systém nenačte komplet RAM
Ahoj mám windows xp a stolni počítač ACER POWER F5. Koupil jsem RAM 1GB a vložil ji do základní desky, počítač normálně funguje akorát, místo 1gb využívá jen 768 mb a to ikdyž jsem přidal ještě 512 mb ramku do druhého slotu. To kolik RAM je k dispozici jsem sledoval přes tento počítač a pak přes everest. Nevíte někdo proč nemám k dispozici 1gb RAM? Díky za odpovědi.
Tady to máš popsaný je to sice na 4 GB ale je to stejné i na 1 GB.
Napis prosimte co mas za sestavu, davat 2500 za system do neceho co to neutahne nema smysl.
Nemas tam treba integrovanou grafiku, ktera nejakou RAM zabira pro sebe? Kolik RAM presne ti to ukazovalo, kdyz jsi tam mel 1GB+512MB?
Nemas tam treba integrovanou grafiku, ktera nejakou RAM zabira pro sebe? Kolik RAM presne ti to ukazovalo, kdyz jsi tam mel 1GB+512MB?
integrovaná grafika tam je a ma 256 mb, procesor pentium 3ghz, 2x hdd (1TB a 320gb) a když tam dám tu 1gb a 512ku tak stále 768 mb ram a stejný to je ikdyž tam jsou 2x 512
Když tam dáš pouze 1 GB, tak je snad normální že používat můžeš jen 768 MB, když 256 si bere grafika.
To samé s 2 x 512 MB.
Proč ti ale deska nebere 1 Gb + 512 MB (měl by jsi 1280 MB RAM) to nevím. Nějaké bližší údaje o desce, třeba z Everestu? Čipset apod.
To samé s 2 x 512 MB.
Proč ti ale deska nebere 1 Gb + 512 MB (měl by jsi 1280 MB RAM) to nevím. Nějaké bližší údaje o desce, třeba z Everestu? Čipset apod.
Detekuje ti deska 1,5GB RAM nebo míň? Před bootem systému se načítá ramka, tak na to koukni kolik ti ukáže. Pokud 1GB je problém v desce nebo v paměťovém modulu. pokud ukáže 1,5 a systém tvrdí opět pouze 768MB tak to může dělat bordel ještě do toho i systém. Zkus ty moduly pamětové mezi sebou prohodit. U jednoho PC co jsem měl v rukách bylo 4*256MB a stačilo prohodit dva moduly a už ukazoval systém 768MB místo 1024.
[quote=johny__g;423338]Nějaké bližší údaje o desce, třeba z Everestu? Čipset apod.[/quote]
Dle ovladacu Ati, nejspis xpress 200.
Dle ovladacu Ati, nejspis xpress 200.
athens: Co přesně je na tom stejné? Omezení na 4G je dané architekturou systému. Omezení na 1G je dané čím? Pamatuju, že některé starší chipsety nebyly schopny adresovat víc než (např.) 512M (VIA Apollo), ale u dnešních počítačů bych podobná omezení nečekal - rozhodně ne u paměti do 4G.
IMHO bude mať doska problém s detekciou kombinácie pamätí SS/DS (single-sided/double-sided):notsure
O aké pamäte konkrétne sa jedná?
O aké pamäte konkrétne sa jedná?
Presne tak, cely problem bude skoro urcite tam. U pameti SDRAM a DDRAM to bol dost bezny jav, u DDR2 je to zriedkave a u DDR3 som sa s tym este nestretol.
Tu sme uz preberali nieco podobne https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/41720-problem-s-ram-ddr400
to athens: na tom nic nieje rovnake, je to uplne ina situacia
to potrus: obmedzenie 1GB je sposobene kombinaciou zakladnej dosky a pouzitych pameti. Vyrobca zakladnej dosky v manualy definuje ake RAM moduly sa daju pouzit a ich kombinacie. Aj u dnesnych pocitacov existuju taketo obmedzenia. Napr. pred par tyzdnami som sa stretol s jednou mini-IXT doskou Jetway, ktora mala podobny problem.
Tu sme uz preberali nieco podobne https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/41720-problem-s-ram-ddr400
to athens: na tom nic nieje rovnake, je to uplne ina situacia
to potrus: obmedzenie 1GB je sposobene kombinaciou zakladnej dosky a pouzitych pameti. Vyrobca zakladnej dosky v manualy definuje ake RAM moduly sa daju pouzit a ich kombinacie. Aj u dnesnych pocitacov existuju taketo obmedzenia. Napr. pred par tyzdnami som sa stretol s jednou mini-IXT doskou Jetway, ktora mala podobny problem.