Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Je to zdroj nebo motherboard?

Erkil1452 (45)|9.1.2011 10:04
Dobry den. Jiz delsi dobu pozoruji u sveho PC se zdrojem Fotron zajimave chovani. Od zacatku se pri zapojeni do zasuvky a spusteni vzdy nejprve na okamzik zapnul naprazdno, ihned zase vypnul a pak zapnul znovu a bezel OK. Povazoval jsem to za normalni chovani, ze si snad napred neco promeri nebo co ja vim. Pri dalsim zapnuti bez odpojeni od proudu to totiz nedelal. Ale OK, ubehly 3 roky. Najednou zacal problem s USB. Obvykle kdyz pocitac uspim, tak muj externi disk zacne skytat, jak neustale dostava a nedostava proud (nebo mozna konstantne malo, nevim). OK, tak jsem ho zacal odpojovat, zadny problem. Ale vcera se mi najednou pocitac natvrdo resetoval do jakehosi vegetativniho stavu. Bezi v nem vetraky ale nic vic. Tak jsem udelal par resetu, rozebral par komponent, zkousel kde co, ale porad to dela. Dela to nekdy minutu po spusteni (vetsinou), nekdy vydrzi par hodin, ale behem te doby klidne muzu hrat na plne detaily atd. Zkousel jsem zaplnit RAM a to mu nevadilo. Zkousel jsem memtest, ale ten spadnul, protoze trval moc dlouho. Samozrejme pada i na Linuxu na jinem disku. Grafiku jsem vymenil, RAM jsem odebral atd. Takze zbyla zakladovka a zdroj. Jenze se ted casto stava, ze pocitac zapnu a on nabehne do toho vegetativniho stavu. Proste se nespusti diky, ani zakladovka nepipa, i kdyz trochu sviti. Tak si rikam, ze to asi bude zdrojem. Ale nez koupim novy, tak aby to nebylo zbytecne, mam dotaz:

Muze byt to, ze po spusteni zdroje nenabehnou pevne diky chybou zakladni desky, resp. jejich napajeni? Muze to zdroji nejak rict, aby je nespoustel?

Dekuji.
robky (3195)|9.1.2011 10:16
[quote=Erkil1452;427925]

Muze byt to, ze po spusteni zdroje nenabehnou pevne diky chybou zakladni desky, resp. jejich napajeni? Muze to zdroji nejak rict, aby je nespoustel?

Dekuji.[/quote]

Nie. Po zapnutí zdroja je napätie na všetkých napájacích konektoroch zdroja. Tzn. napätie je prítomné aj na diskoch a tie sa roztočia. Pokiaľ sa po zapnutí neroztočia disky, s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou za to môže zdroj (nízke alebo žiadne napätie)
kevin00 (10238)|9.1.2011 11:04
[quote=robky;427927]Nie. Po zapnutí zdroja je napätie na všetkých napájacích konektoroch zdroja. Tzn. napätie je prítomné aj na diskoch a tie sa roztočia. Pokiaľ sa po zapnutí neroztočia disky, s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou za to môže zdroj (nízke alebo žiadne napätie)[/quote]

Což lze ověřit jednoduchým oměřením Molex/Sata power konektorů.
Erkil1452 (45)|9.1.2011 11:13
[quote=kevin00;427941]Což lze ověřit jednoduchým oměřením Molex/Sata power konektorů.[/quote]

Tak predpokladam, ze kdyby tam proud byl, tak by se tocily. Ampermetr doma nemam.
robky (3195)|9.1.2011 11:17
[quote=Erkil1452;427944]Tak predpokladam, ze kdyby tam proud byl, tak by se tocily. Ampermetr doma nemam.[/quote]

Merať prúd bez pripojeného zariadenia ti ani neodporúčam ;) Kevin00 mal na mysli meranie napätia

Skúšal si odpojiť všetky nepotrebné zariadenia?
Erkil1452 (45)|9.1.2011 11:25
[quote=robky;427947]Merať prúd bez pripojeného zariadenia ti ani neodporúčam ;) Kevin00 mal na mysli meranie napätia

Skúšal si odpojiť všetky nepotrebné zariadenia?[/quote]

