Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s GK ...

Vafle89 (15)|18.2.2011 16:54
Před více než dvěma roky jsem koupil počítač, donedávna fungoval relativně v pohodě, ovšem do doby, než si jednoho krásného dne můj bratr na něm spustil NFS:MW, PC se sekl a pak už vůbec nenabíhal, pak mi bratr říkal, že se objevovala tzv. modrá smrt a prý problém s nv4disp.dll. Tak on chytrák pro jistotu vlezl do nouzového režimu a onen soubor smazal, takže jsem pak byl nucen přeinstalovat celý OS (Win XP Home), a teď nejen, že ho nemůžu nijak aktivovat (doba 30 dnů už vypršela), navíc mi ani nejdou nainstalovat žádné ovladače na GK včetně těch stažených přímo z webu výrobce karty a přesně pro onu kartu (Zkoušel jsem např. Omega drivery a další alternativy, ale nic nepomohlo..), tak na tomhle už mi něco smrdí, prostě nevím a nechápu, kde je problém. Uvažuju o koupi o něco lepší GK tak se chci zároveň zeptat, kterou byste mi k této sestavě doporučili. Mám P4 1,4 Ghz, 512 MB RAM, MSI FX5500 256MB v AGP 4x, HDD 120 GB... Doufám, že výměna GK mému problému pomůže, ale přesto se raději obracím na vás, děkuji za všechny odpovědi předem.
Salamander (6177)|18.2.2011 16:58
Ja bych do toho pocitace uprimne uz asi neinvestoval ... kdybys sehnal nejakou bazarovou ATi 9600, tak mozna ... ale jinak bych se na to uz asi fakt vykaslal :slug
DrZelenka (2491)|18.2.2011 18:27
Ten problém s nv4dsp.dll je problém s grafickou kartou, ale vymazáním části ovladačů se to opravit opravdu nedá (jak už jsi zjistil). Pokud už PC nešlo spustit, tak s velkou pravděpodobností odešla grafická karta úplně.

Pokud ten počítač chceš ještě používat, tak bych koupil bazarovou GK viz. Salamandr, ale jinak do tohoto PC opravdu nemá smysl investovat - když vyměníš GK, brzdou se stane procesor, pak RAM ,... Pokud chceš zvýšit výkon, tak jedině koupí nového PC. S tímhle už nic neuděláš.
wolf007 (653)|18.2.2011 23:10
mate pc s jednim z prvnich p4 cpu [prvni generace] podle me vam pomuze jedine modernizace vaseho pc,ati 9600 nema uz dnes prakticky technickou podporu[jedine neoficialni,tedy bez zaruky korektni funkce na soucasnych verzich ati driveru] uz i karty rady 1*** maji stejne problemy s technickou podporou... staci precist poznamky k driverum... ati tyto karty radi do kategorie legacy products..... vim ze to bude slyset nerad, ale v tomto pripade bych modernizoval pc na pci-e platformu,idealne s core2 duo nebo dual core od intelu,pripadne alternativu anthlon x2 od amd

http://www.cpupages.com/store/index.php?id_item=1562

btw ze stranek ati

AMD has moved a number of DX9 ATI Radeon™ graphics accelerators products to a legacy driver support structure. This change impacts Windows XP, Windows Vista, and Linux distributions. AMD has moved to a legacy software support structure for these graphics accelerator products in an effort to better focus development resources on future products.

The following products have been moved to the legacy software support structure (including Mobile and All-in-Wonder Variants):

ATI Radeon 9500 Series
ATI Radeon 9550 Series
ATI Radeon 9600 Series
ATI Radeon 9700 Series
ATI Radeon 9800 Series
ATI Radeon X300 Series
ATI Radeon X550 Series
ATI Radeon X600 Series
ATI Radeon X700 Series
ATI Radeon X800 Series
ATI Radeon X850 Series
ATI Radeon X1050 Series
ATI Radeon X1300 Series
ATI Radeon X1550 Series
ATI Radeon X1600 Series
ATI Radeon X1650 Series
ATI Radeon X1800 Series
ATI Radeon X1900 Series
ATI Radeon Xpress Series
ATI Radeon X1200 Series
ATI Radeon X1250 Series
ATI Radeon X2100 Series

AMD may periodically provide Windows XP and Windows Vista driver updates (for the products listed above) for critical fixes only. No new features will be provided in future driver updates. The Linux ATI Catalyst™ driver will only be supported in Linux distributions prior to February 2009 for the legacy products listed above.

