Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehřívání CPU a vypnuti PC

gartik (6)|6.10.2010 21:59
Zdravim, mám problém s přehřátím počítače a následně se vypne.
Core Temp mi ukazuje už po 10 min puštěné hry (dělá to u každé hry, stačí ji mít jen zaplou bez zátěže.. )
Core 0: 90 C
Core 1: 80 C

když hru nevypnu, pc se vypne sám (Bios).

Na obrázku jsem červeně vyznačil součást chlazení na které se nedá udržet prst i během klidu ve windowsech... (core0: 30 C ,core1: 24 C)

Problém začal hlavně po zapojení nového zdroje (Seasonic SS-500ET 500W) a zapojení nové grafiky (gigabyte ATI HD5770 1GB 128b DDR5...)

V minulosti jsem již tento problém měl s grafikou a zdojem původním. Pomohlo snad vyfoukání pc a formát..?? už si nepamatuji přesně, momentálně je ale pc poměrně čisté jak hardware tak software.

Počítač při zapnutí 2x-3x "cvakne" (zvuk uvnitř bedny) a až po cca 8 vteřinách nabíhá obraz a startuje samotný PC jakoby první vyhledává tu správnou grafiku (v biosu mám nastavenou primárně Pci-e ve které grafika je) Toto dělá od zapojení nové grafiky.. (nevím jestli to má něco společného s popisovaným přehříváním..)

Díky za každou radu

Gart
DSC01185.JPG pc.png
kevin00 (10238)|6.10.2010 22:14
Teplota Core 0/1 je teplota procesoru. Bylo by dobré sundat chladič procesoru, pořádně ho vyčistit od prachu, očistit pomocí lihu procesor a chladič od teplovodivé pasty a nanést teplovodivou pastu novou. Chladič na NB (červeně vyznačeny) můžeš rovnou také sundat a taktéž očistit a nanést novou teplovodivou pastu.
Jaké jsou teploty zbylých komponent ?
Richmond (8084)|6.10.2010 22:32
Sundat chladič a vyčistit ho by nebylo dobré, ale NUTNÉ. Přitáhni šroubky držící rámeček kolem cpu. Pastu nanést novou, kvalitnější s kovovými částicemi (postup zde). Doporučuju v BIOSu manuálně nastavid napětí CPU na 1.1v. S teplotou tý směšný kostičky nic moc neuděláš pokud jí nebudeš ofukovat/nepořídíš normální chladič - to je prostě nemoc GB desek...

edit: aha, ty nemáš šroubky ani na tom rámečku :mistake Vlastně je to jenom GB, asi bych to celý nechal upálit a šel reklamovat...
gartik (6)|6.10.2010 22:44
Teploty ostatní jsou v pořádku.. jediné co lítá jsou tyto:
core temp (core 0 a core 1)
nebo v speedfan (Temp 2 a temp3)

s tou pastou to zkusím, i když se mi nezdá že by pasta mohla za tohle..
Richmond (8084)|6.10.2010 22:50
Pasta tohle určitě nedělá, spíš bych to viděl na dosedání chladiče na cpu - proto tam normální výrobci dávají šrouby, 3 zoubkový uchycení a ne stupidní plastový udělátka který se po čase uvolní, hnus fialovej :stupid

Mrkni do toho biosu jestli tideska nepouští víc voltů do cpu (brisbane měly různý napětí - CoreTemp ti ale ukazuje kolik by měl konkrétní cpu dostat takže překontroluj). Pak mi ještě napadlo jestli se ti roztáčí ventilátor (maximum bylo tuším 3600rpm pro ten box)
gartik (6)|6.10.2010 23:07
Ano, roztáčí se.. po 1 min puštěné hry už jel na 3000 normálně v klidu jede na cca 2000 a druhý 1650..
gartik (6)|6.10.2010 23:13
Tady nepoznáš ty volty?? Nejsem přímo odborník na pc ;) Případně co přesně mám hledat v tom biosu?
speedfan.png
kevin00 (10238)|6.10.2010 23:18
Vlož screeny z CPU-Z (záložka CPU) při plné zátěži procesoru.
Richmond (8084)|6.10.2010 23:22
Pokud mě zrak nešálí tak do něj pouštíš 1.38v :eek:
gartik (6)|7.10.2010 10:20
Jak to můžu změnit? Prošel jsem celý bios ale nejde to tam nastavit v záložce kde se zobrazují stupně a otáčky větráků jsou téměř všechny možnosti šedé (nedostupné).. takže nic nepřestavím..
kevin00 (10238)|7.10.2010 12:53
Vlož sem ten screen z CPU-Z a napiš přesně o jakou základní desku se jedná.
gartik (6)|7.10.2010 12:59
Takže koupím novou pastu a půjdu to dneska vyfoukat, vyčistit, znova natřu a přidělám.. jinak co máš na mysli tím pořídit normální chlazení? něco bych koupil ať se to tak nepeče... jen nevím co by mi pomohlo.. už tam mám 3 větráky.. jeden na cpu, jeden odvod z bedny a jeden je na grafice..

