Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Vysvetlenie ohľadom rozdelenia HDD

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Zdravím,

    nainštaloval som OS z Recovery disku u Notebooku a až potom mi došlo, že som pozabudol pred obnovou rozdeliť HDD na primárnu a logickú partíciu aby bol systémový disk oddelený a tak som sa dal na túto úpravu po nainštalovaní OS. Postupoval som klasicky a teda zmenšil som primárnu partíciu, free partíciu som naformátoval na NTFS a označil za logickú. Teda mi vznikla Primárna, Extended a logická partícia. Dal som previesť zmeny a vyhodilo to na mňa chybu "invalid partition data - partition control block information incompatible". A zmeny sa samozrejme teda nemali vykonať lenže po reštarte (chcel som teda rozdeliť disk priamo v OS) sa už načítanie OS nepodarilo a končilo modrou smrťou. Uvedomujem si, že zmenou tabuľky u HDD som riskoval tento pád OS ale čomu nerozumiem je, že ak sa teraz pokúšam sformátovať primárnu partíciu (čo teda ide) ale následne znovu postupovať aby som získal logickú partíciu, sa mi počas priebehu zmien NB vypne a po zapnutí a znovu spustení Partition Magic Server sa mi zobrazia dve primárne partície ako som ich chcel rozdeliť len s tým, že potrebujem z jednej pochopiteľne urobiť logickú. A teda vynára sa otázka. Viete mi poradiť ako toho docieliť? V živote som sa s týmto problémom nestretol. Počul som, že pri HDD s Recovery oddieľom občas vznikajú rôzne anomálie ale až tak?

    Vopred vďaka, s pozdravom striky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,118

    Citace Původně odesláno od dabelik Zobrazit příspěvek
    Zdravím,

    nainštaloval som OS z Recovery disku u Notebooku a až potom mi došlo, že som pozabudol pred obnovou rozdeliť HDD na primárnu a logickú partíciu aby bol systémový disk oddelený
    nejak mi unika duvod, proc pozadujes logicky oddil na disku - system a data oddelis i pomoci dvou primarnich oddilu. Takze si jen zmensi stavajici oddil (je pres cely disk?) a do volneho mista si vytvor ve spravci disku primarni oddil.
    Jo a to zmensovani mas lepsi delat mimo Windows, napr. v GParted (Google poradi ).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Rozumiem, že ich takto oddelím ale nemá sa to takto robiť, že si nechám vytvoriť logickú particiu?

    No a robím to mimo OS pomocou Hiren`s Boot CD a na ňom Partition Magic Server. Proste klasika akurát teraz sa mi naskytla táto "srandička" s ktorou som si akosi nevedel poradiť resp. vysvetliť si prečo tomu tak je. Preto sa požadujem odpovede, nejaké vysvetlenie aby som tomu pochopil. Stačí nejaký link, kde sa o tom konkrétne určite píše a ja si to rád naštudujem
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Na disku si môžeš vytvoriť až 4 primárne partície. V prípade potreby viacerých zväzkov vytvoríš jednu extended - a tú môžeš potom rozdeliť na x logických partícií.....

    Takže pokiaľ iba potrebuješ rozdeliť hdd na systémovú a inú partíciu - kľudne môžu byť obe primárne
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Áno, áno, pamätám si zo školy, že bol daný max. počet primárnych particii, len mi to prišlo ako to najsprávnejšie riešenie tvoriť logickú, no v každom prípade nakoniec som to ponechal na 2x primárne partície, len by ma zaujímalo prečo sa to dialo. Nemá niekto nejaké vysvetlenie či skúsenosť s niečím takýmto podobným?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Není ta primární recovery na konci disku? Možná mu vadilo, když měl primární, pak extended s logickou, a pak zase primární recovery (i když by to v principu mělo být jedno, protože extended je v podstatě jenom jinej typ primární partition, ale konvence bývá taková že nejdřív se umisťují primární za sebe a až na konci bývá extended s logickýma).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Áno, máš pravdu. Recovery je primárna partícia. Ale ako potom by si postupoval ak by si aj napriek tomuto nedostatku chcel vytvoriť logickú? Myslím, že by to šlo prehodím ID partície, nie? V každom prípade, je už teraz neskoro pretože už som to zanechal na 3x primárnu ale do budúcnosti dobré vedieť ..

    P.S.: Sorry, že tak neskoro reagujem ale mal som skúšky
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Zdravím,

    došiel som k problému s vlastným novým NB. Na začiatku bol disk rozdelený v pomere C: (25%) a D: (75%), čo je vcelku milé ale ja uprednostňujem rozdelenie HDD na 3 particie a tak som sa hurá pustil do práce. Použil som Hiren`s Boot CD a tam Pargon Partition Manager, v ktorom to vyzeralo približne takto:
    1: RECOVERY PRIMARY xxGB NoActive Hidden
    2: OS PRIMARY xxGB Active NoHidden
    3: Extended
    4: Data Logical xxGB

    - Po mojom zásahu to vyzeralo rovnako až na to, že pribudol ešte jeden bod:
    5: Data2 Logical xxGB

    Problém nastal až vtedy, keď som si uvedomil, že chcem mať dual boot. A tak som ukrojil GB z partície Data/Data2 a vznikla mi ďalšia partícia, ktorú som označil ako Primárnu a výsledok vyzerá takto:
    1: RECOVERY PRIMARY xxGB NoActive Hidden
    2: OS PRIMARY xxGB NoActive NoHidden
    3: Extended
    4: Data Logical xxGB
    5: Data Logical xxGB
    6: WinXP PRIMARY xxGB Active NoHidden