No nezkousel jsem odpojit nic nez operacni pameti a televizni kartu. Predpokladam, ze kdyz to utahne HD6870 v plne zatezi, tak odpojeni disku nic nevyresi. Vykon tam proste je, ale spolehlivost ne. Nekdy naskoci a bezi nekolik hodin, nekdy ani nenaskoci.
kevin00 (10238)|9.1.2011 11:44
[quote=Erkil1452;427944]Tak predpokladam, ze kdyby tam proud byl, tak by se tocily. Ampermetr doma nemam.[/quote]

S měřením protékajícího proudu by jsi moc neuspěl, ampérmetr se zapojuje do série se zařízením, jehož proud chceme měřit, tudíž bez úpravy zapojení a připojeného zařízení by jsi toho moc nenaměřil. Měl jsem na mysli měření napětí. Voltmetr se zapojuje paralelně k zdroji napětí bez připojeného zařízení.

[quote=Erkil1452;427950]No nezkousel jsem odpojit nic nez operacni pameti a televizni kartu. Predpokladam, ze kdyz to utahne HD6870 v plne zatezi, tak odpojeni disku nic nevyresi. Vykon tam proste je, ale spolehlivost ne. Nekdy naskoci a bezi nekolik hodin, nekdy ani nenaskoci.[/quote]

Tak odpoj vše nepotřebné ke startu počítače (HDD, DVD mechanika, TV karta, apod.) a nech zapojen pouze CPU, jeden modul RAM ve slotu DIMM1 a grafickou kartu a zkus počítač zapnout, zda-li se bude problém taktéž vyskytovat.
Napiš zde kompletní sestavu i s výrobcem a typem zdroje.
Erkil1452 (45)|9.1.2011 11:46
Tak ted uz se nerozebehnou ani vetracky a prepinac na zdroji (Fortron BlueStorm 600W) jen slaboucce poblikava, chudak asi umrel. :(
Erkil1452 (45)|9.1.2011 11:52
[quote=kevin00;427955]S měřením protékajícího proudu by jsi moc neuspěl, ampérmetr se zapojuje do série se zařízením, jehož proud chceme měřit, tudíž bez úpravy zapojení a připojeného zařízení by jsi toho moc nenaměřil. Měl jsem na mysli měření napětí. Voltmetr se zapojuje paralelně k zdroji napětí bez připojeného zařízení.

Tak odpoj vše nepotřebné ke startu počítače (HDD, DVD mechanika, TV karta, apod.) a nech zapojen pouze CPU, jeden modul RAM ve slotu DIMM1 a grafickou kartu a zkus počítač zapnout, zda-li se bude problém taktéž vyskytovat.
Napiš zde kompletní sestavu i s výrobcem a typem zdroje.[/quote]
Moje sestava je Intel C2D E6750 na 3200 MHz, 4 x 1 GB DDR2 800 MHz, Radeon HD6870, Xonar zvukova karta, P35 od MSI zakladni deska, zdroj Fortron BlueStorm 600W, stari vetsiny komponent 3 roky. Dale v PC 4 pevne disky SATA, vypalovacka DVD a FDD. 1 pomocny vetrak 120 mm. Na USB tiskarna, mys, klavesnice, externi disk, televizni karta a to je snad opravdu vse. Zkusim odpojit ty disky, i kdyz to neni moc prijemne, protoze se k nim pres tu uzasnou grafiku neda dostat.
kevin00 (10238)|9.1.2011 11:55
[quote=Erkil1452;427956]Tak ted uz se nerozebehnou ani vetracky a prepinac na zdroji (Fortron BlueStorm 600W) jen slaboucce poblikava, chudak asi umrel. :([/quote]

Jestli se zdroj takto projevuje, již bych s tím nelaboroval, aby nedošlo nedejbože k zničení jiné komponenty. Půjč si někde 100 % funkční zdroj a vyzkoušej sestavu s ním.

