Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teploty CPU - DualCore

curtissek (77)|2.10.2010 15:01
Zdravím,
chystal jsem se právě taktovat procesor,samozřejmě ještě předtím jsem všechno podrobně prostudoval,no a když jsem spustil jen tak na zkoušku SpeedFan,zistil jsem že mám teploty CPU jader na hodn. 80-90 stupňů,to znamená že mám chlazení "out" ? ....když tak budu rád za nějaké doporučení.....jedná se o CPU Intel Pentium E5200 2,5GHz a deska je Asus P5KPL-AM SE (Intel Socket 775,čipová sada G31)
16cmfan (2153)|2.10.2010 15:08
Už sa to tu písalo, nie vždy treba veriž blábolom Speedfanu, takže si radšej čekni teploty cez osvedčený program CoreTemp. Máš boxovaný chladič? Fotka zvnútra bedne by bodla, aby sme videli, ako máš riešený airflow atď.
speedsnail (4876)|2.10.2010 15:09
80-90°C jen tak ve windows je blbost. Zkus program CoreTemp. Jinak chlazení předpokládám BOX a ventilátory v bedně nějaké jsou?
curtissek (77)|2.10.2010 15:22
16cmfan: v Core Temp je to stejné
PIC_0001.JPG PIC_0002.JPG
16cmfan (2153)|2.10.2010 15:30
Točí sa Ti vôbec ten vetrák? Sleduješ si otáčky? Pozoruješ nejakú nestabilitu pc? Pády pri hraní hier napr.? Tá teplota je priamo diabolská a bojím sa, že nereálna. Pozeral si sa naňu v biose? Samozrejme, nezaškodí trošku prefúkať chladič a dokúpiť odsávací ventilátor(a najlepšie aj s vystrihnutím tej grilovacej mriežky).
speedsnail (4876)|2.10.2010 15:36
Sáhni na ten chladič a zkontroluj jestli pevně sedí na procesoru (nemá vůle). Pokud se ventilátor točí, pak je 80-90°C prostě špatně zkalibrované čidlo. Navíc kdybys pustil nějakou zátěž, tak by to šlo přes 100 a počítač by se vypínal.. to se mi nezdá.
curtissek (77)|2.10.2010 15:57
...tak otevřel jsem case a zistil jsem že ten větrák stojí,profoukal jsem ho a znova se hned chytil,zapl jsem PC hodilo mi tam zas 90 stupňu,tak mrknu a větrák se znova zastavil,zas jsem ho rozjel,teď budu sledovat,jestli to klesne....

[quote=curtissek;406554]...tak otevřel jsem case a zistil jsem že ten větrák stojí,profoukal jsem ho a znova se hned chytil,zapl jsem PC hodilo mi tam zas 90 stupňu,tak mrknu a větrák se znova zastavil,zas jsem ho rozjel,teď budu sledovat,jestli to klesne....[/quote]
...no newím...v core mi to ukazuje 90...začínám byt nervní

....co tak změnit napětí v jádre?...

[quote=16cmfan;406534]Točí sa Ti vôbec ten vetrák? Sleduješ si otáčky? Pozoruješ nejakú nestabilitu pc? Pády pri hraní hier napr.? Tá teplota je priamo diabolská a bojím sa, že nereálna. Pozeral si sa naňu v biose? Samozrejme, nezaškodí trošku prefúkať chladič a dokúpiť odsávací ventilátor(a najlepšie aj s vystrihnutím tej grilovacej mriežky).[/quote]
...akú grilovacie mriežku máš na mysli?
16cmfan (2153)|2.10.2010 16:37
Nauč sa používať tlačítko "edit". Čo sa týka tej "grilovacej mriežky", mám na mysli tu perforáciu na výfuk teplého vzduch(tam sa dá ventilátor na odfuk horúceho vzduchu). A teraz k najdôležitejšej veci: To, že Ti nešiel vetrák a procesor to prežil na takých teplotách je asi zázrak alebo čo.. jednoznače by si mal vymeniť CPU chladič, kúpiť nový, na OC sa Ti to aj tak zíde. Koľko by so bol(ak vôbec chceš) ochotný zainvestovať do nového cpu chladiča? Neviem či to je možné, ale možno sa poškodili teplotné čidla pri takých teplotách. Je očividné, že boxovaný chladič proste "umiera".
curtissek (77)|2.10.2010 16:59
...problém vyřešen-špatně nasazený chladič,vypadlá 1 nožička,už je to OK...THX....omlouvám se za své začátečnické chyby:-)
speedsnail (4876)|2.10.2010 17:16
Fajn, kolik to ukazuje teď? Sleduj teplotu když pustíš třeba OCCT.
lavjoy (1628)|2.10.2010 18:59
no zajímavý je že to nespadlo dříve :notsure,mám pocit že v defaultním nastavení biosu je kritická teplota nastavena rozhodně níž
curtissek (77)|4.10.2010 19:17
[quote=speedsnail;406561]Fajn, kolik to ukazuje teď? Sleduj teplotu když pustíš třeba OCCT.[/quote]
...teplota už po přetaktovaní procesoru (jednoduše přes Overclocking profile o 20% na hodnotu 3GHz) je 50-55stupňů,nechal jsem přes noc běžet Orthoss test a bez problému...ještě by to chtělo lepší grafiku,tady tu moji nVidia 9400GT,občas aspoň taktnu když potřebuju lepší hru...pánové děkuju za pomoc