Uvolněné části pod grafickou kartou, zamrznutí PC
Ahoj,
v poslední době jsem řešil možnost updatu pár komponent (hlavně grafické karty), protože u her typ COD4 MF, Crysis apod mi začal PC zamrzat. Nedávno se mi dokonce stalo, že mi naskočila modrá obrazovka a PC se restartnul. Měl jsem za to, že grafická karta nestíhá a tak jsem chtěl udělat nějaký update.
Sestava je:
Zdroj Enermax PRO82+ 625W
MB Gigabyte EP45-DS3R
VGA Sapphire HD4850 512DDR3
CPU Intel Core 2 Duo E8400
RAM Corsair 2x2GB DDR2 PC800
+ 2x COOLER Noctua
+ COOLER Arctic Cooling Accelero S1
-----------
Teď jsem ovšem otevřel case a zjistil znepokojující věc - mezi grafickou kartou a chladičem pod ní se úplně volně válely jakési destičky - viz foto. V jejich ploché části je jakési lepidlo, předpokládám tedy že se odlepili nejspíše ze spodu grafické karty. Co to může znamenat, bylo to způsobeno nějakým přehřátím?
Dále jsem si nemohl nevšimnout další věci - na fotce ze strany je dost vidět, ze grafická karta je jaksi ohnutá, jako by se prohýbala nebo tak něco, nicméně to už je v tomhle stavu přes dva roky.
Vůbec netuším k čemu ta destička slouží, hádám že není na přidržení chladiče kvůli velikosti mezery a nevím zda se nejedná tedy o nějaké pasivní chlazení. Jedna vypadala že se odlepila dost nedávno.
Počítat sem si nechal sestavovat u CZC, chladič a větrák u GPU jsem si něchal u nich takhle udělat dle rad na fóru.
COOLER Noctua NF-S12-1200 je vzadu ve skříni, na grafické kartě je zespodu COOLER Arctic Cooling Accelero S1 místo původního chladiče a na chladiči je COOLER Noctua NF-S12-800

Mohu se prosím zeptat, jak bych měl nyní postupovat (krom vyčištění PC od prachu, vím:)? Nejradši bych celou kartu vyměnil za novou, trochu se teď bojím aby nedošlo díky těm uvolněným součástkám k nějakému zkratu nebo spálení karty či dalších věcí. Nejsem si úplně jistý, zda mám také v pořádku chlazení casu. K tomu zamrznutí a restartu došlo poprvé zhruba před rokem (pouze jednou), teď se to trochu zhoršilo a taky jsem si nyní poprvé všimnul těch uvolněných součástek.
v poslední době jsem řešil možnost updatu pár komponent (hlavně grafické karty), protože u her typ COD4 MF, Crysis apod mi začal PC zamrzat. Nedávno se mi dokonce stalo, že mi naskočila modrá obrazovka a PC se restartnul. Měl jsem za to, že grafická karta nestíhá a tak jsem chtěl udělat nějaký update.
Sestava je:
Zdroj Enermax PRO82+ 625W
MB Gigabyte EP45-DS3R
VGA Sapphire HD4850 512DDR3
CPU Intel Core 2 Duo E8400
RAM Corsair 2x2GB DDR2 PC800
+ 2x COOLER Noctua
+ COOLER Arctic Cooling Accelero S1
-----------
Teď jsem ovšem otevřel case a zjistil znepokojující věc - mezi grafickou kartou a chladičem pod ní se úplně volně válely jakési destičky - viz foto. V jejich ploché části je jakési lepidlo, předpokládám tedy že se odlepili nejspíše ze spodu grafické karty. Co to může znamenat, bylo to způsobeno nějakým přehřátím?
Dále jsem si nemohl nevšimnout další věci - na fotce ze strany je dost vidět, ze grafická karta je jaksi ohnutá, jako by se prohýbala nebo tak něco, nicméně to už je v tomhle stavu přes dva roky.
Vůbec netuším k čemu ta destička slouží, hádám že není na přidržení chladiče kvůli velikosti mezery a nevím zda se nejedná tedy o nějaké pasivní chlazení. Jedna vypadala že se odlepila dost nedávno.
Počítat sem si nechal sestavovat u CZC, chladič a větrák u GPU jsem si něchal u nich takhle udělat dle rad na fóru.
