Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s instalací OS na zformátovaný disk

Wlko (9)|5.1.2011 15:29
Zdravím,

před nedávnem mi noťas napadl virus, po neúspěšném boji jsem HDD zformátoval s tím, že na něj nainstaluju Windows 7. Jenže - při výběru oddílu k nainstalování mi to zahlásilo, že žádný oddíl neexistuje, jako by tam HDD vůbec nebyl.
Zkusil jsem tedy nainstalovat své staré XP, ty oddíl našly, jenže po instalaci HDD vůbec nenaběhl, nabootovalo se opět instalační CD. Když zkusím spustit jen HDD, bez jakékoli hlášky se to restartuje.
Přitom když zkouším nějaké ty repair tools, co jsou s instalací Windows 7, tak mi dovolí procházet HDD a tam dokonce najdou nainstalované ony XP.

Zkoušel jsem podle různých návodů obnovu z nultého partition (na ntb byla předinstalovaná Vista), ale to nešlo, nebo jsem to dělal blbě, jsem laik...

Tak nevím - je HDD v háji? Nebo je na to nějaký postup? Windows 7 mi tvrdily, že mám načíst ovladače disku či co...?
Cubra (24)|5.1.2011 15:58
Nemůžeš instalovat na NB kde byla Vista WIN7. Predpokládám,že Vista byla oem,čili bios slic2.0.
Na win7 musíš mít bios slic2.1. Jestli chceš vědět víc napiš soukromou zprávu.
DrZelenka (2491)|5.1.2011 16:42
Prepni v BIOSu disky z AHCI modu na IDE - porad to nejde?

O jakej ntb konkretne se jedna? Jak se projevovalo to zavirovani PC? Kdyz odchazi HDD, tak obcas muze udelat v systemu peknej neporadek a nekdy to vypada podobne jako zavirovany (poskozeny sys. soubory, pomaly PC ,...), ale nejdriv to docti a odpovez na zbytek otazek a pak pomoci utility od vyrobce vyzkousej HDD.

[quote=Cubra;427144]Nemůžeš instalovat na NB kde byla Vista WIN7.[/quote]

Mohu vedet proc? Na ntb si muzes nainstalovat co se ti zlibi, akorat obcas neni HW kompatibilni - pokud tam ale byly visty, tak 7 by mely taky v pohode fungovat.

Jak to neslo nainstalovat ze skryte partition? Co to hlasilo? Nepreformatoval jsi tu zalohu nahodou napr. pri instalaci XP?

Kdyz tak koukam co tam tocis za systemy, tak to mas vse legalne, nebo to jsou odkudsi stazeny nelegalni win? To by taky mohl byt problem (instalacky se daj upravovat a kdyz to mas nekde z netu od kohosi ...)
Richmond (8084)|5.1.2011 16:43
...no jenom jestli to nebute tím, že byl na skrytém oddílu recovery :idea

edit: dneska jsem nějakej pomalej...
Cubra (24)|5.1.2011 16:57
Pánové Bios slic2.0=Vista Bios slic2.1=WIN7
Richmond (8084)|5.1.2011 17:01
No a? :notsure
Milý pane, mám notebook původně zakoupený s XP TabletPC Edition, prošel upgradem na Visty a nyní je na něm nainstalovaný W7 a že bych s tím měl problém se říct nedá, to samé u druhého, třetího a teď se podržte - i čtvrtého notesu ;)
DrZelenka (2491)|5.1.2011 17:03
[quote=Cubra;427156]Pánové Bios slic2.0=Vista Bios slic2.1=WIN7[/quote]

Pokudvim, tak slic slouzi jen k aktivaci win v pripade, ze je to PC/ntb prodavane jako komplet (cehoz se zneuziva pri obchazeni aktivace), na instalaci nema vliv (zkousel jsem davat W7 RC i do hodne stareho PC, ktery o jakekoliv verzi slic nemohlo mit ani tuseni) Ale jestli to je jinak, tak to rozved a napis pripadne i zdroje - rad se priucim.
Cubra (24)|5.1.2011 17:13
Mne by zajímalo jak pan Richmond ty svoje instalace aktivoval a jak prokázal žravost instalace KB971033.
Cubra (24)|5.1.2011 17:19
[quote=DrZelenka;427160]Pokudvim, tak slic slouzi jen k aktivaci win v pripade, ze je to PC/ntb prodavane jako komplet (cehoz se zneuziva pri obchazeni aktivace), na instalaci nema vliv (zkousel jsem davat W7 RC i do hodne stareho PC, ktery o jakekoliv verzi slic nemohlo mit ani tuseni) Ale jestli to je jinak, tak to rozved a napis pripadne i zdroje - rad se priucim.[/quote]

