Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung P2450 a ATI HD5750

Munky7 (11)|1.12.2010 18:56
Zdarec,
mám tenhle monitor a grafiku ATI HD5750. A při hraní her např. Zaklínáč, Starcraft 2 mi to při rychlím přejetí obrazovky dělá takové seky. Nevím jak přesně to popsat. Ale jakoby se obraz v určité části monitoru zasekl. Monitor mám připojenej přes DVI, rozlišení 1920x1080 nastavenej Vsync ve hrách. Dělá to jak když nastavím nejvyšší detaily tak ikdyž nastavím nejnižší detaily. Když sem měl starej monitor samsung 2233SN připojení přes VGA stím že na grafice mám jen DVI takže sem tam měl redukci tak to nedělalo.
Nevíte čím to může být? Tím že sou hry zobrazený na vetším monitoru se stejným rozlišením by to být nemělo ne?
Jo a samozřejmě ovladače grafiky i monitoru mám nejnovější. A dělalo to i na starších.
Richmond (8084)|1.12.2010 19:01
Zkusil bych nastavit frekvenci monitoru na 60.001Hz - tedy pokud to někde v ovladačích jde. Je to předpokládám takové sekání, kdy se obraz sekne např. jednou za 5s nehledě na složitosti vykreslované scény?
Munky7 (11)|1.12.2010 20:30
No asi tak! Např. se otáčím postavou a v různých částech obrazovky se podelně dělaj takové zvlnění až seky. Zdá se mi že někdy když je přechod třeba s tmavé oblasti na světlou tak je to merkantnější!
Nikde v nastaveních neni frekvence 60.001 Hz. Teda pokud nemyslíš čistě 60 Hz.
A čím to teda může být? Je to v nastavení a nebo nějaká chyba mezi grafikou a monitorem?
Richmond (8084)|1.12.2010 20:49
No buď nastavením, grafikou (microshuttering) nebo monitorem (slabá elektronika) :D

Mě se osvědčilo nastavit manuálně frekvenci na který je monitor vyrobený (V a H frekvence) a řešilo to většinou právě mírné zvednutí frekvence v ovladačích (a s tím související pixel clock)...
Jandaskunk (2330)|1.12.2010 20:50
Richmond: Canalyst myslim tuhle možnost nemá, taky jsem to hledal...
Munky7 (11)|1.12.2010 21:11
Dobře tak když to v catalyst nende je nějaká možnost jak to změnit někde jinde?
Aha takže to může být čímkoli :-D
Ešče jedna věc! Zkoušel sem aj 24 monitor BenQ a dělalo to to samý ešče ve větší míře! Na 22 co sem měl to nedělalo. Mohlo by to bý tím že ta grafika nezvládá uplně dokonale 24 monitor???
Jandaskunk (2330)|1.12.2010 21:13
Máš zaplý v ovladačích aspoň V-Sync? (ale co vim, tak to stejně moc nepomáhá a záleží i na konkrétních hrách)
Richmond (8084)|1.12.2010 22:52
[quote=Munky7;420283]Na 22 co sem měl to nedělalo. Mohlo by to bý tím že ta grafika nezvládá uplně dokonale 24 monitor???[/quote]
Jenom jestli to nebude tím, že ten monitor nemá dostatečně výkonou elektroniku, která nestíhá přepočítávat velký počet pixelů... Možná by pomohlo připojit ho na DSUB a mrknout na rozdíly při zapnutém/vypnutém "převzorkování" monitorem/grafickou kartou :notsure (samozřejmě nejlepší způsob diagnostiky by byl zapojením na kvalitní monitor nebo takový, který má vyšší frekvenci v nativním rozlišení).

BTW ovladače na monitor jsou nainstalované?

edit: možná by pomohlo testnout to na OpenGL aplikaci (Doom3, QuakeLive - ten umožňuje i nastavení frekvence)...
Munky7 (11)|2.12.2010 14:15
Kde v catalyst nandu zap/vyp Vsnyc? Nikde sem to nenašel tak nemůžu potvrdit že to mám zaplí. Ale mysim že jo.

Na DSUB sem to zkoušel. Bylo to ešče horší! Ale hlavně já mám na grafice jen DVI a HDMI takže sem ten DSUB měl přes redukci na DVI.

"a mrknout na rozdíly při zapnutém/vypnutém "převzorkování" monitorem/grafickou kartou"
Netuším co tím myslíš! :-)

Ovladače na monitor by měli by aktuální! Ale dával sem tam jen ty co bylo na přiloženém CD. Zkusím ty co sou na stránkách Samsungu Ale ty sou víc jak rok starý a někdyd tou dobou šel tenhle moňas na trh.

Další zvláštnost je že třeba u her kde bych čekal nějaký vady jako sou třeba noví F1 nebo COD - Black opps to jede fpoho. To co sem popisoval výše se při hraní vůbec nevyskytuje.

Jinak tohle je můj původní monitor na kterým to nedělalo: http://www.samsung.com/cz/consumer/monitors-peripherals-printers/monitor/lcd/LS22CMYKF/EN/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=specification
Jandaskunk (2330)|2.12.2010 14:18
[quote=Munky7;420372]Kde v catalyst nandu zap/vyp Vsnyc? Nikde sem to nenašel tak nemůžu potvrdit že to mám zaplí. Ale mysim že jo.
[/quote]

Catalyst to má defaultně nastavený na řízení podle aplikace. Když klikneš pravym na ikonu Canalyst v liště, pak na tvůj používaný výstup na grafice (ta úplně nahoře by to měla být), na 3D nastavení a najdeš tam něco jako Vertikální synchronizace nebo cokoliv se synchronizací a nastavíš na Stále zapnuto (nebo tak nějak, já to mám v angličtině)
Munky7 (11)|2.12.2010 19:29
TAk sem nainst noví ovladače a zapl ten Vsync a pořád nic. Celkem me to sere jesi nepřindu čím to je přes víkend tak ho du v pondělí vrátit.