Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 24 z 24

Téma: HDD-vysvětlení

  1. #16
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od odb Zobrazit příspěvek
    Musim oponovat. Vyplati sa kupovat disk s nizkou kapacitou 160, 250 alebo 320GB lebo to niesu starsie modely a maju rovnaku hustotu ako napriklad 500GB jednoplatnovy disk. Ak clovek nevyuzije 500GB alebo vecsi disk, tak mensie disky su idealne.
    Samozrejme plati pravidlo davat pozor, co kupujes. Napriklad Seagate a jeho rada7200.12 obsahuje disky o kapacite 160 az 1.5TB a vsetky maju rovnake platne, s rovnakou hustotou.Lisia sa len poctom platni, poctom hlaviciek a velkostou cahe.
    Vo vseobecnosti je problem zorientovat sa pri nakupe, co vlastne clovek kupuje, chce to studovat datasheety a pri niektorych vyrobcoch je problem dopracovat sa k informacii o pocte platni a ich hustote.

    Do kancelarskych zostav stale dodavame 160GB disky, co su najmensie klasicke disky. Do kancelarskej zostavy by uplne stacil aj 40GB disk.
    OK, já to beru, asi je pravda že ty menší disky používají stejné plotny (leda že by člověk narazil na nějaký doprodej starých modelů, pak by mohl koupit disk o generaci zpět). To že do kancl počítače satčí 160 GB je taky pravda. Pokud stavíš desítky nebo stovky počítačů, tak proč ne. Ale pro domácí použití? Vezmu sérii WD AAKX a Alfacomp:

    250 GB ... 863,- Kč
    320 GB ... 865,- Kč
    500 GB ... 870,- Kč

    Mně pořád vychází, že se ty malé kapacity nevyplatí. Jiné značky na tom budou podobně, rozdíly v řádech desetikorun.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Taky, že nevyplatí - cena GB/kč je tam prostě jasná. Když už volit co nejmenší zlo tak disky s největší hustotou. Momentálně tedy 1TB disk s 2x512GB plotnou nebo 500GB disk s jednou plotnou - rozdíl mezi nima je +/- 300,- ale kapacita dvojnásobná.

    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...0&SearchType=1
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...b&SearchType=1

    + kdo si koupí Seagate je sebevrah, kdo si ho koupí už opravovanej tak je... ale vždyť vy víte
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 19-02-2011 v 21:22
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    Řekl bych, že Speedsnail cílil ve své větě úplně jinam a tvá vyjádření jsou slušně řečeno na velice tenkém ledě. Provozuji momentálně 16 hadrů různých výrobců a různých rozhraní i otáček (ne všechny logicky puštěné současně, jen podle potřeby, nejsem sebevrah) a vím o nich vše, dokonce i to, jak se jim zdravotně daří po každém startu... A ty mi tady de facto přijdeš s tvrzením, že mé nejlepčí bábovičky (=pětiplotnové tichoučké Corporate Edition serverové Hitachi 500GB) jsou jen odpadky poskládané ze zmetkových 120GB ploten? Jako joke to docela při sobotě beru, ale to by mělo být ve vtipech, nemyslíš?
    Ja som nic o zmetocnych platniach v serverovskych diskoch nepisal a nechapem ten tvoj ton v prispevku. Neviem ako serverovske disky ale bezne disky obsahuju od vyroby vadne sektory, o ktorych existencii sa ty nedozvies aj ked budes pouzivat ten najspickovejsi diagnosticky softver. Disky maju urcitu kapacitu naviac, ktora je skryta a pouziva sa na realokaciu vadnych sektorov (obdobny princip ako pri SSD). Netvrdim, ze vsetky a urcite cast novych diskov ich ma od vyroby (kolko, to sa asi nedozvieme).

