Chybový beep kód na desce gigabyte GA-7VAX
Potřeboval bych poradit. Mám základní desku gigabyte GA-7VAX rev. 1.1 a začala mi hlásit chybu. Při zapnutí se ozve SPEAKR se svým jedním dlouhým stále se po cca 3 až 5 vteřinách opakujícím pípáním. Deska nenajede, monitor neblikne. Předpokládal jsem, že je chyba v paměťovém modulu (tak toto pípání detekuje špatnou paměť), ale chyba lávky i při výměně pamětí, které jsou funkční se toto hlášení opakuje. Jesti víte někdo příčinu nebo jak na to poraďte.
Nemas to pc moc zabordeleny ? Neni ve slotech nejaky prach ? Menil si nejaky hw ? v prvni rade bych zkontroloval zda v pc vidtelne neni povytazena nejaka karta a pc dukladne ocistil a ocuchal zdroj:)) zda nesmrdi. Jako druhy krok reset cmos jumperem .. kterym a do jake polohy najdes v manualu .
Asi te nepotesim...Opakujici se pipani nemusi signalizovat jen spatnou pamet, ale i problem s grafikou nebo dokonce se zakladni desku. Takze ocistit, zkontrolovat zapojeni, ocuchat :), resetovat BIOS, zkusit jinou grafiku a pokud nic z predesleho nepomuze, tak to bude nejspis deskou :eek:.
Desku mám vyndanou na stole, zapojeno jen to nenutnější myš, klávesnice, grafika v AGP, paměť, zdroj. Všechny komponenty jsou funkční vyzkoušené na jiném počítači, paměti také mimoto jsou dva měsíce staré. Zkoušel jsem i dát grafiku do PCI, ale stále nic, dával jsem paměť i do dalších dvou slotů bez výsledku. Reset biosu bylo to první co jsem udělal. Vypadá to asi na to co píše Teguilla "deska je KO"
Teď jsem procházel desku a zjistil jsem, že u patice procesoru byl jeden kondenzátor volný (studeňák). Tak jsem ho napájel a stejně nic pořád pípá. Napadlo mě jeti by to nemohly dělat vadné kondenzátory. A nebo díky tomu tak odešlo ještě něco co už nejsem schopen zjistit. Nevíte kdo nebo kde se zabývají opravou a diagnostikou desek gigabyte? nějaké servisní středisko.