COOLER Noctua NF-S12-1200 je vzadu ve skříni, na grafické kartě je zespodu COOLER Arctic Cooling Accelero S1 místo původního chladiče a na chladiči je COOLER Noctua NF-S12-800

Mohu se prosím zeptat, jak bych měl nyní postupovat (krom vyčištění PC od prachu, vím:)? Nejradši bych celou kartu vyměnil za novou, trochu se teď bojím aby nedošlo díky těm uvolněným součástkám k nějakému zkratu nebo spálení karty či dalších věcí. Nejsem si úplně jistý, zda mám také v pořádku chlazení casu. K tomu zamrznutí a restartu došlo poprvé zhruba před rokem (pouze jednou), teď se to trochu zhoršilo a taky jsem si nyní poprvé všimnul těch uvolněných součástek.
Máš odlepené pasivní chladičky z pamětí grafické karty (to je to, co máš na poslední fotce). Většinou se odlepí těsně po montáži, je možné že to takto máš od novoty, ale toto by funkci PC nemělo ohrozit. Zkus radši vypsat teploty PC v zátěži a pokud to pude vyndej kartu z PC, přilep zpátky chladiče a dej sem ještě jednu fotku GPU ze spodu (ze strany větráčku).
Sú to uvoľnené-odlepené chladiče pamätí.
Budeš musieť odmontovať z grafiky celý chladič. Na to si priprav okrem skrutkovača, prostriedku na odmastenie aj teplovodivú pastu a [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Po demontáži odstrániš prach, starú teplovodivú pastu z čipu, chladiča, a zbytky lepidla z odlepených pasívov a pamäťových čipov ....
Nastriháš si pásku podľa veľkosti pasívkov a prilepíš ich naspäť na pamäťové čipy, nanesieš pastu na jadro gpu a namontuješ chladič ...
Budeš musieť odmontovať z grafiky celý chladič. Na to si priprav okrem skrutkovača, prostriedku na odmastenie aj teplovodivú pastu a [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Po demontáži odstrániš prach, starú teplovodivú pastu z čipu, chladiča, a zbytky lepidla z odlepených pasívov a pamäťových čipov ....
Nastriháš si pásku podľa veľkosti pasívkov a prilepíš ich naspäť na pamäťové čipy, nanesieš pastu na jadro gpu a namontuješ chladič ...
[quote=robky;413952]Sú to uvoľnené-odlepené chladiče pamätí.
Budeš musieť odmontovať z grafiky celý chladič.[/quote]
Pokud je šikovný, Accelero sundávat nemusí. Taky mi nějaké chladičky pamětí opadaly a šly zpátky bez celkové demontáže. Navíc se bojím, že kvůli tomuto PC neblbne.
Budeš musieť odmontovať z grafiky celý chladič.[/quote]
Pokud je šikovný, Accelero sundávat nemusí. Taky mi nějaké chladičky pamětí opadaly a šly zpátky bez celkové demontáže. Navíc se bojím, že kvůli tomuto PC neblbne.
[quote=NHKG;413954]Pokud je šikovný, Accelero sundávat nemusí. Taky mi nějaké chladičky pamětí opadaly a šly zpátky bez celkové demontáže. Navíc se bojím, že kvůli tomuto PC neblbne.[/quote]
Obávam sa, že by musel byť šikovný ako gynekológ:p :shut Ale zas - jedná sa iba o štyri skrutky a chladič je dole. Bolo by to lepšie aj čo sa týka odstránenia prachu ...
Každopádne nejaké testy (occt, furmark, goldmemory) by dôvod padania ozrejmili ...
Obávam sa, že by musel byť šikovný ako gynekológ:p :shut Ale zas - jedná sa iba o štyri skrutky a chladič je dole. Bolo by to lepšie aj čo sa týka odstránenia prachu ...
Každopádne nejaké testy (occt, furmark, goldmemory) by dôvod padania ozrejmili ...
Mám vyzkoušet test paměti? Prošel jsem fórum a dočetl jsem se o testech s pamětí. Našel jsem GoldMemory, Memtest, bohužel GoldMemory mi nejde spustit (vytvořit bootovací iso) a memtest free není pro 4GB paměti (ten který je tak nefunguje na můj 64bitový systém).
