Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: domácí server

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    30

    Vím že vás tímhle dotazem asi nenadchnu ale co nadělám...
    Mám v plánu postavit si domácí server pro ukládání filmů fotek muziky... takže bych rád nějaké info co a jak na čem to rozjet atd.
    chtěl bych aby k němu byl i přístup po internetu (abych si mohl pustit film i od jinud než z lokální sítě) ale nejsem si jistý jestly je to vůbec možné tak s tím bych potřeboval hodně poradit
    a ještě taky dotaz na čem to mám provozovat jestly použít nejakou iATX desku s atomem
    nebo něco s větším potenciálem protože do budoucna bych rád postavil i HTPC tak jestly obojí provozovat na jednom stoji nebo odděleně
    děkuji za trpělivost s vysvětlováním
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Doporucuju rovnou premzslet o nejakem 2 jadrovem procesoru, idealne v mobilni veryi do 35W TDP, grafiku s dedikovanou pameti a HW podporou akcelerace videa kvuli tomu HTPC.

    V podstate je nejjdednodussi koupit nejaky pouzity notebook s rozbitym displayem, nebo klidne i novy zalezi na financnich moznostech.

    Mel by mit 2 jadro, grafiku s vlastnimi 512MB pameti, UVD, HDMI a idealne i DVI, 1GB a vice RAM, disk se k tomu da dat klidne externi pres USB protoze na video ti staci toky 24mbit a vice, interni na system staci cokoliv.

    Na to se bouchne libovolna distribuce linuxu, nebo specializovane distribuce pro HTPC, moznosti je dost. Sitove uloziste zaridi SMB protokol, tedy samba, vse ostatni se doinstaluje dle potreby.

    Co se tyka pristupu z internetu, tak k tomu je ale potreba hodne dobre pripojeni k internetu s odchozi rychlosti nad 5 mbit/sec a je neprakricke to z nej poustet a streamovat, lepsi je ho pouzit jako datove uloziste a jen si to stahnout, ale amozrejme lze pouzit jak SMB tak i stream do internetu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    30

    takže myslíš že bude lepší rozběhnout obojí na jednom stroji?
    ještě jaká grafika by zvládala rozlišení 1920 x 1080 ve 3D nepředpokládám že integrovaný ion by to zvládnul nebo snad ano?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Ahoj

    Ty budes mit 3D televizi?
    Jinak kdyz se podivas co se pouziva v naskach (napr. QNAP), tak zjistis,
    ze jako nejvykonejsi se pouzivaji nejnovejsi 2jadra Atomy, a pak je to
    odstupnovano smerem dolu.
    Muzes to tedy zalozit bud na tomto nebo treba pouzit nejaky nizkospotrebovy
    ci podtaktovany dvoujadro a nejakou rozumnou desku s integrovanou grafikou
    (treba s ati 4200/4250, hdmi, atd). Pridas ze dva disky (proste kapacitu co potrebujes),
    k tomu 2GB ram a nejakou sikovnou mensi bednicku se zdrojem.
    V prvnim pripade to mas cca 1500 a vic za desku s cpu, pamet tak 700+/-, atd.
    V druhem pripade tak 1500-2500 za desku, 1400+/- cpu, 700+/- pamet atd.
    V prvnim pripade budes mit take mensi spotrebu, coz vzhledem k nonstop provozu
    je take na uvazenou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    3D "televize" je stále na úrovni 2D vykreslování, není třeba grafika s 3D výkonem. Jinak bych se přiklonil spíše k variantě s dospělým 64bit cpu (35-45w) a ne k Atomu - rozdíl ve "žraní" je tam 0-0-prd (navíc existují featury typu CnQ, C1E atd.) a vyhlídky na budoucí upgrade se rovnají prakticky nule, v případě, že by se odporoučela deska u Atomu tak se nevyhnete pořízení nové, nehledě na fakt, že jsou tyhle desky poněkud omezené možnostmi připojení více zařízení atd.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Atomu bych se vyvaroval, blizi se doba 4K rozliseni a i nejsilnejsi atom uz bez vyznamne pomoci od grafiky nezvladne 3D Full HD.

    Krom toho kdyz uz to ma byt i server bude ten vykon potreba.

