Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Dual Channel při 8GB RAM

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2010
    Příspěvků
    3

    Prosím o radu.
    Stavím nový komp. Kupuji si desku Gigabyte GA-P55A-UD4 (rev.2.0).
    Chci 8GB RAM.
    Varianty:
    1/ 4x2GB (4x2GB samostatně po kusech)
    2/ 4x2GB (2xkit 2x2GB)
    3/ 2x4GB samostatně po kusech
    4/ 2x4GB v jednom kit
    Kterou variantu, vzhledem k riziku ev. nekompatibility pro dual channel, byste volili?
    je tam vůbec nějaké riziko, nebo je to jedno? 2/ nebo 3/?
    Varianta 4/ je v mém obchodě nedostupná. Stojí za to, shánět to jinde?
    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    V první řadě bych se zamyslel nad výběrem základní desky - Gigabyte má nulovou softwarovou podporu a velmi špatnou regulaci ventilátorů.
    Nejlepší volbou by asi byl kit 2x 4 GB RAM, ale pro zachování dula channelu lze použít i kit 4x 2 GB RAM (je jedno jestli kit 2x 2 GB ve dvou kusech - doporučuji stejné moduly RAM nebo kit 4x 2GB samostatně)
    Připojené obrázky Připojené obrázky  
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Taky jsem pro 4x2GB, neni potreba kupovat kity, staci objednat 4 ks identicke najednou, tim ze je objednas najednou budou i ze stejne serie coz je idealni pro pripadne taktovani nebo upravy casovani.

    Ja provozuju dual 2x2GB+2x1GB stejny vyrobce, stejne parametry akorat ty 2x1GB jsou o rok starsi a vse OK.

    Co se tyce desek Gigabyte, nesouhlasim s predchozim prispevkem, ja je muzu jen doporucit, na moji desku i po letech vychazeji nove BIOSy s aktualizovanou podporou procesoru atp, byt se treba jmenujou beta. Kondiky drzi jak zidovska vira a diky heatpipe a solidnimu spolecnemu chlazeni zatim nepozoruju zadne vykyvy v napajeni procesoru ani pri taktovani.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Co se tyce desek Gigabyte, nesouhlasim s predchozim prispevkem, ja je muzu jen doporucit, na moji desku i po letech vychazeji nove BIOSy s aktualizovanou podporou procesoru atp, byt se treba jmenujou beta. Kondiky drzi jak zidovska vira a diky heatpipe a solidnimu spolecnemu chlazeni zatim nepozoruju zadne vykyvy v napajeni procesoru ani pri taktovani.
    Myslíš, že na jiné základní desky nevycházejí BIOSy a mají velmi špatné osazení součástek ? Viděl jsi někdy regulaci ventilátorů od firmy Asus či MSI ? Viděl jsi i třeba software, který je pro základní desky Asus k mání a co je k mání pro Gigabyte ? Co se týče teplot, tak Gigabyte mívá z většinou teploty ze všech výrobců nejvyšší. I když bych to nebral jako největší nedostatek, protože základní deska je pro vyšší teploty stavěná, ale tak malé mínus to je také. Ovšem nulová možnost regulace a nulová softwarová podpora je k nepřehlédnutí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Myslim ze jsi hlavne uplne OT, on nechce poradit s deskou, otazka zni jakou sestavu pameti. A projdou mi rukama desitky desek, hlavne deska tu neni od toho aby k ni byl nejaky software, ale k tomu aby se po sestaveni PC na nic s ni souvisejiciho nemuselo leta sahnout. Vsichni vyrobci maji lepsi i horsi kusy. na vsech deskach lze rozchodit speedfan a nejaky software? K cemu? Na taktovani? Tak pro lamy.

    Acin:
    A bychom se k nim vratili uz mas vybrane ty pameti?? Neco konkretnejsiho?