[quote=Erkil1452;427957]... protoze se k nim pres tu uzasnou grafiku neda dostat.[/quote]

Nebude to spíše úžasným výběrem počítačové skříně :D
Erkil1452 (45)|9.1.2011 12:02
Pujcovat nemam kde, ono rozebirat pocitac na vyndani zdroje se opravdu nikomu nechce, takze jsem jej objednal a uvidim, snad to pomuze. Jinak budu mit doma krasny 700W zdroj na nic:D
kevin00 (10238)|9.1.2011 12:05
[quote=Erkil1452;427963]Pujcovat nemam kde, ono rozebirat pocitac na vyndani zdroje se opravdu nikomu nechce, takze jsem jej objednal a uvidim, snad to pomuze. Jinak budu mit doma krasny 700W zdroj na nic:D[/quote]

Na co panebože 700 W zdroj ? Copak jsi objednal ?
Erkil1452 (45)|9.1.2011 13:04
[quote=kevin00;427964]Na co panebože 700 W zdroj ? Copak jsi objednal ?[/quote]

CoolerMaster Silent Pro M700 700W [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - nemel jsem cas delat velke rozbory, reference jsem nasel dobre, cena neni nejhorsi, s je nejprodavanejsi s tim Fortronem, ale nevim proc jsme Fortron ted nak nechtel:-D A pokud jde o 700W - moje aktualni sestava mi vychazi na 490W, kdyz bych koupil druhou kartu tak to bude 650W. Kdyz vezmu v uvahu starnuti, nechut porad resit, jestli zdroj bude stacit na novou specifikaci hyper mega zravych karet s dusikovym chlazenim v zakladu a jistota, ze to bude lepsi nez minule (600W), tak jsem radsi vzal o par set drazsi silnejsi zdroj. Doufam ze vydrzi nakou dobu.
odb (505)|9.1.2011 13:15
Tipujem na zakladnu dosku, v horsom pripade aj zdroj.
Vsetky pripady, s ktorymi som sa stretol ja , kde sa pocitac choval podobne (ventilatory sa roztocili ale PC nenabehol a nabehol az po case alebo po niekolkych zapnutiach a vypnutiach) boli sposobene poskodenou zakladnou doskou (vytecene kondenzatory alebo pokazene mosfety). Vo vecsine pripadov to sposobil zdroj, ktory bol nekvalitny a bolo potrebne menit aj zdroj.
Erkil1452 (45)|9.1.2011 13:19
[quote=odb;427982]Tipujem na zakladnu dosku, v horsom pripade aj zdroj.
Vsetky pripady, s ktorymi som sa stretol ja , kde sa pocitac choval podobne (ventilatory sa roztocili ale PC nenabehol a nabehol az po case alebo po niekolkych zapnutiach a vypnutiach) boli sposobene poskodenou zakladnou doskou (vytecene kondenzatory alebo pokazene mosfety). Vo vecsine pripadov to sposobil zdroj, ktory bol nekvalitny a bolo potrebne menit aj zdroj.[/quote]

No uvidim, ale bylo by lepsi kdyby to byl zdroj, tak budu doufat. Menit ted zakladovku se mi nechce, nez prijde SandyBridge. Nevite kdy maji byt nove procesory do 1366, cili highend? Vsude jsem cetl jen o mainstreamu. Doufal jsem, ze uz se stane 6jader trochu dostupnejsi.
meeee (1110)|9.1.2011 13:20
[quote=Erkil1452;427981]moje aktualni sestava mi vychazi na 490W[/quote]

Vtipný. Tolik si vezme ze zásuvky při náročnejším hraní sestava s přetočeným čtyřjádrem a GTX 580 + nějaký ty přívěsky + žravej monitor, aktivní bedýnky a lampička k tomu.
Benbow (340)|9.1.2011 13:29
To je určitě zdrojem. Měl jsem v PC taky Fortron po 3 letech stejné problémy. Kdyby to MB tak se ten počítač po času už vůbec nespustí. Vyměnil jsme zdroj a hele- jede to normálně. A při koupi něco kvalitnějšího Fortorn, Seasonic, hlavně ne Eurocase a podobně levné šitky.
kevin00 (10238)|9.1.2011 13:33
[quote=Erkil1452;427981]CoolerMaster Silent Pro M700 700W [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]

Takže jsi vyměnil nic moc zdroj za nic moc zdroj ... a to se vyplatí, hlavně že je 700 W ... a to je cool :D

[quote=Erkil1452;427981]moje aktualni sestava mi vychazi na 490W[/quote]

K tomu jsi přišel kde ?

