Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook - zamrzaní

Sunshine (103)|14.12.2010 20:00
Ahoj,

zaznamenal jsme na noťasu poslední 3 dny zamrzání. Asi před půl měsicem se mi vrátil z reklamace, kdy jsem ho tam posílal s vadnou deskou. Je nainstalovaný W7 32-bit x86, zamrznutí jsme zaznamenal například při zapínání internetu (Vodafone Mobile) po vypojení USB se pokáždé počítač vrátil "k sobě".
Spouštěl jsem testy GldMemory v pořádku, HDTune v pořádku, a dneska, když jsem se pustil do OCCT nestačil jsme se divit, po 4-ech a půl minutách se vypl s tím, že CPU je přehřátý dostal jsem se na 80°. Takže už jsem ani neskenoval na přítomnost havěti.

Jak mám dál postupovat, doporučujete spustit ještě třeba Prime? Asi půjde zase na reklamaci, že?

EDIT: Jinak v klidové, stádiu, teda při "0%" zatížení jsem naměřil 45-47°C. Že by páni zapomněli nalepit pastu? :)
2010-12-14-19h42-CPU1.png 2010-12-14-19h42-CPU2.png
DrZelenka (2491)|14.12.2010 20:23
[quote=Sunshine;422819]Ahoj,

zaznamenal jsme na noťasu poslední 3 dny zamrzání. Asi před půl měsicem se mi vrátil z reklamace, kdy jsem ho tam posílal s vadnou deskou. Je nainstalovaný W7 32-bit x86, zamrznutí jsme zaznamenal například při zapínání internetu (Vodafone Mobile) po vypojení USB se pokáždé počítač vrátil "k sobě".
Spouštěl jsem testy GldMemory v pořádku, HDTune v pořádku, a dneska, když jsem se pustil do OCCT nestačil jsme se divit, po 4-ech a půl minutách se vypl s tím, že CPU je přehřátý dostal jsem se na 80°. Takže už jsem ani neskenoval na přítomnost havěti.

Jak mám dál postupovat, doporučujete spustit ještě třeba Prime? Asi půjde zase na reklamaci, že?

EDIT: Jinak v klidové, stádiu, teda při "0%" zatížení jsem naměřil 45-47°C. Že by páni zapomněli nalepit pastu? :)[/quote]

Jak se projevovala vadna deska pred reklamaci a co bylo (podle reklamacniho formulare) v ntb meneno/opravovano?

Kdyby zapomneli dat teplovodivou pastu, tak by ta teplota pravdepodobne stoupala rychleji.

O jaky ntb se jedna? Ta hlaska "CPU too hot!" tam je, protoze teplota defaultne nastavena v OCCT jako maximalni je 80C - podivame se na specifikace tveho procesoru jake je jeho maximum. Navic OCCT zatizi procesor o dost vic a pri pouzivani USB modemu tezko vytahnes CPU na 80C.
Sunshine (103)|14.12.2010 20:42
Vadná deska se projevovala špatným zapínáním NB - pc se zapnulo, ale monitor ne a ani speaker nehlásil o proběhnutí POSTu, blbnutí USB portů, samovolné promázávání CMOSu. Poslal jsme to tam se zprávou o podezření na MB, nebo zdroj. Přišli na tu desku, tak ji vyměnili.

Jojo, já jsme jen zavtipkoval. :-)

Jedná se o Acer Aspire 5738G, koukal jsem do nastavení a 80°C jsme nechal, protože už je to celkem abnormální i když jsme na NB trochu schovívavý co se týče chlazení. CPU je C2 Duo T6600, ale to už jsi se vyčetl, takže Max Temp. by mělo být 90°C, ale nechci ho moc provokovat. :P

Jo to vím, jen jsem psal, že u toho internetu jsem to zaznamenal také. Protože po vypojení se to vrátilo zpět do normálu. Navíc jsme zase zaznamenal, že se mi USB rozdovjka splašila, kdžy PC zamrznulo, začala problikávat.
korfik (13)|15.12.2010 13:48
Zkus Everest, má v sobě benchmark kterej ti vytíží procesor na 100% pokud teplota nahoru pude až na hranici=reklamace, pokud ne tak reklamace z USB
DrZelenka (2491)|15.12.2010 14:47
[quote=korfik;422953]Zkus Everest, má v sobě benchmark kterej ti vytíží procesor na 100% pokud teplota nahoru pude až na hranici=reklamace, pokud ne tak reklamace z USB[/quote]

Everest neni zrovna nejlepsi testovaci utilita. OCCT je mnohem lepsi (jen to chce nastavit vyssi max. teplotu, aby se OCCT vyplo az se to opravdu prehreje a ne az to dosahne 80C)

Co myslis tim "pokud ne, tak reklamace z USB"? Kdybych to mel cist tak jak jsi to napsal, tak to chapu jako reklamaci z neceho co zapojis do USB (reklamovat z flashky?)
Sunshine (103)|15.12.2010 15:00
V Everestu ani ja nemam duveru, teďka mi tam běží ještě IntelBurnTest na Standartní Stress level a ve 3-tí části se mi teplota odstala na 85°C a pak se to tak nějak pohybuje.

