Phenom II a pameti
Ahoj, mel bych dotaz, nakolik souvisi frekvence a napeti pameti s procesorem a kde jsou hranice ?
A nejlip u modelu x4 955 BE :)
diky
diky
Jestli myslíš jestli je tam podobné omezení jako u Intelu, tak ne. Napětí pamětí může být i více než těch 1,65 V nebo kolik Intel doporučuje. Frekvence pamětí spíš souvisí s nastavením v BIOSu, resp. na děličce. Samozřejmě, s procesorem to souvisí také, ale právě díky možnosti měnit poměr frekvence FSB/RAM můžeš provozovat paměti na libovolné frekvenci.
Hranice jsou tam kde jsou, to závisí na tom jaké paměti máš, jakou máš desku atd.
Hranice jsou tam kde jsou, to závisí na tom jaké paměti máš, jakou máš desku atd.
[quote=TomasOxx;408416]Ahoj, mel bych dotaz, nakolik souvisi frekvence a napeti pameti s procesorem a kde jsou hranice ?
diky[/quote]
to je na laborování,zkoušení max frekvence i časování tak aby výsledek byl co nejlepší tzn. myslím tím výpočetní výkon a hlavně latence u AMD,např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] mají relativně eště nízké napětí při 1600 a cl 8.Samozřejmě základ je mít slušnou desku,měl sem desku která neuměla např. na ddr2 vyšší napětí než 1.95V
[quote=johny__g;408447] omezení jako u Intelu [/quote]
jak to myslíš?:notsure
diky[/quote]
to je na laborování,zkoušení max frekvence i časování tak aby výsledek byl co nejlepší tzn. myslím tím výpočetní výkon a hlavně latence u AMD,např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] mají relativně eště nízké napětí při 1600 a cl 8.Samozřejmě základ je mít slušnou desku,měl sem desku která neuměla např. na ddr2 vyšší napětí než 1.95V
[quote=johny__g;408447] omezení jako u Intelu [/quote]
jak to myslíš?:notsure
[quote=lavjoy;408452]
jak to myslíš?:notsure[/quote]
Intel k Nehalem procesorom nedoporučuje, resp. zakazuje používať Ram s voltážou vyššou ako 1.65V... prekročenie tejto hodnoty môže natrvalo poškodiť procesor
jak to myslíš?:notsure[/quote]
Intel k Nehalem procesorom nedoporučuje, resp. zakazuje používať Ram s voltážou vyššou ako 1.65V... prekročenie tejto hodnoty môže natrvalo poškodiť procesor
No mam ddr3 1600Mhz 8-8-8-24 1,65 - 1,85 V, asi pul roku jely vporadku pri 1,65V
Ted mi zacly delat chyby, napeti muzu zvysit max na 1,7 V jinak se PC ani nerozjede a co je "podivne" ze ve slotech 1a2 delaji velke mnozstvi chyb, kdyz je prehodim do slotu 3a4 udelaji chybu velice vyjmecne.
Takze premyslim vcem muze byt chyba, deska ? procesor ? pameti ? nekde jsem tusim cetl, ze hranicni frekvence pameti ktere procesor zvlada je kolem 1800Mhz, jenze jsem to moozna nekde zahledl v dobe kdy me to netrapilo a ted nic nemuzu najit.
Ted mi zacly delat chyby, napeti muzu zvysit max na 1,7 V jinak se PC ani nerozjede a co je "podivne" ze ve slotech 1a2 delaji velke mnozstvi chyb, kdyz je prehodim do slotu 3a4 udelaji chybu velice vyjmecne.
Takze premyslim vcem muze byt chyba, deska ? procesor ? pameti ? nekde jsem tusim cetl, ze hranicni frekvence pameti ktere procesor zvlada je kolem 1800Mhz, jenze jsem to moozna nekde zahledl v dobe kdy me to netrapilo a ted nic nemuzu najit.
jestli defaultnim nastavenim myslis zakladni nastaveni biosu kde pameti jedou dle standardu JEDEC 1333 CL9-9-9-24 tak chyby nedelaji.
Jestli ale myslis na 1600Mhz CL8-8-8-24 ktere maji zvladat, tak nezvladaji.