[quote=Erkil1452;427981]... kdyz bych koupil druhou kartu [/quote]

A copak by jsi s tou druhou graf. kartou dělal ... procesor nedokáže nakrmit pořádně jednu kartu, natož dvě :rolleyes:
BTW Umí tvá základní deska vůbec CF ?
DrZelenka (2491)|9.1.2011 14:01
[quote=Benbow;427986]A při koupi něco kvalitnějšího Fortorn[/quote]

Vis, ze nektere fortrony jsou jen preznacene eurocase? Zacal bych az od toho seasonicu.

Erkil - Ze je neco hodne prodavany neznamena, ze je to dobry. Nejcasteji davam PC do beden na urovni eurocase a rozhodne nemuzu rict, ze jsou dobry - nejak fungujou a jsou levny, to je vse.

Btw nejvyssi namerena spotreba Core i7@4Ghz, 6GB RAM, Radeon 6970 v 3DMarku neni ani 400W.

Az ti ten zdroj prijde, tak ho vyzkousej, uvidis jestli je ten soucasny spatny a pak ho (v ramci 14 denni lhuty) vrat.
Benbow (340)|9.1.2011 15:03
[quote=DrZelenka;428005]Vis, ze nektere fortrony jsou jen preznacene eurocase?[/quote]
Tak to sem teda nevěděl. Tak každopádně seasonic a lepší kvalitnější značky
kevin00 (10238)|9.1.2011 15:05
[quote=Benbow;428041]Tak to sem teda nevěděl. Tak každopádně seasonic a lepší kvalitnější značky[/quote]

Jestli budeš zdroj vracet, tak než něco zase objednáš, bude lepší, když se před tím poradíš ;)
Erkil1452 (45)|9.1.2011 15:51
Musel jsem vybrat behem 10 minut, abych necekal do dalsiho dne. Kdyz to ted prochazim, vychazi mi porad nejlepe. Mozna 750W Seasonic by sel, ale ten nebyl skladem. Kazdopadne je pry tichy a nema zadne reklamace, coz je presne to co potrebuji.

Jo a k tomu ze muj procesor nenaplni ani jednu grafiku - to a) neni pravda (mam 24'' monitor) b) kdo rika, ze si nekoupim novy procesor treba za pul roku a k tomu druhou grafiku. I kdyz nejspis zustanu u jedne, ale menit PSU podle toho jake je venku pocasi neplanuji.

PS: Uprimne ani nevim co by me melo zajimat na zdroji krome spolehlivosti a hlucnosti. Ucinnost +- 5% mi je vcelku ukradena. Kabelaz musi samozrejme byt dostatecna. Bylo by vhodne aby neznicil zakladni desku, ale to mi zatim neudelal ani levny OEM zdroj ac sam shorel.

PSS: CoolMaster (drazsi model) asi neni tak spatna znacka, kdyz Seasonic porazil - http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-psu-efficiency,2796-29.html .
Erkil1452 (45)|9.1.2011 16:04
[quote=meeee;427984]Vtipný. Tolik si vezme ze zásuvky při náročnejším hraní sestava s přetočeným čtyřjádrem a GTX 580 + nějaký ty přívěsky + žravej monitor, aktivní bedýnky a lampička k tomu.[/quote]

Vyslo mi to na http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp s nastavenou 30% rezervou. Zmerit to nemohu, ale kdyz vezmu ze grafiky maji bezne do 300W TDP tak bych tomu veril, ze to spocetli dobre, i kdyz je to nejake hypoteticke maximum + 30%. Jinak GTX580 je jiste hezka karta, ale jeste nedavno jsem mel HD2900XT, takze ja vim, jak vypada poradna grafika;)

Jeste jsem premyslel, kdybych treba dokupoval dalsi HDD, tak vzit tohle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] :D
DrZelenka (2491)|9.1.2011 16:14
[quote=Erkil1452;428049]Vyslo mi to na http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp s nastavenou 30% rezervou. Zmerit to nemohu, ale kdyz vezmu ze grafiky maji bezne do 300W TDP tak bych tomu veril, ze to spocetli dobre, i kdyz je to nejake hypoteticke maximum + 30%. Jinak GTX580 je jiste hezka karta, ale jeste nedavno jsem mel HD2900XT, takze ja vim, jak vypada poradna grafika;)[/quote]

Tak tenhle web ti spocita tak akorat teoretickou maximalni spotrebu, ke ktery se ani nepriblizis (pochybuju, ze to je vubec mozny).