    A co je natom, ze maju vadne sektory od vyroby? Vadi ti u AMD a ich CPU, ze si si kupil trojjadrovy CPU, ktory je v skutocnosti stvorjadrovy s vypnutym jednym vadnym jadrom? Nie lebo na funkciu tych troch jadier to nema ziaden vplyv (ani na funkci rostlináře to nema ziadny vplyv ). Vyroba platni je tiez dost komplikovana a preco by sa nemohli pouzit platne,ktore maju urcitu vadu od vyroby. Staci maly zasah a mame tu krasny 250GB disk. Mozes to prirovnat k tomu, ked si 500GB disk zformatujes na 250GB a dosiahnes tym, ze zvysnych 250GB sa nevyuziva (laicky popisany priklad). To, ze v tej nepouzivanej casti je chyba od vyroby nijako neovplyvni funkcnost disku. Co je na tom nepochopitelne?

    Obdivujem tvoju doveru v diagnosticke nastroje, mozu tvrdit cokolvek ale ja by som sa na to nespoliehal. Prdne ti zdroj a zoberie so sebou tvoj super tichy serverovsky disk a to, ze bol v super kondicii ti bude nanic.

    Citace Původně odesláno od durib
    Ale zde mi nehraje jedna vec- hustota zapisu prece neni zavisla na plotne. Plotna je vyrabena ze stejnych materialu (feromagnet, ktery uchova zapis + dalsi nosne a pomocne vrstvy atd.). Zvyseni hustoty zapisu je prece docileno zapisovou hlavou a novymi algoritmy pro vypocet chyby.
    Tak to urcite nieje. Jedna ves su hlavicky a druha platne, obe casti sa musia vyvyjat. Tak ako u vyroby CPU tak aj u platni je potrebne zdokonalovat materialy aby bolo mozne dosiahnut vyssiu hustotu zaznamu. Ani u diskov nemozu bez uprav materialov stale zvysovat hustotu zaznamu. Ak dosianu limitov
    materialu, budu musiet najst iny(oni ich aj postupne hladaju), ktory umozni zvysit hustotu zaznamu. To iste s hlavickami, aj tie sa musia vyvyjat.


    Citace Původně odesláno od speedsnail
    Ale zas že by za tu dobu nikdo nevymyslel jak to "odemknout".. to se mi nějak nezdá
    Ale vymyslel. Neviem ako sa vola ale pred niekolkymi rokmi (6, mozno viacej), ked som mal maniu zo vsetkeho vyzmikat maximum som na takyto software narazil. Nebolo jednoduche sa k nemu dostat ale nieco take existuje alebo existovalo. Par uzivatelov hlasilo odomknutie (120GB disk odomkli na 160GB disk a podobne ), no mne na mojich diskoch to naslo maximalne par MB, ktore boli nedostune ale vtedy som nemal taky pristup diskom ako teraz. Hladal som teraz chvilu ten softwer ale zatial bezuspesne.

    to johny_g: samozrejme, ze sa to prilis neoplati, cenovy rozdiel je maly, ale my tie PC vyrabame vo vecsom mnozstve a tam sa potom ten rozdiel uz prejavy.

    to richmond:
    Když už volit co nejmenší zlo tak disky s největší hustotou.
    Zalezi ake mas priority. Ak spolahlivost, tak vtedy disky najvesou hustotou niesu dobra volba. So zvecsujucou sa hustotou sa zvysuje pravdepodbnost objavenia chyby. Napriklad aj preto sa do serverov disky s vecsou hustotou zaznamu dostavaju neskor. Kym neodladia vyrobu aby spolahlivost bola na dostatocne urovni pre pouzite v serveroch.
    Ta vyhodnost je otazkou tvojich priorit. Ak ti ide o pomer cena/kapacita, tak to je asi 1TB disk vyhodny ale ak tu kapacitu nepotrebujes, tak je lepsie brat ten 500GB. Ma mensiu spotrebu, vydrzi o trochy vecsie narazy, je uzsi (plati to len o 3,5" Seagatoch) a aj usetrenych 15 eur potesi.
    A co sa tyka este mensich kapacit, tak ak raz tu kapacitu nevyuzijem, tak je zbytocne kupovat vecsi a fakt, ze ten s vecsou kapacitou stoji len o par eur viacej, je nepodstatny.

