Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: CRT 21"+

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    49

    Zdravím,
    koupil jsem si novou sestavu a stále mě omezuje můj starý 17" crt monitor. Plánuju upgrade. No a protože chci kvalitu obrazu, věrnost barev, nulovou odezvu a rovnoměrné podsvícení v jednom, co jiného než kvalitní CRT monitor. Spotřebu a místo vem čert. Mám možnost koupit repasovanej 21" Dell s ultraplochou Trinitron obrazovkou viz http://support.dell.com/support/edoc...g_ug/specs.htm. A otázka tedy zní, je tento monitor dostačující pro rozlišení 1600? Popř. jsou nějaká úskalí která CRT monitor oproti LCD má?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ten monitor jsem měl 2x (jednou jinej výrobce ale obrazovka byla stejná - sony trinitron). Je výbornej dokud je v dobrý kondici, ale dneska už je většina vyjetejch, takže rozhodně doporučuju vyzkoušet jestli zobrazuje ostře (já to testoval na normálním textu v prohlížeči, vybíral jsem v Boxed mezi asi 5 kousky). Každopádně sloužil zhruba 2 roky ok ale po cca roce začal pomaličku rozostřovat až jsem musel nejdřív snížit rozlišení (z 1600 na 1280) a nakonec uplně vyhodit. LCD imho vydrží dýl a problém s neostrostí tam nehrozí. Jako na hry to nevadí nikdy ale číst na tom net je o oči.

    Skoro bych doporučil LCD na práci filmy a internet a případně si nechat CRT na hry pokud jsi hardcore/pro hráč.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    49

    No a to je přesně ono. Nejsem žádnej zastydlej zastánce katodových obrazovek, ALE.. Každá LCD technologie má mouchy. ČLověk si prostě nevybere. Nakonec se musí ubírat cestou kompromisů. TN = špatné podání barev, IPS = špatné podání černé, PVA = špatná odezva. Pokud chci kombinaci perfektního podání barev a odezvy, zbývá mi zdá se jen ten CRT. Chvíli jsem přemýšlel o tom levném LG E-IPS panelu. Ale to je zase ta černá..
    Jasně. Nechám si zobrazit nějakej Word ve 1900x1200 a posoudim. Díky za radu.
    Mám tu vedle 17" LCD od Aceru a abych řekl pravdu, tento CRT má 2xostřejší obraz a není tam dithering či jak to nazvat jako u zmíněného TN.. Nevím zda jsem nadčlověk či co, ale 60Hz silně vnímám. Vyšší frekvence už jsou OK. A to je další kámen úrazu u LCD
    Naposledy upraveno uživatelem bigless: 03-12-2010 v 19:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    60Hz u LCD nemuzes vnimat, protoze to je uplne jina frekvence nez u CRT. Pokud ti LCD blika, neni to frekvenci, ale treba nestinenym (spatne stinenym) kabelem - dela to stejny efekt. Sam mam doma CRT, IBM C220P s trinitronem resp. diamandtronem. Jen jeden rozek (1x1 cm) je malicko mazly (to ale musi clovek zkoumat), rozliseni 1600x1200 pri 85Hz vypada super, pri 100Hz je uz trosku maznuty - ja to poznam a vadi mi to. A to umi az 2048*1536 pri 75Hz. Je na nem poznat, ze je malinko vysvicenej, protoze jas i kontrast mam nastaveny uz na celkem vysoky hodnoty a stejne je to vhodny spis na surfeni a praci nez na prohlizeni fotek a videa (rezerva tam jeste je, ale nechci to zbytecne honit, protoze pak to moc sviti). Repasovany znamena - jebali jsme do toho a pootocili trimrem, aby byl vyssi jas. :-D.

    Hlavni problem je ale jiny - 3D. S CRT budes mit dost mozna ve Win Vista a Win 7 problem s obnovovaci frekvenci v DX10 hrach, kde se 85 Hz misto 60 Hz skoro neda vnutit. To je duvod, proc vazne uvazuju o LCD a to nejspis o Dellu 24" IPS, cerna je slusna. Na druhou stranu se mi fakt nechce dat 13 tacu za monitor, kdyz to moje CRT jede jeste dobre.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    49

