Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: restart BIOSu u stareho PC

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Tak tu jsem po nejake dobe zase jako ten, ktery potrebuje poradit.

    sestava - priblizne 1600Mhz amd, 2x256MB jednostranny RAM - predpokladam DDR, radeon 9600pro adv, nejakej 300W zdroj, HDD (ATA), mechanika (na jinym ATA kabelu), disketovka.

    Problem byl v tom, ze CPU jelo na podstatne nizsi frekvenci, nez melo (tusim, ze 800Mhz +-) a BIOS byl zaheslovany - jinak stabilni PC s XP.

    Resenim bylo jeho resetovani - odpojil jsem veskerou kabelaz, otevrel jsem bednu, zhrozil se (tolik prachu pohromade jsem v bedne nikdy nevidel), vyndal baterku, vyfoukal prach, prehodil jsem na par vterin prislusnej jumper a zase dal PC dokupy.

    Po spusteni bohuzel pouze pipnul uspesnej POST a pocitac se zasekl na logu. Pripisoval jsem to USB bezdratovymu setu klavesnice + mysi, zapojil PS/2 klavesnici a to same. Ve vysledku obcas uspesne probehne POST a kdyz uz, tak se nekdy dostanu i do BIOSu, ale behem par vterin vzdy vytuhne a nereaguje na nic.

    Kdyz POST neprobehne uspesne, tak se akorat po par vterinach zreguluje vetrak, na monitoru nic, speaker taky nic ,.... jen huci a nic nedela.

    Zkousena vymena GK, pouze 1 modul RAM (nejdriv jeden, pak druhy), bez disku a mechanik. Po vyndani GK, nebo RAM speaker spravne ohlasi prislusnym pipanim danou chybu, jinak se vymena nijak neprojevila

    Nejaky napady krome KO desky? To uz je druhej komp co jsem dostal s SW chybou a neco HW odeslo (predtim to byl novejsi komp - vyteklo cosi v shit zdroji a odnesla to i GK) a zacinam bejt trosku nervozni (ale vim, ze nedelam nic blbe).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Zkoušel jsi tu baterku vyměnit (nejspíš je původní?)?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    Zkoušel jsi tu baterku vyměnit (nejspíš je původní?)?
    Vyzkousim (ano, asi bude puvodni), ale nikdy s ni problemy nebyly a tusim, ze se vadna baterie projevuje pouze vymazama BIOSu, ne zasekama a nenabootovanim bez jakekoliv hlasky Za pokus nic nedam ...

    Pocitac nemam u sebe - kdyz to stihnu, tak to zkusim dopoledne, jinak az k veceru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Baterka vymenena a beze zmeny ...

    Ted jsem si pocitac privezl, takze uz nebudou testy trvat tak dlouho.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Skontroluj znovu kabelaz a napajanie, pripojenie vetraku na chladici CPU.
    Ak si odpajal aj kable od predneho panelu, tak skontroluj, ci si to znovu zapojil spravne, hlavne USB.

    Na zaciatok odpoj vsetky mechaniky a disky (aj napajanie), nechaj len jeden modul RAM (ale skontroluj, ci je dobre nasadeny), ak ma doska integrovanu grafiku, tak nechaj len ju.

    Idealne by bolo vybrat MB a poskladat to na stole (na nevodivej podlozke).

    Ked resetujes BIOS, tak odpoj napajaci kabel (baterku vyberat nemusis) a nezabudni potom vratit jumper do povodnej polohy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Skontroluj znovu kabelaz a napajanie, pripojenie vetraku na chladici CPU.
    Ak si odpajal aj kable od predneho panelu, tak skontroluj, ci si to znovu zapojil spravne, hlavne USB.
    Ani jsem to neodpojoval, ale vyzkouseno pri zapojovani na stole (na USB sem se vykaslal, zapojen pouze speaker a pwr switch)

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Na zaciatok odpoj vsetky mechaniky a disky (aj napajanie), nechaj len jeden modul RAM (ale skontroluj, ci je dobre nasadeny), ak ma doska integrovanu grafiku, tak nechaj len ju.
    Zkouseny 3 GK, moduly jiz take po jednom a bez nepotrebnych komponent.

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Idealne by bolo vybrat MB a poskladat to na stole (na nevodivej podlozke).

    Ked resetujes BIOS, tak odpoj napajaci kabel (baterku vyberat nemusis) a nezabudni potom vratit jumper do povodnej polohy.
    Ted jsem to poskladal na stole a BIOS byl samozrejme resetovan spravne. Bez jakekoliv zmeny.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Jediné, co tu ještě nebylo v té serii "oživovacích triků" popsáno, je dotlačit pořádně CMOSku toho BIOSu do MoBo, jestli se tím cvičením a prohýbáním desky nějak nepohla... To není z mé hlavy, naučili mě to kdysi technici v CZC...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Třeba byla nižší frekvence nastavena schválně. Kvůli kompatibilitě s paměťovými moduly. Už jsem se s tím také setkal. Ovšem pro rozběhnutí PC a korektní nastavení BIOSu bylo potřeba použít modul(y) jiné. Pokud máš nějaké k dispozici, zkus to s nimi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    BIOS jsem povytahnul a zase domacknul, osadil 400Mhz DDR RAM a porad nic ... fakt to bude asi deska. Ale ze ji dodelal obycejnej restart BIOSu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Jiný zdroj si asi zkoušel že?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od lavjoy Zobrazit příspěvek
    Jiný zdroj si asi zkoušel že?
    500W seasonic, viz. podpis.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Hm,dal bych klávesnici ps2 a zapojil disk s win ale na jiný kabel IDE,tedy vyměnit.Někdy se pc dokáže chovat fakt divně no,holt mu ten prach svědčil víc (nic ve zlém)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od lavjoy Zobrazit příspěvek
    Hm,dal bych klávesnici ps2 a zapojil disk s win ale na jiný kabel IDE,tedy vyměnit.Někdy se pc dokáže chovat fakt divně no,holt mu ten prach svědčil víc (nic ve zlém)
    Pripad uzavren, pacient prohlasen za mrtveho. Pokud se mi podari sehnat jinou desku za par korun, tak vyzkousim, jinak asi aukro (leda by mel nekdo z vas zajem).

    Presna konfigurace - MB Asus A7V600, 2x256MB 333Mhz DDR RAM Kingston (KVR333X64C25/256), GK ATI 9600Pro Advantage 128MB Na CPU je napsano
    Kód:
    AMD Athlon 
    AXDA2500DKV4D Z3436647250059 
    AQZFA 0340UPMW © 1999 AMD
    Bez bedny, disku a zdroje (bude pravdepodobne vyuzito jinde)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Rozhraní USB, BT...: Radic USB 2 do stareho PCI
    Od NeoChevy v sekci Periferie
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-08-2013, 16:37
  2. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-01-2013, 20:23
  3. Restart biosu
    Od machja v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 31-03-2009, 08:31