PC za par kacek...
Prosim Vas, poradte mi se sestavou...
Od babicky z druhyho kolena sem dneska pritahnul PC, ktery je stary tak 1000let, nemel jsem odvahu si to jeste zapojit, ale videl sem to u ni. Win2000 nabidka start se otvirala 15 sekund a pocitac se vypinal 5 minut.
Dovnitr jsem se koukal, je to nejaky megastary svinstvo, pod nanosem prachu jsem poznal jen pameti 128 PC100, procesor prez prach poznat neni, deska ani zdroj....
Nicmene, chodi pouze na internet.... a rikala jestli by to slo o neco zrychlit. Panove, muj nazor je ze bych to uplne vyhodil, nechal si snad jen HDD a mechaniku a koupil neco jinyho...
Prej financni limit je 2500.... Koukal sem, ze se to da poskladat i z novejch veci, AMD i Intel, nevim co je lepsi.
Nebo mam radsi koupit neco starsiho za min? Na aukru je toho hafo, ale nevim jakou platformu si vybrat....Athlon,Duron,Sempron,939,AM2,478,775
Diky
Od babicky z druhyho kolena sem dneska pritahnul PC, ktery je stary tak 1000let, nemel jsem odvahu si to jeste zapojit, ale videl sem to u ni. Win2000 nabidka start se otvirala 15 sekund a pocitac se vypinal 5 minut.
Dovnitr jsem se koukal, je to nejaky megastary svinstvo, pod nanosem prachu jsem poznal jen pameti 128 PC100, procesor prez prach poznat neni, deska ani zdroj....
Nicmene, chodi pouze na internet.... a rikala jestli by to slo o neco zrychlit. Panove, muj nazor je ze bych to uplne vyhodil, nechal si snad jen HDD a mechaniku a koupil neco jinyho...
Prej financni limit je 2500.... Koukal sem, ze se to da poskladat i z novejch veci, AMD i Intel, nevim co je lepsi.
Nebo mam radsi koupit neco starsiho za min? Na aukru je toho hafo, ale nevim jakou platformu si vybrat....Athlon,Duron,Sempron,939,AM2,478,775
Diky
Ja bych asi vzal neco na tenhle zpusob
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
sice je to P4/PD, ale vzhledem k tomu pouziti by to melo byt uplne OK
sice je to P4/PD, ale vzhledem k tomu pouziti by to melo byt uplne OK
Spis takhle, jakou platformu bych zcela jiste kupovat nemel?
Salamander, diky, ale tu cenu by to chtelo jeste srazit... Jak rikala,cim levnejsi tim lepsi...
Jestli by to treba nevyslo levnejs kdybych to slozil ze soucastek....
Salamander, diky, ale tu cenu by to chtelo jeste srazit... Jak rikala,cim levnejsi tim lepsi...
Jestli by to treba nevyslo levnejs kdybych to slozil ze soucastek....
Tak potom nejakou plecku ... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
na net to porad staci :D
dokonce 6 mesicu zaruka ... :D
na net to porad staci :D
dokonce 6 mesicu zaruka ... :D
A babičce starý počítač nějakým způsobem nefunguje či nevyhovuje ? Jestli by bohatě nestačilo PC vysát a vyčistit od prachu, zazálohovat data, zformátovat, nainstalovat čistou instalaci Win2000 poupravenou v nLite a používat dál :notsure
Rika, ze je pomalej... No, ja to videl, je to hruza. Nema smysl s tim neco delat. Instalace Windows na tomto PC by byla pro me utrpenim.
Chtela to nejak zrychlit no, ale davat do toho RAMky nebo jinej CPU mi prijde jako blbost.
TO SAL: Na tohle uz sem koukal nez sem napsal ten post.....
Nicmene mi staci jen deska,CPU, RAM, a zdroj..... bednu, mechaniky, HDD nepotrebuju....
MOzna to koupim po soucastkach... Ale porad nevim jakou platformu
Chtela to nejak zrychlit no, ale davat do toho RAMky nebo jinej CPU mi prijde jako blbost.