    p.s. najvecsi vyrobca platni bola f. Komag, ktoru pred 4 rokmi kupil WD. Nie kazdy vyrobca diskov si sam vyraba aj platne.
    Databaza diskov a planti u diskov WD http://rml527.blogspot.com/2010/09/h...igital-25.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od odb Zobrazit příspěvek
    ...
    Budeš se možná divit, ale na tyto sektory se vždy koukám jako první když je ty hadry koupím (nekoukám na napsané hodnoty, ale co je pod nimi), patřičnými nástroji, ale nebylo to ve vztahu k tobě míněno nijak špatně. Už jsem to jednou napsal, ale opakuji - rád bych se o tom dozvěděl něco víc na vlastní oči, Mohl bych k té organizaci využít ještě něco kontaktů, co mi zbyly (z časů působení jinde, tady to nebudu ventilovat veřejně).

    No a k tomu "obdivování důvěry v diagnostické nástroje" - k tomu jen má statistika: 0 % ztráta dat za 15 let, obměna parku teprve až když to umírá. Za chvíli už ani nebudu vědět, jestli některý hadr nemá polovinu mého věku, ale je fakt, že všechny nejsou stále v provozu, vždy jsem je prime načínal Low Level Formatem a ty pidigigabajtové a menší už dnes nemá smysl z ekonomických důvodů provozovat - prožere to více elektriky než co se na tom uschová myšlenek/zábavy.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 19-02-2011 v 23:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    Citace Původně odesláno od odb Zobrazit příspěvek
    Tak to urcite nieje. Jedna ves su hlavicky a druha platne, obe casti sa musia vyvyjat. Tak ako u vyroby CPU tak aj u platni je potrebne zdokonalovat materialy aby bolo mozne dosiahnut vyssiu hustotu zaznamu. Ani u diskov nemozu bez uprav materialov stale zvysovat hustotu zaznamu. Ak dosianu limitov materialu, budu musiet najst iny(oni ich aj postupne hladaju), ktory umozni zvysit hustotu zaznamu. To iste s hlavickami, aj tie sa musia vyvyjat.
    Tohle jsou ale jenom domnenky, nebo to mas necim podlozene? Limity materialu- zde to bohuzel neni jako u chipu a limitace tloustky Si. Jednotlive magneticke domeny (take diky technologii kolmeho zapisu) mohou byt i v beznem oxidu zelezitem velikostne v radech nanometru. Jediny problem je, jak je na tento material v pozadovane velikosti zapsat. Kazdy feromagnet potrebuje pro zapsani bitu urcitou silu magnetickeho pole. Cim je mensi hlava, tim je obtiznejsi koncentrovat dostatecne mnozstvi energie. Dalo by se to vyresit jinym materialem, ktery potrebuje mene energie? Ano, ale neco za neco. Ten by potom byl mene odolny k chybam. Proto s dosavadni technologii (priblizne od 2001) toho krome miniaturizace jednotlivych casti moc neprislo. Dalsi milnik bude dle me az HAMR, ktery posune hustotu o rady dale.
    Jinak nebranim se teorii "zmrsene plotny". Na kazdou urcite delaji zapisove testy a pokud najdou souvisly defektni blok (treba jim fouklo a naparilo se to blbe), byla by blbost ji jenom tak hodit do popelaku.
    Naposledy upraveno uživatelem durib: 20-02-2011 v 10:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    71