U prvního postu na core temp jde vidět ta deska.. víc o ní nevím.. Kde najdu CPU-Z ??
kevin00 (10238)|7.10.2010 13:19
CoreTemp mi neprozradí přesný typ základní desky, to zjistíš třeba pomocí HWiNFO32. Ještě když jsi v tom BIOSu, stiskneš CTRL+F1 pro aktivaci skrytých nastavení, jinak jsou některé položky BIOSu skryté.
Richmond (8084)|7.10.2010 16:39
Na chipset [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
superdrooper (208)|8.10.2010 09:58
[quote=Richmond;407286]Pokud mě zrak nešálí tak do něj pouštíš 1.38v :eek:[/quote]

Richmond si asi z Tebe dělá srandu.
Athlon X2 5000+ (2,6 GHz) s jádrem Brisbane má při plném zatížení dostávat cca 1,35-1,4V, což je normální napětí. Na Tvých screenech z CPU má 1,1V, protože zafungovala funce CaQ a stáhla násobič na minimální (z 13 na 5). Při těch 1,375 až 1,4V by měl jít stabilně přetaktovat na 3GHz.

Jinak teplota jader 80 a 90 stupňů je skutečně enormní, jádro Brisbane je háklivé na teploty procesoru nad 60 stupňů, které dosáhne již při teplotách jader 70-75 stupňů.

Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje. Pokud mu chceš trošinku ulevit, tak prostě kup nějaký starší zredukovaný ventilátor a pomocí obyčejných elektrikářských sponek ho někam nad něj upevni.

Jinak k uchlazení tohoto CPU Ti by měl stačit slušný kus hliníku s pomaloběžným ventilátorem. Chladič musí být pochopitelně správně nasazen se slušným přítlakem, pak by teploty v běžné skříni měly dosahovat maximálně těch 50-55 stupňů (cca 60-65 stupňů na jádrech).
Richmond (8084)|8.10.2010 15:09
[quote=superdrooper;407517]
Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje.[/quote]
Ani ho*no chlapečku - prstík neudržíš ani na těch vašich AMDčkách ;) Škoda, až sem to bylo dobrý. Vono je to možná, tím, že tenhle výrobce oje*ává desky kde může ;)

Jako nV mi prošly pod rukama od 2 a teď mam na chipsetu 42 stupňů, na M2N-E +/- taky, na M2N-SLI Dlx, +/- stejný (a tak bych mohl pokračovat přes M2N32 SLI až po současnou deskku s nForce). Zato ty vaše GB klumpy mají běžně 70.
superdrooper (208)|8.10.2010 19:27
Velice děkuji, že mě oslovujete chlapečku, to už jsem skutečně dlouho neslyšel. Jinak pláčete na nesprávném hrobě, neboť tento komentář právě píši na desce MSI K9N NEO F V3, která má čipset nForce560, přičemž má též podobný chladič čipsetu jako motherboard tazatele tohoto příspěvku. Z vlastní zkušenosti tedy mohu říci, že teplota nVidia čipsetu v jeho podmínkách skutečně bude asi těch 60-70 stupňů a je to normální (pokud to tedy čipset nVidia skutečně je). O jiných čipsetech jsem se nikde nezmiňoval. Ale jinak velice děkuji za výtku a plně souhlasím, že jste mi snížil reputační body, zasloužil jsem si to. :)