    Ono mozna cenove vyjde lepe 2x4GB, s tim ze ti zbydou volne sloty na mozne rozsireni, i kdyz to hlavne zalezi na tom jestli budes provozovat neco co tu pamet realne vyuzije.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    na vsech deskach lze rozchodit speedfan a nejaky software?
    No zrovna GB používá ne moc standartní I/O (včetně zapojení čidel co na něm visí)... Navíc SW vs HW regulace je nebe a dudy...

    edit: 2x4GB by šlo, ale ty ceny nejsou moc příznivé a že by byl výkon s closing bank policy vyšší se říct nedá...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    @Mio: Nevím proč bych měl být OT, tazatel píše, že kupuje a zde je odborné IT fórum, takže jsem se zeptal proč zrovna tuto základní desku. Ono se totiž může stát, že tu bude za 14 thread od toho samého uživatele s názvem "Jak regulovat ventilátory". A jestli jsi to ještě nezjistil, tak je lepší problémům předcházet než-li je pak pracně řešit
    Jestli Ti "projde" rukama desítky základních desek, tak by jsi mohl vědět, v čem jsou jaké lepší či horší (pokud neznáš jenom GB) a GB nemá ani jednu základní desku, která by zrovna v tomto excelovala Pokud nevíš k čemu je dobrá hardwarová regulace či dodávaný software, tak s největší pravděpodobností mimo postavení počítače už nic navíc nezvládneš. Nevidím důvod, proč se lopotit s nějakým softwarem, když vše mohu pohodlně udělat z BIOSu či případně doladit funkčnost pomocí utility výrobce a nemusím se lopotit se SpeedFanem, který ani nemusí fungovat. Pokud bereš základní desku jen jako "prkno na který se to vše naháže a pak to dělá vrrr" tak sestava od tebe musí být docela zážitek
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Problem je vtom ze je to nakonec naprosto zbytecny placani slamy do ktereho se casto puvodni tazatel vubec nevrati.

    A krom toho, presne tuhle desku jsem pouzil pred 3 dny do sestavy. V podstate nejlevnejsi rozumne reseni.

    Tak aspon napiste jaky konkretni problem mate s touhle deskou, protoze zrovna neduhy s cidly netrpi, automaticka regulace otacek funguje uplne normalne a hlucnost prece zavisi na chladici. Pri zahorovani teploty normalni.

    Jakou konkretni deskou tuhle teda nahradit a proc? Kdyz uz jsme tu tohle tem otevreli.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    ... nejlevnejsi rozumne reseni ...
    V tom jediném se dá tak nějak souhlasit

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Tak aspon napiste jaky konkretni problem mate s touhle deskou, protoze zrovna neduhy s cidly netrpi, automaticka regulace otacek funguje uplne normalne a hlucnost prece zavisi na chladici. Pri zahorovani teploty normalni.
    Tak si přečti moje posty ještě jednou, když pořád nechápeš jaký je problém s GB deskami Případně velmi doporučuji jednou do sestavy osadit základní desku Asus či MSI a pořádně si prohlédnout v BIOSu možnosti nastavení regulace či pořádně prozkoumat software k základním deskám dodávaný

    BTW O hlučnosti základní desky tady nikdo nemluvil ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Jenze ty problemy s GB deskami co jsi uvadel byli u serii s AMD chisety nekdy do 7xx. Tohle je reseni pro intel, novy navrh, ted uz v revizi 2.0

    A TAHLE KONKRETNI DESKA JE DLE ZKUSENOSTI OK !!! Takze proc rikas ze je to spatna volba ?!?!?!

    Jediny duvod ktery vidim je jakysi pseudopredpoklad a hazeni vsech vyrobku do jednoho pytle. Coz me rozciluje stejne jako ten bordel co jsme tu diky tomu stvorili.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Jenze ty problemy s GB deskami co jsi uvadel byli u serii s AMD chisety nekdy do 7xx. Tohle je reseni pro intel, novy navrh, ted uz v revizi 2.0
    ne ne, on to má GB poměrně ve zvyku a je jedno, jestli AMD nebo Intel...

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    A TAHLE KONKRETNI DESKA JE DLE ZKUSENOSTI OK !!! Takze proc rikas ze je to spatna volba ?!?!?!
    M570něco - nespustí se při osazení X4, X6 - musí se flashnout s X2 jinak black screen... (Asus hodí Unknown Processor i na deskách co jsou 4 roky starý...) srovnávám desky se stejným chipsetem - v obou případech ani jeden z nich nemohl tušit, že dostane x4 cpu....)

