Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Další 4GB RAM, nestabilní PC, prosím o radu

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    Ahoj,

    mám na vás prosbu. Potřebuji poradit jak dosáhnout stabilního systému při 8 GB RAM DDRII.
    Koupil jsem za dobrou cenu další stejnou dual RAM 2x2GB DDR2 1066MHz PC8500 7-7-7-20
    CORSAIR TWIN2X XMS2 , tedy celkově 8 GB paměti.
    Deska je GIGABYTE EP43-DS3L.
    Původní paměť byla manuálně nastavena na svojí latenci a frekvenci, tedy 1066MHz, a 7-7-7-20, ostatní vše na auto. V případě vše auto je 800 MHz a latence 6-6-6-6-18. Po instalaci dalšího dual kitu, bohužel po manuální úpravě latence a frekvence je systém nestabilní. Snažil jsem se dát napětí RAMkám dle výrobce na 2V, a nic, někdy W7 naběhne a pak padne - modrá smrt, a někdy nenaběhne ani PC. Nepomohlo ani zvýšení o 0,1V severnímu můstku (MCH). De facto když upravím napětí, někdy ani PC nenaběhne, někdy cykluje zapnutí - vypnutí. RAMky jsou naví blízko u sebe a nechci zbytečně je zahřívat vyšším napětím. Zdroj je CORSAIR zdroj 450W VX, CPU Q9400. Teď je vše opět na auto a běží a 800 MHz a latenci 6-6-6-6-18 a uvedená konfigurace je stabilní.
    Pracuji v programech ADOBE a vyšší frekvence je znát a pomůže při práci.

    Prosím, můžete poradit, jak nastavit frekvenci u RAMky, BIOS aby byl stabilní systém?

    Moc děkuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Určitě jsou ramky stejné, stejné revize? XMS2 se vyráběly v několika revizích, je to vidět na štítku ačkoliv na první pohled vypadají naprosto identicky
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Resetuj BIOS pomocí CLR_CMOS jumperu na desce (při vyplém stavu vypojeném ze zásuvky), postup je v manuálu k desce - měly by to být dva piny blízko baterie na desce, ty stačí asi na 20 vteřin projpojit např. šroubovákem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    RAMky by měli být stejné, jdou navíc jako DUAL. Když dám vše na auto, upravím pouze frekvenci a latenci dle výrobce, W7 naběhnou, ale pak po chvilce modrá smrt
    MB má poslední BIOS F9c. U MCH core dám vyšší napětí, tak PC ani nenaběhne RAM napětí na 2 V také nic

    @Jandaskunk - to mám jak natvrdo resnout BIOS? Nebo použít když nenaběhne PC?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Resetnout BIOS pomocí CLR_CMOS jumperu, hned a při vyplém PC vypojeném ze zásuvky...a poté zkus najet do windows

    EDIT: Jo a ještě po tom, co vyresetuješ BIOS pomocí jumperu, tak běž do BIOSu a dej Load Optimized Defaults, ulož a restartuj.
    Naposledy upraveno uživatelem Jandaskunk: 10-01-2011 v 17:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    Ok, udělal jsem reset, O.default a najel do Windows,, co dál? V BIOSU je vše na auto, tedy RAMky jsou na 800MHz, 6-6-6-18
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Ve Windows je to teď stabilní? Jinak předpokládám, že máš 64bitový Win 7, jinak by bylo těch 4GB navíc zbytečných? Stáhni program CPU-Z, udělej screen ze záložky Memory a ze záložky SPD udělej screeny všech 4 modulů (vyměňuješ je roletkou) a připoj to k postu jako přílohu (Spravovat přílohy).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    posílám, OS je W7 64 bit.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 0.jpg 
Zobrazení: 79 
Velikost: 74.2 KB 
ID: 20230   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 1.jpg 
Zobrazení: 66 
Velikost: 83.9 KB 
ID: 20231   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2.jpg 
Zobrazení: 69 
Velikost: 83.7 KB 
ID: 20232   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 3.jpg 
Zobrazení: 60 
Velikost: 83.5 KB 
ID: 20233   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4.jpg 
Zobrazení: 68 
Velikost: 87.9 KB 
ID: 20234  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Není to náhodou BSoD s kódem 0x124? Zkus snížit frekvenci FSB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Není to náhodou BSoD s kódem 0x124? Zkus snížit frekvenci FSB.
    v BIOSU vše je na auto, BSoD, hm, v té rychlosti, jenom dole jsem viděl jak píše něco o ukládaní dat na HD a procenta dolů. Bohužel jsem lama v OC, a netušim kde v BIOSU EP43-DS3L najít FSB
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Ohledně BSOD, pravym na Počítač - vlevo na Pokročilé systémové možnosti (nebo tak nějak) - Start a obnovení systému (asi, já to mám anglicky) a zruš Automatický restart.

    Jinak podle SPD jsou všechny moduly skutečně stejné, podle P/N by měly být dokonce PC8500, ale v SPD informacích jsou pouze jako PC2-6400 (tudíž 800MHz) a nemají ani žádné EPP profily při vyšší voltáži....je dost možné, že některá (nebo oboje) z těch nových RAMek nezvládá přetaktování na 1066MHz ani při zvýšení voltáže anebo je problém s deskou (případně kompatibilita).

    Zkus pouze ty dva nové moduly ve slotu DDR2_1 a DDR2_3 (ty původní tedy vyndat) a nastav na nich hodnoty podle štítku (tedy ty přetaktované 1066MHz 7-7-7-20 a napětí 2.0V, pokud to tam je tak napsané).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    Jinak podle SPD jsou všechny moduly skutečně stejné, podle P/N by měly být dokonce PC8500...
    P/N sedí u všech, ale revize nemusí a nemusí běžet spolu (a hlavně při obsazení všech bank), sám jsem tu takové měl (kupované v rozestupu 1.5 roku). Jinak DIMM1+3 by měly šlapat bez problémů i mezi různými revizemi, při obsazení všech bank ale nemusí (já měl kity po 1GB a nešly). Někde by tu měl být thread s 800MHz a stejným problémem...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Richmond: I když je stejné datum? Zdá se, že ty informace z SPD nebudou tak horké , revize by měly být napsány přímo na modulech, pokud se nemýlím. No, právě proto chci, aby zkusil ty paměti samotné, jestli je právě problém v té kompatibilitě nebo v tom, že to nové nezvládají (příp. jedna z nich).
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    123

    tak nové paměti jedou v pohodě, v BIOS jsem nastavil pouze frekvenci a latenci
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 5.jpg 
Zobrazení: 57 
Velikost: 74.6 KB 
ID: 20235  
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Tak pak bych to viděl na tu kompatibilitu mezi modulama (nebo slotů?). Každopádně s tímhle má více zkušeností Richmond . Jestli je teda nějaký řešení kromě defaultních frekvencí nebo jiných pamětí (pokud teda není na vině deska a i kdyby ne, tak zas nikdo nezaručí, že to s jinýma pojede)...?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Prosím o radu.
    Od eWort v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-08-2012, 11:06
  2. prosím o radu
    Od hanysk v sekci Audio
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-11-2010, 18:18
  3. prosim o radu
    Od misickagolf v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 19-03-2010, 23:07
  4. Další NTB pro studenta:-) prosím o alternativu
    Od Luvel v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 17-09-2008, 13:40
  5. Prosim o radu
    Od xilas da rulla v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 21-09-2007, 16:32