To co jsem poslal ja je spotreba celeho PC s pretaktovanym Core i7 merena wattmetrem v zasuvce (tzn zapocitava se tam jeste ucinnost zdroje) - koukni se kde je HD6870, 350W v syntetickym testu, max. 293W pri vysoke zatezi (3D Mark). 700W namerili jenom pri SLI s fermi a pouze ve furmarku - normalne (3DMark) max. jen neco pres 500W.
Erkil1452 (45)|9.1.2011 16:20
[quote=DrZelenka;428056]Tak tenhle web ti spocita tak akorat teoretickou maximalni spotrebu, ke ktery se ani nepriblizis (pochybuju, ze to je vubec mozny).

To co jsem poslal ja je spotreba celeho PC s pretaktovanym Core i7 merena wattmetrem v zasuvce (tzn zapocitava se tam jeste ucinnost zdroje) - koukni se kde je HD6870, 350W v syntetickym testu, max. 293W pri vysoke zatezi (3D Mark). 700W namerili jenom pri SLI s fermi a pouze ve furmarku - normalne (3DMark) max. jen neco pres 500W.[/quote]

Dobre no, ale asi to nicemu moc neublizi.
DrZelenka (2491)|9.1.2011 16:39
[quote=Erkil1452;428059]Dobre no, ale asi to nicemu moc neublizi.[/quote]

Zalezi ciste na tobe, ale nez kupovat temer 1kW zdroj, tak je lepsi bud usetrit za mene vykonny, nebo za stejnou cenu koupit neco mene vykonneho, ale kvalitnejsiho. 600W ti musi stacit i na upgrade PC (za predpokladu, ze nekoupis 2 ultra zravy, hi-end grafiky)
robky (3195)|9.1.2011 16:40
[quote=Erkil1452;428047]
PSS: CoolMaster (drazsi model) asi neni tak spatna znacka, kdyz Seasonic porazil - http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-psu-efficiency,2796-29.html .[/quote]

Len taký malý detail - v tom teste je úplne iný model zdroja ako ten, čo si objednal;)
kevin00 (10238)|9.1.2011 16:40
[quote=Erkil1452;428047]Musel jsem vybrat behem 10 minut[/quote]

To jsi mohl napsat sem, ono by to netrvalo 3 dny, než by Ti někdo odpověděl a poradil rozumný zdroj.

[quote=Erkil1452;428047]Kazdopadne je pry tichy a nema zadne reklamace, coz je presne to co potrebuji.[/quote]

To bude zřejmě zdroj do vesmíru - 0 % poruchovost, 100 % účinnost :D :D To mi netvrď, že takový kravině věříš.

[quote=Erkil1452;428047]Jo a k tomu ze muj procesor nenaplni ani jednu grafiku - to a) neni pravda (mam 24'' monitor) b) kdo rika, ze si nekoupim novy procesor treba za pul roku a k tomu druhou grafiku. I kdyz nejspis zustanu u jedne, ale menit PSU podle toho jake je venku pocasi neplanuji.[/quote]

a) Tobě "krmí" grafiku monitor ? Rád si nechám vysvětlit, jakou roli hraje 24" monitor v tom, zda-li procesor "nakrmí" grafikou kartu či nikoliv

b) budeš kupovat nový procesor do LGA775

[quote=Erkil1452;428047]PS: Uprimne ani nevim co by me melo zajimat na zdroji krome spolehlivosti a hlucnosti. Ucinnost +- 5% mi je vcelku ukradena. Kabelaz musi samozrejme byt dostatecna. Bylo by vhodne aby neznicil zakladni desku, ale to mi zatim neudelal ani levny OEM zdroj ac sam shorel.[/quote]

PS: Třeba zvlnění výstupního napětí, účinnost, provedení a osazení, apod. Je pravda, že to nevidíš, ale má to vliv na životnost ostatních komponent. A je také rozdíl jestli Ti odejde zdroj a nebo vezme něco sebou ;)
Erkil1452 (45)|9.1.2011 17:05
[quote=kevin00;428066]
a) Tobě "krmí" grafiku monitor ? Rád si nechám vysvětlit, jakou roli hraje 24" monitor v tom, zda-li procesor "nakrmí" grafikou kartu či nikoliv

b) budeš kupovat nový procesor do LGA775
[/quote]

a) pokud hraju na male rozliseni (ktere maji male monitory), jsou naroky na grafiku a procesor nejake. Pokud zvysim rozliseni, tak naroky na procesor nestoupaji, tedy nenapada me, co by kvuli tomu musel delat navic, textury jsou stejne, takze netusim. Zato pro grafiku to je vetsi zatez. Proto se CPU testuji na malem rozliseni a grafiky na velkem.

b) ne, koupim i zakladni desku. Pokud bude tato mrtva, tak nevim co budu do te doby delat, ale asi holt vydrzim s notebookem.

