Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nefunkční Ext. Disky WD My Book 320gb

Zim (19)|22.12.2010 23:58
Ahoj mám takový problém
Před 2 lety jsme si s otcem koupili každý disk WD My Book 320gb (černý s modrým podsvícením).
Disky fungovali celkem spolehlivě do min týdne, kdy jsem se rozhodl zformátovat PC, ale zjistil jsem že disk se vůbec nezapne, ale týden před tím fungoval. Jelikož studuji mimo bydliště tak celý ten týden byl PC i disk vypnutý. Nejdříve jsem si myslel, že možná nefunguje jen zdroj tak jsem si pujčil otcův, ale s ním se disk nerozjel taky. Vzhledem k tomu, že jsem disk potřeboval tak jsem ho vyjmul a zapojil přímo do PC. Disk nyní normálně funguje, ale co se stalo otec dnes chtěl provést zálohu a má naprosto stejný problém, takže sem byl zpucován za to, že v tom mám určitě prsty já, když mě to udělalo taky.

Takže se chci zeptat nevíte někdo kde by mohl být problém, že disky jedou (otcův nevím nenechal mě na něj šáhnout, ale můj jede), ale elektronika toho externího rámečku přestane u obou v podstatě současně fungovat.(Mohl třeba elektroniku toho rámu poškodit vadný zdroj?)

Ještě poznámka hrál jsem si s tím vykuchaným rámem a nějakým způsobem se na asi 10s po něakým laborování rožli diody, ale po pohnutí diskem okamžitě zhasli a ikdyž si tady s tím hraju další 2 hodiny tak se mě to už nepovedlo :(

To ty vánoce začínaj

Díky
DrZelenka (2491)|23.12.2010 09:19
Nemuze byt nejak poskozeno napr. napajeni? (kdyz rikas, ze jsi to nejak dal aby fungoval, ale po pohybu zase zhasnul) Zkontroluj kabel i konektor (zda neni poskozeny/vyrvany).

Disk tedy blbne jen v ramecku a napojenej naprimo je spolehlivej?
Zim (19)|23.12.2010 11:31
No zdroje mam k disku 2 zkoušel jsem oba s ani jedním to nefunguje. Nevím co jsem udělal, že se to na chvilku rozjelo.
Ten disk co jsem rozebral mám v PC a jede v pořádku (zatím jsem nepozoroval žádný problém)

Otcův disk mám pořad v rámečku a když ho zapojím do elektriky jedno k jakému zdroji tak se ani neroztočí diody nerozsvítí, ale PC mě napíše, že jedno s USB zařízení nepracuje správně.

Můj disk mě netrápí, ale ten otcův potřebuji zachránit nejlépe tak aby pořád zůstal jako externí.
Jinak co mě přijde hodně zvláštní je že odešli téměř ve stejnou dobu se stejným problémem. A disky při tom byly připojené k jiným PC.
Jen zdroje jsem zkoušel u mého když nešel oba a je možné že jsem je prohodil, ale jak říkám nejede ani s jedním.
john (877)|23.12.2010 16:55
jen strelba od boku, nedoslo k poklesu sitoveho napeti, ktere zdroj v PC v pohode zvladne, ale externi zdroj k HDD uz dodava malo stavy?
mel jsem kdysi podobny problem s externim WiFi AP, vzdy kolem 15:00 / nocni proud / zacalo AP blbnout / neustale pripojovani-odpojovani a jine vypadky /, tak jsem zdroj "pritvrdil" 470uF kondem a od te doby je po problemu...

edited: zkus ten HDD zkusit v jine vetvi rozvodu, ci nekde u kamose nebo skole....
Zim (19)|23.12.2010 18:13
Zkusil jsem to připojit v jiném patře a stejný problém takže jsem to vzdal a oba disky teď mám v PC na tvrdo. Jinak opravdu se ty ramečky nebo jak to nazvat tváří jako by měli málo šťávy, ale vzhledem k tomu, že vše ostatní funguje tak nevím, spíš mě napadlo jestli nevypadl proud nebo něco a disky nedostali šlupku, ale to už se asi nedozvím hlavně že disky jako takové jedou
Richmond (8084)|25.12.2010 08:27
Tyhle disky patří k tomu nejhoršímu s čím jsem se doposud setkal (ty dvojitý se pro změnu pekli) - nejen, že se do nich dávají vadné disky (nikdy v nich nenajde jednoplotnový s plnou kapacitou plotny), ale taky dost záleželo kdy jste daný model koupil - první kousky na trhu jsou ok a slouží dodnes naopak nové revize drží v průměru půl roku což hodně potěší zejména ty, kteří na nich měly zálohy. Mnohem bezpečnější jsou třeba Maxtory (se Seagate disky uvnitř)
Zim (19)|3.1.2011 23:32
Tak tato zpráva mě vůbec nepotěšila :(
Ale co už data se zachránili a snad příště budu mít více štěstí