Zdroj je zde http://forums.mydigitallife.info/reputation.php?do=addreputation&p=358061
Richmond (8084)|5.1.2011 17:20
[quote=Cubra;427165]Mne by zajímalo jak pan Richmond ty svoje instalace aktivoval a jak prokázal žravost instalace KB971033.[/quote]
Co to znamená žravost instalace?
Mimochodem DrZelenka už ví (Acer, Asus, MSI, Lenovo, Dell a třeba i HP/Compaq kde mj. pracuji mají opravdu svoje čísla pasující jen na jejich klíče). Možná by nebylo od věci zamyslet se nad tím, jak tam ty windows dostává výrobce (a rozhodně to není z dvd) ;)

edit: no vida, já věděl že také víte jak to obejít. Každopádně platí to co jsem napsal - takto naklonované windows budou na jiném notebooku vyžadovat jiné číslo a jiný identifikační soubor
PS: podobným způsobem se dá obejít i EFI bios ;)
Cubra (24)|5.1.2011 17:30
[quote=Richmond;427167]Co to znamená žravost instalace?
Mimochodem DrZelenka už ví (Acer, Asus, MSI, Lenovo, Dell a třeba i HP/Compaq kde mj. pracuji mají opravdu svoje čísla pasující jen na jejich klíče). Možná by nebylo od věci zamyslet se nad tím, jak tam ty windows dostává výrobce (a rozhodně to není z dvd) ;)

edit: no vida, já věděl že také víte jak to obejít. Každopádně platí to co jsem napsal - takto naklonované windows budou na jiném notebooku vyžadovat jiné číslo a jiný identifikační soubor
PS: podobným způsobem se dá obejít i EFI bios ;)[/quote]

Samozřejmě,že to mám vyzkoušené dokonce ti mohu zodpovědně říci,že nezáleží jestli instaluješ na NB nebo na "počítač", dokonce nezáleží ani na čísle,ale hlvně na Biosu a na certifikátu a to vše je uloženo v Biosu.
Velice jednoduše řečeno (System-Locked Pre-instalation 2.1).
A mimochodem většina těchto aktivátorů když je projedeš ANTV.hlásí vir. Je uplně jedno proč.
robky (3195)|5.1.2011 17:38
[quote=Cubra;427169]Samozřejmě,že to mám vyzkoušené dokonce ti mohu zodpovědně říci,že nezáleží jestli instaluješ na NB nebo na "počítač", dokonce nezáleží ani na čísle,ale hlvně na Biosu a na certifikátu a to vše je uloženo v Biosu.
Velice jednoduše řečeno (System-Locked Pre-instalation 2.1).[/quote]

jasne ...ale čo to má spoločného s tým, že autor dotazu má problém s inštaláciou - nie s overením pravosti a aktiváciou

@Wlko: kde a ako si vlastne sformátoval ten disk? Máš tam vytvorené partície? Koľko? Aké?
Cubra (24)|5.1.2011 17:43
[quote=robky;427178]jasne ...ale čo to má spoločného s tým, že autor dotazu má problém s inštaláciou - nie s overením pravosti a aktiváciou

@Wlko: kde a ako si vlastne sformátoval ten disk? Máš tam vytvorené partície? Koľko? Aké?[/quote]

