Problem s diskem WDC WD15 EARS
Zdravim, od kamarada jsem si prinesl 1,5TB disk WDC WD15 EARS ktery on nejakou dobu pouzival, naformatovan byl na NTFS. Disk jsem vrazil do bedny a v systemu se tvaril normalne. Pred kopirovanim dat jsem se jeste rozhodl disk preformatovat. Klasicky rychly format na NTFS - bohuzel mi system vypsal neco ve smyslu ze operace formatovani nemuze byt dokoncena a disk se zmenil na RAW. Pres spravu pocitace jsem oddil smazal a chtel vytvorit novy, ale vzdy to skonci na tom formatovani. Disk jsem projel v WD Data Lifeguard Diagnostic (test se sekne) a kontroloval jsem vadne sektory v HD Tune. Od pozice 1100 gB az do konce disku hlasi vadne sektory

(pro potreby vytvoreni screenu jsem dal novy test ktery jsem nenechal dobehnout do konce, vsechny zbyvajici sede bloky maji tedy byt cervene)
Nastvane jsem disk vytahnul z bedny a hodil ho do externiho ramecku a disk pripojil pres USB 2.0, vytvoreni oddilu i format na NTFS probehl zcela v poradku. Nasledne testy WD Data Lifeguard Diagnostic a HD Tune taky vse v poradku, vsechny bloky zelene. Kdyz disk hodim zpet do bedny tak se scenar opakuje a podle testu neni disk v poradku.
V cem je problem? Nejsem znalec a nerad bych do neceho rypal jen tak ...
deska ASUS P5N-T Deluxe, na zbytku sestavy v tomto pripade snad nezalezi
v bedne mam jeste disky WDC WD6400AAKS a WDC WD1001FALS - na nich vsechny testy v pohode

(pro potreby vytvoreni screenu jsem dal novy test ktery jsem nenechal dobehnout do konce, vsechny zbyvajici sede bloky maji tedy byt cervene)
Nastvane jsem disk vytahnul z bedny a hodil ho do externiho ramecku a disk pripojil pres USB 2.0, vytvoreni oddilu i format na NTFS probehl zcela v poradku. Nasledne testy WD Data Lifeguard Diagnostic a HD Tune taky vse v poradku, vsechny bloky zelene. Kdyz disk hodim zpet do bedny tak se scenar opakuje a podle testu neni disk v poradku.
V cem je problem? Nejsem znalec a nerad bych do neceho rypal jen tak ...
deska ASUS P5N-T Deluxe, na zbytku sestavy v tomto pripade snad nezalezi
v bedne mam jeste disky WDC WD6400AAKS a WDC WD1001FALS - na nich vsechny testy v pohode
Je ještě v záruce?Chtělo by to výpis ze SMARTu :notsure
Velmi dobře je to popsáno zde:
[code]https://www.svethardware.cz/kdyz-disk-neco-boli/11178-2[/code]
Velmi dobře je to popsáno zde:
[code]https://www.svethardware.cz/kdyz-disk-neco-boli/11178-2[/code]
Zkusil bych to ještě v jiným PC (s jinou základní deskou) - to vypadá jako když nemůže přistupovat k disku na víc než 1 TB (cca) ... jaká je tam verze biosu? Případně zkusit update z http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us - poslední verze biosu je tam 1702.
Máš nainstalovánu poslední verzi balíku ovladačů nForce?
SMART data jsou tady

Verzi BIOSu mam 1303 a nikdy jsem ho neupdatoval...
nForce ve verzi 15.51 na disku mam, asi pred 3 mesici jsem preinstalovaval OS a ze bych tyto ovladace neinstaloval se mi moc nezda, kazdopadne jsem je ted (znovu) naintaloval a po restartu pc disk prosel testem WD Data Lifeguard Diagnostic i HD Tune. Takze ted se zda vse byt v poradku. Jeste to zitra poradne prozkousim, dnes na to uz kaslu ...

Verzi BIOSu mam 1303 a nikdy jsem ho neupdatoval...
nForce ve verzi 15.51 na disku mam, asi pred 3 mesici jsem preinstalovaval OS a ze bych tyto ovladace neinstaloval se mi moc nezda, kazdopadne jsem je ted (znovu) naintaloval a po restartu pc disk prosel testem WD Data Lifeguard Diagnostic i HD Tune. Takze ted se zda vse byt v poradku. Jeste to zitra poradne prozkousim, dnes na to uz kaslu ...