Jinak s tím rozebíráním nevím, nejsem z toho úplně nadšenej, PC jsem si vždycky nechal smontovat v shopu a nerad bych tam něco poškodil nebo pak zpátky blbě zapojil, tak to možná po vyčištění radši někam odnesu :)
Memtest je docela nanic, mám zkušenost, že někdy nenajde chyby u vyloženě vadných pamětí. Chtělo by to rozchodit GoldMemory. Ale začni testy CPU (OCCT, Linx, Orthos, ...) a GPU (furmark), ty jdou normálně z Windows, s nimi by neměl být problém. A hlavně nějakým programem zjisti teploty CPU a GPU při testech (třeba Everest).
[quote=Jimbo83;413959]Jinak s tím rozebíráním nevím, nejsem z toho úplně nadšenej, PC jsem si vždycky nechal smontovat v shopu a nerad bych tam něco poškodil nebo pak zpátky blbě zapojil, tak to možná po vyčištění radši někam odnesu :)[/quote]
Ak sa na to necítiš, tak to bude asi najlepšie ...
Osobne si myslím, že keď nemáš obe ruky vyslovene ľavé, tak pri opatrnom postupe nie je čo pokaziť ...
Ad goldmemory: aký napaľovací program používaš?
Ak sa na to necítiš, tak to bude asi najlepšie ...
Osobne si myslím, že keď nemáš obe ruky vyslovene ľavé, tak pri opatrnom postupe nie je čo pokaziť ...
Ad goldmemory: aký napaľovací program používaš?
Jinak se musím opravit, ten GM po rozbalení už to CD.iso přímo obsahuje, takže ho akorát vypaluju a spustím to, dám pak obratem vědět co z toho vypadne.
[quote=NHKG;413961]Memtest je docela nanic, mám zkušenost, že někdy nenajde chyby u vyloženě vadných pamětí. Chtělo by to rozchodit GoldMemory. Ale začni testy CPU (OCCT, Linx, Orthos, ...) a GPU (furmark), ty jdou normálně z Windows, s nimi by neměl být problém. A hlavně nějakým programem zjisti teploty CPU a GPU při testech (třeba Everest).[/quote]
OK, spustím teda před GM nejdříve tyhle testy.
OK, spustím teda před GM nejdříve tyhle testy.
A urobiť poriadok v skrinke aj čo sa týka káblov - veď to je hrozné :) A tá GK je už dosť namáhaná v tom pci-e slote, ťahá ju to doprava ako oslávenca po 18-nástke.
[quote=16cmfan;413970]A urobiť poriadok v skrinke aj čo sa týka káblov - veď to je hrozné :) A tá GK je už dosť namáhaná v tom pci-e slote, ťahá ju to doprava ako oslávenca po 18-nástke.[/quote]
to jako že mu kabliky ohýbají kartu?Myslím si že se ohýná teplem ikdyž má chalzení dobré a i odtah z beny.Možná už mu takovou kartu dali v e-shopu.Jinak máš pravdu ůklid by byl potřeba
edit: jak máš nastavené ram?cpu máš taktovaný?jestli ano hod vše na default,popř nastav ručně časování ram dle výrobce a pak testuj
to jako že mu kabliky ohýbají kartu?Myslím si že se ohýná teplem ikdyž má chalzení dobré a i odtah z beny.Možná už mu takovou kartu dali v e-shopu.Jinak máš pravdu ůklid by byl potřeba
edit: jak máš nastavené ram?cpu máš taktovaný?jestli ano hod vše na default,popř nastav ručně časování ram dle výrobce a pak testuj
Tak jsem zkusil krátký 10 minutový test GPU v FurMarku a teplota sla neustále nahoru, na chvíli jsem to radši stopnul a pak nechal běžet 15 minut - vzrostlo to zhruba takhle a nějak se to udržovalo. Zvláštní je je u ventilátoru je uveden ten pro GPU a ten se až při vyšších teplotách rozběhl na 14% cca.

Do 100°C se tomu nic nestane..... Nalepil si ty pasivy zpatky na pameti? Kolikrat jsou tam ty pasivky stejne k nicemu....
Koukni se do softwaru ke karte, jestli tam mas ovladani ventilatoru. Ja to ted hodne casto resim prez MSI Afterburn. Tam se da hezky regulovat ventilator....