TO SAL: Na tohle uz sem koukal nez sem napsal ten post.....
Nicmene mi staci jen deska,CPU, RAM, a zdroj..... bednu, mechaniky, HDD nepotrebuju....
MOzna to koupim po soucastkach... Ale porad nevim jakou platformu
Vysaj ten prach a hoď sem fotky, ať je vidět co v tom je. Možná by to šlo opravdu nějak upgradovat. Já třeba na net příležitostně používám starý Thinkpad, má to PIII 1,2 GHz a 768 SDR RAM, jen disk jsem dával lepší se 7200 ot./min. A win2000 jedou krásně.
Jinak, pokud bych něco skládal za 2,5 k tak zhruba takhle:
Jinak, pokud bych něco skládal za 2,5 k tak zhruba takhle:
Jestli je v tom procesor nad 400 MHz a jestli to má opravdu jen na web a přitom nekouká na seriály nebo youtube, dej tam babičce Lubuntu. Každopádně i takové rachotině pomůže, když se přidá paměť. Na druhou stranu za 2,5 tisíce se dá pořídit dělo :-)
A teď malé tajemství - platforma je totálně putna ;-)
A teď malé tajemství - platforma je totálně putna ;-)
No, tak sem to rozebral, byl to slusnej humus, nanos 10 letyho prachu, ale byl sem celkem prekvapenej. Nasel sem
Fortron ATX-300GTF,
Celeron SL68P, socket 370 1200Mhz, 256cash,
128 SDRAM PC133
MS-6368 s chipsetem VIA
Jelikoz mam doma spoustu takovyho haraburdi.... nasel sem 128MB, dokonce 2x256 i 512 by se nasla. Procesory mam taky. I lepsi nez je tenhle....Koukam, ze asi teda dokupovat nic nebude treba.
Ale 2000 uz tam nedam, dal bych tam XP.... s 256MB to asi nebude nic moc, co?Zkusim vystourat alespon 512.
Fortron ATX-300GTF,
128 SDRAM PC133
MS-6368 s chipsetem VIA
Jelikoz mam doma spoustu takovyho haraburdi.... nasel sem 128MB, dokonce 2x256 i 512 by se nasla. Procesory mam taky. I lepsi nez je tenhle....Koukam, ze asi teda dokupovat nic nebude treba.
Ale 2000 uz tam nedam, dal bych tam XP.... s 256MB to asi nebude nic moc, co?Zkusim vystourat alespon 512.
[quote=Georginek;419714]No, tak sem to rozebral, byl to slusnej humus, nanos 10 letyho prachu, ale byl sem celkem prekvapenej. Nasel sem
Fortron ATX-300GTF,
128 SDRAM PC133
MS-6368 s chipsetem VIA
Ale 2000 uz tam nedam, dal bych tam XP.... s 256MB to asi nebude nic moc, co?Zkusim vystourat alespon 512.[/quote]
nahraj tam to (l/x)ubuntu ušetříš hardwarový prostředky na firewallu a antiviru na net je to dostačují cí systém
ramky je i 512MB na větší serfování málo
Fortron ATX-300GTF,
128 SDRAM PC133
MS-6368 s chipsetem VIA
Ale 2000 uz tam nedam, dal bych tam XP.... s 256MB to asi nebude nic moc, co?Zkusim vystourat alespon 512.[/quote]
nahraj tam to (l/x)ubuntu ušetříš hardwarový prostředky na firewallu a antiviru na net je to dostačují cí systém
ramky je i 512MB na větší serfování málo
Tak doted jela na 128... Na to jeji obchodovani s Avonem ji to staci :D
:D To se radsi smirim s tim, ze to bude pomalejsi. lx by neumela ovladat :D
Jdu se postourat v procesorech, uvidim co najdu....
:D To se radsi smirim s tim, ze to bude pomalejsi. lx by neumela ovladat :D
Jdu se postourat v procesorech, uvidim co najdu....
