Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vybitý NB, jak vycucnout data ?

khedeja (38)|19.1.2011 16:33
Zdravím, přítelkyni se stala ošemetná věc, asi odešel napájecí adaptér a NB se vybil tak, že nejde zapnout, nejhorší na tom je, že potřebuje vytáhnout nějaké data z NB co nejdříve, kvůli zítřejší prezentaci. Mohl by mi někdo poradit nějaký fígl jak to z toho vytáhnout ? CO vypojit HD a napojit do jiného NB ? Je to řešení ? Zvládne to zapojit i nezkušený, když se předtím podívá jak je to přesně zapojeno ?:) Děkuji předem za rady.
DrZelenka (2491)|19.1.2011 16:36
[quote=khedeja;430307]Zdravím, přítelkyni se stala ošemetná věc, asi odešel napájecí adaptér a NB se vybil tak, že nejde zapnout, nejhorší na tom je, že potřebuje vytáhnout nějaké data z NB co nejdříve, kvůli zítřejší prezentaci. Mohl by mi někdo poradit nějaký fígl jak to z toho vytáhnout ? CO vypojit HD a napojit do jiného NB ? Je to řešení ? Zvládne to zapojit i nezkušený, když se předtím podívá jak je to přesně zapojeno ?:) Děkuji předem za rady.[/quote]

Disk by měl jít zapojit i do stolního PC. O jaký ntb se jedná?
khedeja (38)|19.1.2011 16:42
Bohužel to asi jen tak nezjistím, nemají už od toho žádné papíry... Je tak 3 roky starý a je to toshiba 17 palcová, tipl bych to na Satelite nebo tak něco. Jinak NB se osazují pouze 2,5 palcovými HD že ?
Bych vzal raději svoje EEE než pracovní stanici a zkusil bych to v něm. Myslíte že by to tedy šlo ?
Doctor01 (400)|19.1.2011 16:50
Ahoj

Asi nejlepsi zpusob bude vzit 2,5" externi ramecek na ten disk
a normalne to pak z toho stahnout pres USB.

Jinak samozrejme take muzes dat do desktopu pokud nejaky mas.

Holt se vyplaci veci zalohovat. Pokud nemas externi disk, tak si nejaky kup
a zabijes tim dve mouchy jednou ranou.
khedeja (38)|19.1.2011 16:55
Děkuji za radu, takže na desktopu kde jsou normální předpokládám 3,5 disky napojím i ten 2,5 ?
Jinak například přes ten zmiňovaný NB asus eee 1000H by to také šlo ?
DrZelenka (2491)|19.1.2011 17:02
[quote=khedeja;430318]Děkuji za radu, takže na desktopu kde jsou normální předpokládám 3,5 disky napojím i ten 2,5 ?
Jinak například přes ten zmiňovaný NB asus eee 1000H by to také šlo ?[/quote]

Když dáš do toho EEE tenhle disk, tak by to mohlo jít, ale připrav si linux na flashce, protože z toho disku nenabootuješ. Záleží jak maj řešený disky a rozhraní (ATA/SATA).

2,5" a 3,5" disky maj stejne konektory (kromě nějakých specifických kusů)
r34ktor (7477)|19.1.2011 17:03
[quote=khedeja;430318]Děkuji za radu, takže na desktopu kde jsou normální předpokládám 3,5 disky napojím i ten 2,5 ?[/quote]
Pokud je to disk s rozhraním ATA, budeš potřebovat redukci.

[quote=khedeja;430318]Jinak například přes ten zmiňovaný NB asus eee 1000H by to také šlo ?[/quote]
Asus EEE disponuje rozhraním SATA. ATA disk nepřipojíš.
khedeja (38)|19.1.2011 17:04
Prosím trošku srozumitelněji :) Kdybych to tedy napojil na desktop kde mám slot na další HD tak linux nepotřebuji ? :) Linux jsem nikdy v životě nezkoušel. :D
DrZelenka (2491)|19.1.2011 17:17
[quote=khedeja;430322]Prosím trošku srozumitelněji :) Kdybych to tedy napojil na desktop kde mám slot na další HD tak linux nepotřebuji ? :) Linux jsem nikdy v životě nezkoušel. :D[/quote]

EEE má (pokudvím) jen 1 pozici pro disk. Což znamená, že soucasný disk (na kterým máš nainstalovaný windows) budeš muset odpojit - proto musíš použít linux (např ubuntu je velmi jednoduché a vypadá to skoro jak windows)

Ale to vše za předpokladu, že mají disky stejné rozhraní (pokud jsem pochopil reaktora, tak dohledal, že nemají).

Napíchnout to do nějakýho rámečku pro externí disk, nebo desktopu bude mnohem jednodušší.
r34ktor (7477)|19.1.2011 17:22
Nejdříve zjisti, co je v Toshibě za disk. Teprve pak můžeme diskutovat o možnostech jeho zapojení.

Aproro: Nebylo by lepší zajet do nějakého hypermarketu a koupit alternativní napájecí adaptér?
johny__g (6387)|19.1.2011 17:49
[quote=khedeja;430314]Bohužel to asi jen tak nezjistím, nemají už od toho žádné papíry... Je tak 3 roky starý a je to toshiba 17 palcová, tipl bych to na Satelite nebo tak něco. Jinak NB se osazují pouze 2,5 palcovými HD že ?
Bych vzal raději svoje EEE než pracovní stanici a zkusil bych to v něm. Myslíte že by to tedy šlo ?[/quote]

A na tom nptebooku není napsaný model? Třeba zespodu? To bych se divil. Z něj se dá zjistit i typ disku.

Pak se můžem dohadovat co dál, jestli EEE s linuxem nebo to přetáhnout ve stolním PC (v tom případě musíme zase vědět jaké disky máš ve stolním PC, resp. jakou základní desku).
Doctor01 (400)|19.1.2011 18:17
Pro to vsechno co jste zatim napsali jsem navrhoval reseni s externim rameckem.

Jinak nemas nikoho znameho v dosahu co by mel stolni pc pripadne ten boxik?

Dale pak ntb toshiba 3 roky stara 17tka bude mit urcite SATA disk.
khedeja (38)|19.1.2011 18:57
v Případě, že je disk SATA napojím to na stolní PC nebo NB v pohodě bez redukcí ? Ano už jsem po nějakým rámečku koukal a říkám si že se to hodí i do budoucna.... No já mám k NB dokonce dvě napájení ale ty jsou 130 W a já potřebuji 60 :( v dosahuje právě, že nikdo není nebo nechci otravovat.... Chtěl jsem si poradit s těmi HD :)
Jandaskunk (2330)|19.1.2011 19:01
Co takhle opsat to modelové označení NB z jeho spodku? Jinak pokud to je SATA, tak ti to půjde zapojit v desktopu bez redukce (pokud se nemýlím), pokud má tvoje základní deska v desktopu SATA konektor...
r34ktor (7477)|19.1.2011 19:02
[quote=khedeja;430363]No já mám k NB dokonce dvě napájení ale ty jsou 130 W a já potřebuji 60 :([/quote]
Silnější adaptér rozhodně není na škodu (pokud má správnou voltáž a polaritu na výstupu).
Doctor01 (400)|19.1.2011 19:03
Ano, SATA disk jde normalne pripojit v desktopu bez redukce.