PS: Prece poznas, jestli se ventilator toci porad stejne, nebo jestli se zrychluje....
Koukni se do softwaru ke karte, jestli tam mas ovladani ventilatoru. Ja to ted hodne casto resim prez MSI Afterburn. Tam se da hezky regulovat ventilator....
PS: Prece poznas, jestli se ventilator toci porad stejne, nebo jestli se zrychluje....
No já jsem nic nepoužíval takhle mi to sestavili v CZC. Ty pasivky jsem tam zpátky nedal, jenom jsem zatím trošku vyluxoval vnitřek a teď jsem spustil ten Prime95.
Ten ventilátor u GPU nemůžu nikdy slyšet, protože ten větrák co mám na CPU při větším výkonu jde přes 2200rpm a přehluší všechno ostatní...
Ten ventilátor u GPU nemůžu nikdy slyšet, protože ten větrák co mám na CPU při větším výkonu jde přes 2200rpm a přehluší všechno ostatní...
Prime95 vše ok, CPU jádra dosáhly teplotu cca 65C max.
Po spuštění BIOSU (abych nastavil bootování z CD pro GM) se mi otevřela dost unikátní hláška, konkrétně přímo v CMOS setup utility: Thy system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltage. Dále: Last setting in this page may not coincide with current H/W states.
Žádné změny jsem samozřejmě neprováděl. Všiml jsem si akorát že všechny voltage na MB jsou nastavené na AUTO, akorát u vcore bylo 1.225 (má být 1.2) a u RAM bylo místo 1.8 nastaveno 1.9. Po nastavení na doporučené hodnoty výše uvedená hláška zmizela, ale nevím jestli tohle mohl být ten problém. Jdu zkusit ten memory test.
Po spuštění BIOSU (abych nastavil bootování z CD pro GM) se mi otevřela dost unikátní hláška, konkrétně přímo v CMOS setup utility: Thy system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltage. Dále: Last setting in this page may not coincide with current H/W states.
Žádné změny jsem samozřejmě neprováděl. Všiml jsem si akorát že všechny voltage na MB jsou nastavené na AUTO, akorát u vcore bylo 1.225 (má být 1.2) a u RAM bylo místo 1.8 nastaveno 1.9. Po nastavení na doporučené hodnoty výše uvedená hláška zmizela, ale nevím jestli tohle mohl být ten problém. Jdu zkusit ten memory test.
Voltáž záleží vždy na konkrétním cpu - všechny nejsou 1.2v, ale mají rozptyl např. 1.2-1.3v, u ramek záleží opět na konkrétní ram (většinou je napětí napsáno na štítku)
S tim CPU - minuly tyden jsem delal E8400 s novou deskou Gigabyte a ta si sama nastavila jako auto 1,35V..... Brutalne se prehrivalo CPU, byl tam BOX, dal jsem to zpet na 1,2V. Nicmene, mam taky E8400 a ted jedu na 3,9Ghz s 1.225V. Opravdu zalezi ani ne tak na typu ale na konkretnim CPU.
U pameti a u Corsairu obzvlast plati cim vice, tim lepe. Je lepsi mit 1,9V nez 1.7V a pak to nejede.....
Nastav CPU na 1.2V a pameti podle stitku.
U pameti a u Corsairu obzvlast plati cim vice, tim lepe. Je lepsi mit 1,9V nez 1.7V a pak to nejede.....
Nastav CPU na 1.2V a pameti podle stitku.
GM test (cca 5 hodin) 0 chyb. Při delším testu GPU ještě jednou přes ten FurMark se mi teplota ustálila na těch cca 80 C takže tam by taky problém být neměl. Nejspíš asi jde o nějakou horší ventilaci a ten nanesený prach, zkusím to komplet vyčistit, případně pořídit lepší větrání i na CPU a snad vše poběží líp. Kartu nakonec teda asi updatnu na HD 6850
a chlazení na CPU třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
a chlazení na CPU třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Jen tak mimochodem ta hláška znamená, že pc špatně postlo (naběhlo) a vše se tedy nastavuje na automatiku... BTW nebojíš se, že ti odpadnou heatsinky i z napájecí části karty? Jestli ne, tak bys měl...