Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: ATX vs. EATX

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Dobrý den,
    měl bych takový technický dotaz... Prosím vás, uměl by někdo vysvětlit rozdíl mezi konektory ATX a EATX? Stále mi nějak uniká jejich rozdíl. Je pravda, že oba konektory jak ATX tak EATX jsou stejné?

    Ještě bych se chtěl zeptat, zda-li má někdo zkušenosti s počítačovými zdroji značky EVOLVE? Např.
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4008O000000VXA

    Předem děkuji za odpovědi, zdraví
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Evolve je šmejd, nebrat. Napiš sestavu a my ti k ní doporučíme zdroj. (brát z osvědčených značek jako je: Seasonic, Corsair, Enermax)

    ATX konektor je buďto hlavní 24pinový (nebo 20+4pin) a 4pinový na napájení CPU (ATX 12V). EATX 12V je ten 8pinový na napájení CPU (procesory s odběrem 140W a více), E bude nejspíš přídomek Extra?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,147

    robky nám to ujasnil
    Naposledy upraveno uživatelem kevin00: 28-12-2010 v 17:07
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    EATX(ExtendedATX) - označuje rozmer základnej dosky, takisto ako poznáme microATX, ATX a podobne ...
    @Jandaskunk: Prídavné napájanie cpu je označované EPS12V
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Děkuji zatím za rychlé odpovědi :-) Sestava by měla vypadat takto:

    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...010WV8010VJU01

    Ještě by mě zajímalo, konektor EATX je někdy řešen jako 4 + 4 pin... V případě, že do desky není zapojen tak žravý procesor, šlo by tedy jeden ten 4 pinový EATX konektor zapojit do 4 pinového ATX napájení procesoru anebo opačně 4 pinový ATX konektor zapojit do 8 pinového EATX ? Zajímá mě jen, jestli jsou tedy vzájemně kompatibilní.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    robky: Tak to mají na alfě blbě popsaný, každopádně ten EATX jak oni píšou, tak je to ten 8pin.

    Kolik je rozpočet na tu sestavu? Vyměnil bych desku (Gigabyte na tom není dobře např. s regulací větráků, chlazením mosfetů apod.), grafiku (za trochu více peněz můžeš mít výkonnější GTX460 - pokud to má být na hry) a disk do takové sestavy by stačil i Caviar Blue (dá se pak přidat na té GK, kde to využiješ na hry určitě více)...

    4+4 pin na CPU je jednoduše 8pin rozdělený na dvě části, aby jsi případně mohl zapojit pouze jeden 4pin (8pin konektor mají také pouze některé desky).

    Návrh do 15000,-
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Tak už je mi to s těmi ATX a EATX jasný, chtěl jsem si jen ověřit pár nejasností od znalejších, děkuji všem za odpovědi ;-)

    Jandaskunk: Díky moc za návrh, sestava by se měla pohybovat max. do 14 tisíc i s daní. O deskách Gigabyte jsem taky slyšel, že na tom nejsou nejlíp s řízením otáček. Vámi navržená deska ASUS byl právě můj druhý tip. O grafice ve Vámi navržené sestavě jsem už uvažoval, snad jen ta cena... Možná ale teď po vánocích půjdou ceny trochu dolů, uvidíme. Na to 1TB HDD od WD Caviar Blue jsem se taky díval a asi by mi 32 MB cache stačila, jestli to stačí na hry, programování a občasnou práci ve Photoshopu, tak zřejmě ano. Ty operační paměti ADATA s taktem 1600 MHz a časováním CL 8 vypadají rozhodně jako zajímavější volba. Ještě nedávno jsem uvažoval o Zeppelinech se stejným taktem a časováním, jen najednou už tento model nikde nevidím.

    Ještě mě napadá jedna věc... U základních desek jsou u typu podporovaných operačních pamětí uvedeny takty pamětí, ale u některých je uvedeno (OC), mohu se ještě zeptat co to znamená ikdyž to svým obsahem nepatří do tohoto topicu?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Zeppeliny nebrat, jsou často nekompatibilní s deskami, nezvládají často ani JEDEC specifikace....(např. různé děličky, fungují jen na standartních frekvencích apod.)

    To OC v závorce znamená, že deska zvládne 2000MHz na pamětech po přetaktování procesoru a tím pádem i pamětí.

    Ještě by se dalo uvažovat o této desce, má navíc int. grafiku, která se hodí, kdyby vám hlavní odešla a vy byste to moh alespoň na chvíli nahradit, zároveň má chlazení mosfetů, ALE nemá SB850, takže nativně nepodporuje SATA 6Gb/s, pokud pro toto nemáte využití, tak je to taky dobrý kup.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Ta deska také nevypadá špatně, jen tu podporu SATA 6Gb/s bych alespoň do budoucna na desce uvítal. Každopádně děkuji za tip.

    Ještě k tomu (OC) na základních deskách... Když je tedy u desky uvedeno např. 1600 MHz (OC), znamá to tedy, že mohu do desky zapojit klasickou DDR3 paměť již s 1600 MHz i bez přetaktování?
    Naposledy upraveno uživatelem @NUB!5: 28-12-2010 v 19:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od @NUB!5 Zobrazit příspěvek
    Ještě k tomu (OC) na základních deskách... Když je tedy u desky uvedeno např. 1600 MHz (OC), znamá to tedy, že mohu do desky zapojit klasickou DDR3 paměť již s 1600 MHz i bez přetaktování?
    To ti neřeknu jistě, rozhodně by to měla zvládat po přetaktování pamětí, které jsou nastaveny na 1333MHz (přetaktováním procesoru se zdvihne frekvence pamětí). Ty ASUSky mají 1600MHz v základu (bez OC). Jinak osobně mám Gigabyte desku, která má 1666MHz (OC) a nastavit paměti na 1600MHz samotnou děličkou bez taktování jdou, ale moje Zeppeliny (NEBRAT) mají na této frekvenci problémy, i když jsou deklarovány jako 1600MHz (pouze v jednom slotu to blbne a to u dvou různých desek v tom samém, prodejce deklaroval jako nekompatibilita pamětí s deskou a nazdar - že prý deska to defaultně nepodporuje a že jen pouze s komp. pamětmi deklarovanými výrobcem...pěkný o*eb - ale to už jsem OT)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Aha, v této oblasti jsem ještě neměl úplně jasno, ale teď už ano. Ještě mě napadá (snad už poslední :-)) dotaz... Při určování jaký výkon zdroje bude v dané sestavě potřeba se vychází z čeho přesně? U grafických karet a procesorů se bere v potaz TDP nebo min. požadavek na výkon zdroje?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Stačí číst různé testy, kde měří spotřebu sestavy a tam se to dovíš (takže pak už je určitá představa), ten Seasonic 520W má rezervu i na taktování. Jinak ale hlavně nezáleží jen na wattáži zdroje, ale taky na značce a kolik zdroj dává na 12V větvi, z které si berou procesor, grafika i deska.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,147

    Citace Původně odesláno od @NUB!5 Zobrazit příspěvek
    U grafických karet a procesorů se bere v potaz TDP nebo min. požadavek na výkon zdroje?
    U procesorů se bere TDP a u grafických karet se vychází ze skutečných odběrů z recenzí. Doporučené wattáže zdrojů u jednotlivých výrobců graf. karet jsou nadhodnocené, jelikož si lidé kupují i velmi nekvalitní zdroje, které pak mají problém vše utáhnout ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér Avatar uživatele @NUB!5
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    81

    Díky všem za vysvětlení a rady, tak zase někdy příště ahoj v jiné diskuzi ;-)
    Adam
    Odpovídat lze po přihlášení