Any customers using a combination of a ATI Radeon™ HD 2000 Series, ATI Radeon™ HD 3000 Series, or ATI Radeon™ HD 4000 Series product with any of the legacy products listed above in a single PC system must use the ATI Catalyst 9.3 or earlier driver. All future ATI Catalyst™ releases made available past the ATI Catalyst™ 9.3 release will not include support for the legacy products listed above or any of the features associated with those legacy products.
Vafle89 (15)|2.3.2011 14:16
Tak jsem koupil Radeon 9800XT 256MB, ale vyvstal jiný problém :cry Koupil jsem ji na Aukru, doma jsem si jí zapojil a počítač začal hned po zapnutí řvát, že není zapojené přídavné napájení karty. Ovšem prodávajícího už nenapadlo připojit k zásilce také onen napájecí kabel! Jak jsem zjistil, jedná se o klasický 4-pinový molex a takový kabel doma nemám. Tak mě napadlo, teď omluvte mou neznalost, mám doma redukci ze SATA na USB a jak jsem zjistil, je to stejný konektor, tak mě napadlo, že bych kartu připojil rovnou do sítě (přes transformátor, na kterém je napsáno - OUTPUT 12V --- 5A a 5V --- 2A - byla to součást balení redukce) ,takže mi jde o to, abych si kartu po tomto zapojení neodpálil, nevím jak je to s elektrikou u SATA v porovnání s napájením GK a nechci o ní hned přijít... Také jsem onen potřebný napájecí kabel hledal na internetu, ale marně, protože ani nevím, co mám přesně za základní desku. Mohli byste mi tedy prosím poradit, jak vyřešit tenhle problém?
Richmond (8084)|2.3.2011 14:20
Zapoj do grafiky normální molex co ti vede ze zdroje

...a rozdvojka třeba here [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
johny__g (6387)|2.3.2011 14:58
[quote=Vafle89;438781]Jak jsem zjistil, jedná se o klasický 4-pinový molex a takový kabel doma nemám. ..[/quote]

A co dovnitř počítače, tam jsi se nedíval? Tam jich bude ... :D

Hlavně, nezapojuj to přes žádný trafo, nebo kartu zničíš! Jinak viz Richmond.
Vafle89 (15)|5.3.2011 13:42
Díky moc, zapojil jsem přídavné napájení přes zakoupený kabel a karta normálně běží. Přeinstaloval jsem si Windows XP, nainstaloval pár základních programů jako jsou přehrávače atd. a SP2 + SP3 pro XP.. Pak jsem si chtěl kartu otestovat ve hrách, nainstaloval jsem si ATI Catalyst v poslední verzi 5.3, kterou jsem našel na netu, pak jsem spustil jednu z her, která bez problémů běžela na předchozí kartě (FX5500) a s novou 9800XT běží krásně, ovšem po určitých intervalech se pravidelně seká, a to i v menu hry! Intervaly jsou tak kolem 3-6 vteřin, hra je pak v podstatě nehratelná, tak se chci zeptat, v čem je problém, mám znova přeinstalovat Windows nebo je problém v GK?
pepos01 (518)|5.3.2011 13:55
Pokud máš nyní opravdu čistou instalaci systému, další přeinstalace nepomůže.Máš aktualizované DirectX?
Vafle89 (15)|5.3.2011 14:51
Jojo mám, directx se instaluje při instalaci SP2 a SP3 a tyhle dva balíky se mi instalovaly pomocí automatických aktualizací, takže mám directx 9.0c, jak mi potvrdil dxdiag. Fakt to nechápu, proč se tohle musí stávat zrovna mně... :stupid
DrZelenka (2491)|5.3.2011 15:14
Jaké jsou teploty? Před hraním spusť např. HWMonitor, tak půl hodiny aspoň hraj a pak se podívej na maximální teploty.
Richmond (8084)|5.3.2011 15:18
Zkusil bych Omega Drivery + instalace DX.

+ vypnout autoupdate (nehorázný prase, na XP záplatuje "cosi" a denodenně)
+ vytáhnout síťový kabel, vypnout antivir a zkusit jestli to nedělá třeba něco běžícího na pozadí
Vafle89 (15)|7.3.2011 14:48
Tak paráda, už konečně vše funguje, jak má. Problém byl ve funkci AVG, komponenta Identity Protection, takže jí stačilo vypnout :)