[quote=Georginek;419719]Jdu se postourat v procesorech, uvidim co najdu....[/quote]
Tak pokud nemáš Pentium III-S, tak nic moc lepšího tam neseženeš. Ještě se podívej co je tam za disk. To je kolikrát taky pěkná brzda.
Tak pokud nemáš Pentium III-S, tak nic moc lepšího tam neseženeš. Ještě se podívej co je tam za disk. To je kolikrát taky pěkná brzda.
naprostý souhlas s johnym
lepší cpu tam stejně nedáš,já bych dal co nejvíc ram a Xp na DOBRÝ disk 40/80gb,většinou je opravdu v těhle sestavách největší brzda právě disk.Já se stěmahle sestavama docela rád morduju,hlavně zkouším co vydrří -kolik oc a tak,vzhledem k tomu že máš tam cpu jedno z posledních které se vyrobily -přetaktoval bych co to jde nejlépe na fsb 133.Xp na tom chodí obstojně,co se týče youtube tak bych vyměnil GK pokud tam není nějaká 128/64 mb
lepší cpu tam stejně nedáš,já bych dal co nejvíc ram a Xp na DOBRÝ disk 40/80gb,většinou je opravdu v těhle sestavách největší brzda právě disk.Já se stěmahle sestavama docela rád morduju,hlavně zkouším co vydrří -kolik oc a tak,vzhledem k tomu že máš tam cpu jedno z posledních které se vyrobily -přetaktoval bych co to jde nejlépe na fsb 133.Xp na tom chodí obstojně,co se týče youtube tak bych vyměnil GK pokud tam není nějaká 128/64 mb
No, tak nasel sem 2x256MB, tak sem je tam nacpal. Nema to vic slotu.
Fakt je ten, ze disk je svinstvo, nejaka 20 ST, ale jinej tam davat nebudu. Nechal sem tam ty Win2000, protoze to chodi dobre, akorat bych to delal zbytecne. Promazal kraviny, vycistil registry, smazal Toolbary a hovadiny. Rozdil mezi 128MB a 512MB ja sakra znat a to jeste predtim byla virtualni pamet nastavena na 20MB. Asi to delal nejakej umelec. Jeste udelam defrag a necham to bejt.
OC tohohle procesoru sem nedelal, jelikoz je to takova stara herka, nevim co to udela.... Mam jenom zvednou FSB jo? Ze 100 na 133?
Fakt je ten, ze disk je svinstvo, nejaka 20 ST, ale jinej tam davat nebudu. Nechal sem tam ty Win2000, protoze to chodi dobre, akorat bych to delal zbytecne. Promazal kraviny, vycistil registry, smazal Toolbary a hovadiny. Rozdil mezi 128MB a 512MB ja sakra znat a to jeste predtim byla virtualni pamet nastavena na 20MB. Asi to delal nejakej umelec. Jeste udelam defrag a necham to bejt.
OC tohohle procesoru sem nedelal, jelikoz je to takova stara herka, nevim co to udela.... Mam jenom zvednou FSB jo? Ze 100 na 133?
Nic netaktuj, nemá to cenu. Stejně bys to na tom VIA čipsetu nedostal stabilně na 133 MHz (navíc se 3 ramkama) a něco mezi 100 a 133 nemá smysl, jen se ti rozhodí všechno kolem (deska nemá AGP/PCI lock). Procesor má výkonu dost, na tohle použití.
[quote=Georginek;419719]Tak doted jela na 128... Na to jeji obchodovani s Avonem ji to staci :D
:D To se radsi smirim s tim, ze to bude pomalejsi. lx by neumela ovladat :D.[/quote]
Mint
[quote=Georginek;419739]No, tak nasel sem 2x256MB, tak sem je tam nacpal. Nema to vic slotu.
OC tohohle procesoru sem nedelal, jelikoz je to takova stara herka, nevim co to udela.... Mam jenom zvednou FSB jo? Ze 100 na 133?[/quote]
Na nějaké čištění bych se fakt vyprdnul a reinstnul to - čistá instalace je čistá instalace.
