Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: zapojenie siete - router, switch??

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    71

    Mám menší problém so sieťou,doma. Mám 2x PC prepojené káblom, a NB cez Wi-fi. Na jednom tých PC mám pripojenú zdieľanú tlačiareň( hlavne pre manželkin NB). Dosiaľ som nemal problémy, Internet som mal cez Telecom. Ale na jeseň nám urobili optickú sieť a podľa dotazov tam napr. 1 IP adresu má spoločnú snáď 100 užívateľov (tretina sídliska)!!! Vidím (miesta v sieti) cca 5 rôznych sietí. Viackrát sa mi stalo, že tá tlačiareň začala tlačiť cudzie ptákoviny. Dá sa to nejako(pri WinXP Pro)zabezpečiť, aby nikto iný nevidel ani sa nemohol dostať do mojej domácej siete, napr. k tlačiarni? Disky zdieľané nemám, iba tlačiareň.
    Pôvodne som tom mal (Telecom) pripojené cez Vigor 2700 (modem/router), teraz mám kábel z optiky propojený priamo na 5 portový switch a odtiaľ na domáce PC (2x) a Wifi AP 5640AP.
    Tak poraďte, ako to zapojiť. Mám ešte dosiaľ 2 eth. káble (pôvodný T-com z Vigor 2700 VOiP) a nový z optiky. Zatiaľ si to prepínam manuálne (blbá tienená spojka). Potom 5p. switch a Airlive 5460 AP. Ale zrejme by som namiesto toho switcha mal dať router.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    406

    Ahoj

    Tak neco takoveho slysim poprve - to na sebe vsichni vidite?
    Zadne zabezpeceni nebo neco? No nic.
    Na ten kabel co ti jde z te optiky si dej nejakej wi-fi router.
    Treba neco jako je tento.
    Pripojis k nemu vsechny pc i tiskarnu. Budes mit dobrou rychlou sit, vse v jednom a bezpecne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,152

    Citace Původně odesláno od Doctor01 Zobrazit příspěvek
    Tak neco takoveho slysim poprve - to na sebe vsichni vidite?
    Zadne zabezpeceni nebo neco? No nic.
    Tohle opet zavani "garaznictvim", kde se rozprodava rychla linka. Mohu znat jmeno poskatovatele?
    Mas nejakou garanci, nebo je to s agregaci 1 ku "cele sidliste"?
    Vzhledem k jedne verejne IP na tolik lidi mas asi problem se stahovanim z free fileserveru a hlasovanim v anketach ze?
    Jediny jednoduchy zpusob, jak se izolovat od teto hruzy je pres NAT- tedy router, jak psal nade mnou. Velmi prijemna diskuze ohledne tohoto kusu je pak zde: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=41185
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Jajator
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    38

    tak tohle znam nez nam ISP zacal davat verejne IP,tak sem taky videl pulku sidliste a nejlepsi,ze vetsina lidi prave sdilela tiskarny a nejvetsi perla byly nahe fotky ucitelky ze ZS a jejiho manzela...ten kabel od internetu urcite pripoj do routeru,jak pise Doctor01 predemnou...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    71

    Kúpil so router TL-WR340GB, snažím sa to nakonfigurovať. Zatiaľ sa ho snažím nakonfigurovať.
    Neporadíte, ešte som to nerobil. Zatiaľ som dal iba adresu WAN (ako statická IP) a wifi. Chcem ešte pridať
    ochrany a pod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,152

    Mno, pokud jsi v pocitacich nemusel mit statickou, tak zde muzes nastavit WAN Dynamickou.
    Wifi zabezpec WPA2-PSK, pises pak alespon 8 mistne heslo.
    Pokud je firewall, pak klidne zapni. Jestli bude nejaky problem na netu, vypnes firewall a zkusis znova- tak overis, jestli za to muze on. Vice to pro tvou potrebu zabezpecovat nemusis.
    Odpovídat lze po přihlášení