    Tak všem dík za rady, dozvídám se tu dost zajímavé informace. Objednal jsem si Western Digital Caviar Green 500GB, kdybych koupil 1TB, tak bych to asi nevyužil, ale zase koupit jen 160 nebo 320 se ohledem na malý rozdíl ceny nevyplatí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    Pokud to mas jen na filmy, dobra volba. Na system bych vybiral z verzi Black/Blue.
    A neboj, tech 500GB zaplnis raz dva.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Citace Původně odesláno od durib Zobrazit příspěvek
    Tohle jsou ale jenom domnenky, nebo to mas necim podlozene? Limity materialu- zde to bohuzel neni jako u chipu a limitace tloustky Si. Jednotlive magneticke domeny (take diky technologii kolmeho zapisu) mohou byt i v beznem oxidu zelezitem velikostne v radech nanometru. Jediny problem je, jak je na tento material v pozadovane velikosti zapsat. Kazdy feromagnet potrebuje pro zapsani bitu urcitou silu magnetickeho pole. Cim je mensi hlava, tim je obtiznejsi koncentrovat dostatecne mnozstvi energie. Dalo by se to vyresit jinym materialem, ktery potrebuje mene energie? Ano, ale neco za neco. Ten by potom byl mene odolny k chybam. Proto s dosavadni technologii (priblizne od 2001) toho krome miniaturizace jednotlivych casti moc neprislo. Dalsi milnik bude dle me az HAMR, ktery posune hustotu o rady dale.
    Jinak nebranim se teorii "zmrsene plotny". Na kazdou urcite delaji zapisove testy a pokud najdou souvisly defektni blok (treba jim fouklo a naparilo se to blbe), byla by blbost ji jenom tak hodit do popelaku.
    Teraz ti to narychlo nenajdem ale da sa najst o tom info na webe. Limitacia materialu je v kazdej sfere aj u harddiskov. Zmagnetizujes cast disku ale magnetizmus danej casti ovplyvnuje aj blizke okolie. To je vseobecny princip fungujuci aj vinych oblastiach. Napr. kontrast u monitorov a TV, kde svietiaci bod ovplyvnuje vedlasi bod ktory nesvieti a nejavy sa uplne cierny. Zober si aj taky obycajny magneticky srubovak, ktory nemusis uplne prilozit k srubke ale staci sa k nej priblizit a uz ju pritahuje silou umernou sile magnetu, ma svoje magneticke pole, ktore ma urcity dosah. Podobne aj gravitacia planet v opacnom meritku. Alebo aj ziarovka a jej svetlo osvetli urcitu oblast okolo a ak chceme aby osvetlovala iba urcitu cast potrebujeme pouzit tienidlo. Prikladov je vela a stretavas sa s nimi na kazdom kroku. Je to negativna stranka pri magnetickom zazname dat.

    Sem-tam sa aj na ceskych IT serveroch sa objavi info dosiahnuti rekordu v hustote zapisu, info o zacati vyroby planti s vecsou hustotou alebo novej technologii.
    Musia sa vyvijat platne, aj hlavicky. Skoda, ze WD po odkupeni f. Komag neposkytuje skoro ziadne info o vyvoji platni a hlavicek pod novym nazvom WD MEDIA.

    Tu je odkaz na jednu firmu,ktora tiez vyraba platne a tam je jednodchu popisany postup vyroby platni. Na internete sa da o tom zistit viacej ale nenajdes tam vzdy celu pravdu.

    http://www.showadenkohd.com.sg/tech_02.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Keby to este niekoho zaujimalo, tak som nahodou narazil na clanok na xbitlabs, kde trochu popisuju technologie na novych diskoch(samzorejme je to v anglictine a je to v ramci prechodu diksov na kolmy zapis).

    http://www.xbitlabs.com/articles/sto...s-54003_6.html

    aj nieco od Hitachi
    http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/29BF93BB17D932A886256DA500659B21/$file/Adaptive_Format_WP.pdf
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. Problémy s PC (HW/SW): Vysvětlení
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 20-12-2013, 17:29
  2. vysvětlení ohldedně wi-fi
    Od Mintin v sekci Sítě
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 23-01-2010, 20:31
  3. LCD: Norma TCO´99 a TCO´03 prosím vysvětlení
    Od 7Lada7 v sekci Monitory
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 28-07-2008, 09:47
  4. Prosím někoho o vysvětlení
    Od Smeli v sekci Volná témata
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-12-2006, 14:27
  5. Prosím o vysvětlení GA-7ZX a podpora pameti
    Od vico v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 28-10-2006, 01:07