Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: OpenSUSE- ovladač ATI

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Prosím o radu, nainstaloval jsem OpenSUSE v. 11.3 a mám problém s instalací ovladače integrované graf. karty radeon x200(deska Asus P5RD2-VM).
    Vyzkoušel jsem už instalaci přes 1-click, ale po zadání příkazu "sudo aticonfig .." se objeví hláška "no supported adapters detected".
    Dále jsem zkusil stáhnout ovladač ze stránek ati(9-3-x86..), ale při spouštění příkazem v konzoli se objeví "chyba syntaxe poblíž neočekávaného tokenu".
    Tak nevím, jestli tam ten ovladač vůbec půjde nainstalovat... Pokud by někdo věděl, předem díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Co vím, tak podpora AMD driverů pro Linuc je žalostná. Po instalaci openSUSE, nenabídly se Ti k instalaci nesvobodné drivery ? Lze je dodatečně vyhledat z nastavení či systému (nemám openSUSE, tak nevm, kde přesně se možnost nachází).
    Zkoušel jsi instalovat drivery podle návodu ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    co zkusit opensource ovladač
    http://en.opensuse.org/SDB:Radeon
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Co vím, tak podpora AMD driverů pro Linuc je žalostná. Po instalaci openSUSE, nenabídly se Ti k instalaci nesvobodné drivery ? Lze je dodatečně vyhledat z nastavení či systému (nemám openSUSE, tak nevm, kde přesně se možnost nachází).
    Zkoušel jsi instalovat drivery podle návodu ?
    Vyzkoušel jsem, bohužel bezúspěšně. Při pokusu manuální instalace další chyba při otevírání Správce programů

    Kód:
    Při inicializaci repozitáře došlo k chybě.
    Chyba při obnově služby service_1 (http://www.ati.com/suse/11.3%0a):
    
    Nepodařilo se stáhnout ./repo/repoindex.xml z http://www.ati.com/suse/11.3%0a?cookies=0
    Pánové, díky za reakce, pokusím se zjistit kde je chyba(asi klasika klávesnice/židle), popřípadě zkusím starší verzi OS.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Máš všechny odkazy v repositáři správné ? Tato chyba mi většinou vyskočí, pokud jeden z PPA odkazů není správný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Máš všechny odkazy v repositáři správné ? Tato chyba mi většinou vyskočí, pokud jeden z PPA odkazů není správný.
    Všechno jsem kontroloval a postupoval přesně podle návodu, bohužel bezvýsledně..
    Přemýšlím, jestli má smysl zkoušet jinou distribuci(např. Ubuntu), nebo pořídit nějakou pci-e nVidii...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Asi jako první bych zkusil jiné distro - Ubuntu/Kubuntu/Mint.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Neni duvod zkouset jine distribuce, zejmena proto, ze by ti to nepomohlo.

    Jak bylo receno, AMD ovladac pro Linux je nic moc, zejmena pokud jde o kombinaci stare grafiky a nove distribuce, tam je to beznadejne. To neznamena, ze tu grafiku nerozjedes, musis se ale vybodnout na ovladac primo od AMD a pouzit svobodny, ktery tvou grafiku bude podporovat prakticky urcite a navic, bude fungovat.

    Odinstaluj fglrx od AMD, odstran repozitar AMD ze seznamu a zacni znova s konfiguraci X window systemu (nevim, jak jsi ji delal, obecne ji muzes delat jako admin spustenim "yast"). Nesnaz se nastavovat vsechno, prakticky staci jenom ovladac (pouzij radeon). Rozliseni se podle mych zkusenosti najde to spravne podle LCD, ktere mas pripojene. Pokud mas pripojeny CRT monitor, musis ho nastavit rucne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Neni duvod zkouset jine distribuce, zejmena proto, ze by ti to nepomohlo.

    Jak bylo receno, AMD ovladac pro Linux je nic moc, zejmena pokud jde o kombinaci stare grafiky a nove distribuce, tam je to beznadejne. To neznamena, ze tu grafiku nerozjedes, musis se ale vybodnout na ovladac primo od AMD a pouzit svobodny, ktery tvou grafiku bude podporovat prakticky urcite a navic, bude fungovat.