A s tim razenim co koupit to rozhodne neni na 5 minut, protoze clovek nikdy nevi, jestli mu neodpovida 12lete dite, ktere si koupilo Seasonic, nebo nejaky fanATik ci nVidiot. Proste je lepsi si veci vybrat a vyzkouset sam podle nejakych zakladnich indicii a pak usoudit, jestli to bylo OK, nez resit nejaky flame jestli je Fortron smejd nebo ne. Muj nazor na nej je: "je hezky modry" :D ale ted zkusim neco jineho. Ja zustavam obvykle u jedne znacky dokud me nezklame. Ted je to Intel na CPU, MSI u MB, ATi na GPU, Seagate na HDD, LG na optiku atd. No a Fortron jsem mel a uz nechci. Enermax by byl idelani, ale za ty penize ho nechci. Vetsina lidi dokaze zit i s Eurocasem. A casto to preziji i komponenty:-) tak co resit.

PS: Hrozne se mi libi diskuze u HDD, kde vzdycky jeden napise ze od jedne znacky mu jich odeslo 10 z 10, od druhe ani jeden a dalsi clovek se s nim hada, ze to je obracene.
robky (3195)|9.1.2011 17:14
[quote=Erkil1452;428077]
A s tim razenim co koupit to rozhodne neni na 5 minut, protoze clovek nikdy nevi, jestli mu neodpovida 12lete dite, ktere si koupilo Seasonic, nebo nejaky fanATik ci nVidiot. Proste je lepsi si veci vybrat a vyzkouset sam podle nejakych zakladnich indicii a pak usoudit, jestli to bylo OK, nez resit nejaky flame jestli je Fortron smejd nebo ne. Muj nazor na nej je: "je hezky modry" :D ale ted zkusim neco jineho. Ja zustavam obvykle u jedne znacky dokud me nezklame. Ted je to Intel na CPU, MSI u MB, ATi na GPU, Seagate na HDD, LG na optiku atd. No a Fortron jsem mel a uz nechci. Enermax by byl idelani, ale za ty penize ho nechci. Vetsina lidi dokaze zit i s Eurocasem. A casto to preziji i komponenty:-) tak co resit.[/quote]

Nechápem potom, prečo si tu od "12-ročných, fanATIkov, nVidiotov" pýtaš nejakú radu ..... Keby si sa predom opýtal na zdroj, mohli sme ti tu poradiť kvalitný (navravím že tebou objednaný je šmejd:notsure), overený a s dlhšou zárukou (napr. 5 alebo 7 rokov - keď tak rád ostávaš verný značke)
speedsnail (4876)|9.1.2011 17:21
Už dost dalšího tlachání, zdroj je objednanej, vyzkouší se to a pak se uvidí. Když bude tazatel chtít poradit kvalitní zdroj, tak se zeptá. Nechtěl poradit, tak si objednal podle svého, na což má plné právo.
kevin00 (10238)|9.1.2011 17:23
[quote=Erkil1452;428077]a) pokud hraju na male rozliseni (ktere maji male monitory), jsou naroky na grafiku a procesor nejake. Pokud zvysim rozliseni, tak naroky na procesor nestoupaji, tedy nenapada me, co by kvuli tomu musel delat navic, textury jsou stejne, takze netusim. Zato pro grafiku to je vetsi zatez. Proto se CPU testuji na malem rozliseni a grafiky na velkem.[/quote]

Takže testování ve vysokém rozlišení s přetaktovaným i7 je tedy nesmysl. Na testování ve vysokém rozlišení stačí Celeron či Atom a vše je ok ? A co potom zásobuje grafickou daty ? Ten monitor nebo kde se ta data tam berou ? :D Z toho co jsi napsal, tak mi vyplývá, že na SLI/CF mi vlastně tedy stačí např. Athlon II X2 a nemusím mít žádné obavy, že by mi procesor brzdil grafickou kartu :D

