Padají mi hry
Dobrý den, nedávno jsem si upgradoval PC..
Základní deska: GIGABYTE 790XTA-UD4
Procesor: AMD Athlon II X4 635 2.9GHz Quad Core Processor
Paměť: ZEPPELIN 4GB DDR3 1333MHz GOLD
Grafika: ASUS EAH5570/DI/1GD3(LP)
Zdroj: LC POWER LC6600GP
Sem tam mi spadla nějaká hra, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti, protože to nebylo tak často a připisoval jsem to občasným bugům, které ve hrách nastávají.
Ale poslední dobou mám problém s tím, že mi padají všechny hry pár minut po spuštění (nebo zamrznou) a to jak nové (momentálně např. Drakensang: The River of Time, Arcania Gothic 4, Divinity 2 The Dragon Knight Saga), tak i starší (momentálně např. Might and Magic 5: World of Xeen hraný přes dosbox, Albion hraný přes dosbox).
Divné je, že se to týká jen her, ne jiných aplikací (např. winamp, windows media player, firefox, winrar...)
První co jsem udělal, bylo Google. Dozvěděl jsem se, že by to mohlo být například pamětí - provedl jsem test pomocí MemTestu, ale žádnou chybu neobjevil. Dále jsem zkoušel zjistit, jestli se mi nepřehřívá procesor či jiná část počítače - použil jsem HDDLife Pro na teplotu disku (cca 32°C), AIDA64 Extreme pro ostatní teploty (žádná teplota nepřesáhla 45°C).
Používám Ad Aware a Avast antivirus.
Co dál? V čem může být chyba?
Základní deska: GIGABYTE 790XTA-UD4
Procesor: AMD Athlon II X4 635 2.9GHz Quad Core Processor
Paměť: ZEPPELIN 4GB DDR3 1333MHz GOLD
Grafika: ASUS EAH5570/DI/1GD3(LP)
Zdroj: LC POWER LC6600GP
Sem tam mi spadla nějaká hra, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti, protože to nebylo tak často a připisoval jsem to občasným bugům, které ve hrách nastávají.
Ale poslední dobou mám problém s tím, že mi padají všechny hry pár minut po spuštění (nebo zamrznou) a to jak nové (momentálně např. Drakensang: The River of Time, Arcania Gothic 4, Divinity 2 The Dragon Knight Saga), tak i starší (momentálně např. Might and Magic 5: World of Xeen hraný přes dosbox, Albion hraný přes dosbox).
Divné je, že se to týká jen her, ne jiných aplikací (např. winamp, windows media player, firefox, winrar...)
První co jsem udělal, bylo Google. Dozvěděl jsem se, že by to mohlo být například pamětí - provedl jsem test pomocí MemTestu, ale žádnou chybu neobjevil. Dále jsem zkoušel zjistit, jestli se mi nepřehřívá procesor či jiná část počítače - použil jsem HDDLife Pro na teplotu disku (cca 32°C), AIDA64 Extreme pro ostatní teploty (žádná teplota nepřesáhla 45°C).
Používám Ad Aware a Avast antivirus.
Co dál? V čem může být chyba?
No sestava je to krásná, zvláště ten zdroj a moduly RAM jsou velmi povedené :D
Pojem "Padají hry" označuje co - vypnutí hry a skok do Win; černá obrazovka bez zvuku/se zvukem hry; BSOD ... definuj lépe tento pojem.
V první řadě vyzkoušej v sestavě jiný zdroj a poté otestuj moduly RAM ne pomocí Memtestu, ale pomocí GoldMemory. A to tak, že budeš testovat pouze jeden modul RAM ve slotu DDRIII_1 a poté teprve druhý modul RAM. Pokud se neobjeví chyba, testuj ještě oba moduly spolu ... pokud máš možnost si zapůjčit 100 % funkční jiné moduly RAM, půjč si je a osaď je, ušetříš si čas s testováním.
Vlož sem screeny z CPU-Z ze záložek SPD a Memory.
Pojem "Padají hry" označuje co - vypnutí hry a skok do Win; černá obrazovka bez zvuku/se zvukem hry; BSOD ... definuj lépe tento pojem.
V první řadě vyzkoušej v sestavě jiný zdroj a poté otestuj moduly RAM ne pomocí Memtestu, ale pomocí GoldMemory. A to tak, že budeš testovat pouze jeden modul RAM ve slotu DDRIII_1 a poté teprve druhý modul RAM. Pokud se neobjeví chyba, testuj ještě oba moduly spolu ... pokud máš možnost si zapůjčit 100 % funkční jiné moduly RAM, půjč si je a osaď je, ušetříš si čas s testováním.
