Počítač po vypnutí stále jede
Ahoj všem,
prosím o radu. Vyfoukal jsem si počítač od prachu a od té doby po vypnutí nejde vypnout, dřív to nedělal. Windows se korektně vypne, ale větráky na procesoru, chipsetu i case se stále točí. Musím podržet tlačítko napájení, aby se vypnul úplně. Chová se jako by se přepnul do režimu spánku, ten však mám vypnutý, windows vypínám klasickým způsobem, start - vypnout. Zkoušel jsem i připojit jiný HDD a nainstalovat nový windows, avšak problém přetrvává. Tudíž si myslím, že soft. chybou to nebude. Může mi prosím někdo poradit, co to může být za závadu.
Předem děkuji za vaše postřehy a názory.
prosím o radu. Vyfoukal jsem si počítač od prachu a od té doby po vypnutí nejde vypnout, dřív to nedělal. Windows se korektně vypne, ale větráky na procesoru, chipsetu i case se stále točí. Musím podržet tlačítko napájení, aby se vypnul úplně. Chová se jako by se přepnul do režimu spánku, ten však mám vypnutý, windows vypínám klasickým způsobem, start - vypnout. Zkoušel jsem i připojit jiný HDD a nainstalovat nový windows, avšak problém přetrvává. Tudíž si myslím, že soft. chybou to nebude. Může mi prosím někdo poradit, co to může být za závadu.
Předem děkuji za vaše postřehy a názory.
Může to být vada zdroje, máš možnost vyzkoušet jiný? Mě to u jednoho PC dělá i vadná deska (ta se ale na zkoušku půjčuje špatně).
Jsi si jistý, že jsi vše zapojil správně? Co když PC zapojíš mimo bednu (např na nevodivé podložce na stole)??
Jsi si jistý, že jsi vše zapojil správně? Co když PC zapojíš mimo bednu (např na nevodivé podložce na stole)??
Prekontroluj nastaveni rezimu spanku v BIOSU....Pred tydnem sem resil, kdyz byla zapla S3, i presto ze se PC vypnul prez Windows, nevypnul se uplne....
Jde vypnout tlacitkem?
Jde vypnout tlacitkem?
Počítač jsem zkoušel složit i na stole, ale pořád stejný problém. Tlačítkem vypnout jde. Zkoušel jsem vytáhnout i kabliky od tlačítka vypínání ze základní desky po ukončení windows, myslel jsem jestli to nemůže dělat spínač, ale stále nic. Počítač vesele jede dál.
Tak jsem vyresetoval bios, celý jsem to znovu rozebral i složil, bohužel bez zdárného výsledku. Zítra mi kamarád půjčí jiný zdroj, tak uvidíme. Dám vědět, jak jsem dopadl.
Tak jsem se dostal k jinému zdroji, namontoval jsem ho do pc a bohužel závada přetvává. Alespoň se vyloučila jedna možnost, zdrojem to není.
Co by tedy na základní desce mohlo zlobit, že se počítač nevypne.
Co by tedy na základní desce mohlo zlobit, že se počítač nevypne.
Co kondenzátory? Jsou nějaké nafouklé?
Jinak bych řekl, že deska prostě odchází a moc s tím neuděláš.
Jinak bych řekl, že deska prostě odchází a moc s tím neuděláš.
Něco podobného (resp. identického) jsem řešil zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/56784-pc-zdroj-se-po-vypnuti-nevypne
Zkus přeflashovat ten BIOS a uvidíš, co bude.
Zkus přeflashovat ten BIOS a uvidíš, co bude.
Používám starší, ale na mé potřeby dostačující železo:
MB : Gigabyte GA-K8NF9 Ultra
CPU : AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
RAM : 2 GB Kingston (Dual)
Graf. kar. : ATI Radeon HD 4600 Series
Je zajímavé, že před vyfoukáním od prachu to nedělalo.
Pokusím se ještě flashnout BIOS. Uvidíme, dám vědět.
Zatím děkuji za vaše rady a názory.
MB : Gigabyte GA-K8NF9 Ultra
CPU : AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
RAM : 2 GB Kingston (Dual)
Graf. kar. : ATI Radeon HD 4600 Series
Je zajímavé, že před vyfoukáním od prachu to nedělalo.
Pokusím se ještě flashnout BIOS. Uvidíme, dám vědět.
Zatím děkuji za vaše rady a názory.