[quote=Erkil1452;428077]... nebo nejaky fanATik ci nVidiot[/quote]

To má vliv na výběr zdroje ? :D

[quote=Erkil1452;428077]Proste je lepsi si veci vybrat a vyzkouset sam podle nejakych zakladnich indicii a pak usoudit, jestli to bylo OK[/quote]

V tom případě nechápu, proč chodíš pro rady na odborné fórum :notsure
Erkil1452 (45)|9.1.2011 17:33
[quote=kevin00;428087]Takže testování ve vysokém rozlišení s přetaktovaným i7 je tedy nesmysl. Na testování ve vysokém rozlišení stačí Celeron či Atom a vše je ok ? A co potom zásobuje grafickou daty ? Ten monitor nebo kde se ta data tam berou ? :D Z toho co jsi napsal, tak mi vyplývá, že na SLI/CF mi vlastně tedy stačí např. Athlon II X2 a nemusím mít žádné obavy, že by mi procesor brzdil grafickou kartu :D[/quote]

No, kdyz se testuji grafiky, tak se dava nejlepsi procesor, co je k dispozici, aby neovlivnoval prilis vysledky. Protoze bez ohledu na nastaveni grafiky procesor musi pocitat i jine veci jako AI, kolize, fyziku atd. I spoustu detailu v grafice zatezuje CPU do urcite miry, ale rozliseni prilis ne. Pokud je rozdil pouze v rozliseni, tak by to melo byt znat prevazne na graficke karte.

Takze abych se vratil k zacatku, muj procesor by byl vyraznou brzdou pro rozliseni 800x600, protoze grafika by zvladla 500 FPS, ale procesor by tu smycku nezvladl tocit. Ovsem jak stoupa rozliseni, zatezuje se grafika, klesa stres pro procesor. No a u me si myslim, ze u vetsiny modernich her s AA a ANISO proste ten procesor zvlada. Respektive to vim, proze bezi treba na 40% nebo 90% u multithreadingu. Ale na dve grafiky by to opravdu nebylo.

U starsich her bez DX10/11 by paradoxne mohla byt situace horsi, ale to me muze byt jedno. Kdyz je FPS pres 30, tak zadna krize, a kdyz je pres 50, tak uz vubec neresim. Ostatne jsem schopen prezit i 20. Driv totiz nebyly konzole, aby vsechno kvuli nim behalo i na mobilech.

[quote=kevin00;428087]V tom případě nechápu, proč chodíš pro rady na odborné fórum :notsure[/quote]

No ja nechtel resit, JAKY koupit zdroj, ja chtel resit JESTLI si kopit zdroj, nebo treba radeji zakladni desku. To neni o tom, co se mi vic libi, ale o tom, ze potrebuju aby to fungovalo. A rozumej, ze pokud mam zdroj v poradku a desku ne a koupim zdroj, tak si malo pomuzu. Spis si nepomuzu vubec.
Erkil1452 (45)|9.1.2011 17:51
Jinak dekuji vsem za pomoc s puvodnim problemem. :thumb
Richmond (8084)|9.1.2011 17:54
Jak vypadá ten zdroj uvnitř, zdravě? Je to ten typ s odporem ve smršťovačce? Přihodím foto, moment...
Erkil1452 (45)|9.1.2011 18:22
[quote=Richmond;428108]Jak vypadá ten zdroj uvnitř, zdravě? Je to ten typ s odporem ve smršťovačce? Přihodím foto, moment...[/quote]

No v soucasne pozici zdroje jsem schopen akorat rict, ze kdyz do nej fouknu, tak se udusim prachem, a to jsem ho uz profukoval vysavacem (pro detailisty az po tom co prestal fungovat ;) ). Ale zitra ho vyndam a kdyz to pujde (tzn nebudou tam bezpecnostni sroubky nebo nebudou prelepene samolepkou) tak se podivam. Ale nejsem zadny amatersky elektrikar, abych mel chut se vrtat v necem, co pak bezi pod 230V kdyz u toho ani nejsem. Spis ho asi prodam jako nefunkcni.

