Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ITX deska versus 8GB RAM

RobertF (2)|3.11.2010 17:30
Rad bych se s vami podelil se trpkou zkusenosti, kterou mi ustedril vyrobek Pegatron IPX7A-ION
a jeho prodejce Alfacomputer Ostrava

Tato deska je dele nez rok v nabidce Alfakompu a ma chybne vyznacenou maximalni kapacitu RAM.
Deska umi zaadresovat jen 4GB, ale ALFACOMP uvadi 8GB.
Kdyz jsem je na to slusne upozornil, odvolali se, ze data prevzali z katalogu vyrobce.

Snazil jsem se je bezmala 3 dny primet, aby
a, uznali, ze maji chybu na svych strankach a desku si sami otestovali a udaje na svem webu opravili
b, kompenzovali mou financni ztratu, ktera mi vznikla nakupem zbytecne velkych (nepouzitelnych) pameti
Po vycerpavajici e-mailove bitve jsem nedosahl vubec niceho, chybne specifikovanou desku maji ve sve nabidce dosud.
Srovnejte sami :
ALFACOMP : Pegatron IPX7A-ION Max. velikost operační paměti 8 GB
zadne ovladace, zadne updaty biosu, zadne doporucene konfigurace

zahranicni prodejce:
http://www.logicsupply.com/products/ipx7a_ion330
System Memory 2 DDR2 800/667 SO-DIMM
Up to 4 GB of memory
a veskere ovladace a verze biosu, ktere vas jen napadnou

V odbornych clancich na webu lze dohledat, ze tato deska opravdu 8GB nepodporuje.
V alfakompu se se mnou na toto tema vubec nebavili , jen se me snazili presvedcit, ze zrovna moje pameti do desky nepasuji. Arogance k pohledani.

A prave pristup s jakym se Alfakomp stavel ke zminene reklamaci
me primel k tomu, ze toto kratke shrnuti reklamace posilam k dispozici na tento web.
Pitomec (251)|3.11.2010 17:57
To je sice smůla, ale obvykle si každý "samostavitel PC" získá informace hlavně na webu výrobce a ne kdesi u prodejce (tam už to jenom objedná a zakoupí) - a pokud ne, tak sorry, ale to jde spíš o LAMU, která si myslí jak všemu rozumí...
kevin00 (10238)|3.11.2010 18:37
Na specifikace komponent napsané u prodejců se nedá spoléhat a nejedná se pouze o Alfa Computers. Sám jsem již takto upozorňoval na špatné specifikace u popisu komponentů na více eshopech, ovšem málokdy se popis změní k lepšímu. Proto vždy zjišťovat specifikace na stránkách výrobce, nikoliv na stránkách prodejce.
|Mio| (1333)|3.11.2010 18:42
Taky se podelim, ja potreboval case se 4 USB vpredu, dle webu vyrobce ma, dle webu prodejce ma, ale dodali mi orezanou verzi se dvema a zaslepkou. Vysledek taky zadny, do CR se dovazi vorezane ale vsichni o tom mlci a mlzi.

Ale vzhledem k prokazatelnemu rozdilu mezi kupni smlouvou a skutecnym stavem, bych jim tu desku proste vratil a chtel jinou nebo vratit plnou vysi. Pravo na to mas. Kdyby sis nevedel rady pomuze sdruzeni na ochranu spotrebitele a nasledne COI
Pitomec (251)|3.11.2010 19:30
Vést soudní spor o desku za 2 tisíce, to je úplně mimo mísu (notabene když ta deska funguje).
robky (3195)|3.11.2010 19:33
@RobertF: Akurát nechápem, prečo ste nevyužili možnosť vrátenia tovaru bez udania dôvodu v zákonnej lehote 14 dní :notsure
Pitomec (251)|3.11.2010 19:35
Když to kupoval v kamenným kšeftě, tak žádných 14 dní nehrozí.
|Mio| (1333)|3.11.2010 20:12
[quote=Pitomec;413840]Vést soudní spor o desku za 2 tisíce, to je úplně mimo mísu (notabene když ta deska funguje).[/quote]

To smysl nema, ale na druhou stranu kdyz to vsichni nechaj bejt, tak to bude cim dal tim horsi. Chce to alespon trochu zařinčet zbraněmi.

