Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD x4 970 BE C3 - jak si vede v mých rukou? :)

flanker (1579)|3.10.2010 23:57
Po více jak týdení prodlevě jsem se dostal k instalaci a měření novinky AMD, Phenom II x4 970 BE. Nejprve však bylo nutno procesor "narovnat", měl ohlé piny.

Můj CPU je ze série 1028 DPMW, tedy poměrně jeden z prvních retailové série. Znovu u těchto proceosrů nastává stejná situace jako s procesory x4 965 c3, existují 3 napěťové varianty (1.375V, 1.392V, 1.41V). Tento kousek měl napětí pouze 1.375V na defaultní frekvenci 3.5 GHz.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Testovací sestava:
Gigabyte MA790X-UD4
CM Hyper 212
Kingston Hyper-X 1066 MHz 5-5-5-15
radeon HD3870 GDDR4 512MB
Samsung F3 500GB
Seasonic 500W OEM
win XP 32-bit, příště dotestuji na 64-bit win7

Nejprve měření na základních frekvencích, Everest benchmark:

Memory test

Superpi 1M - je to první AMD quad, který se dostává pod hranici 20s

Jak se daří v jiném výpočetním programu MaxxPI na 4M?

Posledním výpočetním programem je wprime, ukážeme si jak krátký výpočet 32M, tak i částečný test stability na 1024M.

A nyní trocha komprese v podobě winrar a 7-zip:

Jako poslední z testů přijde na řadu rendering v populárních benchmarcích Cinebench R10 a R11.5 (pozor, oba v 32-bit!)

A nyní přichází na řadu overclocking a poznatky. Procesor dle mých dosavadních zkušensotí s Phenomy a hlavně Phenomy II dosahuje lehce nadprůměrného potenciálu co se týče pouze navyšování frekvence jader. Avšak kde procesor zklamal, to je jeho uncore část (CPU-Northbridge)...Přes veškerou snahu nebyl schopen nabootovat na frekvenci CPU-NB vyšší, než je 2700 MHz. Dokonce i má bývalá x4 955 C2 revize nabootovala na 2800 MHz NB bez problémů.
Vraťme se však k OC. Procesor škáloval s napětím velmi dobře, na defaultní hodnoty se dostal na krásných 3920 MHz. Dále jsem zvolil už rovnou napětí 1.456V a následně 1.475V. S tímto napětím jsem se dostal na finálních 4060 MHz a 26xx MHz pro NB. Vyšší napětí bohužel znamenalo přehřívání čipu, s lepším vzduchovým chladičem bych se dostal ymslím až na 4100 MHz při dalším navýšení napětí, což je na C3 Deneby myslím výtečné ( tento kus topil více než x4 965 C3).

Nnyí se podíváme na benchmarky po přetaktování procesoru na této stabilní frekvenci.

toto je skutečně 4060MHz, Everest chybně detekoval...

1 64-bit test, hodně narychlo

Uploaded with [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

A na závěr trochu vyšší overclocking :). Bohužel z časových důvodů jsem ho "odflákl", ale v následujícím měsíci čekejte krásné doplnění včetně 3Dmark CPU testů...

Superpi 1M

wprime 32M na 4200 MHz +

max idling na 4520 MHz (validace bohužel není, jelikož jsem neměl aktuální verzi CPU-Z), jedná se však téměř o limit za normálních pokojových teplot...
flanker (1579)|24.10.2010 22:01
Malý update.
V pátek večer a v sobotu dopoledne jsem se znovu vnořil do mého nejnovějšího čtyřjádra- Phenomu x4 970 BE. Vylepšil jsem dosavadní výsledky a získal tak další bodíky na HWBOT (no už se těším na první dusíkové seance :-D). Pro rekapitulaci, dosažených výsledků bylo dosaženo s chladičem CM Hyper 212 a teploty okolí se pohybovaly mezi 20 až 24 C (bylo v průběhu rána v místnosti zatopeno).
Jako první jsem se vrhl na validaci, cílem bylo překonat hranici 4500 MHz a tajně jsem doufal v překonání mé x4 965 BE. A to se vskutku povedlo, 4580 MHz při 1.55V :)
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1446787

Poté jsem se zaměřil na těžké benchmarky Cinebench R10 a R11.5 (ten však v 64-bit)

R10 jsem změřil v 32-bit, musím říci, že tento čip je až na chabé IMC znatelně lepší než má x4 965 BE C3 revize, sice dala obdobné skóre, avšak při mnohem nižší pokojové teplotě! Pro informaci, skóre přes 13 500b v 32-bit je skvělé.

64-bit jak je známo je mnohem náročnější na stabilitu procesoru, jestliže x4 965 dokázala za normálních teplot maximálně těsně nad 4 GHz, tato 970 na krásných 4071 MHz

wprime 32M a 1024M proběhlo znovu v 32-bit XPčkách. A znovu HW rekord, bez toho by to nešlo ,-)

Nakonec mi tedy zbývalo superpí a poprvé jsem odzkoušel o něco náročnější HexusPi.

Závěrem tedy můžu být spokojen, z časových důvodů jsem se již nedostal k plánovanému Aquamark, 3Dmarkům, ale není všem dnům konec :).
flanker (1579)|21.11.2010 21:12

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1495720

Mimo novinky v nové validaci nad 4600 MHz za pokojové teploty :!: se mi povedlo nějakým zázrakem rozjed i mizerný NB na 2800 MHz, na stabilitu a nebo Cinebench (velká škoda, zde na vysokých frekveních CPU je skok z 2600 na 2800 znatelný) to nešlo, ale benchamrky jako superpí zvládl na výbornou. Podívejme se na můj nejlepší výsledek superpí 1M s jádrem Deneb, a to za 15.594s ! Navíc na DDR2 slušné :)

Také výsledek v 32M je můj doposud nejlepší s jádem Deneb (a DDR2)

Těžké benchmarky reprezentuje dnes Cinebench R10 a Cinebench R11.5. Oba jsem projel ještě s malou rezervou na frekvenci 4111 až 4118MHz, jak říkám, škoda NB, jelikož by skóre jinak bylo tak o 400-500b vyšší...