Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vadná deska?

P4V3L (56)|30.12.2010 20:26
Zdravím, mám prosbu. Když vložím flash disk do USB (interního - zabudovaného v desce), počítač disk vůbec nenajde, konektor USB na flashce je žhavý, zapáchá po spálení, ale když flash rozdělám, nikde nic spáleného nevidím a když flash disk připojím do jiného PC, počítač disk vůbec nenajde. Takto se to stalo asi u 3 flash disků. To samé se mi stalo u extérního disku na USB. Ale když jej vložím do jiného PC, počítač disk sice nevidí, jen najde neznáme zařízení. V liště se mi zobrazí hláška, že "Zařízení USB nebylo rozpoznáno" a že bude pravděpodobně pracovat nesprávně. Mám desku reklamovat? Díky!
Doctor01 (400)|30.12.2010 23:42
Ahoj

Mel bych takovy dotaz - tobe to spali flash a ty do toho stale strkas dalsi a dalsi zarizeni??
Jinak je samozrejme, ze po zniceni to v jinem pc nebude funkcni ...
Reseni:
1) mel jsi to reklamovat uz po zniceni te prvni flash nejpozdeji po druhem pripade
2) slo by to samozrejme promerit, pokud bys chtel vedet, kde je presne problem
3) reklamuj to
Jinak jsi zbytecne prisel o 4 zarizeni ..
P4V3L (56)|31.12.2010 09:32
[quote=Doctor01;426140]Ahoj

Mel bych takovy dotaz - tobe to spali flash a ty do toho stale strkas dalsi a dalsi zarizeni??
Jinak je samozrejme, ze po zniceni to v jinem pc nebude funkcni ...
Reseni:
1) mel jsi to reklamovat uz po zniceni te prvni flash nejpozdeji po druhem pripade
2) slo by to samozrejme promerit, pokud bys chtel vedet, kde je presne problem
3) reklamuj to
Jinak jsi zbytecne prisel o 4 zarizeni ..[/quote]

To jsem netušil, že deska zařízení pálí. Myslel jsem, že potřebují zařízení jiné ovladače než ty, které jsou součástí Windows. Hlavně na flash-kách jsem měl ovladače pro danou desku :-/

Jak bych tedy mohl proměřit?

Díky.
DrZelenka (2491)|31.12.2010 09:53
[quote=P4V3L;426166]To jsem netušil, že deska zařízení pálí. Myslel jsem, že potřebují zařízení jiné ovladače než ty, které jsou součástí Windows. Hlavně na flash-kách jsem měl ovladače pro danou desku :-/

Jak bych tedy mohl proměřit?

Díky.[/quote]

Z hlavy to nevim, ale urcite nekde na netu najdes kterej kabel v USB ma jakou barvu a pak staci stara prodluzka, rozstrihnout a na 2 kabelech by tam melo byt 5V a tusim, ze cca 0,6A.
P4V3L (56)|31.12.2010 09:57
[quote=Doctor01;426140]
staci stara prodluzka[/quote]

Tou prodlužkou myslíš USB kabel?
P4V3L (56)|31.12.2010 10:32
Ještě mě napadlo... Do USB mám také zapojenou myš, ale ta je v pořádku, jí se nic nestalo. Jak je tedy možné, že flashky jsou v pr*eli a myš je OK? Děkuji.
P4V3L (56)|31.12.2010 12:45
Ale zdrojem to asi nebude, fungoval dobře se starou deskou. Stalo se to po výměně MB. Byla by to celkem velká náhoda, aby to bylo zdrojem.
P4V3L (56)|31.12.2010 16:03
Please, HELP! :-(
62kokos (156)|31.12.2010 16:57
Usb porty ,které jsou součásti desky,ty vzadu na bedně jsou vždy v pořádku,zde by mělo všechno jet.Ale usb porty přídavné,ty zepředu bedny se dají špatně zapojit(dá se u některých beden prohodit + a- napájení, nebo dokonce zapojit do FireWire kde je 12volt .Kdo ti tu desku přehazoval to mohl zapojit špatně.
P4V3L (56)|31.12.2010 17:18
[quote=62kokos;426267]Usb porty ,které jsou součásti desky,ty vzadu na bedně jsou vždy v pořádku,zde by mělo všechno jet.Ale usb porty přídavné,ty zepředu bedny se dají špatně zapojit(dá se u některých beden prohodit + a- napájení, nebo dokonce zapojit do FireWire kde je 12volt .Kdo ti tu desku přehazoval to mohl zapojit špatně.[/quote]
Teďka si nejsem jist, zda-li jsem to zmínil, ale zapojoval jsem zeřízení dozadu, za USB zabudovaných v desce. Ale jak jsem psal, myš, která je taktéž v USB, je v pořádku, šlape jak má.
r34ktor (7477)|31.12.2010 18:05
[quote=62kokos;426267]Usb porty ,které jsou součásti desky,ty vzadu na bedně jsou vždy v pořádku,zde by mělo všechno jet.[/quote]
To samozřejmně není pravda. Mohou být vadné z výroby, poškodit se používáním, či vinou napájení.

Co se týče zasmrádajícího konektoru, mohl načuchnout v portu. Vem baterku, a inkriminované (co v nich odešla zařízení) detailně prohlédni.

Proměřit porty lze, ale jsou k tomu nutné alespoň elementární znalosti elektriky. Jinak můžeš způsobit více škody, než užitku.
Doctor01 (400)|31.12.2010 22:14
[quote=DrZelenka;426170]Z hlavy to nevim, ale urcite nekde na netu najdes kterej kabel v USB ma jakou barvu a pak staci stara prodluzka, rozstrihnout a na 2 kabelech by tam melo byt 5V a tusim, ze cca 0,6A.[/quote]

Jen pro info: USB2.0 5V/500mA (na jednom z nich je napeti, druhy zem a zbyvajici dva jsou pro data)

Pro r34ktor - Proměřit porty lze, ale jsou k tomu nutné alespoň elementární znalosti elektriky. Jinak můžeš způsobit více škody, než užitku.

- alespon lze v zapnutem stavu promerit obycejnym multimetrem co je na jednotlivych pinech
(proti zemi; jsou tam jen 4, tak to jde rychle)
DrZelenka (2491)|1.1.2011 13:54
K ty soukromy zprave - zkus desku reklamovat s popisem, ze odpaluje USB mass storage zarizeni. Za pokus nic nedas. Ale nezapojuj ji znova, dokud nebude reklamace vyresena vymenou za jinej kus - testovat stylem znici/neznici flashku je pomerne brutalni zpusob.
P4V3L (56)|1.1.2011 13:59
[quote=DrZelenka;426396]K ty soukromy zprave - zkus desku reklamovat s popisem, ze odpaluje USB mass storage zarizeni. Za pokus nic nedas. Ale nezapojuj ji znova, dokud nebude reklamace vyresena vymenou za jinej kus - testovat stylem znici/neznici flashku je pomerne brutalni zpusob.[/quote]
OK, díky.