    Odinstaluj fglrx od AMD, odstran repozitar AMD ze seznamu a zacni znova s konfiguraci X window systemu (nevim, jak jsi ji delal, obecne ji muzes delat jako admin spustenim "yast"). Nesnaz se nastavovat vsechno, prakticky staci jenom ovladac (pouzij radeon). Rozliseni se podle mych zkusenosti najde to spravne podle LCD, ktere mas pripojene. Pokud mas pripojeny CRT monitor, musis ho nastavit rucne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Citace Původně odesláno od Tosuja Zobrazit příspěvek
    To neznamena, ze tu grafiku nerozjedes, musis se ale vybodnout na ovladac primo od AMD a pouzit svobodny, ktery tvou grafiku bude podporovat prakticky urcite a navic, bude fungovat.
    Nene, nejde o to, že by grafika nešla vůbec. Obraz jde, nastavení rozlišení obrazovky atd. taky funguje. OpenSuse obsahuje nějaké základní/univerzální ovladače. Jde o to, že tyto ovladače neposkytují dostatečně kvalitní zobrazení- posouvání stránek v prohlížeči není plynulé a obraz je jako rozostřený(nevím jak to popsat, zkrátka se na to špatně dívá).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Aytech
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    482

    Zkus tohle, treba ti to pomuze. Taky mam ATI grafiku, ale pouzivam Ubuntu, problemy s drivery jsem zatim nastesti nemel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od brandl Zobrazit příspěvek
    Nene, nejde o to, že by grafika nešla vůbec. Obraz jde, nastavení rozlišení obrazovky atd. taky funguje. OpenSuse obsahuje nějaké základní/univerzální ovladače. Jde o to, že tyto ovladače neposkytují dostatečně kvalitní zobrazení- posouvání stránek v prohlížeči není plynulé a obraz je jako rozostřený(nevím jak to popsat, zkrátka se na to špatně dívá).
    Rozostreni na LCD vznika skoro vyhradne pouzitim jineho, nez nativniho rozliseni (1440x900 na panelu 1680x1050), nikdy jsem pri stejnem nastaveni rozliseni nevidel rozdily v kvalite zobrazeni napr. stranky v prohlizeci.

    Zkus v Terminalu spustit prikaz xrandr a posli sem, co vypise. Kdyz jeste navic posles soubor /var/log/Xorg.0.log, bude to jeste lepsi. A pridej rozliseni tveho LCD.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Problém se "vyřešil" instalací Ubuntu 10.10. Zde je u mě zobrazování naprosto korektní bez nutnosti instalace jiných ovladačů
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Citace Původně odesláno od brandl Zobrazit příspěvek
    Problém se "vyřešil" instalací Ubuntu 10.10. Zde je u mě zobrazování naprosto korektní bez nutnosti instalace jiných ovladačů
    Nabídla se po instalaci operačního systému instalace dodatečných ovladačů nebo již fungovala grafická karta implicitně ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    123

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Nabídla se po instalaci operačního systému instalace dodatečných ovladačů nebo již fungovala grafická karta implicitně ?
    Žádné dodatečné ovladače jsem neinstaloval a ani je instalace nenabízela.. Co jsem četl tak podpora starších karet by měla být dobrá, spíš jsou občas problémy s novějšími. Jen nevím proč to nešlo na suse.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Software: aktivace češtiny v linux OpenSUSE 12.3
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-09-2013, 14:30
  2. Windows 7: BOOTMGR- po instalaci openSUSE nejdou 7
    Od Benbow v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 30-06-2013, 19:18
  3. OpenSUSE: Ovladače tiskárny na OpenSuse 11
    Od grapherX v sekci OS Linux
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 23-08-2008, 10:02
  4. Rozhraní USB, BT...: Ovladač USB 2.0
    Od Nakor v sekci Periferie
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 09-08-2008, 23:45
  5. Radeony: Ovladač
    Od lindgren v sekci Grafické karty
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 20-11-2007, 23:02