Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC nebootuje z žádného disku

radikulus (14)|22.9.2010 13:41
Protože jsem zapomněl heslo do BIOS, musel jsem vyresetovat CMOC paměť. Od té doby PC ale nenabootuje z žádného disku. BIOS správně najede, provede všechny kontroly a všechno běží O.K. až do konce, kdy by měl nabootovat. Dokonce se ani neobjeví hláška, že není systemový disk ani nic podobného. Obrazovka zčerná a nic se neděje. Jen v proůběhu startu disky krátce zavrčí, ale v době, kdy by měl systém bootovat z floppy, CD nebo HD není slyšet nic. Mám BIOS AWARD.
johny__g (6387)|22.9.2010 13:47
Jak máš nastavené bootování v BIOSu? Není po reretu u disků nastaven AHCI mode a původně byly jako IDE? Jaká deska, jaký OS ... trochu se rozepiš.
radikulus (14)|22.9.2010 13:56
[quote=johny__g;404301]Jak máš nastavené bootování v BIOSu? Není po reretu u disků nastaven AHCI mode a původně byly jako IDE? Jaká deska, jaký OS ... trochu se rozepiš.[/quote]

Je to deska Jetway V266B, BIOS AWARD verze 05 (původní tovární) CPU AMD DURON 1000 Mhz. OS Windows XP Profesional, ale ten OS je vedlejší, když se bios ani nesnaží nabootovat

Do nastavení BIOS jsem se díval, žádnou možnost volby bootování jsem tam nenašel.
johny__g (6387)|22.9.2010 14:18
A jsou vůbec disky v BIOSu detekovány? Prostuduj si manuál, strana 22 a dál. Já tam vidím celkem jasně pořadí bootování a další věci.
radikulus (14)|22.9.2010 14:20
[quote=johny__g;404313]A jsou vůbec disky v BIOSu detekovány? Prostuduj si manuál, strana 22 a dál. Já tam vidím celkem jasně pořadí bootování a další věci.[/quote]

Ano, disky bios detekuje správně. Už jsem psal, že všechno ukazuje o.k., až na ten závěr, kdy by měl bios bootovat. Tam se PC zasekne, obrazovka zčerná a dál už nic

Na pořadí bootování ani tak nezáleží, protože pokud všechno běží správně, tak jde jen o to, na jaké mechanice se bios pokusí nabootovat jako první a když ne, tak zkusí druhou a další. Jenže když se bios o bootování ani nepokouší, tak co s tím?
DrZelenka (2491)|23.9.2010 09:33
Zkus prozacatek vypalit hirens boot CD a otestovat pevny disk. Pokud nenabootujes ani z CD mechaniky a problem nebude v kabelu, tak asi odesel radic na desce (za predpokladu, ze jsi spravne nastavil BIOS dle jiz zmineneho manualu)
radikulus (14)|24.9.2010 15:31
[quote=DrZelenka;404522]Zkus prozacatek vypalit hirens boot CD a otestovat pevny disk. Pokud nenabootujes ani z CD mechaniky a problem nebude v kabelu, tak asi odesel radic na desce (za predpokladu, ze jsi spravne nastavil BIOS dle jiz zmineneho manualu)[/quote]

Zkoušel jsem i vyměnit disky, zkoušel jsem disky, které jedou v jiných počítačích a ani z nich se to nepokouší nabootovat. Nebootuje to ani z flopiny ani z CD. Jak může odejít IDE řadič při resetu CMOS?
DrZelenka (2491)|24.9.2010 16:36
[quote=radikulus;404858]Zkoušel jsem i vyměnit disky, zkoušel jsem disky, které jedou v jiných počítačích a ani z nich se to nepokouší nabootovat. Nebootuje to ani z flopiny ani z CD. Jak může odejít IDE řadič při resetu CMOS?[/quote]

A zkousel si i vymenu kabelu a jsi si jisty, ze jumpery a nastaveny BIOSu jsou spravne?