Vlož sem screeny z CPU-Z ze záložek SPD a Memory.
Souhlasím s pamětmi, přesně to samé se stalo kolegovi, který si nenechal poradit a koupil Zepelíny. Memtest chybu neodhalil, ale v obchodě mu je vyměnili (Alfacomp) bez řečí za Kingstony a od té doby mu PC jede.
Každá hra padá jinak,ale povětšinou je to, že prostě spadne bez jediné hlášky nebo napíše "program přestal pracovat", ty starší pod dosboxem prostě zamrznou. Žádné modré či černé obrazovky se nekonají.
Modul RAM mám jen jeden.
Jaké screeny myslíš? Nepochopil jsem.
Modul RAM mám jen jeden.
Jaké screeny myslíš? Nepochopil jsem.
Print screen do malování těch záložek CPU-Z, aby jsme viděli, co máš nastaveno. Každopádně zkus Goldmemory a pokud máš paměti jakkoliv přetaktované, tak to dej na default.
Také by nebylo od věci zkontrolovat, zda máš na základní desce nahrán aktuální BIOS, popř. ho updatovat.
[quote]Každá hra padá jinak,ale povětšinou je to, že prostě spadne bez jediné hlášky nebo napíše "program přestal pracovat", ty starší pod dosboxem prostě zamrznou. Žádné modré či černé obrazovky se nekonají.[/quote]
Zkus aktualizovat Windows a nech si na http://viry.cz/forum/ zkontrolovat Pc na viry nepiš ale že je to kvůli hrám jen ho nech zkontrolovat. Ad Aware vyhoď a dej SUPERAntiSpyware Free Edition http://viry.cz/forum/viewtopic.php?f=29&t=51359
I když by to nemělo mít ve Windows 7 význam máš nainstalovaný AMD Dual-Core Optimizer?
Zkus aktualizovat Windows a nech si na http://viry.cz/forum/ zkontrolovat Pc na viry nepiš ale že je to kvůli hrám jen ho nech zkontrolovat. Ad Aware vyhoď a dej SUPERAntiSpyware Free Edition http://viry.cz/forum/viewtopic.php?f=29&t=51359
I když by to nemělo mít ve Windows 7 význam máš nainstalovaný AMD Dual-Core Optimizer?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ma tam tenhle zdroj krome tech pameti by uvazoval o zapujceni lepsiho zdroje[seasonic nebo jiny]
Zrovna testuji jiné RAMky a musím říct, že je to zatím v cajku.
AMD Dual-Core Optimizer jsem neinstaloval, ani jsem ho nenašel nainstalovaný.
Ad Aware jsem vyhodil a nainstaloval SaS Free Edition.
Co přesně je špatně s tím mým zdrojem?
Oh a velice děkuji za všechny rady a návrhy.
AMD Dual-Core Optimizer jsem neinstaloval, ani jsem ho nenašel nainstalovaný.
Ad Aware jsem vyhodil a nainstaloval SaS Free Edition.
Co přesně je špatně s tím mým zdrojem?
Oh a velice děkuji za všechny rady a návrhy.
[quote=Old-School;420817]Co přesně je špatně s tím mým zdrojem?[/quote]
Velmi nekvalitní zdroj ... osazen velmi špatnými součástkami, velmi špatně navržen. Řadí se mezi jedny z nejhorších zdrojů na trhu.
Velmi nekvalitní zdroj ... osazen velmi špatnými součástkami, velmi špatně navržen. Řadí se mezi jedny z nejhorších zdrojů na trhu.
Kupoval jsem ho dodatečně, když jsem zjistil, že mi do nové desky nepasuje můj starý 350W zdroj - komp jsem měl doma vypnutý s novými součástkami a nechtělo se mi tam strkat zpátky ty staré, tak jsem přímo v Alze udělal ententyky a vybral tento.
Já si teda umím vybrat :D
Už jsem zjistil, jak si na viry.cz/forum "nechat" zkontrolovat PC, tak to udělám, ale jestli mám aktuální BIOS opravdu nevím jak zjistit.
Já si teda umím vybrat :D
Už jsem zjistil, jak si na viry.cz/forum "nechat" zkontrolovat PC, tak to udělám, ale jestli mám aktuální BIOS opravdu nevím jak zjistit.
Poslední verze BIOSu je F4A. Stáhni si ji a aktualizuj BIOS pomocí utility QFlash.