    OK. A jak poznam, že je ta obazovka "vypalená"? Napadá mě nastavit v OSD monitoru default hodnoty. Pokud bude obraz tmavej etc tak má své za sebou?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Já měl ke konci opačný problém.. i přes nastavení minimálního jasu byl monitor příliš světly
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od bigless Zobrazit příspěvek
    OK. A jak poznam, že je ta obazovka "vypalená"? Napadá mě nastavit v OSD monitoru default hodnoty. Pokud bude obraz tmavej etc tak má své za sebou?
    pokud nastavis jas i kontrast na vic nez 75% a porad to bude tmavy, tak to neni uz uplne OK. pokud to bude vyblity, tak je to taky spatne. nastesti se da nastavit v ovladacich grafiky nastavit gama na videa i na ostatni, takze to vlastne resi problemy monitoru.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    49

    No právě z mých zkušeností dělá grafika víc než monitor. Některé grafiky a jejich nastavení jsou mnohem tmavší než jiné (myslim původní nastavení výrobce/ovladačů)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Ono hlavně u CRT víc záleží i na kabelu atd., protože vyšší rozlišení se po analogu hůř procpává. když je ldc na dvi, tak tam tecou 0 a 1 a basta, ostre to bude vzdycky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od bigless Zobrazit příspěvek
    OK. A jak poznam, že je ta obazovka "vypalená"?...
    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Já měl ke konci opačný problém.. i přes nastavení minimálního jasu byl monitor příliš světly
    Přesně! V takovém stavu jsem měl 21" Sony = stažený jas na minimum a svítil jak blázen (+mazal kontury) - dal jsem ho jednomu nadšenci za odnos na díly a neozval se, tak byl zřejmě spokojen. Stejně tak se chová jeden vzadu v pokoji odložený ViewSonic 21,5". Ten je k mání.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    49

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    Ono hlavně u CRT víc záleží i na kabelu atd., protože vyšší rozlišení se po analogu hůř procpává. když je ldc na dvi, tak tam tecou 0 a 1 a basta, ostre to bude vzdycky.
    To asi ano. K těm 60Hz. Mám na mysli obrazovkový jev kdy třeba přes jednobarevnou plochu běhají viditelné vlny. Jakýsi rastr. Nevim jak to popsat. Špatná kalibrace? Špatná obrazovka? Nebo právě obnovovací frekvence? Zvláštní, že to samé mám na 60hz CRT a při 70+ už to nevidím.

    Btw. Viděl jsem i CRT s DVI. Předpokládám, že šlo jen o integrovanou redukci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od bigless Zobrazit příspěvek
    Mám na mysli obrazovkový jev kdy třeba přes jednobarevnou plochu běhají viditelné vlny.
    Pokud tohle je u LCD, tak je to špatným kabelem (špatně stíněný) anebo to máš připojený přes D-Sub (analog), tam může být problémů víc. U LCD je frekvence něco jiného než u CRT, to s tím nemá souvislost.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od bigless Zobrazit příspěvek
    ...Btw. Viděl jsem i CRT s DVI. Předpokládám, že šlo jen o integrovanou redukci.
    Ee. To byl jen konektor pro Maca (Apple Macintosh). Takové kabely tu náhodou mám, monitor už je pryč.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 04-12-2010 v 21:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Možná myslí "moiré" (u analog CRT nutno více si s tím pohrát, u lcd tenhle jev většinou likviduje tlačítko AUTO apod. - u Samsungů a Eiza stačí stisknout a počkat na autokalibraci nebo podržet aklibrace se provede s větším kontrastem)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    U LCD na DVI i d-subu ty pruhy muze delat ten jev, na ktery je potreba galvanicky oddelovac do vedeni - delalo to kamaradovi LCD, pokud pripojil notebook do site. Pokud je lcd pripojene pres d-sub, muze to byt jen spatne nastaveny phase a clock (melo by stacit otevrit word a pustit auto) nebo kabel.

    CRT s DVI existuje - ale je to DVI-I, tedy s analogovou casti (kriz) a je tedy potreba odpovidajici kabel (ktery je bezne nesehnatelny), mam ho na stole a ma do nej danou redukci na D-sub, takze do nej mam 2 analogove vstupy a muzu si je prepinat z hlavniho a z testovaciho pc. Pruhy u CRT byvaj vetsinou moire...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 15:18
  2. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-12-2010, 06:09
  3. Windows XP: Zmena v registrech systemu XP pro funkce "Slozky" a "Prejmenovani"
    Od Subtech v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-09-2010, 22:08
  4. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 26-04-2010, 12:00
  5. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-08-2007, 22:09