Podle toho se pozna prodejce, pred nedavnem jsem objednaval gigabitove zyxely 5 port switche 5 ks cca okolo 500 kus a volal jsem tam jestli maji 12V DC napajeni. Prodejce mi potvrdil ze ano a prisli mi s 5V napajenim. Stacil jediny telefonat a druhy den mi prisli Asusy ktere normalne stoji skoro 900 za puvodni cenu objednavky. Priste i kdyz nebudou nejlevnejsi, tak objednam znovu u nich, takhle se chova spravny a spolehlivy obchodnik.
Pitomec (251)|3.11.2010 20:15
Asi jde o to, jak moc tam nakupuje a tudíž jak si ho - jakožto zákazníka - váží. Ale popravdě řečeno, zrovna u takovéto desky vyžadovat 8GB (resp. nespokojit se s polovinou), hmm...
RobertF (2)|4.11.2010 14:37
Problem je uplne jinde.

Ty desky ma Alfa v nabidce rok.
Rok je vesele prodava s tim, ze umi 8GB.
Dodavatel Pegatron je noname odnoz Asusu, ktera prakticky neposkytuje zadnou end user podporu.
na webu toho moc nenajdete.
Ja toho Pegatrona koupil, protoze ma velmi nizkou spotrebu (17W idle) a tyto PC mi jedou ve dvou exemplarich 24denne a ucet za elektrinu a hlucnost je pro me primarni.
Mel jsem dilema, bud koupit dalsi dva kusy, nebo rozsirit pamet.
Na praci na kterou je pouzivam mi totiz uz jejich kapacita pameti nestaci.
8giga vyjde levneji nez 4 giga a nova deska a case a harddisk.
Kdyby ale ta deska tech 8GB umela.

A v tom je jadro pudla.
Ti "radobyodbornici" z alfy na me vyrukovali s argumenty jako:

Desku prodavame roky, nikdo nereklamoval max kapacitu pameti
Nas nakupci rekl, ze deska ma kapacitu 8GB
Na prezentaci od dovozce je uvedeno 8GB

A tim to haslo. Vubec se nenamahali tu desku zapojit.

Je to asi totez, jako byste si koupili Octavii 1.9TDi, sli udelat chiptuning, zjistili, ze to jede porad stejne, tak sli na google a zjistili jste, ze auto co mate, je sice oznacene vasim prodejcem jako 1.9TDi, ale ve skutectnosti je to sestnactictovka bez turba, prodejce ji tak prodava uz roky a nikdo si zatim nestezoval, protoze nikdo predtim nedelal chiptuning. A vy jste jen otravny blbec zatimco vas prodejce je buh s patentem na rozum.

A vesele to prodava dal.

Situace k .... . A to si prosim Alfacomputer Ostrava rika odborny obchod s vypocetni technikou.
Je to banda nekompetentnich darmoslapu a to to jeste rikam velmi slusne.
czhunter (775)|4.11.2010 14:54
Já vůbec nechápu, o co ses vlastně pokoušel.

Když si v e-shopu koupíš desku a paměti, nikdo ti neručí za to, že to pojede spolu (můžeš si klidně koupit DDR2 desku a DDR3 paměti, to je tvoje věc), takže nemůžeš chtít žádnou kompenzaci za to, že sis "zbytečně" koupil 8GB RAM, pokud tyto RAMky fungují a deska taky.

To co můžeš chtít je vrátit tu MB (na vrácení RAM nemáš žádný nárok), ale nemůžeš ji reklamovat, musíš odstoupit od kupní smlouvy "pro rozpor s kupní smlouvou", což víceméně kryje špatný popis zboží v e-shopu.
Pak ještě musíš tento rozpor doložit a to ideálně vyjádřením výrobce nebo znalce (nebo v návodu by to mělo být) a pak jim asi nezbude než desku převzít zpět a peníze vrátit, nebo se soudit, do čehož ovšem nepůjdou.