Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťová karta nenaváže spojení na 100Mb

potrus (18)|15.12.2010 15:28
Čau,
tento týden se u mě vyskytl problém s integrovanou síťovkou v desce ASUS M4A785TD-M EVO. Nainstalované systémy jsou W764bit a Ubuntu (momentálně 10.10). Sestavu mám skoro rok, doteď šlapala bez problémů. Router Zyxel P-335U ve kterém je můj PC, tiskárna a přes wifi ntb.

Problém je, že se síťovce při nastavení automatické rychlosti nedaří vyjednat rychlost 100Mbps, přesto se o to pokouší stále dokola. Když ji ručně nastavím na 10Mbps fullduplex, tak se připojí a vše je v pohodě. 100Mbps nefunguje ani ve W7 ani v Ubuntu. Občas dokonce ani nezačne fungovat a widle mi tvrdí, že tento hardware má potíže a nelze ho spustit (pomůže jen restart). Pokud k routeru připojím ntb přes kabel, jede bez problému plnou rychlostí.

Než se rozhodnu zanést prkno na reklamaci a být měsíc bez počítače, radši se zeptám, jestli někdo nemá podobné zkušenosti a ideálně i nápad, co s tím.
zsdx (2098)|15.12.2010 17:17
[quote=potrus;422982]
radši se zeptám, jestli někdo nemá podobné zkušenosti a ideálně i nápad, co s tím.[/quote]

Jiny port na routeru, prip. do toho soucasnyho zapoj notes a uvidis 100/10. neaktualizovaly si win7 ovladac?
DrZelenka (2491)|15.12.2010 18:09
Jen takovej blbej dotaz. Ntb jsi zapojoval stejnym kabelem jakym je zapojen desktop?
potrus (18)|15.12.2010 18:22
Ve stejném portu na stejném kabelu jede ntb na 100Mb ;( Ovladače jsem neinstaloval. Ale v těch by to být nemělo - pod linuxem to blbne taky ;(

Někde na webu jsem našel pár postů, že to lidem začalo dělat po instalaci ubuntu 10.4., ale nějak si neumím představit, že by instalace druhého systému přes zavaděč (grub) dokázala nějak ovlivnit síťovku i v druhém systému. Navíc jsem teď v Ubuntu nějakou dobu nebyl a nic tam neupdatoval. Síťovka začala blbnout po zapnutí počítače jen tak, bez nějakých zásahů ;( Fakt je, že to už předtím párkrát udělala, ale po restartu se zase umoudřila. Teď už nepomáhá ani to, spíš je to ještě horší ;(

Ještě jsem si myslel, že by to mohlo být podvoltováním procesoru - mám 65W Athlon II 250 který jde slušně podvoltovat (ověřeno dlouhodobými výpočty BOINC). Ale ani po nastavení defaultních hodnot v boisu se to nezlepšilo, takže už fakt nevím ;(
DrZelenka (2491)|15.12.2010 18:24
Krome testu na cistym OS (live distro linuxu) me nenapada nic jinyho nez vadna sitovka ...
potrus (18)|15.12.2010 18:32
[quote=DrZelenka;423029]Krome testu na cistym OS (live distro linuxu) me nenapada nic jinyho nez vadna sitovka ...[/quote]

Jdu to stáhnout a zkusit. Jen netuším co budu dělat, když to pod tím pojede bez problémů ;/ Na těch fórech někdo psal, že reinstaloval sytém, síťovka jela na 100Mb a za pár dní to bylo zpět. Takže jestli to na live distru pojede, asi pořídím dedikovanou síťovku...
potrus (18)|17.12.2010 09:21
Tak test s live CD jasně ukázal, že síťovka je vadná a šlape fakt jen na 10Mb. Díky za radu. Jdu popřemýšlet, jestli poslat prkno na reklamaci, nebo se na to vykašlat a pořídit dedikovanou síťovku.
DrZelenka (2491)|17.12.2010 09:24
[quote=potrus;423319]Tak test s live CD jasně ukázal, že síťovka je vadná a šlape fakt jen na 10Mb. Díky za radu. Jdu popřemýšlet, jestli poslat prkno na reklamaci, nebo se na to vykašlat a pořídit dedikovanou síťovku.[/quote]

Ja jsem pro reklamaci ... kdyz je nacata sitovka, tak je sance, ze muze byt nacaty i neco jinyho. Pokud mas moznost reklamace, tak ji vyuzij (pravdepodobne desku vymeni, takze dalsi 2 roky zaruky).
potrus (18)|20.12.2010 08:36
[quote=DrZelenka;423321]Ja jsem pro reklamaci ... kdyz je nacata sitovka, tak je sance, ze muze byt nacaty i neco jinyho. Pokud mas moznost reklamace, tak ji vyuzij (pravdepodobne desku vymeni, takze dalsi 2 roky zaruky).[/quote]

Nj. to mě nenapadlo. Reklamace je v pohodě - prkno mám necelý rok. Co mě vadí na reklamaci je měsíc bez PC. Ne že bych byl takový závislák, hry nepařím, ale dost často je prostě potřeba něco udělat ... No nic, vrazím jim to před vánocema a budu doufat že začátkem ledna to dostanu zpět.