Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nestartování PC

czhunter (775)|21.9.2010 20:40
Mám jeden zásadní problém s PC, ze kterého podezřívám zdroj, ale napíšu to trochu obšírněji :)

Začalo to někdy v prosinci/lednu, PC začalo čím dál častěji padat do BSODu, často s nv4disp.dll error, podezříval jsem grafárnu, MoBo nebo RAMky. Ale RAMky jsem zkoušel i po jedné a nic se nezměnilo.

Pak jsem na půl roku odjel z domu a PC nechal odpojený, nefunkční. Potom jsem se vrátil a když sem si našel čas, udělal jsem rozborku a sborku celého PC, reinstaloval systém a všechno se tvářilo v pořádku (OCCT, Furmark, 3D Marky prošlo v pohodě), grafárna mezi tím byla na reklamaci z jiného důvodu, vyměněna za jinou, ale asi po 14ti dnech se problémy vrátily, občas BSOD nebo start až na druhý nebo třetí pokus.
Od včerejška už PC nefunguje vůbec, při zmáčknutí power jen blikne dioda, větráky sebou "cuknou" a jinak vůbec nic.

Skoro určitě je to vadným zdrojem (430W Akasa, výkon značně převyšuje spotřebu sestavy), což bych lehce potvrdil, kdybych měl jiný na otestování, bohužel nemám. Asi koupím nový a podívám se, jestli to pomůže.

Co mě ovšem zajímá je zejména to, jestli ve zdroji je nějaká součástka, která může dejme tomu plynule postupně odcházet, pak se dlouhodobým nepoužíváním nějak na chvilku "normalizuje", ale pak začne zase pomalu odcházet, až zcela umře.
meeee (1110)|21.9.2010 20:47
Máš přetaktováno (CPU)?

Jak dlouho jel, na jakém OS a který konkrétně test to byl v tom OCCT?
speedsnail (4876)|21.9.2010 20:48
Kondíky. To jsou takový mrchy, že jsou schopný všeho :D
Suprak (408)|21.9.2010 21:24
Pokud máš chuť, zkus se podívat, jak to v tom zdroji vypadá. Já si také myslím, že to budou kondenzátory, jsou to nebezpečná kurvítka. :D
czhunter (775)|28.9.2010 17:57
Tak mám pro sebe nemilou zprávu, sehnal jsem si nový Corsair CX400 (made by Seasonic, akorát levnější a hezčí :) ) a PC se chová úplně stejně :(

Jako další pán na holení přijde MB, zběžným pohledem na ní není nic špatně (kondíky, spáleniny, škrábance atd.)
Jenže jestli to není MoBo, tak to už bych nevěděl, kdyby bylo špatně něco jinýho (CPU, RAM, VGA, ...), tak by se měly aspoň větráky roztočit a deska nějak pípat, ne?
speedsnail (4876)|28.9.2010 18:06
Tak co kondíky na desce? V jakém jsou stavu, nejsou bouchlé, nafouklé, vyteklé? Kdyžtak to nafoť.

Jaké je to vůbec sestava?
czhunter (775)|28.9.2010 19:16
Sestava je teď v nejočesanější podobě (vyjma RAM):

C2D E6600 + Intel box
Gigabyte P35-DS4
GeForce 8800GTS 320MB
4x 1GB Corasir 667MHz RAM
WD Caviar 250GB

zdroj Akasa 430W nebo Corsair CX400 - nemá vliv (tzn. ten je ze zodpovědnosti vyloučen, grafická karta je taky jiná než v době, kdy potíže začaly)

Všechno jelo už delší dobu na defaultu (od doby, kdy začaly první problémy, tzn. víc než půl roku).

Deska právě vypadá fyzicky v pořádku, jen sem si všiml, že ze zadní strany ve spodní rozích vypadá jako by na ní byla taková hnědá tekutina ... ale tam žádný kondíky nejsou a politá taky určitě nebyla.

Nafotím až bude lepší světlo.
speedsnail (4876)|29.9.2010 00:36
nemůže to "hnědé" být propálená součástka z druhé strany? Mohlo odejít něco z napájecí kaskády.
czhunter (775)|30.9.2010 17:26
Tak jsem dnes vyměnil desku za [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (já vím, žádná pecka), teď mi běží OCCT (CPU:OCCT) na 3h a zatím všechno v pohodě (je pravda, že je to naprosto minimalizovaná sestava, kde je z té původní zapojený pouze CPU, RAM a HDD), startuje s obouma zdrojema.
Projedu to pár testama, pak přidám grafiku a uvidím ... ale vzhledem k tomu, že s původní deskou se to ani nehlo, tak můžu skoro zodpovědně prohlásit, že ta MB (GB P35-DS4) je viníkem a je mrtvá.
czhunter (775)|1.10.2010 13:50
Tady jsou fotky té MB ... nejsou tam vyfoceny všechny kondenzátory, ale všechny vypadají takhle. Je tam i ten spodní rožek, kterej vypadá jako by byl politej něčím hnědým tekutým, ale není to moc výrazný.

Já jsem na ní nikde nic podezřelého nenašel, nejspíš to bude jedna z těch smrtí mezi (křemíkovým) nebem a zemí.
100_9877.JPG 100_9882.JPG 100_9878.JPG 100_9879.JPG 100_9883.JPG 100_9881.JPG
Richmond (8084)|6.10.2010 19:21
Mrkni na ty kondíky nalevo od PCIE x16 - vypadá nadzvednutý, to může být známka "bouchnutí" (vyskočí dno protože ho ten plíšek udrží) :notsure To samé bych překontroloval u ostatních

edit: to "hnědý" mouhou být zbytky po umývání už z továrny, na funkci nemá vliv... ale dá se z toho někdy vyvodit jestli byla deska opravovaná již v továrně...