STDVD
    To ale vidíš u toho, kdo mu odpovídá...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    51

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    To ale vidíš u toho, kdo mu odpovídá...
    sry za OFF:

    jj, taky sem si toho pak všiml
    nj, jsem blázen
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    8

    tak nakonec vyřešeno, problém byl mezi židlí a klávesnicí
    Ve Standard CMOS Features bylo potřeba ručně nastavit jednu položku jako dvd-rom, nikdy jsem to neměnil tak jsem to jaksi slepě přehlížel
    Richmond: dík za tvůj čas

    jinak win7 se nainstalovat nepodařilo, na konci instalace to zahlásilo, že je na tento počítač nainstalovat nelze, což mě celkem naštvalo.. (celeron 3.2, geforce 6600, 3GB DDR)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Citace Původně odesláno od edrush Zobrazit příspěvek
    jinak win7 se nainstalovat nepodařilo, na konci instalace to zahlásilo, že je na tento počítač nainstalovat nelze, což mě celkem naštvalo.. (celeron 3.2, geforce 6600, 3GB DDR)
    Jak to?
    Minimálne požiadavky Win7 sú :
    -1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor.
    -1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit).
    -16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit).
    -DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

    ....čo tvoja zostava spĺňa

    Čo je to za windows?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,107

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    Jak to?
    Čo je to za windows?
    Muj tip - 64-bit a to jeho CPU neni...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Muj tip - 64-bit a to jeho CPU neni...
    A čemu by to mělo vadit??
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. BIOS nevidí točící nový HDD
    Od maarkii v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 18-06-2014, 11:59
  2. BIOS nevidí SSD disk
    Od jerry.s v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-03-2013, 19:22
  3. Windows 8: Win 8 nevidí mechaniku DVD
    Od johnnyknoedelmann v sekci OS Windows
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-07-2012, 22:08