Tak nastavím na 90C to by měla podle Intelu být max. teplota já totiž potřebuji vyloučit chybu OS, abych měl jistotu s tou reklamací. Jen ho nechci instalovat, stačí když ho spustim z Live CD, nebo to může být ovlivňovaný? Nebo jde nějakym jinym způsobem vyloučit chybu systému?
DrZelenka (2491)|15.12.2010 15:06
[quote=Sunshine;422972]V Everestu ani ja nemam duveru, teďka mi tam běží ještě IntelBurnTest na Standartní Stress level a ve 3-tí části se mi teplota odstala na 85°C a pak se to tak nějak pohybuje.

Tak nastavím na 90C to by měla podle Intelu být max. teplota já totiž potřebuji vyloučit chybu OS, abych měl jistotu s tou reklamací. Jen ho nechci instalovat, stačí když ho spustim z Live CD, nebo to může být ovlivňovaný? Nebo jde nějakym jinym způsobem vyloučit chybu systému?[/quote]

Live distra linuxu jsou dobry, akorat nevim jestli na tom pojede ten modem do USB, abys ho mohl vyzkouset (nemam s linuxem moc zkusenosti).
Sunshine (103)|15.12.2010 15:09
[quote=DrZelenka;422974]Live distra linuxu jsou dobry, akorat nevim jestli na tom pojede ten modem do USB, abys ho mohl vyzkouset (nemam s linuxem moc zkusenosti).[/quote]

No já jsem hlavně Linuxák :) Mně jde spíš o to, že když spustim Live jeslt ito nějak ovlivní testy. Protože tam už je celkem velký zatížení jenom mechanikou, takže nebude Idle režim :)
DrZelenka (2491)|15.12.2010 15:59
[quote=Sunshine;422975]No já jsem hlavně Linuxák :) Mně jde spíš o to, že když spustim Live jeslt ito nějak ovlivní testy. Protože tam už je celkem velký zatížení jenom mechanikou, takže nebude Idle režim :)[/quote]

Idle nas nezajima. Spis jde o to otestovat USB modem a nahodne pady - pokud nebudou, tak je to jasne.
Sunshine (103)|15.12.2010 16:07
Tak CPU se asi zdá v pořádku, teda relativně až na to že se celkem slušně zahřívá. Posílam kompletní OCCT test, bežel hodinu a nejvyšší teplota 88C, ase přidám screen.

No ozkoušim ten modem a ještě aktualizuju ovladače pro WLAN (bez něj to jede nejspíš v pořdku), protože mi to blbnulo i ve škole na netu, sice se to nefreezlo jako u toho modemu ale takový ty 1-2s záseky.
2010-12-15-16h02-CPU1.png 2010-12-15-16h02-CPU2.png
Sunshine (103)|15.12.2010 18:41
Takže sken z RSITu a ComboFixu proběhl taky v pořádku. Nechal jsem si ho zkontrolovat u odborníku na viry.cz. Modem na Linuxu fungoval v pohodě, žádný změny jsem nezaznamenal. Máš ještě nějaký nápady p. Zelenka? :-)
DrZelenka (2491)|15.12.2010 19:04
[quote=Sunshine;423032]Takže sken z RSITu a ComboFixu proběhl taky v pořádku. Nechal jsem si ho zkontrolovat u odborníku na viry.cz. Modem na Linuxu fungoval v pohodě, žádný změny jsem nezaznamenal. Máš ještě nějaký nápady p. Zelenka? :-)[/quote]

Vzhledem k tomu, ze v linuxu funguje bezproblemove, tak to vidim na SW problem. Ve win bych zkusil kompletne odebrat ovladace modemu a znova nainstalovat.
Sunshine (103)|16.12.2010 13:30
Tak pryc, modem funguje v pohode ovladace taky, system je cisty. Uz to vypadalo, že po tom dni bezproblémové práce to bude v pohodě, dneska se OS zaseknul při přihlašování. Na druhý pokus se zapnul a po 5min idle režimu vyjel s error

Explorer.EXE - Chyba aplikace
Aplikace vygenerovala vyjímku, kterou nelze zpracovat.
ID procesu=0x2dc (732), ID podprocesu=0x838 (2104)

Poté zámrznutí a asi po 3min spadl. Takže bych to viděl na problém s knihovnami nebo sys. soubory.. Takže se pustím do opravy os nebo asi reinstalaci ne?...