:D To se radsi smirim s tim, ze to bude pomalejsi. lx by neumela ovladat :D.[/quote]
Mint
[quote=Georginek;419739]No, tak nasel sem 2x256MB, tak sem je tam nacpal. Nema to vic slotu.
OC tohohle procesoru sem nedelal, jelikoz je to takova stara herka, nevim co to udela.... Mam jenom zvednou FSB jo? Ze 100 na 133?[/quote]
Na nějaké čištění bych se fakt vyprdnul a reinstnul to - čistá instalace je čistá instalace.
AGP/PCI je fuk, grafarna je integrovana ( taky slusna lahudka - Trident ). Ramky tam sou jenom 2. Ale kazda trochu jina. Ja sem nechtel davat neco mezi, chtel sem zkusit 133, ale asi to necham bejt, pac bych si stejne moc nepomohl.
[quote=Georginek;419749]AGP/PCI je fuk, grafarna je integrovana ( taky slusna lahudka - Trident ). Ramky tam sou jenom 2. Ale kazda trochu jina. Ja sem nechtel davat neco mezi, chtel sem zkusit 133, ale asi to necham bejt, pac bych si stejne moc nepomohl.[/quote]
A přes co myslíš že ta integrovaná grafika je připojená? Samozřejmě že přes AGP. Navíc na PCI sběrnici je pověšené vše, zvukovka, řadiče HDD i FDD, USB .... a pokud bys nastavil nestandardní FSB, všechno rozhodíš. Některé komponenty to zvládnou, některé ne.
Edit: Má to AGP slot? Ta grafika by taky zasloužila vylepšit.
A přes co myslíš že ta integrovaná grafika je připojená? Samozřejmě že přes AGP. Navíc na PCI sběrnici je pověšené vše, zvukovka, řadiče HDD i FDD, USB .... a pokud bys nastavil nestandardní FSB, všechno rozhodíš. Některé komponenty to zvládnou, některé ne.
Edit: Má to AGP slot? Ta grafika by taky zasloužila vylepšit.
112 fsb zvládnou všechny komponenty a myslím si že každý Mhz je zde znát,ram:fsb 1:1 ,cl nastavit co nejníže 2/2.5.Přikláním se za čistou novou instalaci
AGP slot to prave nema. Mam tady asi 20 kusu grafik ( a zrovna takovy pekny), vsechny AGP ale dat je tam nemuzu. Ta grafika co tam je, je dost priserna 8MB :D A to i na prohlizeni internetu. Nicmene, to na malym CRT vypada o moc lip,nez na velkym LCD :D
Podle mě to Georginku moc komplikuješ. Nechal bych to takové jaké to je, vyčistil, přeinstaloval a zpět tam kde to bylo, de facto ani nic na upgrade nemáš. Investoval bych čas do jemného poupravení W2k pomocí nLite a přidal RAM. Tím by to pro mě končilo, pochybuji, že babička se bude honit za nějakými vteřinami otevření/zavření IE či zkoumat, zda-li je tahle ikonka zubatá či vyhlazená.
:) ja jen reagoval na odpovedi.Uz to je. Narval sem tam Celeron 1400 (1200) 2x256MB (128), vycistil a vic s tim uz delat nemuzu. Skoda toho AGP slotu.
Vzhledem k tomu,ze se predtim otviral IE 5 minut a ted to trva 4 vteriny, myslim ze bude babka stary myho brachy spokojena :D
Ja se tesil jak se zbavim starejch klumpu, a stejne mi zbyl CPU i pameti ( akorat sem to jen prohodil ve skrini) :mistake
Vzhledem k tomu,ze se predtim otviral IE 5 minut a ted to trva 4 vteriny, myslim ze bude babka stary myho brachy spokojena :D
Ja se tesil jak se zbavim starejch klumpu, a stejne mi zbyl CPU i pameti ( akorat sem to jen prohodil ve skrini) :mistake