Windows 7 nezaktivuje a tím neprojde ověřením pravosti. Instalace WIN7 probíhá trochu jinak než starší WIN.
Richmond (8084)|5.1.2011 17:57
Sim tě tohle dělaly už HP nx7xxx series (u nich byla možnost XP/Vist), není to nic nového... Hlavně nechápu co by mě bránilo vytvořit již aktivované windows když už bych s tím zabíjel celý den případně noc... Možná jen stáhnutí normálního nezprasenýho os (+ aktivátor, který generuje čísla - ano, je to stále ten samý princip jako ve Vistách, každopádně to není právě ten způsob, který bychom řešili na tomto fóru)
Cubra (24)|5.1.2011 18:05
[quote=Richmond;427186]Sim tě tohle dělaly už HP nx7xxx series (u nich byla možnost XP/Vist), není to nic nového... Hlavně nechápu co by mě bránilo vytvořit již aktivované windows když už bych s tím zabíjel celý den případně noc... Možná jen stáhnutí normálního nezprasenýho os (+ aktivátor, který generuje čísla - ano, je to stále ten samý princip jako ve Vistách, každopádně to není právě ten způsob, který bychom řešili na tomto fóru)[/quote]
Ano,takto mohli u HP samozřejmě dělat. Vždyť to dělájí i výrobci NB i dnes (Vista upg Win7), ale zároveň se se flashuje i Bios. V případě XP/Vista se nemusel dělat jelikož v obou případech šlo o Slic2.0
DrZelenka (2491)|5.1.2011 18:09
[quote=Cubra;427190]Ano,takto mohli u HP samozřejmě dělat. Vždyť to dělájí i výrobci NB i dnes (Vista upg Win7), ale zároveň se se flashuje i Bios. V případě XP/Vista se nemusel dělat jelikož v obou případech šlo o Slic2.0[/quote]

Jde to i bez flashovani BIOSu (vyzkouseno). At uz je reseni jakykoliv, tak overeni pravosti a aktivace probiha az po instalaci a SLIC s timto problemem to nema nic spolecnyho.

Nemohl by nejakej moderator tuto diskuzi ohledne SLIC presunout do jinyho topicu, at Wlko nemusi cist celou stranku o necem, co mu s problemem nijak nepomuze?
Cubra (24)|5.1.2011 18:48
Jenomže to spolu má asi něco společného. Při inst.WIN7 se na disku vytváří nový "neviditelný" svazek do kterého se ukládají různé info.Tento svazek je velký 100MB. V tomto je myslím problém.
Při instalaci Win7 (musí jít o čistou instalaci) sformátovat disk. Musí také vydět disk 100MB určeny
pro inf tento také sformátovat (inf se nainst nové) a může pokračovat dále. Ještě by bylo dobré,kdyby napsal o jaký NB jde.
Wlko (9)|6.1.2011 15:27
Ok, takže - disky byly a jsou přepnuté na IDE, nejede. WIN7 je origoš, XP jsou nějaký starý výpalek, který jsem používal naposled zhruba před třemi nebo čtyřmi lety, takže nevím, jestli už CD není polomrtvé...
Disk jsem formátoval přes instalačku těch XP - rychlé formátování NTFS - nenabídlo mi to jinou alternativu a stejně tam byl pořád ten virus, který nešel zničit ani bootovacími CD Aviry a AVG.. jinak to byl skutečně virus, neb mi přepsal plochu nějakými znepokojivými kydy a vyhazoval na mě pochybné programy.
Notebook je Acer Extensa 5620G
Nevím jestli jsem odpověděl na vše, trochu jsem se v diskusi ztratil...
DrZelenka (2491)|6.1.2011 15:46
[quote=Wlko;427333]Ok, takže - disky byly a jsou přepnuté na IDE, nejede. WIN7 je origoš, XP jsou nějaký starý výpalek, který jsem používal naposled zhruba před třemi nebo čtyřmi lety, takže nevím, jestli už CD není polomrtvé...
Disk jsem formátoval přes instalačku těch XP - rychlé formátování NTFS - nenabídlo mi to jinou alternativu a stejně tam byl pořád ten virus, který nešel zničit ani bootovacími CD Aviry a AVG.. jinak to byl skutečně virus, neb mi přepsal plochu nějakými znepokojivými kydy a vyhazoval na mě pochybné programy.
Nevím jestli jsem odpověděl na vše, trochu jsem se v diskusi ztratil...[/quote]

Virus se na zformatovanym disku nemuze udrzet (snad jen pokud by se nacpal do bootovaciho sektoru). Jaka je opravdova kapacita HDD a na kolik jsi to naformatoval? (at uz konecne vime jestli jsi smazal tu skrytou zalohu od vyrobce) Co ti to hlasi za chybovou hlasku, ze nelze system nainstalovat?