Hmm tak to je divné, Ste si istý, že Ste pri fúkaní nechtiac niečo neulomili alebo ja neviem... môže sa stať veľa vecí, ale len potiahli nejaký kábel a odpojili ho a nevšimli Ste si toho... prekontroloval by som to pomaličky v kľude.. také veci sa ľahko prehliadnu :)
Tohle všechno už jsem asi pětkrát zkontroloval (rozložil a složil), BIOS jsem fleshnul posledním, který výrobce uvedl na internetu. Bohužel pořád problém přetrvává. Pokusím se znovu prohlédnout základní desku, při ofukování se snažím být co nejvíc opatrný, ale jak píšete, stát se může cokoliv.
Ještě bych zkusil tohle. Ve správci zařízení najděte IEEE-1394 a na jeho kartě (řízení spotřeby) zaškrtněte - povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory el. energie. Snad to pomůže.
tento problem jsem mel taky dal jsem pc do opravny a rekli ze je v haji deska takze se koupila nova a ted to jede
Souhlasím, stejný problém mám i já (ale deska kromě vypínání jede v pohodě už delší dobu)
Na opravny pozor, občas vyměňujou bez ohledu na cenu a kvalitu (nedávno tu někomu nabízeli dost starou bazarovou desku, za cenu nové desky střední třídy).
Na opravny pozor, občas vyměňujou bez ohledu na cenu a kvalitu (nedávno tu někomu nabízeli dost starou bazarovou desku, za cenu nové desky střední třídy).
hmm, pac se zavada projevila az po rozdelani a vycisteni / odpraseni /, zkusil bych PC jeste dat znamemu, ten mozna uvidi to, co nevidis ty / profesionalni slepota :D /...
zkus pro sichr jeste procistit sloty, kontakty karet, pameti..., pripadne i vyhodit ven CPU a znovu procistit patici a piny... / mozna jen vysunout a "zacvaknout" zpet... /
zkus pro sichr jeste procistit sloty, kontakty karet, pameti..., pripadne i vyhodit ven CPU a znovu procistit patici a piny... / mozna jen vysunout a "zacvaknout" zpet... /
Tak mi známý půjčil jinou základní desku (AM2 +) i s procesorem, ramkama a integrovanou grafickou kartou. Když jsem tam zapojil svůj zdroj, HDD a grafickou kartu, tak opět se počítač nechtěl vypnout.
Představte te si, dělá to grafická karta. Když byla vložená ve slotu, počítač se ne ne vypnout, když jsem ji vytáhl, vše chodí jak má.
Představte te si, dělá to grafická karta. Když byla vložená ve slotu, počítač se ne ne vypnout, když jsem ji vytáhl, vše chodí jak má.
Zajímavé ...
Škoda, že tenhle problém nemám i já :) Už jsem vyměnil vše a v mém případě je to opravdu deskou :(
Škoda, že tenhle problém nemám i já :) Už jsem vyměnil vše a v mém případě je to opravdu deskou :(
Stáhnul jsem si poslední ovladače, nainstaloval a pořád je to pořád stejné.
Zkusím si půjčit jinou grafickou kartu a dám vědět.
Jinak děkuji všem, kteří se mi snažili pomoct. Velice si toho cením.
Zkusím si půjčit jinou grafickou kartu a dám vědět.
Jinak děkuji všem, kteří se mi snažili pomoct. Velice si toho cením.
Bohužel se musím vrátit k tomuto problému.
Ještě stále mám problém, že pokud vypnu počítač, vše se korektně ukončí, ale vzápětí se vše samo zapne, tedy pokud je tam vložená grafická karta. Pokud ji vyndám (základní deska má integrovanou VGA), vše je v pořádku. Zkoušel různá nastavení v Setupu, ale bohužel bez úspěchu. Kartu jsem měl na reklamaci, vrátili mi ji, že je v pořádku.
Přikládám foto ze Setupu (foto 1 - zapnutá integrovaná VGA, foto2 - vypnutá integrovaná VGA) jestli něco nedělám špatně.
Může mi prosím někdo poradit. Děkuji předem.
Ještě stále mám problém, že pokud vypnu počítač, vše se korektně ukončí, ale vzápětí se vše samo zapne, tedy pokud je tam vložená grafická karta. Pokud ji vyndám (základní deska má integrovanou VGA), vše je v pořádku. Zkoušel různá nastavení v Setupu, ale bohužel bez úspěchu. Kartu jsem měl na reklamaci, vrátili mi ji, že je v pořádku.
Přikládám foto ze Setupu (foto 1 - zapnutá integrovaná VGA, foto2 - vypnutá integrovaná VGA) jestli něco nedělám špatně.
Může mi prosím někdo poradit. Děkuji předem.