Testovano memtestem i goldmemory.
Jestli ale myslis na 1600Mhz CL8-8-8-24 ktere maji zvladat, tak nezvladaji.
Testovano memtestem i goldmemory.
pokud si je koupil jako 16tistovky tak je to na reklamaci,sám mám pár hyper-xek kdy podle jedec jsou 667 ale se zvíšeným napětím jsou prodávany resp. byly jako 800mhz
mohl by mi nekdo, trosku pocestene vysvetlit tento text ?
In the case of AM3 DDR3 platform, there are two key strategies for Memory tuning:
1) utilize DDR3-1600 Memclk mode (800MHz) with CL7-7-7…CL9-9-9 timings (depending on the DIMM
specification and headroom) and minor HT ref. clock boost (below 225MHz)
2) utilize DDR3-1333 Memclk mode (667MHz) with faster CL5-5-5…CL7-7-7 timings and HT ref. clock
boost (the amount of HT ref. clock boost will depend on the DIMM OC headroom)
Option #1 is easier and works in most cases, offering the optimal amount of memory bandwidth and latency.
Option #2 could enable the absolute highest Memory performance depending on memory modules but may
require more manual tuning. Option #2 could be optimal when using DRAM modules capable of CL6-6-6
timings at DDR3-1600 speeds.
(vytazeno z
http://sites.amd.com/us/Documents/AMD_Dragon_AM3_AM2_Performance_Tuning_Guide.pdf
strana 15)
In the case of AM3 DDR3 platform, there are two key strategies for Memory tuning:
1) utilize DDR3-1600 Memclk mode (800MHz) with CL7-7-7…CL9-9-9 timings (depending on the DIMM
specification and headroom) and minor HT ref. clock boost (below 225MHz)
2) utilize DDR3-1333 Memclk mode (667MHz) with faster CL5-5-5…CL7-7-7 timings and HT ref. clock
boost (the amount of HT ref. clock boost will depend on the DIMM OC headroom)
Option #1 is easier and works in most cases, offering the optimal amount of memory bandwidth and latency.
Option #2 could enable the absolute highest Memory performance depending on memory modules but may
require more manual tuning. Option #2 could be optimal when using DRAM modules capable of CL6-6-6
timings at DDR3-1600 speeds.
(vytazeno z
http://sites.amd.com/us/Documents/AMD_Dragon_AM3_AM2_Performance_Tuning_Guide.pdf
strana 15)
na to bych fakt neprisel :D:D:D
a ted vazne, nechapu vyznam tehle casti (and minor HT ref. clock boost (below 225MHz))
jestlize je v biosu primo toto nastaveni
? DDR3-800 (400MHz) – 2:1 ratio
? DDR3-1066 (533MHz) – 8:3 ratio
? DDR3-1333 (667MHz) – 10:3 ratio
? DDR3-1600 (800MHz) – 4:1 ratio
tak me u nastaveni na 1600MHz mate nejaka zminka o jine nez zakladni frekvenci HT, ze ktere se pak pocitaji i dalsi.
Ledaze... pochopil jsem to spravne, ze 4:1 pri zakladni nezmenene zrekvenci je tech 1600
a tu moznost pretaktovani tu zminuji, ze lze jit az na 225MHz a dostat se tak na 1800 pro pameti ?
a ted vazne, nechapu vyznam tehle casti (and minor HT ref. clock boost (below 225MHz))
jestlize je v biosu primo toto nastaveni
? DDR3-800 (400MHz) – 2:1 ratio
? DDR3-1066 (533MHz) – 8:3 ratio
? DDR3-1333 (667MHz) – 10:3 ratio
? DDR3-1600 (800MHz) – 4:1 ratio
tak me u nastaveni na 1600MHz mate nejaka zminka o jine nez zakladni frekvenci HT, ze ktere se pak pocitaji i dalsi.
Ledaze... pochopil jsem to spravne, ze 4:1 pri zakladni nezmenene zrekvenci je tech 1600
a tu moznost pretaktovani tu zminuji, ze lze jit az na 225MHz a dostat se tak na 1800 pro pameti ?