    Jinak grafiku jak jsem uvedl to chce sice integrovanou ale s dedikovanou pameti v samostatnem chipu.
    ATI Mobility Radeon HD 5450 a vyssi s vlastni pameti 512MB a vice.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    3D "televize" je stále na úrovni 2D vykreslování, není třeba grafika s 3D výkonem. Jinak bych se přiklonil spíše k variantě s dospělým 64bit cpu (35-45w) a ne k Atomu - rozdíl ve "žraní" je tam 0-0-prd (navíc existují featury typu CnQ, C1E atd.) a vyhlídky na budoucí upgrade se rovnají prakticky nule, v případě, že by se odporoučela deska u Atomu tak se nevyhnete pořízení nové, nehledě na fakt, že jsou tyhle desky poněkud omezené možnostmi připojení více zařízení atd.
    Pokud to ma byt i HTPC, nejen neco jako nas, tak bych taky stavel na 2jadru amd.
    Nicmene bych te chtel trochu opravit - to co pises ohledne spotreby, ze neni zadnej rozdil, tak komplet pc na atomu ma prave tech 35-45W jako samotnej malozravej plnohodnotnej dvoujadrovej proc ...
    Ted k tomu pricti desku, grafiku, disky a jsi hned na min. dvojnasobku.
    Jak tu bylo uz nekde uvedeno, odhad ceny na W a rok je cca 50,-, tzn. 40W=>2000,- a 80W=>4000,-
    (jen tak pro zajimavost)
    Samozrejme je mozno pouzivat ten cpu podtaktovanej aby se vic usetrilo a kdyz bude potreba, tak navysit. Take pokud by pouzil zelene disky od samsungu, tak by mohl usetrit na automatickem parkovani. (vim, ze prave na tuto vlastnost si tu na foru par lidi stezovalo, ale me prave prijde zajimava pro takovato nonstop zarizeni (samozrejme jde to nastavit i v systemu, ale primo na urovni disku mi to prijde lepsi ..)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Doctor01 Zobrazit příspěvek
    Ted k tomu pricti desku, grafiku, disky a jsi hned na min. dvojnasobku.
    Jak tu bylo uz nekde uvedeno, odhad ceny na W a rok je cca 50,-, tzn. 40W=>2000,- a 80W=>4000,-
    (jen tak pro zajimavost)
    Samozrejme je mozno pouzivat ten cpu podtaktovanej aby se vic usetrilo a kdyz bude potreba, tak navysit. Take pokud by pouzil zelene disky od samsungu, tak by mohl usetrit na automatickem parkovani. (vim, ze prave na tuto vlastnost si tu na foru par lidi stezovalo, ale me prave prijde zajimava pro takovato nonstop zarizeni (samozrejme jde to nastavit i v systemu, ale primo na urovni disku mi to prijde lepsi ..)
    Jistě, ale to samé je nutno přičíst i k tomu Atomu Samozřejmě pokud by chtěl člověk třeba 2 síťovky tak musí dokupovat lepší desku přičemž třeba na zmiňovaných AMD leckdy 2 síťovky bývají integrované, je na nich více místa/slotů/usb/eSata pro další hw, grafiky jsou na nich samozřejmě také. Co se týče provozování serveru tak právě Atomy nejsou 64bit a z výše uvedených důvodů jsou vhodnější buď do netbooků nebo mini HTPC, pokud chce člověk sofistikovanější řešení tak se holt musí smířit s tím, že prostě žrát bude nebo budou kladeny vyšší nároky na pořizování (DOM modul na OS, zbytek může jet po interanetu/internetu - ovšem i tady by se dala brát faktura za konektivitu jako nepřekonatelná nevýhoda)


    Vůbec nejlepší by bylo hodit si na střechu kolektor, UPSku s baterkama + pár věcí k tomu a ceny energií tě nemusí trápit... Teda za předpokladu, že si na sebe ten server bude vydělávat a investice do zařízení se ti po 10 letech vrátí (pokud se ovšem nevysypou baterky )
    edit: a nepočítám třeba menší kejs - např. takové Chenbro ES340xx stojí kolem 4tis

    edit2: celkem mě pobavila ta energetická náročnost - ono by se dalo ušetřit mnoho pěněz třeba na spotřebičích (a ty žerou fest, proto se jim říká spotřebiče), třeba kdyby sis nesvítil nebo nepoužíval ledničku a dával potraviny za okno tak ušetříšnemalou částku, to samé v podobě studené vody, že? Prostě vše má svojí cenu... Horší by to bylo třeba v situaci, kdy by ten Atom nestíhal - pak je ti nežraní víš k čemu...
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 29-11-2010 v 20:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Co se energie tyce, tak tyhle vypocty nakladu jsou zcestny.

    Nonstop provoz solidne vytezovanyho serveru vyjde na 4000,- rocne.

    Ja protopim na nonstop provozu sestavy v podpisu cca 3200 rocne.

    Ono totiz TDP ma hodne daleko od prumerne spotreby, uz jen pro to ze se veskere pocitacove komponenty pri nevytizeni "uspavaji", staci mit dobre nakonfigurovano.

    Takze svete div se ale moje sestava ktera ma ke slabe hodne daleko ma realnou spotrebu pri nocnim behu kdy jen uklada zaznam z kamer 49W na vstupu do zdroje. Pravda, mam K10Stat nastaveny na solidni podvoltovani a podtaktovava se na obvyklych 800 MHz, kdybych jeste zaparkoval 2 z jader tak by se to pravdepodobne jeste snizilo.

    HTPC z komponent ktere navrhujeme bude mit za snizeneho vykonu spotrebu do 20W, ten Atom by s tim zas az tak moc nepohnul, protoze tam si zase veme trochu vice chipset, se kterym se moc pohnout neda.

    A taky je lepsi pouzit notebookove zalezitosti kvuli zdrojum, maji lepsi ucinnost a rovnomernejsi charakteristiku. No a integrovana baterie plne nahradi UPS

    Snad jsem to shrnul dostatecne.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Domácí server
    Od @NUB!5 v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-09-2012, 21:59
  2. Domaci server
    Od WING_43krat v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-04-2012, 12:13
  3. Domácí server all-in-one
    Od kidal5 v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-04-2011, 10:43
  4. Domácí server
    Od klouda v sekci Sítě
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 25-06-2010, 11:34
  5. Domácí Server
    Od m1ch3l v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 01-04-2010, 12:35