Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GA-P55-UD5 - problem s pameti

Knightey- (11)|18.9.2010 14:34
Mam tuhle novou desku (socket 1156), cpu i5 750 (2,66GHz).
Nahral jsem tam nejnovejsi bios a to F10 (puvodni byl F3).
Pameti tam mam 2x 2GB DDR3 Corsair GT 1600MHz CL7

V biosu v MIT vidim ze mam obsazene dva sloty pametma po 2GB ale pod tim je napsano USED pouze 2GB. Jak to?
Ve Win7 64b to vidim take tak, hlasi mi to:
Nainstalovana pamet (RAM): 4GB (pouzitelne: 1,99GB)

Ptam se proc? Az jsem zkousel pameti jakkoliv prohazovat nic nepomaha (DCH i SCH).
Mam je obsazeny dobre v desce dle manualu pro aktivadi DualChannelu (sloty DDR3_1 a DDR3_3) - pro dve pameti pro dual channel

Tak a ted, nastavil jsem neco spatne v biosu? Ci deska proste s pametma neumi komunikovat?
V biosu jsem jeste nastavil rucne 1,64V pro DDR3 jelikoz to moje pameti vyzaduji (sice az od 1600MHz ale prece jen). Ted bezi na DDR 1333Mhz a nevim jestli jen jedna ci dve.
Treba v CPU-z vidim v zalozce Memory, Size: 4096MBytes, Channels: Dual.
Ale kdyz se kouknu do Spravce uloh ve Winu, tak vidim Celkem 2039MB.
Takze ted co s tim? Je v haji deska? Ci neco s CPU, RAMkama?

PS: predtim jsem mel tyhle pameti v desce Asus Rampage Extreme v DualChannelu a behaly naprosto bez problemu.

Honza23 (490)|18.9.2010 16:06
Tak zkus resetovat BIOS,na desce by měl být Jumper.Tím se všechno uvede zcela do výchozího režimu a zkusil bych ty paměti vložit po jedné a případně otestovat memtestem nebo goldmemory.
Knightey- (11)|18.9.2010 16:49
Ja vidim na webu Gigabyte jen F10. Provedl jsem i LOAD optimum ci FAIL setup atp a stejne nic. Dostal jsem tip at sundam CPU a kouknu na PINy, udelal jsem to a zjistil jsme ze jeden je zalezly a druhej primo nad tim je tak na pul povylezly. Cili nejspis to bude ten cely problem...