Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sestavy, notebooky a PDA: Které z těchto komponentů je lepší si nechat?

Neregistrovaný (0)|10.12.2010 21:30
Tazatel: Roumen

Znění dotazu: Ahoj všem :) prosím Vás, potřeboval bych poradit... Mám tu dvě desky s procesorama a potřebuji si mezi nimi vybrat. Jsou pro sestru, obě starší.. Nyní má sestra procesor DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) 3600+ a desku Gigabyte GA-M55S-S3 v1.. chodí ji to všechno dobře, ale teď mám možnost jí sehnat procesor Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267) s deskou Asus P5LD2 SE .. ten procesor bude asi lepši.. (myslíte že o hodně?) ale co mi vrtá hlavou je ta deska, ta se mi moc nelíbí.. bude asi ještě starší než ta, co tam nyní sestra má.. co myslíte? je to IC2D o tolik lepší aby se to vyplatilo zapojit i s horší deskou? nebo Vám ta deska špatná nepřijde? Chtěl bych slyšet radu Vás odborníků :-) Která z těchto sestav bude lepší? jo a ještě jedna věc.. budu tam dávat ségře grafiku GF 9800 GTX PCI-e - půjde na ty desky? PCI -e mají obě, ale nevím jestli ne nějakou starší verzi a jestli jsou ty verze zpětně kompatibilní :) omlouvám se za tak rozsáhlý dotaz, pro Vás to ale bude určo triviální záležitost.. :-) Za každou radu budu vděčný :-) Díky moc a mětej se hezky

HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Základní deska, Procesor
NHKG (1136)|10.12.2010 21:41
Dole máš srovnání procesorů, E6300 je o dost rychlejší. Pokud to PC je na hry a obě desky i procesory už teď máš, tak bych vzal Intel. Ausus dělá slušné desky a Intel chipsety. Sice ten chipset Intelu je starý a nemá moc možností, ale chybí ti u té desky něco? Jinak GTX 9800 by ti měla jet na obou deskách (jede na všech revizích PCIe). Spíše bych se bál o zdroj, docela žere a nějaký starý šmejd by to nemusel zvládat. Jaký máš?

http://www.tomshardware.com/charts/cpu-charts-2008-q1-2008/compare,387.html?prod%5B1257%5D=on&prod%5B1229%5D=on
Neregistrovaný (0)|10.12.2010 21:51
Moc děkuji za rychlou odpověď.. ano, obě desky s procesory již mám..jen jsem potřeboval vědět, jestli se to vyplatí prohazovat.. Pokud říkáš že ano, dám na tebe..Z těch testů je vidět, že intel bude rychlejší.. jen jsem nevěděl, jestli ale třeba deska není výrazně špatná a celkově by to bylo horší než s tím AMD.. Zdroj mam 400W, myslíš že to bude stačit? Děkuju moc
NHKG (1136)|10.12.2010 21:58
400W stačí, ale pokud je to starý zdroj pochybné značky (EC, LC a podobně) tak bych mu nevěřil. Pokud není v záruce, můžeš zkusit z něj sundat kryt a podívat se dovnitř, jestli nemá vyteklé kondenzátory. Špatný zdroj může způsobovat problémy se stabilitou PC a jiné záhadné poruchy (různé BSOD a podobně) co se špatně bez výměny komponent hledají a taky může umřít a vzít další komponeny sebou do křemíkového nebe.
Neregistrovaný (0)|10.12.2010 22:04
No zdroj je asi dva roky starý a byl ke case (eurocase) tak snad doufám, že vydrží. Díky moc, takovou radu jsem přesně potřeboval. A ještě jedna poslední, opravdu. Sestra chce hrát hry, vyplatí se jí tam dat 2X 1GB modul DDR2 do dual chanelu, nebo 3x 1GB modul? Co myslíš, co je obecně pro hry lepší?
NHKG (1136)|10.12.2010 22:19
S pamětma to asi budeš muset vyzkoušet, ale asi budou lepší 3GB pamětí.