Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém so zapnutím PC

AmatérRobert (29)|31.10.2010 12:37
Starší počítač cca 8 rokov má nakopírovaný komplet systém aj s programami z iného počítača. Pokiaľ počítač vypnem a zapnem povedzme za 10 minút naštartuje systém bez problémov. Keď zapnem počítač povedzme po 24 hodinách, prebehne POST a zostane tmavá obrazovka s blikajúcim kurzorom, akoby nenašiel systém. Keď nakopírujem systém zo zálohy, tak zasa je všetko v poriadku, ale po dlhotrvajúcejšom vypnutí znova problém. Neviem si s tým rady - uvažujem či to nie je starým HD, ktorý po dlhom čase asi neudrží záznam v MBR. Podrobný test HD však nenahlásil žiaden problém.
Ďakujem za každú radu.
kocourleo (110)|31.10.2010 13:52
Tipnul bych si na nafouklé kondenzátory ve zdroji nebo na základní desce. Když necháš tmavou obrazovku s blikajícím kurzorem třeba hodinu a pak restartuješ, už to naběhne?
DrZelenka (2491)|31.10.2010 14:20
O jaky "podrobny test" se jedna?

Btw pouzivat na PC system, ktery byl instalovan na jinem PC neni vubec dobry napad.

Zkus prozacatek prohlednout ty kondenzatory a pustit pc po delsi pauze, ale ne z disku - nabootuj nejakou live distribuci linuxu napr. (aby se vyloucila chyba systemu)
Georginek (2957)|31.10.2010 15:51
Dr.Zelenka : Btw pouzivat na PC system, ktery byl instalovan na jinem PC neni vubec dobry napad. - Naprostej souhlas, pokud PC neni uplne stejne dela to casto problemy.

Jaky to byl test, doporucuju udelat test povrchu disku, tj programem HDtune-zalozka /Health/ prazdne policko Quick test. A dat vedet, jestli je cervena kosticka - kdyby byla na zacatku disku bude to ono.
Nebo pomoci HirensCD/ HDD regenerator/pouze test bez oprav. Tipuju, ze to bude hodne starej a malej HDD, tak to bude za chvilku...

Jestli mas XP na CD, muzes zkusit nabootovat z nej...
Jeste se podivej, jestli mas spravne nastavenej BOOT v Biosu (jako prvni HDD) a jestli se Ti to nahodou neprepina po tom delsim vypnuti. Tohle mi delala jednou spatna baterie na desce.
AmatérRobert (29)|31.10.2010 16:42
HD je Seagate 40 GB a test som robil utilitou od výrobcu. Test s HDTune dopadol dobre. V BIOS mám nastavenie ako prvé bootovanie z CD a až potom z HDD. Batéria na základnej doske je vymenená pred mesiacom. Kondenzátory?? - myslím si na základnej doske od MSI by mohli byť dobré (v Hi Fi zosilňovačoch fungujú aj 20-ročné!). Skúsim všetky rady a odpoveď dám po 24 hodinách, aby som sa uistil či sa niečo podarilo.
Zatiaľ všetkým ďakujem!
StD (1963)|31.10.2010 16:51
[quote=AmatérRobert;412892]HD je Seagate 40 GB a test som robil utilitou od výrobcu. Test s HDTune dopadol dobre. V BIOS mám nastavenie ako prvé bootovanie z CD a až potom z HDD. Batéria na základnej doske je vymenená pred mesiacom. Kondenzátory?? - myslím si na základnej doske od MSI by mohli byť dobré (v Hi Fi zosilňovačoch fungujú aj 20-ročné!). Skúsim všetky rady a odpoveď dám po 24 hodinách, aby som sa uistil či sa niečo podarilo.
Zatiaľ všetkým ďakujem![/quote]
...mno já tady mám vyhozenou také jednu desku MSI (=klíčové slovo), která dokáže tu novou baterku vybít přes noc při fysickém odpojení od el. sítě, takže to chce při každém loadování nahrávat znovu BIOS, což je ovšem nepříjemné a takové desky, které nelze nikdy odpojit od sítě (:p) jsou na 2 věci... Tou příčinou jsi to vystihl přesně = zvýrazněno.
AmatérRobert (29)|31.10.2010 16:54
Ešte jedna poznámka: počítače nie sú úplne rovnaké (aj keď obidva majú základné dosky od MSI a procesory Athlon ale s približne 4-ročným generačným odstupom), preto som ihneď po nakopírovaní systému preinštaloval ovládače základnej dosky.
AmatérRobert (29)|31.10.2010 17:04
[quote=StD;412896]...mno já tady mám vyhozenou také jednu desku MSI (=klíčové slovo), která dokáže tu novou baterku vybít přes noc při fysickém odpojení od el. sítě, takže to chce při každém loadování nahrávat znovu BIOS, což je ovšem nepříjemné a takové desky, které nelze nikdy odpojit od sítě (:p) jsou na 2 věci... Tou příčinou jsi to vystihl přesně = zvýrazněno.[/quote]