    - Avšak čo by čert nechcel, tu nastáva problém. Pri pokuse o inštaláciu OS na aktívnu WinXP particiu v bode kedy prejde inštalácia celou kontrolou pred bodom kedy by som mal určiť na ktorú partíciu chcem inštalovať OS, vyskočí BSOD s vysvetlením, že ak sa mi to stalo prvý krát tak nech reštartnem PC, ak sa problém opakuje tak mám skotrolovať či nieje disk poškodení, resp. nemá vírusy a skontrolovať ho pomocou príkazu CHKDSK /f (dodávam, že inštalačka 32bit je 100% funkčná, 64bit je overená ale nie mnou). A tak sa pýtam ako vyriešiť tento problém? Keď som sa pokúšal pomocou Acronis disk manager particiu WinXP premiestniť (move), tak som prišiel na to, že mi asi uchádza pointa ako to vlastne funguje. Môžte mi prosím vás poradiť ako postupovať?

    Vopred vďaka, s pozdravom dabelik..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,118

    Citace Původně odesláno od dabelik
    Problém nastal až vtedy, keď som si uvedomil, že chcem mať dual boot.
    A proc jsi dual boot neudelal tak, jak je bezne - ponechanim aktivni 2 a naslednou instalaci XP. A XP muzes klidne instalovat do logickeho disku (cili NE do primarni partition), takze o to vic nechapu ty sachy s oddilama.
    Muzes nam sdelit primarni OS (tj. co na tom notesu mas na dvojce) a prip. pridat obrazek ze Spravce disku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Zdravím,

    medzičasom sa mi podarilo usporiadať partície tak ako sa patrí a všetky oddiely prešiel príkazom chkdsk /f, následne skryl partíciu Win7, nastavil ako aktívnu partíciu winXP a aj napriek všetkému úsiliu inštalácia skončila BSOD s rovnakým znením. Bože povedzte ako je to možné? :/

    Vopred vďaka za odpovede, s pozdravom dabelik..

    EDIT: Jedná sa o chybu:

    STOP: 0x0000007B (0xFFFFFADF92C323C0, 0xFFFFFFFFC0000034, 0x0000000000000000, 0x0000000000000000)

    Rady microsoft (url: http://support.microsoft.com/kb/324103/sk), ktoré mi akosi neporadili..
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: acronis.png 
Zobrazení: 199 
Velikost: 226.1 KB 
ID: 21393  
    Naposledy upraveno uživatelem dabelik: 20-04-2011 v 00:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    A v jakým režimu máš disk, v AHCI anebo IDE? A pokud AHCI, dáváš na začátku F6 driver anebo ho máš naintegrovanej v instalačce XP? Protože je možný, že mu ten driver chybí ... většinou napíše, že nemůže najít žádnej disk, ale s případy, kdy to místo toho spadne do modrý, jsem se už u některých desek taky setkal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Zdravím,

    mal som SATA nastavené na režim AHCI. Aj keď som vyskúšal stlačiť F6 tak inšt. vyhodila, že driver nemôže nájsť a teda, že mám vložiť médium na ktorom sa nachádza (čo som nemal) v inom prípade pokračovať a dúfať, že sa rozbehne ale to končilo BSOD. Po prepnutí na IDE sa už inštalačka rozbehla bez problémov a teda som hrdý majiteľ WinXP. Vďaka za podnet, dobrá skúsenosť do budúcna. Už sa len spýtam tak bočne, aká je výhoda v nastavení AHCI? Nakoľko som už našiel akýsi návod na to ako prinútiť XP sa kamarátiť po inštalácii OS s AHCI tak či to má zmysel nastavovať.

    Ešte raz vďaka, s pozdravom dabelik..
    Naposledy upraveno uživatelem dabelik: 20-04-2011 v 14:07
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No, po stisku F6 je nutno dodat driver na disketě (jinak ho instalátor XP neumí přijmout). Alternativně je možný ho naimportovat rovnou do instalačky v nLite, a pak už není potřeba stisku F6.

    Co se týká AHCI ... asi záleží i na desce, ale např. na mojí je IDE režim podle testů v h2benchw rychlejší než AHCI, zřejmě kvůli režii NCQ (který při standardním používání PC většinou nepřináší zvýšení rychlosti a naopak se projevuje pouze jeho režie). Výhodou AHCI je možnost použít hot-swap (ale samozřejmě ne pro systémovej disk). Takže osobně používám disk v režimu IDE, ačkoliv bych v AHCI i ty XP dokázal nainstalovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér Avatar uživatele dabelik
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    111

    Zdravím,

    vďaka za odpoveď ale nakoniec som došiel k tomu, že asi sotva zoženiem ovládače k MB nakoľko Asus je trošku lenivejší a za všetko môže MS pre jeho ukončenie podpory tak dobrého OS .. Nechám si XP zatiaľ kým netrpím nedostatkom miesta a možno časom za niečo nájde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,118

    Citace Původně odesláno od dabelik
    ..že asi sotva zoženiem ovládače k MB nakoľko Asus je trošku lenivejší..
    Nesvadej to na Asus kdyz nam napises, co je to za booka, prip. posles ID zarizeni (idealne kdyz je v AHCI rezimu) tak ti pomuzeme
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední