Přehřívání CPU a vypnuti PC
Zdravim, mám problém s přehřátím počítače a následně se vypne.
Core Temp mi ukazuje už po 10 min puštěné hry (dělá to u každé hry, stačí ji mít jen zaplou bez zátěže.. )
Core 0: 90 C
Core 1: 80 C
když hru nevypnu, pc se vypne sám (Bios).
Na obrázku jsem červeně vyznačil součást chlazení na které se nedá udržet prst i během klidu ve windowsech... (core0: 30 C ,core1: 24 C)
Problém začal hlavně po zapojení nového zdroje (Seasonic SS-500ET 500W) a zapojení nové grafiky (gigabyte ATI HD5770 1GB 128b DDR5...)
V minulosti jsem již tento problém měl s grafikou a zdojem původním. Pomohlo snad vyfoukání pc a formát..?? už si nepamatuji přesně, momentálně je ale pc poměrně čisté jak hardware tak software.
Počítač při zapnutí 2x-3x "cvakne" (zvuk uvnitř bedny) a až po cca 8 vteřinách nabíhá obraz a startuje samotný PC jakoby první vyhledává tu správnou grafiku (v biosu mám nastavenou primárně Pci-e ve které grafika je) Toto dělá od zapojení nové grafiky.. (nevím jestli to má něco společného s popisovaným přehříváním..)
Díky za každou radu
Gart
Core Temp mi ukazuje už po 10 min puštěné hry (dělá to u každé hry, stačí ji mít jen zaplou bez zátěže.. )
Core 0: 90 C
Core 1: 80 C
když hru nevypnu, pc se vypne sám (Bios).
Na obrázku jsem červeně vyznačil součást chlazení na které se nedá udržet prst i během klidu ve windowsech... (core0: 30 C ,core1: 24 C)
Problém začal hlavně po zapojení nového zdroje (Seasonic SS-500ET 500W) a zapojení nové grafiky (gigabyte ATI HD5770 1GB 128b DDR5...)
V minulosti jsem již tento problém měl s grafikou a zdojem původním. Pomohlo snad vyfoukání pc a formát..?? už si nepamatuji přesně, momentálně je ale pc poměrně čisté jak hardware tak software.
Počítač při zapnutí 2x-3x "cvakne" (zvuk uvnitř bedny) a až po cca 8 vteřinách nabíhá obraz a startuje samotný PC jakoby první vyhledává tu správnou grafiku (v biosu mám nastavenou primárně Pci-e ve které grafika je) Toto dělá od zapojení nové grafiky.. (nevím jestli to má něco společného s popisovaným přehříváním..)
Díky za každou radu
Gart
Teplota Core 0/1 je teplota procesoru. Bylo by dobré sundat chladič procesoru, pořádně ho vyčistit od prachu, očistit pomocí lihu procesor a chladič od teplovodivé pasty a nanést teplovodivou pastu novou. Chladič na NB (červeně vyznačeny) můžeš rovnou také sundat a taktéž očistit a nanést novou teplovodivou pastu.
Jaké jsou teploty zbylých komponent ?
Jaké jsou teploty zbylých komponent ?
Sundat chladič a vyčistit ho by nebylo dobré, ale NUTNÉ. Přitáhni šroubky držící rámeček kolem cpu. Pastu nanést novou, kvalitnější s kovovými částicemi (postup zde). Doporučuju v BIOSu manuálně nastavid napětí CPU na 1.1v. S teplotou tý směšný kostičky nic moc neuděláš pokud jí nebudeš ofukovat/nepořídíš normální chladič - to je prostě nemoc GB desek...
edit: aha, ty nemáš šroubky ani na tom rámečku :mistake Vlastně je to jenom GB, asi bych to celý nechal upálit a šel reklamovat...
edit: aha, ty nemáš šroubky ani na tom rámečku :mistake Vlastně je to jenom GB, asi bych to celý nechal upálit a šel reklamovat...
Teploty ostatní jsou v pořádku.. jediné co lítá jsou tyto:
core temp (core 0 a core 1)
nebo v speedfan (Temp 2 a temp3)
s tou pastou to zkusím, i když se mi nezdá že by pasta mohla za tohle..
core temp (core 0 a core 1)
nebo v speedfan (Temp 2 a temp3)
s tou pastou to zkusím, i když se mi nezdá že by pasta mohla za tohle..
Pasta tohle určitě nedělá, spíš bych to viděl na dosedání chladiče na cpu - proto tam normální výrobci dávají šrouby, 3 zoubkový uchycení a ne stupidní plastový udělátka který se po čase uvolní, hnus fialovej :stupid
Mrkni do toho biosu jestli tideska nepouští víc voltů do cpu (brisbane měly různý napětí - CoreTemp ti ale ukazuje kolik by měl konkrétní cpu dostat takže překontroluj). Pak mi ještě napadlo jestli se ti roztáčí ventilátor (maximum bylo tuším 3600rpm pro ten box)
Mrkni do toho biosu jestli tideska nepouští víc voltů do cpu (brisbane měly různý napětí - CoreTemp ti ale ukazuje kolik by měl konkrétní cpu dostat takže překontroluj). Pak mi ještě napadlo jestli se ti roztáčí ventilátor (maximum bylo tuším 3600rpm pro ten box)
Ano, roztáčí se.. po 1 min puštěné hry už jel na 3000 normálně v klidu jede na cca 2000 a druhý 1650..
Jak to můžu změnit? Prošel jsem celý bios ale nejde to tam nastavit v záložce kde se zobrazují stupně a otáčky větráků jsou téměř všechny možnosti šedé (nedostupné).. takže nic nepřestavím..