Stale jsi nenapsal o jaky ntb se jedna. Zkus pomoci hiren's boot CD otestovat HDD.
zsdx (2098)|6.1.2011 15:53
[quote=Wlko;427333]Ok, takže - disky byly a jsou přepnuté na IDE, nejede. WIN7 je origoš, XP jsou nějaký starý výpalek, který jsem používal naposled zhruba před třemi nebo čtyřmi lety, takže nevím, jestli už CD není polomrtvé...
Nevím jestli jsem odpověděl na vše, trochu jsem se v diskusi ztratil...[/quote]

Vytvor si DOS boot flashku nebo radeji pomoci CD Seatools si zkontroluj disk a pak z nej odstran vsechny oddily /pokud teda neplanujes obnovit Vistu/ - bud fdiskem z flashky nebo v Seatools - Erase drive.

Obnova Vist by mela jit spustit pri bootu Aceru - tusim F11=D2D Recovery :notsure
Cubra (24)|6.1.2011 21:29
[quote=zsdx;427342]Vytvor si DOS boot flashku nebo radeji pomoci CD Seatools si zkontroluj disk a pak z nej odstran vsechny oddily /pokud teda neplanujes obnovit Vistu/ - bud fdiskem z flashky nebo v Seatools - Erase drive.

Obnova Vist by mela jit spustit pri bootu Aceru - tusim F11=D2D Recovery :notsure[/quote]
Podle manuálu je to F2 na stránkách podpory.
Richmond (8084)|6.1.2011 22:27
Nebo taky Alt+F10, mimochodem Acery si při recovery dělají takové malé poznámečky ve formě souborů, to co se kopíruje je jak na skryté partišně tak v C:\Windows\ - je to jeden z nejhoupějších způsobů, samozřejmě zrovna Acer se o to bojí jako malý dítě. Navíc není vyjímkou jejich upravený Windows (XP mají "vlastní", klidně jsou schopni Vám prodat multilicenci a pak si za ní ještě říct 15 kil přitom jste si je vlastně již koupil s notebookem)

edit: doporučuju si přečíst licenční smlouvu, určitě pobaví :D
Wlko (9)|17.1.2011 21:08
Tak předně - nikdy předtím jsem HDD neformátoval (leda externí, bez systému), takže nevím, co jsem při tom měl udělat... žádné oddíly jsem nevytvářel, zformátoval jsem to rychlým formátováním z instalace XP, protože WIN7 mi formátování nepovolil... prostě na ikonku nešlo kliknout, stejně jako na vytvořit nový oddíl, což nejde doteď a zdá se mi to divné... znovu opakuju, že to je originál disk. Měl jsem za to, že to zformátuju pak přes instalačku vytvořím oddíl a na ten hodím systém...
Vista nejde obnovit - po stisknutí kombinace kláves (zkoušel jsem všechny možné, alt F10, F11...) se prostě nic nestane.
Žádný z vámi doporučovaných programů jsem ještě nezkoušel, neb jsem se právě vrátil z dovolené. Každopádně vyzkouším... a pokud to nepůjde, tak nevím, asi koupím nový HDD nebo co.
DrZelenka "Stale jsi nenapsal o jaky ntb se jedna" - co konkrétně máš na mysli? Jakou charakteristiku nebo co... myslel jsem, že stačí název a číslo (Acer Extensa 5620G, jak jsem psal výše).
Richmond (8084)|17.1.2011 21:19
Acery mají v biosu položku "Enable Disk Backup" nebo něco v podobným smyslu, tu je zapotřebí povolit (Enable) a bios uložit (F10 > Enter) pak by měla fungovat klávesová zkratka ALT + F10 pro obnovení/reinstalaci Windows
Wlko (9)|18.1.2011 18:13
Enabled to mám, přesto to nereaguje.
Richmond (8084)|18.1.2011 18:21
V tom případě to vypadá na poškozenou recovery partition...
honzee (187)|19.1.2011 10:27
Jako nejjednodussi variantu bych videl pouzit nejakou live distribuci linuxu a naformat disk pomoci ni. Casto je to nejjednodussi cesta, jak overit zda mas v neporadku HW, nebo jenom maji Windows dalsi z milionu nevysvetlitelnych problemu.

Stahni si nejakou user-friendly live distribuci, napr. Linux Mint by mohl byt dostacujici. Vypal na CD nebo DVD (nebo vytvor bootovaci flashku, pokud si trochu veris) a v nem pouzij nejaky diskovy nastroj (v Mintu je defaultne tusim programek GParted) na formatovani disku. Smaz uplne vsechny partitiony.