V tej baterke to možná nebude, lebo nastavenie BIOS, ktoré som upravoval zostáva stále rovnaké aj po dlhom vypnutí počítača (počítač ale neodpájam od sieľového napájania ani nevypínam vypínačom vzadu).
StD (1963)|31.10.2010 17:07
[quote=AmatérRobert;412900]V tej baterke to možná nebude, lebo nastavenie BIOS, ktoré som upravoval zostáva stále rovnaké aj po dlhom vypnutí počítača (počítač ale neodpájam od sieľového napájania ani nevypínam vypínačom vzadu).[/quote]
No tak to je pak má analogie neuplatnitelná, srry.
DrZelenka (2491)|31.10.2010 17:20
[quote=AmatérRobert;412897]Ešte jedna poznámka: počítače nie sú úplne rovnaké (aj keď obidva majú základné dosky od MSI a procesory Athlon ale s približne 4-ročným generačným odstupom), preto som ihneď po nakopírovaní systému preinštaloval ovládače základnej dosky.[/quote]

Reinstall ovladacu zakl. desky to nevyresi. Musi se preinstalovat CELY system. Ja jsem jednou omylem na desce s chipsetem P45 pustil system instalovanej na P43 (oboje GB a hodne podobny chipsety) a hazelo to BSoD driv nez sem vubec videl loading windows.

Btw mit jako prvni boot CD mechaniku je zbytecny, hod tam rovnou HDD (potom co preinstalujes system).

Co se tyce kondenzatoru - neni kondenzator jako kondenzator. Radsi je zkontroluj (uvidis jestli je dole, nebo nahore nafouklej/prasklej). Nektere soucasne nevydrzi ani 2 roky, natoz 20
AmatérRobert (29)|1.11.2010 21:43
Kondenzátory som prehliadol - zdajú sa OK. PC som pom 24 hodinách spustil bez problémov. Jediné čo som urobil, že som zmenil poradie bootovania - 1. HDD. Pre istotu som ešte raz otestoval HD utilitou od výrobcu Seagate, tá mi zahlásila mechanickú závadu disku. Neviem či by táto mohla byť príčinou problémov (môže to byť len pomalšie roztáčanie disku), ale zatiaľ je všetko OK. Možno pre istotu vymením HD (asi by bolo vhodné vymeniť celý PC - no ale ako dôchodca si musím na to našetriť).
DrZelenka (2491)|2.11.2010 07:47
[quote=AmatérRobert;413368]Kondenzátory som prehliadol - zdajú sa OK. PC som pom 24 hodinách spustil bez problémov. Jediné čo som urobil, že som zmenil poradie bootovania - 1. HDD. Pre istotu som ešte raz otestoval HD utilitou od výrobcu Seagate, tá mi zahlásila mechanickú závadu disku. Neviem či by táto mohla byť príčinou problémov (môže to byť len pomalšie roztáčanie disku), ale zatiaľ je všetko OK. Možno pre istotu vymením HD (asi by bolo vhodné vymeniť celý PC - no ale ako dôchodca si musím na to našetriť).[/quote]

Zalezi co je to za chybu. Pokud je nekde na zacatku disku (soubory systemu, MBR), tak to klidne zpusoby popisovane problemy. Napsalo to tam neco konkretnejsiho ohledne ty chyby? Pokud to je CRC error ,tak to jeste nemusi byt chyba disku, ale kabelu.
AmatérRobert (29)|2.11.2010 22:13
Hláška test utility bola "Defective drive" kód 0x12, nič bližšie. Zatiaľ však PC po tej zmene poradia bootovania štartuje bez problémov, tak nebudem do toho vŕtať (až na tú možnú budúcu výmenu HD).
DrZelenka (2491)|3.11.2010 09:08
[quote=AmatérRobert;413575]Hláška test utility bola "Defective drive" kód 0x12, nič bližšie. Zatiaľ však PC po tej zmene poradia bootovania štartuje bez problémov, tak nebudem do toho vŕtať (až na tú možnú budúcu výmenu HD).[/quote]

Nebylo by spatny spustit HDTune, zalozku Health a podivat se u ceho S.M.A.R.T. hlasi chyby - treba nam rekne neco vic o tom co je spatne.

A hlavne zazalohovat vsechny data!!! Tomuto disku bych v zadnem pripade neveril i kdyby se tvaril jakkoliv!
zsdx (2098)|3.11.2010 10:31
[quote=AmatérRobert;413575]Hláška test utility bola "Defective drive" kód 0x12, nič bližšie.[/quote]

Dle interpretace vysledku Seatools jde tato chyba casto opravit napr. pomoci 'Erase disk' primo ze Seatools. Ale samozrejme se tim vymaze CELY OBSAH DISKU.