Takže koupím novou pastu a půjdu to dneska vyfoukat, vyčistit, znova natřu a přidělám.. jinak co máš na mysli tím pořídit normální chlazení? něco bych koupil ať se to tak nepeče... jen nevím co by mi pomohlo.. už tam mám 3 větráky.. jeden na cpu, jeden odvod z bedny a jeden je na grafice..
U prvního postu na core temp jde vidět ta deska.. víc o ní nevím.. Kde najdu CPU-Z ??
U prvního postu na core temp jde vidět ta deska.. víc o ní nevím.. Kde najdu CPU-Z ??
CoreTemp mi neprozradí přesný typ základní desky, to zjistíš třeba pomocí HWiNFO32. Ještě když jsi v tom BIOSu, stiskneš CTRL+F1 pro aktivaci skrytých nastavení, jinak jsou některé položky BIOSu skryté.
[quote=Richmond;407286]Pokud mě zrak nešálí tak do něj pouštíš 1.38v :eek:[/quote]
Richmond si asi z Tebe dělá srandu.
Athlon X2 5000+ (2,6 GHz) s jádrem Brisbane má při plném zatížení dostávat cca 1,35-1,4V, což je normální napětí. Na Tvých screenech z CPU má 1,1V, protože zafungovala funce CaQ a stáhla násobič na minimální (z 13 na 5). Při těch 1,375 až 1,4V by měl jít stabilně přetaktovat na 3GHz.
Jinak teplota jader 80 a 90 stupňů je skutečně enormní, jádro Brisbane je háklivé na teploty procesoru nad 60 stupňů, které dosáhne již při teplotách jader 70-75 stupňů.
Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje. Pokud mu chceš trošinku ulevit, tak prostě kup nějaký starší zredukovaný ventilátor a pomocí obyčejných elektrikářských sponek ho někam nad něj upevni.
Jinak k uchlazení tohoto CPU Ti by měl stačit slušný kus hliníku s pomaloběžným ventilátorem. Chladič musí být pochopitelně správně nasazen se slušným přítlakem, pak by teploty v běžné skříni měly dosahovat maximálně těch 50-55 stupňů (cca 60-65 stupňů na jádrech).
Richmond si asi z Tebe dělá srandu.
Athlon X2 5000+ (2,6 GHz) s jádrem Brisbane má při plném zatížení dostávat cca 1,35-1,4V, což je normální napětí. Na Tvých screenech z CPU má 1,1V, protože zafungovala funce CaQ a stáhla násobič na minimální (z 13 na 5). Při těch 1,375 až 1,4V by měl jít stabilně přetaktovat na 3GHz.
Jinak teplota jader 80 a 90 stupňů je skutečně enormní, jádro Brisbane je háklivé na teploty procesoru nad 60 stupňů, které dosáhne již při teplotách jader 70-75 stupňů.
Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje. Pokud mu chceš trošinku ulevit, tak prostě kup nějaký starší zredukovaný ventilátor a pomocí obyčejných elektrikářských sponek ho někam nad něj upevni.
Jinak k uchlazení tohoto CPU Ti by měl stačit slušný kus hliníku s pomaloběžným ventilátorem. Chladič musí být pochopitelně správně nasazen se slušným přítlakem, pak by teploty v běžné skříni měly dosahovat maximálně těch 50-55 stupňů (cca 60-65 stupňů na jádrech).
[quote=superdrooper;407517]
Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje.[/quote]
Ani ho*no chlapečku - prstík neudržíš ani na těch vašich AMDčkách ;) Škoda, až sem to bylo dobrý. Vono je to možná, tím, že tenhle výrobce oje*ává desky kde může ;)
Jako nV mi prošly pod rukama od 2 a teď mam na chipsetu 42 stupňů, na M2N-E +/- taky, na M2N-SLI Dlx, +/- stejný (a tak bych mohl pokračovat přes M2N32 SLI až po současnou deskku s nForce). Zato ty vaše GB klumpy mají běžně 70.
Jestli máš na desce čipset nVidia, pak je zcela normální, že na chladiči neudržíš prst, neboť tento čipset teplot 60-70 stupňů na chladiči běžně dosahuje.[/quote]
Ani ho*no chlapečku - prstík neudržíš ani na těch vašich AMDčkách ;) Škoda, až sem to bylo dobrý. Vono je to možná, tím, že tenhle výrobce oje*ává desky kde může ;)
Jako nV mi prošly pod rukama od 2 a teď mam na chipsetu 42 stupňů, na M2N-E +/- taky, na M2N-SLI Dlx, +/- stejný (a tak bych mohl pokračovat přes M2N32 SLI až po současnou deskku s nForce). Zato ty vaše GB klumpy mají běžně 70.
Velice děkuji, že mě oslovujete chlapečku, to už jsem skutečně dlouho neslyšel. Jinak pláčete na nesprávném hrobě, neboť tento komentář právě píši na desce MSI K9N NEO F V3, která má čipset nForce560, přičemž má též podobný chladič čipsetu jako motherboard tazatele tohoto příspěvku. Z vlastní zkušenosti tedy mohu říci, že teplota nVidia čipsetu v jeho podmínkách skutečně bude asi těch 60-70 stupňů a je to normální (pokud to tedy čipset nVidia skutečně je). O jiných čipsetech jsem se nikde nezmiňoval. Ale jinak velice děkuji za výtku a plně souhlasím, že jste mi snížil reputační body, zasloužil jsem si to. :)