PS: Spletl jsem se, neni to BlueStorm, ale Epsilon.
Richmond (8084)|9.1.2011 18:27
[quote=Erkil1452;428120]...ale Epsilon.[/quote]
Tak ten to mít nebude, pokud se nepletu tak Epsilon je slepenice dvou zdrojů dohromady...
Erkil1452 (45)|10.1.2011 13:05
Tak jsem zdroj vyndal, odsal tunu prachu a umistil do PIII s jedinym diskem. Chudak zakladni deska jenom tak mrkala diodama a vic jsem se nedockal. Je tedy jasne, ze zdroj byl vadny a doufam, ze si odpoledne prinesu novy, i kdyz mozna ne uplne optimalni.
Erkil1452 (45)|10.1.2011 18:33
Inu zdroj jsem vymenil, byl to docela porod, ale vypada to, ze je vse v naprostem poradku. Jeste jednou diky.
robky (3195)|10.1.2011 18:51
Tak to je dobre:thumb

Mohol by si sa s nami podeliť o skúsenosť s novým zdrojom - čo sa týka hlučnosti, kabeláže a tak ...
Erkil1452 (45)|10.1.2011 23:10
[quote=robky;428432]Mohol by si sa s nami podeliť o skúsenosť s novým zdrojom - čo sa týka hlučnosti, kabeláže a tak ...[/quote]

Inu, proc ne. Zdroj jsem si prinesl v krabici, kde byl vlastni zdroj, kabely do skrine, kabel do zasuvky, sroubky, navod, 5 leta zaruka a takove dve legracni gumicky, ktere se daji nasadit na konce zdroje.

Napevno jsou ze zdroje vyvedeny kabel 20/24 pro MB a kabel s dvojitou koncovkou pro CPU. Dale je mozno pripojit dva dodane kabely pro PCIE grafiku 6/8 (to by me zajimalo, kam se pripoji ta druha grafika, kdyz to ma SLI certifikaci), pak je zde ctverice zdirek na pripojeni kabelaze pro disky. Jsou k dipozici 3 kabely s trojici SATA napajecich konektoru a 2 s dvojici PATA a 1 floppy. Ja celkem pouzil oba PCIE, 2 SATA a 1 PATA kabel, plus nejake vlastni redukce na vetracek a zvukovou kartu.

Zdroj vypada jako kazdy jiny zdroj, takze instalace asi neni nikterak zvlastni. Jelikoz je to vsak muj prvni retailovy zdroj, tak nevim, zda jsou standardni ty dve gumicky. Ty po nasazeni lemuji okraj zdroje na strane ven ze skrine a na protejsi strane, takze asi maji tlumit vibrace. Kdyz je tam dali, tak jsem si rek, ze je pouziji, prestoze v navodu o nich nebylo slova. Umisteni sroubku pro zdroj ve skrini s nimi moc nepocita, takze to byl trochu boj, ale podarilo se.

Modularni kabelaz pry zvysuje odpor a snizuje tak efektivitu. Uprimne mi je to spise jedno a jsem rad, ze jsem mohl kabely pridavat postupne a nebyl zavalen tou kupkou visici dolu pres celou skrin, jako tomu bylo u Fortronu Epsilon.

Po zapnuti me prekvapila dobre znama spousteci sekvence. Myslel jsem, ze se jedna o vlastnost starsiho zdroje, ale patrne jde o specialitu zakladni desky MSI P35 Platinum. Ci je to standardem u novejsich pocitacu, nevim. Proste se po zapnuti napajeni pro prvnim spusteni opet nejprve vse na vterinu rozjede a pak zase vypne. Za okamzik jeste jednou zdroj do komponent lehce tukne, aby pak konecne nastartoval uplne a finalne.

Od teto chvile vse funguje uplne ocekavane a z hlediska uzivatele PC nepozoruji nic spatneho.

Hlucnost zdroje jsem uchem premeril jeste pri otevrene skrini a zjistil jsem podle ocekavani, ze je tissi nez nejhlucnejsi vec v PC (kdyz neseekuje starsi 250GB disk), totiz boxovy chladic ke C2D z roku 2007. Pripadal mi i tissi nez pridavny 120 mm vetracek ve skrini, coz je ale noname, takze take zadny velky metal za to. Proste urcite neni rusivym prvkem ve skrini.

Takze celkove jsem zatim spokojen a snad to tak vydrzi aspon tech 5 let.