    BTW ty máš tu desku tak dlouho, že mlžeš tvrdit, že je lepší/horší než konkurence? Osažení I/O není otázka jen GB, ale i ostatních "značek", nicméně to riziko tam je. Softwarová kontrola/regulace bude vždy závislá na článku před ním (tzn. OS) a bude "dědit" s tím spojené problémy (ačkoli bych to neviděl jako extrémní problém, ale ten probém/riziko tu prostě je). Stačí se podívat na http://www.svethardware.cz/forum/sho...light=speedfan.... (no flame, ale prostě tohle je poměrně častý jev)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Já můžu tvrdit, že deska Gigabyte GA-P55A-UD4 (rev.2.0) kterou jedinou a zadnou jinou starsi, chce do tehle sestavy pouzit netrpi neduhy o kterych tu oba pisete a ze tuto tesku davam do sestav, zatim myslim ze jsem ji pouzil 3x.

    Dle recenzi, testu a osobni zkusenosti je deska Gigabyte GA-P55A-UD4 (rev.2.0) nejrozumnejsi volbou v rozumne cenove relaci.

    A argumentovat nekompatibilitou s budoucimi procesory, a ze ASUS je veme je proste blbost, to mel jen nekdo pri nastavovani zakladmich parametru BIOSu bud vice informaci, nebo stesti ze trefil kompatibilni rezim. Nemluve o tom ze jsme zpet u platformy AMD

    Oba tu kritizujete desku kterou jste nemeli vubec v ruce jen podle toho jakou znacku nese. To je proste blbost.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Já můžu tvrdit, že deska Gigabyte GA-P55A-UD4 (rev.2.0) kterou jedinou a zadnou jinou starsi, chce do tehle sestavy pouzit netrpi neduhy o kterych tu oba pisete a ze tuto tesku davam do sestav, zatim myslim ze jsem ji pouzil 3x.
    Jaká je na základní desce regulace ventilátorů ? Můžeš nastavit pouze Voltage/PWM či je základní deska vybavena pokročilou regulací ventilátorů a můžeš si nastavit např.: min. otáčky ventilátoru, profil regulace, atd. ? To asi těžko co ... bohužel GB je omezen pouze na to Voltage/PWM a nic víc.
    Jaký software máš k základní desce k dispozici ... nebude to nečekaně pouze EasyTune ... jediný použitelný software od GB.

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Oba tu kritizujete desku kterou jste nemeli vubec v ruce jen podle toho jakou znacku nese. To je proste blbost.
    Omyl. Já jsem základní desku v ruce měl a poslední jsem vracel, protože mi při nastavení regulace ventilátoru na Voltage neroztočila 14 cm ventilátor Což ostatně dělá třeba i má GA-MA790X-UD3P
    Naposledy upraveno uživatelem kevin00: 29-10-2010 v 23:35
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Oct 2010
    Příspěvků
    3

    Zdravím, děkuji všem za reakce. Plyne mi z toho závěr, že pokud jsou paměti objednány současně, není nutno bezpodmínečně lpět na kitu, jestliže ten není momentálně dostupný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od acin Zobrazit příspěvek
    Zdravím, děkuji všem za reakce. Plyne mi z toho závěr, že pokud jsou paměti objednány současně, není nutno bezpodmínečně lpět na kitu, jestliže ten není momentálně dostupný.
    Nejde o to, zda-li moduly RAM objednáš současně či nikoliv. Jde o to, aby byly moduly RAM nejlépe od stejného výrobce a se stejnými parametry.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. CL5 a CL6 Dual channel
    Od ciny v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-04-2011, 18:47
  2. DDR2: Jak zprovoznit dual channel 8GB ram ?
    Od korman v sekci Operační paměti
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 29-12-2010, 14:26
  3. DDR1: Dual Channel
    Od lojza.cr v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-06-2009, 20:24
  4. RAM - Dual Channel
    Od Sunshine v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 25-05-2009, 22:38
  5. DDR2: Dual channel
    Od Honza.4.ever v sekci Operační paměti
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 24-12-2008, 12:38